Victoria Falls – Zimbabwe ja Sambia

Victoria Falls

Victorian putouksiin tutustuimme niin Zimbabwen kuin Sambian puolelta. Kiertomatkamme Afrikassa alkoi Victorian putouksilta Zimbabwessa, jatkui sieltä Botswanaan Choben luonnonpuistoon ja Namibian raja-joelle Zambesi Queen -alukselle ja sieltä sitten taas Botswanan kautta Sambian Livingstoneen ja Victorian putouksille.

Zimbabwen puolella asuimme siirtomaatyylisessä (ja kait aikaisessakin) Victoria Falls -hotellissa. Ehkä hienoin asia tässä hotellissa oli upea näkymä Cecil Rhodesin aikoinaan rakennuttamalle rautatiesillalle ja siirtomaa-aikainen tunnelma jo yli satavuotiaassa (mutta ihan hyväkuntoisessa) hotellissa.

Putouksille tutustuimme kävelyretkellä – ja tähän aikaan vuodesta ei edes tarvittu sadeviittoja tai sadetakkia, vesimäärä putouksissa kuivan kauden lopulla oli sen verran vähäinen (kuulemma sadekauden jälkeen vettä virtaa jopa kymmenkertainen määrä). Putouksista ei sen enempää – kuvat puhunevat puolestaan.
Victoria Fallsin pienessä kylässä Zimbabwessa oli tarjolla lähinnä matkamuistoja – ja nähtävyytenä tietysti myös Rovos Railin rautatieasema. Puu- ja metalliesineiden lisäksi turisteille tarjottiin ahkerasti myös Zimbabwen seteleitä, joissa nollia riitti, biljoonan seteleissä. Oikeasti ne eivät kelvanneet mihinkään, ainoa jotenkin toimiva valuutta maassa tätä nykyä lienee dollari.

Sambian puolella otimmekin sitten lähituntumaa putouksiin – jätimme väliin kiertomatkaan kuuluneen kävelyretken putouksille ja osallistuimme sen sijaan pienelle retkelle, jolla pääsi uimaan putousten päällä olevaan ”uima-altaaseen” nimeltä Devil’s Pool. Tästäkin retkestä kuvat kertonevat enemmän.

Ellit Matkalaukku -sivustolla (linkki poistettu jutun poistuttua netistä) julkaistiin tällä viikolla sattumalta juttu vesiputouksista otsikolla Vesiputoukset – TOP 10 Maailman upeimmat kuohut. Kyseisellä listalla ensimmäisenä näytti olevan Victoria Falls, toisena Niagara (ja seitsemäntenä Gullfoss, joka myös on tullut nähtyä).

Sambian puolella asuimme Royal Livingstone -hotellissa, joka oli myös siirtomaatyylinen, mutta vain runsaat kymmenen vuotta vanha. Sanoisinko, että paras hotelli koko matkallamme – sääli, että siellä olimme sitten vain yhden yön. Hotelli sijaitsi jonkinlaisella luonnonpuistoalueella ja mm. kun kävelimme huoneistostamme illalla ravintolaan, niin polulla tuli vastaan parikin seepraa. Myös apinoita alueella oli runsaasti.

Sambian Livingstonesta muu seurue lähtikin sitten jo kotimatkalle, mutta me jatkoimme vielä muutamaksi päiväksi Gaboroneen, takaisin Botswanaan.

Afrikka2011
Kuva-albumiin tästä tai kuvasta klikkaamalla
Tags from the story
, , ,
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *