Kierrä koko aurinkokunta!

Aurinkokuntamalli Saturnus

Lähiretkeily on tänä keväänä se juttu ja sen innoittamana vinkki kävely- tai pyöräretkeen pääkaupunkiseudulla: Kierrä koko aurinkokunta auringosta Plutoon tai päinvastoin. Reitin voi kiertää vaikka parissa osassa, sillä kokonaisuudessaan se on pituudeltaan 20-25 kilometriä ja Retkipaikassa julkaistun talvisen jutun arvion mukaan siihen kuluisi 6-10 tuntia kävellen.

Avaruuden laidalla pääkaupunkiseudulla – Pajamäen aurinkokuntamalli

Me kiersimme reitin useammassa osassa muutamia vuosia sitten. Ensimmäiseksi osuimme sattumalta Neptunuksen kohdalle museovierailun yhteydessä Lehtisaaressa. Seuraavaksi kävimme katsomassa Uranuksen Villa Elfvikin läheisyydessä. Plutokin meni vielä sen kummemmin yrittämättä, sillä pyöräilyreittimme Iirislahdesta Helsinkiin kulkeen useimmiten Länsiväylän sivua, joten tarvittiin vaan pysähdys sen kohdalla. Nyttemminhän Plutolla ei enää ole planeetan statusta, mutta Aurinkokuntamallia rakennettaessa vuonna 1982 se oli vielä planeetta. Pluto luokiteltiin vuonna 2006 kääpiöplaneetaksi.

Aurinkokuntamalli kartalla
Aurinkokuntamalli kartalla – lue koko Hesarin juttu (tilaajille) halutessasi tästä

Retkestämme Uranukseen voit lukea lisää tästä jutusta, jossa on kuvat myös Neptunuksesta ja Plutosta – katso ainakin kuvat, niin tiedät minkänäköisiä planeettoja olet etsimässä!

Retki Uranukseen

Aurinko ja kuusi sitä lähintä planeettaa sijaitsevat pääosin Pajamäen kaupunginosassa Helsingissä ja nämä kiersimme jo yhdellä ja samalla iltaretkellä, pyöräillen nämäkin. Osa planeetoista oli hiukan vaikeasti havaittavissa, mutta kyllä ne kaikki pienen kiertelyn jälkeen löytyivät!

Kävelyretkenä matka auringosta Jupiteriin, jopa Saturnukseen onnistuu hyvin muutaman tunninkin retkellä, jos matkan aurinkoon taittaa junalla (Pitäjänmäen asemalle), bussilla (esimerkiksi bussi 14 Kampista) tai autolla.

Aurinko Pajamäki

Aurinko Pajamäki
Pajamäen aurinko – lue tästä vinkit kuuden lähimmän planeetan löytämiseksi

Omasta aurinkokuntaretkestämme on tosiaan jo muutama vuosi, joten ehkä innostumme tulevana kesänä itsekin kiertämään planeetat ja vaikka yhden kääpiöplaneetankin uudelleen! Emme myöskään ensimmäisellä kerroilla yrittäneetkään nähdä planeetoilta aurinkoa, mikä Ursan mukaan ilmeisesti olisi mahdollista. Ulommilta planeetoilta auringon näkeminen kuulemma vaatii kiikarit, eli kiikarit mukaan!

Aurinkokelloveistos Kaivopuistossa

Aurinkokelloveistos
Ursan tähtitorni ja aurinkokelloveistos
(Kuva: Otto Laosmaa / Tähdet ja avaruus)

Samaan teemaan liittyen voisi myös harkita retkeä Kaivopuistoon Ursan tähtitornille ja tutustua siellä Aurinkokelloveistokseen. Ennen Kaivopuistoon menoa pitänee opiskella kyseisen aurinkokellon käyttöohjeeseen Ursan sivuilla ja tarkistaa paitsi kellonsa myös kalenterinsa, että voi tarkistaa käykö kello/kalenteri oikeaa aikaa!

Tags from the story
, ,
Join the Conversation

12 Comments

 1. says: Reissu-Jani

  Onpa hauska Aurinkokuntamalli. Olen kuullut tästä – mutta en koskaan ole näitä kohteita bongannut. Kesäisenä pyöräretkenä tämä olisi mitä mainioin reitti, vaikkapa kaupunkipyörillä ajaen. Neptunuksen ja Pluton ohi useasti ajanut vaan autolla — en niitä koskaan nähnyt, myöskään oikeina planeettoina. Muut olen bongannut itse tekemällä kaukoputkella – Saturnus näistä tietysti suosikki.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Jani! Tuo on muuten hyvä huomio, että nyttemmin tuolla reitillä voisi myös hyödyntää kaupunkipyöriä. Me teimme retket Iirislahdesta käsin, jolloin matka piteni tietysti vielä tuolla välillä, mennen tullen.

 2. says: Kati Y.

  Kuulostaa kivalta kierrokselta! Jos joskus tulee vietettyä aikaa pääkaupunkiseudulla, täytyy ehdottomasti tutustua tähän. ??

  1. says: Pirkko

   Kiitos Kati! Tämä tosiaan vaatii vähän enemmän aikaa pääkaupunkiseudulla kuin päivävisiitin, mutta tosiaan, jos ”tulee vietettyä aikaa” niin sitten tämäkin on jo käypä vaihtoehto.

 3. says: tuulanneli

  Olipas hauska kierros. Tämä oli minulle aivan uusi juttu! Meillä on paljon kivoja juttuja täällä kotimaassakin!

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Tämä on sinänsä jo ihan vanha juttu, siis aurinkokuntamalli, mutta mielestäni ainakin ajoittain uudelleen nostamisen arvoinen – kuten nyt vaikka tänä lähimatkailukeväänä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Nina! Stereotyyppisesti ajatellen pojat voisivatkin olla tällaisesta aiheesta kiinnostuneita :-)

 4. says: Stacy

  Olen käynyt aurinkokuntamallin planeetoista vain saturnuksella. Olen ajatellut, että noin matkailun kannalta Jupiter olisi kooltaan sopiva, maapalloa on nähty jo iso siivu.

 5. Enpä ollut tästä kuullutkaan, mutta hauskalta kuulostava aihe. Etäisyydet lienee myös oikeassa suhteessa, niin saa hyvän käsityksen, kuinka kaukana nuo kaukaisimmat planeetat ovat verrattuna maahan ja muihin kiviplaneettoihin verrattuna. Voisi koittaa ottaa joskus päiväretkikohteeksikin.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mikko! Näin olen ymmärtänyt, että malli on mittakaavassa ja sen myötä aurinkoa lähimmät planeetat ovatkin hyvin lähellä toisiaan.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *