Big Five, Ugly Five – ja parvi lintuja

Botswana

Zimbabween, Botswanaan, Namibiaan ja Sambiaan suuntautuneella matkallamme kävimme safareilla erityisesti Botswanassa ja Botswanan ja Namibia rajalla Chobe-joella. Tosin esimerkiksi seeproja näimme Sambiassa Royal Livingstone -hotellin puistossakin!

Afrikan matkoilla on tapana tavoitella Big Fivea, viittä suurta. Yleisimmin näihin luetaan elefantti, leijona, leopardi, buffalo ja sarvikuono.
Oppaat Choben alueella pitivät enemmän listasta, jossa sarvikuonon tilalla on virtahepo, sillä sarvikuonoja ei tällä alueella ollut, mutta virtahepoja sen sijaan todella paljon. Samoin norsuja oli laumoittain, eikä buffaloistakaan ollut pulaa. Näimme myös muutaman leijonan (mutta sen verran kaukaa, ettei niistä saanut hyviä kuvia – mutta niitähän meillä oli jo Serengetiin 2003 tekemältä matkaltamme). Ja sen leopardin, jopa kaksin kappalein.

Tällä matkalla oppaat opettivat meille myös Ugly Five, viisi rumaa -käsitteen. Näihin kuuluvat kuulemma paviaani, hyeena, krokotiili, marabou-haikara ja korppikotka. Näistä vain hyeena jäi näkemättä – mutta sen sijaan näimme villikoiria, joita ei kovin usein näe.

eläinkuvat
Klikkaa tästä tai kuvasta nähdäksesi lisää eläinkuva

Chobe-joella Botswanan ja Namibian rajalla näimme paitsi eläimiä etenkin joella veneellä tehdyillä retkillä runsaasti lintuja.

Lassen kamerassa oli 70-300 mm:n zoomi ja sillä sai jo ihan hyviä lintukuvia, etenkin kun veneellä usein pääsi aika lähelle kohdetta. Toki lähes kaikki retkille osallistuneet valokuvasivat kaikkea näkemäänsä ihan perusdigikameroillakin (kuten Pirkko), mutta hyviä lintukuvia niillä ei oikein saa – esimerkiksi tähän Lassen kokoamaan 40 lintukuvan kokoelmaan taidettiin kelpuuttaa mukaan ihan vain muutama Pirkon kameralla otettu kuva!

lintukuvat
Lintukuvakokoelman näet klikkaamalla tästä tai kuvasta

Chobe-joelle tehtiin myös valokuvauksen vielä vakavammin ottaville harrastajille räätälöityjä veneretkiä, näkemistämme ”tykkiveneistä” päätellen – tykkeinä pitkät objektiivit, joita kyseisissä veneissä oli jokaisella kuvaajalla.

Valokuvaajia Chobe

 

Tags from the story
, , ,
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *