Näin pakkaan, kokemuksella :-)

Kun lähtöjä vuodessa kertyy 5-10, niin pakkaamisen olisi kiva sujua helposti ja lopputuloksen olisi hyvä olla optimaalinen: kaikki tarvittava mukana, muttei mitään liikaa. Monen vuoden harjoittelulla olen mielestäni päässyt asiassa jo sen verran hyvälle tasolle, että kehtaan tässä ”jakaa” pakkauslistani.

Ensimmäinen vaihe – valmistelevat toimenpiteet:

 • tulostetaan lento”liput” ja hotellivaraukset, vaikka ne miten olisivat mailissa ja vaikka usein selviääkin jo puhelimella ja passilla, niin jotenkin tuntuu turvallisemmalta, kun on pääasiat myös paperilla!
 • tarkistetaan, että iPadillä on riittävästi elokuvia ja kirjoja matkalle ja täydennetään tarvittaessa
 • ladataan kohdemaiden kartat iPadille ja puhelimelle (Citymaps2Go)
 • vaihdetaan valuuttaa, jos tarpeen – tai ainakin nostetaan käteistä
 • peruutetaan Hesari ja pitempien matkojen ajaksi pysäytetään postin kanto
 • ”haastavampiin” kohteisiin suuntautuvista omatoimimatkoista teemme matkustusilmoituksen ulkoministeriöön
 • yli viikon matkalle viritetään / sovitaan kukkien kastelujärjestelyt
 • otetaan esiin lyhyelle matkalle lentolaukut, pitemmälle 1-2 matkalaukkua ja pienet reput (käsimatkatavara) ja olkalaukku (matkalaukkuun, koneeseen vaan reppu)

IMG_5583

Toinen vaihe – pakataan mukaan vierashuoneen lipaston ylimmän laatikon sisältö – helppo juttu. Laatikossa on seuraavat aina mukaan tarvittavat tavarat:

 • elektroniikkatarvikelaukku, jossa on kameran ja puhelimien laturit, USB-, miniUSB-, iPad- kaapelit, LAN-kaapeli ja led-otsalamppu – ja muutama jakorasia!
 • pieni kangaspussi, jossa on lentokoneessa matkan aikana tarvittavat tavarat: lukulasit, kynä ja vähän paperia, matkaherätyskello (näkee kellon ilman, että puhelin tai tietokone on päällä), kuulokkeet, kynsiviila ja käsivoide, vähän rahaa (jos koneessa joutuu maksamaan ruuasta tai juomasta
 • kansio, johon pakataan lentolippu- ja hotellivaraustulosteet ja passit ja lentoyhtiö- ja matkavakuutuskortit (joihin on tehty kortin kokoinen liite, jossa on lyhyesti in English henkilötiedot, sairaushistorian oleelliset osat ja tiedot säännöllisesti käytettävistä lääkkeistä) – passikopiot ovat tallessa sähköpostissa
 • iPad ja kamerasuojukset – muistuttavat, että niihin pakataan sisältö (ladattuna!)
 • aurinkolasikotelo – muistuttaa aurinkolasien mukaan pakkaamisesta
 • kankainen pyykkipussi ja verkkopussit alusvaatteille ja sukille ja kenkäpusseja
 • kertakäyttösadeviittoja ja pieni sateenvarjo (otetaan mukaan harkinnan mukaan)

IMG_5585IMG_5584

(Lisäksi toisessa lipaston laatikossa on mahdollisesti mukaan otettavia tavaroita, joita lyhyemmillä, tavanomaisimmille matkoille ei tarvitse miettiä: Pitkille lennoille matkatyyny ja lisälämmikkeeksi käyvä iso huivi? Adapteri? Hiustenkuivaaja? Vedenkeitin? Rokotuskirja?)

Kosmetiikka on pääosin sekin valmiiksi pakattuna – kosmetiikkalaukkuun lisättävistä jutuista (esimerkiksi päivittäin tarvittavat lääkkeet) on lista kyseisten laukkujen sisällä. Jaottelu nesteisiin ja muihin on tehty pysyvästi (nesteen muovipussissa kosmetiikkalaukun sisällä). Samaisella listalla on myös muistutus, että jos kynsisakset otetaan mukaan, niin ne pitää muistaa laittaa matkalaukkuun ja muutama tilanteen mukaan mukaanotettava asia kuten aurinkosuojat ja käsidesi. Hiustensuoristajan otan mukaan aina.
Matkalaukkuun menevä kosmetiikka (pitemmillä matkoilla) pakataan pariin muoviseen rasiaan, joita perillä voi käyttää vaikka avattujen keksipakettien suojaamiseen hyönteisiltä.

Tietokoneesta päätetään matka kerrallaan – ja jos se (pieni, erityisesti matkoja varten hankittu kannettava) otetaan mukaan, niin siihen kopioidaan uusimmat versiot ”perustiedostoista” viimeisenä iltana. Mukaan otetaan myös, tietysti, laturi ja (pitkillä matkoilla) muutama tyhjä DVD-levy valokuvien varmistamiseen.

Vaatteiden pakkaaminen jää yleensä viimeiseksi, koska se on edelleen minulle vaikeinta.
Tarvittavaan määrään olen, insinöörinä, löytänyt kaavan: 0,4 alaosaa ja 1,2 yläosaa per matkapäivä (alunperin löysin idean jonkun muun pakkausta käsittelevästä jutusta ja kertoimet ovat vähitellen muokkaantuneet alkuperäisistä minulle sopiviksi).
Siis, esimerkkinä 7 päivän matkalle tarvitsen tarvitsen 3 alaosaa ja 8 yläosaa – määriin sisältyy matkustusvaatteet. (Pienimmillään lukumäärät ovat pidennettyyn viikonloppuun 1 vara-alaosa ja 2-3 vaihtoehtoa yläosaksi matkavaatteiden lisäksi – yli15 vuorokauden matkoilla tätä en ole vielä testannut, vaatinee vähän säätöä – ja pesulapalveluiden käyttöä matkalla.)

Lisäksi tarvitsen:

 • alusvaatteita ja sukkia, myös lentosukat
 • useimmiten (päälle) yhden takin (jos kohteina on sekä luontoa että kaupunkia, niin joskus sitten lisäksi ”kaupunkitakki”) – ehkä myös fleesetakki
 • kenkiä: jalkaan vaelluskengät (paitsi ihan kaupunkilomilla loaferit tai nilkkurit), turistisandaalit (jos kohteessa on lämmintä), balleriinat ja rantasandaalit (vähintäänkin hotellihuonetta varten)
 • lähes aina aurinkohatun ja joskus jopa käsineet
 • yöasun, joka käy myös hotellihuoneessa oleiluun
 • kohteesta riippuen: uimapuku, pareo ja rantakassi
 • jossain tapauksissa kuntosalivaatteet (yläosia vähemmän, sillä varsinaisia yläosia voi käyttää kuntoiluun kun ovat jo normaalikäyttöön likaisia) – salikenkien sijaan mustat neopreenitossut, joita voi käyttää myös vedessä
 • juhlavaatteet, -kengät ja iltalaukku, jos kyseessä on risteily, joulu tai muu juhla

Näiden esimerkkinä 3 alaosan ja 8 yläosan valinta aloitetaan alaosista, heitetään ne vierashuoneen sohvalle ja kerätään sitten niihin sopivia yläosia, toppeja, t-paitoja, neuleita, tuohon 8 asti (voi olla, että ensin tulee vähän enemmän, mutta sitten karsitaan tuohon lukuun – näillä määrillä olen jo useammalla matkalla päässyt siihen, että käyttämättöminä tulee takaisin ehkä 1-2 toppia, mikä jo lienee lähes tarpeenkin yllättäviin tilanteisiin ja säävaihteluihin varautumisena).
Lisätään asusteet: muutama huivi ja pukukoru. Siinä.

Tässä vaiheessa valmisteluja on luultavasti myös sopiva aika hoitaa check-in lennoille, että pääsee valitsemaan hyvät istumapaikat!

Rahat, puhelimet ja avaimet (myös matkalaukun avaimet!) otetaan mukaan lähtiessä.
Ja jos keittiön pöydän tienoilla sattuu olemaan jokunen lukematon aikakauslehti, niin heitetään ne vielä reppuun matkalukemiseksi tilanteisiin, joissa elektroniikkaa ei saa käyttää. Joskus mukaan otetaan joku kohdeopaskin, mutta enimmäkseen nykyisin luotamme nettiin (pyrimme varaamaan hotellit, joissa wifi kuuluu hintaan, kun käytämme sitä kuitenkin myös vaikka tvkaistaan).

(Sattumalta pari päivää tämän julkaisemisen jälkeen Aurinkomatkat julkaisi sivullaan yhden melko laajan pakkauslistan, joten jos tämä tuntuu sisällöltään niukalta ja haluat muistaa tuoksukynttilätkin, niin tutustu siihen.)

(Blogin joulukuisessa jutussa  5 viikkoa matkalaukkuelämää kerron miten onnistuin pakkaamisessa syksyllä 2013 tekemälläni maailmanympärimatkalla.)

(Päivitetty 26.10.2014 – lisätty rivi karttojen lataamisesta ensimmäisen vaiheen valmisteluihin.)

Join the Conversation

26 Comments

 1. says: Maarit

  Järkevän oloinen lista. Itsekin teen aina listoja etukäteen. Vaatteiden lukumäärää helpottava kaava oli hauska. Oli myös mukava lukea jutustasi Sisiliassa, jonne matkaan mieheni kanssa piakkoin.

 2. says: Pirkko

  Kiitos kommentista!
  Minäkin tein ensin aina listoja etukäteen, mutta vähitellen aloin kaipaamaan yhtä listaa, joka kelpaisi kerrasta toiseen! Ja tuon lukumääräkaava auttaa rajoittamaan mukaanotettavaa määrää – nyttemmin matkalta tulee käyttämättömänä takaisin enää (mahdollisten ostosten lisäksi) tyypillesti 1-2 yläosaa ja sen verran pitänee jo olla yllättäviä tilanteita vartenkin!

 3. says: Annika

  Auts! Insinööri. :) Tällainen humanisti pakkaa, mitä pakkaa, useimmiten liikaa ja aivan vääriä vaatteita, unohtaa lähinnä kaikkia tärkeitä johtoja ja tekee kaiken aivan viime tipassa. Eivätpä ole vuodet ja tehdyt matkat parantaneet tilannetta.

 4. says: Katariina Bäckman

  Periaatteessa ihan hyvä lista, mutta vielä pienemmäksi on minulla aikojen saatossa muuttunut.

 5. says: Pirkko

  Kiitos Katariina kommentista – olisi mielenkiintoista kuulla mistä vielä voisi harkita karsimista! Mitä vielä Sinä jätät tästä kotiin?

 6. says: Johnc519

  I do consider all the ideas you’ve presented on your post. They’re really convincing and can certainly work. Still, the posts are very brief for novices. May just you please extend them a little from next time? Thanks for the post. bfdgfkddkdda

 7. says: Pirkko

  Thanks for your comment – if I decide to come back to this topic I might consider expanding thing still – however the more detailed this gets, the more personal the choices also get …

 8. says: kekkuli

  Lisäehdotuksia:
  – varmuuskopio puhelimesta tai ainakin osoitekirjasta
  – lehden voi myös ohjata kaverille tjsp.
  – postilaatikkoon tarra ”ei ilmaisjakelua / mainoksia”
  – matkustustiedote
  – vakuutuksen puhelinnumerot ja osoitteet (sopimus)sairaaloihin
  – musiikin valinta (MP3)
  – korvatulpat
  – yleistulppa vesilavuaariin
  – sähköadapteri vs. pistokkeensovitin

 9. ”Tarvittavaan määrään olen, insinöörinä, löytänyt kaavan: 0,4 alaosaa ja 1,2 yläosaa per matkapäivä.”

  Hah, tuo pisti naurattamaan :D

  Erinomainen ja tarkka lista – ja hyvin tarkasti etukäteen mietitty. Toki kun matkustusvuosia alkaa olla reippaasti takana, varmasti jonkinlainen tietty kaava pakkaukseen ja matkoihin varautumiseen alkaa syntyä. Itse olen aiemmin ollut aika tarkka pakkaamisesta ja miettinyt asioita hyvin etukäteen, mutta nykyään olen jotenkin lähtenyt lipsumaan sellaiseen viime hetken pakkailuun ja sen myötä reissuun tulee otettua enemmän mukaan hyödyttömiä kuin hyödyllisiä asioita – onneksi kuitenkin matkustan aina mahdollisimman pienellä tavaramäärällä (yksinkertaisesti siitä syystä, että en jaksa kantaa painavaa rinkkaa tai raahata tavaroita perässäni)

  Yhden asian mitä olen pakkaamisessa huomannut, on että lyhyelle kaupunkilomalle on paljon vaikeampi pakata kuin pitkälle reissulle! Lisäksi vaatteita yms. pitää ottaa suhteessa enemmän mukaan. Intiassa reissatessa ei ollut niin väliä, vetikö viikon putkeen samoilla, pesemättömillä haaremihousuilla. Nyt kun olin viikon Roomassa ja kiertelin kaupungilla kaikki päivät vaatteisiin hikoilemassa, tajusin että olin ottanut ihan liian vähän esim. sukkia ja paitoja mukaan. Lisäksi on kivempaa pistää illalla kun lähtee syömään jotain siistimpää päälle, joten tarvitsisi useamman asukokonaisuuden mukaan.

  Huomasin, että oli vähän vanhempi postaus, mutta tulin Mondon linkittämänä katsomaan. Erinomainen postaus :)

 10. says: Ipumaria

  Hyvä lista, muistuttaa paljon omaani. Lentomatkoilla on mukava vaihtaa kengät villasukkiin :D.

 11. says: Pauli

  Eräs vanhemman kaverin ohje taannoin matkalle lähtöön:
  1.Pakkaa ensin laukkuun vain tarpeeliinen, ei ylimääräistä mitään.
  2. Hae pankista matkavaluuttaa niin, että se riittää koko matkaksi.
  3. Seuraavana päivänä pura laukku ja ota pulet pois, koska ne ovat tarpeettomia.
  4. Käy pankissa hakemassa saman verran lisää valuuttaa mitä olit eilen hakenut.
  Silla yleensä matkalla kannetaan tuplasti liikaa vaatteita ja rahat loppuu kesken.
  Toine vinkki:
  Passi ja Visakortti lompakkon ja menoksi. Kaikkea saa halvalla kaukomaista.
  Itse olen kolunnut työhommissa mm. seuraavia maita: Ruotsi, Norja, Saksa, Irlanti, Romania, Turkki, Irak, Somalia, Jemen, Pakistan, Singapore, Indonesia, Filippiinit, USA, Jamaika, Peru, Togo, Hollanti, sekä työmatkojen yhteyksissä lukuisissa maissa matkojen varrella ja muutamia lomamatkojakin tullut tehtyä.
  Mutta ei ole tullut paljoan Blogeja kirjoitettua. Yksi ainoa mielenkiintoinen vihko on kotona. Tein Somaliasta (2,5v) muistiinpanot jokapäivältä ja se on mielenkiintoista luettavaa näin jälkikäteen.

 12. says: Antti Varis

  Suosittelen käymään sivulla http://www.triptek.eu Katselin, että siellä on kohtuullisen kattava matkailijan pakkauslista ja linkit tuotteisiin, jotka voi ostaa suoraan ko. verkkokaupasta. Hinnatkaan eivät päätä huimaa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Antti (ja muut kommentoijat, joita en erikseen ole tässä matkan varrella kiittänyt). Lievästä kaupallisuudestaan jätän tuon linkkisikin tuohon, sillä tuon tyyppistä kamaa, tyyliin pakkauskuutioita tai -pusseja, olen itsekin hankkinut, tosin enimmäkseen maailmalta tai ulkomaisista nettikaupoista.
   Etenkin pitemmillä kiertomatkoilla ne ovat käteviä ei-koskaan-purettavan matkalaukun/kassin hallinnassa.

 13. says: Lumo

  Tuo elektroniikkalista on vuosien varrella kasvanut. On padit ja puhelimet molemmille, niiden laturit, kamera, sen laturi ja vähintään kolme akkua =kaksi mukana ja yksi latautumassa, kiharrin itsepäisille hiuksille ja moniin maihin vielä kasa adaptereita. Tuo jakorasia oli hyvä idea!

  Pesulapalveluita käytämme monissa kohteissa kerran tai kaksi matkan aikana, monissa maissa kassillinen pyykkiä ”wash & fold”-pesulla maksaa vain muutamia euroja ja pyykit saa takaisin 24 tunnissa tai nopeamminkin. Otan myös kasan pesulan henkareita ja housuhenkareita, henkareita kun ei koskaan tunnu olevan tarpeeksi hotellissa. Viimeksi oli kolme henkaria kahdelle, vaikka hotelli olikin paikallisen luokituksen mukaan 4*

 14. Kiitos Lumo! Unohdit elektroniikkalistasta kannettavan tietokoneen :-) – vähänkin pitemmillä matkoilla roudaamme myös yhden sellaisen (toki pienen ja kevyen) mukaan, että saamme kuvat talteen sinnekin jo matkan varrella.

  Pesulapalveluita mekin olemme käyttäneet, jopa hotellihintaisia ”pakkoraossa”, pitemmillä matkoilla, mutta kiertomatkoilla on usein haasteena se, ettei olla samassa paikassa riittävän kauaa.

  Henkareista meillä ei yleensä tule pulaa – jos olemme samassa paikassa max 3 yötä, niin aika vähän puramme matkalaukkua/kassia sen aikana :-) – ja jos niistä tulisi pulaa, niin valittaisin asiasta hotellille. Joskus on niinkin tehty ja onhan niitä sitten saanut lisää.

 15. says: Merituuli

  Tätä järjestelmällisyyttä oli kiva lukea.
  Me ollaan sellaisia aika viimetingan pakkaajia. Nytkin osa huomenna mukaan otettavista vaatteista roikkuu vielä pyykkinarulla, mutta puhelimiin on laitettu muistutukset että ne on otettava mukaan. Aina pakataan vasta viimeisenä iltana, aiempi tuntuisi hassulta.
  Kun lapset oli pieniä ja tärkeää muistettavaa oli vaipoista tuttiin ja unileluun, meillä oli laminoitu rastituslista josta ruksailtiin mitä on mukana. Se oli kätevä! Sittemmin sellaista ei ole ollut.
  Meillä lapset (10v ja 13 v) pakkaavat itse annettujen öiden mukaan, toki me tarkistamme että asiat on muistettu. Se helpottaa jo paljon.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Lyhyille matkoille pakkaamme joskus vaikka samana aamuna, etenkin jos lähdemme autolla, jolloin lähtö ei ole ihan minuutin päälle tarkka, mutta jos tiedossa on pitempi reissu, niin kamojen kasaaminen aloitetaan aikaisemmin, sillä silloin ei oikein ole varaa unohtaa mitään oleellista, mutta toisaalta ei kannata kuljettaa ylimääräistäkään mukana.

 16. Tämä oli hyvä listaus, mukava tietää kuinka te pakkaatte!

  Omilla reissuilla yleensä tuppaa käymään niin, että vaatteita on mukana enemmän kuin tulee pidettyä. Toisaalta ajattelen että jos jotain kovasti tarvitsee, sen voi ostaa kohteesta, mutta toisaalta haluan välttää sellaisen tavaran tai vaatteen hankkimista joka kaapista jo löytyy. Olen jossain määrin ”varautuja”, eli olen mielelläni varautunut kaikkiin niihin tilanteisiin ja sääolosuhteisiin, jotka saattavat olla mahdollisia.

  Ehkä yksi turhimmista jonka olen koskaan mukaan pakannut, on ollut tehokas otsalamppu paikkaan jossa aurinko ei laske yöllä lainkaan, mutta mistä sitä koskaan tietää jos päätyy vaikka johonkin luolaan ;)

 17. says: Pirkko

  Kiitos Johanna! Vuosien mittaan meillä mukaanotettavan tavaran määrä on koko ajan vähentynyt – jos ei ole ihan sitä oikeaa vaihtoehtoa johonkin tilanteeseen mukana, niin useimmiten niilläkin vaihtoehdoilla mitä on mukana pärjää.
  Pitkälle reissulle, kuten kohta alkavalle runsaan 3 viikon matkalle, otamme kyllä kummallakin myös matkalaukun, eli ihan aina ei vieläkään mennä vain käsimatkatavaroilla, etenkään jos samalla reissulla on kohteita, joiden lämpötilat huitelevat 5 – 35 asteeseen!

 18. says: Suvi

  Ihan mahtava lista! Olen itse vuosikausia pähkäillyt tuon alaosa/yläosa -suhdeluvun kanssa ja ohjeesi on mielestäni tosi toimivan oloinen! Omat matkani suuntautuvat yleensä Afrikkaan. Kun kesähepeniä pääsee Suomessa käyttämään varsin lyhyen ajan, niille on aina kivasti käyttöä tuolla päiväntasaajan eteläpuolella (myös kun siellä on talvi).
  Olen itsekin pyrkinyt vähentämään vuosien mittaan matkalle pakattavien vaatteiden määrää. Yksi virstanpylväs oli, kun pärjäsin viikon pelkillä käsimatkatavaroilla :) Hyviä matkoja sinulle!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Suvi! Ikä ja kokemus taitavat tässäkin asiassa opettaa. Meillä matkalaukku lähtee enää harvoin alle viikon reissuille – ja joka kerta yritetään vähän analysoida, että jäikö jotain käyttämättä, että pitäisikö vielä pienentää suhdelukuja :-)

 19. says: Lentoemo

  Huippulista! Huomaisivatpa kaikki kirjata ylös sairaudet ja lääkkeet. Todella tärkeä juttu, kun sairastut äkillisesti kohteessa tai koneessa.

 20. says: Pirkko

  Kiitos! Ja hyvä että ”muistutit” siitä, että tuota sairaudet/lääkkeet -listaakin pitäisi ehkä taas päivittää ajan tasalle :-)

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *