Päiväretki Kosovoon

(Lisätty linkki kuva-albumiin ja päivitetty hiukan tekstiä 24.8.2013,
julkaistu alunperin 18.8.2013.)

image

(Klikkaa kuvaa tai tästä nähdäksesi lisää kuvia)

Kosovon osalta täytynee jo tunnustaa, että ilman maapisteiden keräilyä tuskin olisin sinne matkustanut. En ehkä olisi lentänyt Belgradista Skopjeen, Makedoniaan, josta Pristinaan, Kosovon pääkaupunkiin pääsee bussilla 2-3 tunnissa (matkustajamäärästä ja sen myötä rajan ylittämiseen kuluvasta ajasta riippuen). Belgradistakin Pristinaan pääsisi bussilla, mutta Serbian ja Kosovon välistä rajaa ei-sankarimatkailijoita kehotetaan varmuuden vuoksi vielä välttämään – ja suoria lentoyhteyksiä välillä ei ole kysynnän puuttuessa.

Mutta, kuten aina, kun olin Kosovoon päättänyt mennä, niin historia herää eloon ja päädyin kertaamaan Kosovon itsenäistymisen vaiheita ja Suomenkin (mm. Martti Ahtisaari) osuutta siinä. Muutaman Pristinassa vietetyn tunnin aikana uuden valtion syntyä julistavasta Newborn -monumentista löytyy Suomenkin lippu ja rajalla näimme rauhanturvaajien Jeepin, jonka katolla liehui Suomen lippu. Pristinan keskusta on nyttemmin kuin minkä tahansa pienehkön eurooppalaisen kaupungin: kävelykatu, kahviloita, kauppoja, hotelleja. Äiti Teresa on esillä niin kirkkona, katuna kuin patsaana, vaikka hän Skopjessa syntyikin ja oli albanialainen. Mutta niin on esillä Bill Clintonkin, patsaana, kiitoksena Naton osuudesta Kosovon itsenäistymisprosessissa.

Ystävistämme Kosovossa ovat tainneet käydä vain Maailmanmatkaaja-piireistä tuntemamme henkilöt, hekin siis bongausmatkoilla, mutta syystä tai toisesta samaisessa bussissa Skopjesta Pristinaan kuin me oli myös kaksi nuorta suomalaismiestä, jotka olivat matkalla Kreikasta Makedonian ja Kosovon kautta ainakin Albaniaan, joten ehkä Kosovo piankin on jo normaali turistikohde.

Ja kun tässä nyt bongausta on korostettu, niin kerrataan pisteet: TCC-pisteinä Kosovo on minulla 116. ja itsenäisinä valtioina 79. YK:n jäsenmaahan Kosovo ei vielä ole, joten niitä pisteitä ei tästä kertynyt!

Pristinasta lisää myös vaikka Maailmanmatkaajaryhmäkolleegamme Travellover-blogissa – he kävivät Kosovossa n. vuosi sitten.

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *