Voiko näillä 20 mokalla pilata matkansa?

Studio 55:n listasi äskettäin alunperin CNN Travelin tekemän listan 20 kohdasta, joita matkailukonkarit ovat oppineet tien päällä välttämään. Tähän oli pakko ottaa kantaa!

1. Pakkaat liikaa

Kotona, missä koko vaatekaappisi on käytössäsi, voit toki valita uuden asun joka tilaisuuteen. Mutta kun omaisuutesi pitää saada mahtumaan muutamaan laukkuun, muotitajun tulisi muuttua. Sukkia voit käyttää useammin kuin kerran, ja t-paidan, jossa nukuit, voi pistää päälle vielä seuraavanakin päivänä.

Travelodgen tutkimuksen mukaan jopa kaksi kolmasosaa matkalaisista palaa reissultaan vähintään kuuden käyttämättömän asun kanssa. Mukaan ei siis kannata pakata uutta asua joka päivälle, vaan sen sijaan vähintään kaksi vaatekertaa joita voit käyttää lähes missä vain.

Nyttemmin harvemmin ongelma – alle viikon matkoille riittää käsimatkatavara, mukana kaikki tarpeellinen, mutta ei juuri mitään ylimääräistä. Mutta tätä on pitänyt harjoitella. Etenkin jollain jo kauan sitten tehdyllä automatkalla, jolla painorajoituksia ei ollut, tavaraa johkaantui mukaan niin ylettömästi, että itseämmekin sittemmin matkalla huvitti!

2. Et osta jotain mistä pidät heti kun näet sen

Luulet, että palaat uudestaan liikkeeseen. Ajattelet, että ehkä löydät vastaavan mutta paremman tuotteen halvemmalla jostain muualta. Näin ei tule käymään, vaan sen sijaan tulet harmittelemaan hankkimatta jäänyttä upeaa katutaideteosta tai hauskaa tuliaista.

Kun näet jotain mistä pidät, osta se ja elä ilman katumusta.

venetsiaJoskus. Venetsiassa etsimme yhtä lasilautasta matkan viimeisenä päivänä aika pitkään kun en sitä ensimmäisenä päivänä ostanut. Ja Venetsiassa on vaikea löytää samaan paikkaan takaisin, kun jotenkin siellä aina vaan johkaantuu johonkin … Tämän kohdan tosin jo isäni opetti kun hänen kanssaan teini-ikäisenä matkustin: jopa kalliissa Sveitsissä isä osti minulle ihastelemani olkalaukun tällä perusteella heti!

3. Et tarkista roaming-hintoja

Roaming -maksut lihottavat teleoperaattorisi kassaa. Viikon tekstiviestien Singaporesta tai St. Lucialta ei pitäisi maksaa enemmän ja sattua pahemmin kuin sydänkirurgian. Silti, kaiken aikaa matkalaiset aiheuttavat itselleen kärsimystä jättämällä matkapuhelinasiansa tarkistamatta ennen lähtöä.

Ei ihan kolahda. Perusasiat ovat hallussa ja työnantajan liittymä sallii pakolliset jutut tarvittaessa. Facebook-käyttö Pekingistä taisi (työmatkalla) kyllä maksaa 500 euroa, puhelimella, kun hotellin netissä oli kiinalaiseen tapaan estot.

4. Luotat ”lähellä keskustaa”-kuvaukseen

”Sijaitsee lähellä keskustaa” on ilmauksena yhtä avoin tulkinnoille kuin raamatun lauseet. Kun tajuat, että raha, jonka säästit valitsemalla keskustan ”lähellä” sijaitsevan hotellin, kuluukin puolen tunnin mittaisiin matkoihin ja törkeisiin taksihintoihin, tiedät sortuneesi yhteen matkustelun suurimmista synneistä.

Juu ei. Hotelli valitaan siten, että isoin osa suunnitelluista tekemisistä voidaan tehdä kävellen, maksamme mieluummin hotellille kuin takseille.

5. Otat lentokenttäshuttlen

Lentokenttäshuttlen käyttäminen on yksi klassisimmista matkailumokista. Säästääksesi muutaman euron verran tuhlaat aikaasi, kärvistelet hikisessä pikkubussissa ja huonolla tuurilla sinun hotellillesi saavutaan vasta vihoviimeisenä, sen jälkeen kun bussi on kiertänyt kaupungin lukuisat muut hotellit.

Julkiset tai taksi. Tähän haksahdimme kerran yölennon jälkeen Hongkongissa .  Matka hotellille kesti tuplasti sen mitä hotellin lähelle tullut nopea juna. Ja olimme siis jo valmiiksi rättiväsyneitä. Harmitti.

6. Et sulje shampoo-pulloja huolellisesti

Et todellakaan halua, että matkatavarasi tahmaantuvat saippuaan! Sulje korkit kunnolla ja pakkaa ne varmuuden vuoksi esimerkiksi toilettilaukkuun tai edes muovipussiin.

Nesteet erillisessä läpinäkyvässä muovisessa meikkipussissa jo turvatarkastuksiakin varten on auttanut tähän. Joskus geelimäinen huulipuna tahnaa naapurinsa tai hajuvesi on hajustanut pussin pohjan mutta isommilta ongelmilta on säästytty.

7. Luulet tietäväsi milloin lento kannattaa varata

Travelers Today uutisoi matkailusivusto Kayakin teettämästä tutkimuksesta, jonka mukaan halvimmat liput myytäisiin 21-34 päivää ennen lentoa. Viime vuotinen CheapAir.comin analyysi puolestaan väittää, että paras aika ostaa olisi 49 päivää ennen reissua. Teksasin A&M yliopiston tutkijat taas väittävät, että edullisimmin lentää lauantaisin tai sunnuntaihin.

Mitään yleispätevää sääntöä ei siis ole. Liput ovat halvimpia silloin kuin ne ovat halvimpia.

Jo lomien sopimisen takia on pakko olla melko ajoissa. Mutta en usko minun, sen enempää kuin muidenkaan, oikeasti ymmärtävän lentojen hinnoittelua. Mielenkiintoinen testi oli kun tänä kesänä jouduin 3 lentoa käsittävän matkan siirtämään heinäkuulta elokuulle ja varasin lennot uudelleen vain viikkoa ennen lähtöä. Per legi hintaerot alkuperäisiin, hyvissä ajoin varattuihin olivat suuriakin, mutta 3 Euroopan lennon kokonaisuuden hintaero oli luokkaa 20 euroa! Nykyisestä suosikkilentohakukoneestani Skyscannerista Travellover kirjoitti muuten lyhyen esittelyn joku aika sitten.

8. Yrität tinkiä liian kovasti

Ei ole olemassa nopeampaa konstia aiheuttaa katkeruutta paikallisissa kuin haastaa torillinen nälkäisiä myöntimiehiä ja puodinpitäjiä. Periaatteita pitää olla, mutta tarvitseeko sinun todella tinkiä 50 senttiä vastaava summa kirjaillusta laukusta, jota tuskin edes tulet käyttämään? Osta mitä haluat ja säästä itsesi tunteiden kiehumiselta.

Nyttemmin ostan matkoilta tosi vähän mitään joten tämä osuu kohdalle tosi harvoin, jos koskaan. Jos hinta ei miellytä jätän yleensä väliin enkä viitsi edes aloittaa tinkimistä (etenkään kun en pidä tinkimisestä).

9. Et vaihda rahaa lentokentällä

Yleinen viisaus on, että vain amatöörit vaihtavat rahaa lentokentällä, kun fiksut matkalaiset taas metsästävät parempaa vaihtokurssia kaupungilta. Usein saatkin enemmän vaihtamalla valuuttaa keskustassa, mutta et mitenkään merkittävästi.

Esimerkiksi jokin aika sitten Lontoon Heathrow’n kentällä olisit saanut 300 dollarista noin 175 puntaa, mutta keskustan Oxford Circusin vaihtopisteessä 185 puntaa. Voit siis säästää vaivaiset 10 puntaa sinnittelemällä keskustaan asti vailla käteistä ja käyttämällä aikaasi valuutanvaihtopisteen etsimiseen, tai vain vaihtaa paikallista rahaa kätevästi heti saapuessasi.

Vähän paikallista pitää olla, mutta useimmiten ostetaan se jo Suomesta. Länsimaissa käytämme paljon luottokorttia, jolla saa paljon käteistä paremman kurssin. Maissa, joissa sitä ei mielellään käytä, hintataso on usein sellainen, että tarvittavat valuuttamäärät ovat pienehköjä – ja ostettavaakin on aika vähän vakiomatkamuistomagneetin lisäksi.

10. Aliarvioit lentokenttien vaatiman ajan

On helppoa aliarvioida valtavat kävelymatkat terminaalista toiseen ja aikaa vievät turvatarkistukset, joiden ansiosta matka tyssää loputtomaan jonottamiseen. Otat riskin, jos saavut lentokentälle alle kaksi tuntia ennen lähtöä, mutta isolla kentällä sekin aika voi käydä riittämättömäksi.

Ajoissa pitää olla. Ja nyttemmin läppärin tai iPadin kanssa lentokentät ovat oikeastaan ihan mukavia paikkoja oleilla. Verrattuna vaikka kaupungilla maleksimiseen kamojen (tai osan niistä) kanssa kun hotellihuone on jo luovutettu.

11. Ostat halvat varvastossut

Ajattelet, että käytät halpistossujasi vain viikon joka tapauksessa, joten miksi ostaisit laadukkaammat? Saat vastauksen kysymykseesi kun kenkäsi hajoaa vaellellessasi paikallisilla laavakentillä, ja paluumatka olisi vielä edessäsi.

TevaKenkien pitää olla ensisijaisesti käveltävät. Nyttemmin matkoilla lähinnä Tevan sandaalit tai Hanwagin vaelluskengät. Rantasandaalit rannalle, altaalle tai hotellin kylmälle marmorilattialle.

12. Pelkäät katuruokaa

Kukaan ei halua sairastua lomallaan, mutta miksi matkustaa Thaimaahan tai Meksikoon asti jos et aio edes maistaa paikallisia antimia? Paikalliset eivät pidä ruokamyrkytyksestä sen enempää kuin sinäkään. Jos he suosivat jotain ruokapaikkaa, ehkä sinäkin uskallat kokeilla sitä.

Olen nirso ja siksi jätän useimmat oudot ruuat väliin, myös ravintoloissa. Mutta niinpä olenkin sitten käynyt niin Intiassa kuin Afrikassa sairastumatta vatsatautiin silloinkaan kun iso osa kanssamatkustajistamme sairastui.

13. Ostat ison tuliaisen matkasi alkuvaiheessa

IMG_0040 Osa matkan aikana saaduista lahjoistaTämä on ristiriidassa aiemman virheen kanssa, mutta silti ostoksilla kannattaa muistaa, että joitain asioita et lopulta kuitenkaan raahata mukanasi pitkin maita ja mantuja.

Lähin tähän viittaava voisi olla jättiläissombrerojen kuljettaminen Meksikosta kotiin ja sitten niiden pyöriminen nurkissa varmaan kymmenen vuotta ennen kuin sain heitettyä ne pois – lieventävänä asianhaarana: emme ostaneet niitä vaan saimme ne osana muuta rekvisiittaa silloisen työnantajan kustantamalla palkintomatkalla.

14. Luotat liikaa opaskirjoihin

Opaskirjat ovat loistavia, mutta et ole ainoa, joka niitä lukee. Turvautumalla vain niihin saatat löytää itsesi jonottamasta paikoissa, jotka kaikki muutkin matkalaiset haluavat kokea. Luota mieluummin vain yhteen tai kahteen kirjasta poimittuun matkavinkkiin päivässä.

Mies lainaa oppaat ja joskus lukeekin niitä. Minä surffaan vähän ajatuksena löytää ihan oleellisimmat jutut. Suunnitelma kehittyy yleensä päivä kerrallaan, sen mukaan miltä tuntuu ja mitä jaksetaan – entistä enemmän yritetään ottaa reissussa aika löysästi, ehkä siksi että aikaisemmin oli välillä turhankin kiire, kun piti yrittää ehtiä ”kaikki”.

15. Et hanki kunnollista matkavakuutusta

Jos matkavakuutukselle tuleekin käyttöä, toivot, että olet panostanut siihen kunnolla. Vaikka olut olisikin halpaa kohdemaassasi, terveydenhuolto ei sitä välttämättä ole. Edullisempi vakuutus saattaa korvata lennot kotiin moottoripyöräonnettomuuden jälkeen, mutta ei välttämättä kallista kansainvälisessä sairaalassa vietettyä aikaa.

Näillä matkustusmäärillä etenkin kun pariin kertaan on jouduttu koko matka äkillisen sairauden takia peruuttamaan ja kun on nähty pikaisen poliklinikkavierailun aiheuttamat laskut USAsta, niin oppii jo melkein (?) lukemaan vakuutusehtojen pienenkin präntin ja varmistamaan, että se kattaa kaiken mitä pitää ja että esimerkiksi peruutustilanteen korvauskatto ei ole luokkaa tarjous-Kanarianmatkan hinta.

16. Valokuvaat liikaa

Pakkomielle tai velvollisuus joka asian ikuistamisesta tappaa spontaanisuuden ja itse kokemuksen, jonka pitäisi kuitenkin olla matkailun perusajatus. Nykyisin valokuvaaminen on niin helppoa, että yksi klikkaus johtaa toiseen ja ennen kuin huomaatkaan on puhelimessasi 300 kuvaa vanhoista rakennuksista, alkupaloista ja suttuisista auringonlaskuista. Usko pois, kukaan kotona ei halua katsella niitä 20 minuuttia pidempään.

Itse yritän jo kuvia ottaessani vähän miettiä mitä sillä haluan kertoa, mutta toisaalta pitää niitä ottaa riittävästi, jotta joku onnistuisi. Kun kuvataan kahdella kameralla ja kahdella puhelimella, niin kertyyhän niitä. Julkaistavaksi päätyy alle 10%, mutta kuvien lajittelussa ja käsittelyssä on kyllä kieltämättä aika kova työ!

17. Unohdat tarkistaa viisumivaatimukset

Unelmalomasta tule painajainen, jos sinut käännytetään rajalta heti kättelyssä puuttuvan viisumin takia.

Ei ole unohdettu. Kun Hongkongista oli tarkoitus Kiinan puolella päiväreissulla haettiin varoiksi Kiinan viisumikin ja sitten vähän harmitti, kun kuultiin, että retki Hongkongiin olisi sisältänyt senkin. Boardingpassit välille Lontoo – Antigua kerran melkein hukkasin, koko 3 hengen seurueen unohtamalla ne Heathrown turvatarkastukseen, mutta onneksi löytyivät sieltä vähän myöhemminkin! Hetken hermostutti kuitenkin.

18. Liian paljon nähtävää, liian vähän aikaa

Esimerkiksi Berliini on valtava kaupunki, jossa ensikertalainen menee helposti pyörälle päästään. Viikonlopun aikana ei kannata yrittää tutustua koko kaupunkiin, vaan varaa mieluummin tarpeeksi aikaa saadaksesi eniten irti matkastasi.

Viikonlopussa tehdään mitä siinä ehtii. Joskus myöhemmin voi palata, jos siltä tuntuu. Tosin kovin kauas ei kannata lähteä kovin lyhyeksi aikaa. Ei ainakaan, jos sinne on aikaeroa.

19. Käytät luottokorttia nostaaksesi käteistä

Luottokorttiyhtiöt voivat veloittaa rasvaisesti kortin käyttämisestä käteisnostoihin. Lisäksi myös esimerkiksi automaatin omistava pankki voi veloittaa erikseen nostosta, ja kun nostat ulkomaan valuuttaa, kurssi voi olla surkea.

Hyvä kurssi + provisio luottokorttinostolle ei välttämättä ole huonompi kuin huono kurssi käteistä vaihdettaessa. Ja automaatit harvemmin huijaavat.

20. Et tulostanut varausvahvistusta

Nehän ovat jo kännykässäsi tai tietokoneella, joten miksi kantaisit hotellisi tietoja paperilla mukanasi? Koska kännykkäsi tai koneesi ei välttämättä toimi ulkomailla heti saavuttuasi kuten pitäisi.

Joskus on unohtunut joltain osin (tai olen tulostanut vähän väärän paperin). Stressaavaa ja harmittavaa, muttei fataalia, niillä kerroilla ainakaan. Nyttemmin olen mieltynyt myös Maailmanmatkaajakolleegan kehittämään matkayhteenvetoon, jossa on kompaktissa muodossa kaikki oleellinen. Paperilla. Papereita voi sitten heittää pois sitä mukaa kun matka etenee.

Lähde CNN Travel

Tags from the story
,
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *