Matkavalmisteluja

Monet ”oikealle” maailmanympärimatkalle lähtevät aloittavat matkasta kertovan bloginsa kertomalla matkavalmisteluistaan: miten irtisanoutuivat työstään, laittoivat tavaransa varastoon ja vuokrasivat asuntonsa ja mitä pakkasivat rinkkaansa.
Tässä mielessä tuleva matkamme ei ole ”oikea” maailmanympärimatka, vaikka pallon ympäri onkin tarkoitus mennä, mutta kun matka kestää vain 5 viikkoa ja siihen riittää kesäloma, niin valmistelutkaan eivät ole kovin mittavia.

Jotain on kuitenkin tehty ihan vakiojuttujen, kuten Helsingin Sanomien ja postin jakelun keskeytykset lisäksi, esimerkiksi:

  • selvitimme tarvittavia rokotuksia matkan varrella ja kun Kuubassa on kuulemma ollut koleraa, jopa Havannassa, niin otimme tehosteen kaksi vuotta sitten Afrikkaa varten ottamaamme kolerarokotteeseen, jotta se pysyisi voimassa
  • hommasimme vara-antibiootit, jos vaikka paikassa, jossa lääkäri ei ole ihan helposti saavutettavissa kohdalle osuisi pahempi infektio tai vatsatauti
  • otimme toisen matkavakuutuksen (Fennia) jatkuvan matkavakuutuksemme (if) rinnalle, kun sen peruutusturvan korvauskatto olisi kattanut tämän matkan hinnasta vaan kolmanneksen
  • olemme laatineet matkasta yhden arkin yhteenvedon, jossa on päivämäärät, lennot, paikkakunnat, hotellit, etukäteen sovitut retket ja keskilämpötilat ja
  • olemme vähän tarkistelleet hotellien sijainteja, erityisesti niissä kaupungeissa, joissa olemme käyneet aikaisemmin ja joihin emme ole varanneet matkanjärjestäjän retkiä, vaan joissa olemme omillamme (Mexico City, Santiago, Sydney)

Varsinaista pakkausta emme vielä ole aloittaneet, mutta noiden keskilämpötilojen selvittäminen muistutti kyllä jo tulevasta haasteesta:  mukaan otettavilla vaatteilla pitäisi selvitä Uuden Seelannin keväästä (10 asteen pinnassa) Kuuban ja Tahitin rannoille (28 astetta). Ja kiloja on käytettävissä 23 per nuppi. Oman haasteensa tuo myös kohteiden kirjo suurkaupungista (Osaka, Kioto, Sydney) vuorille (Macchu Pichu) ja rannoille. Pakkaamisesta satuin lukemaan Suuntana maailma -blogin varusteluetteloa ja mm. nuo kokemukset tarvittavista jalkineista taidan ottaa huomioon.

Tuohon 23 kiloon olen valmistautunut myös ostamalla uuden matka- ja lentolaukun – tällä kertaa markkinoiden kevyimmät, eli Samsoniten Cosmolite -sarjan laukut. Verrattuna aikaisempiin laukkuihini vajaan kymmenen vuoden takaa, Samsoniteja nekin, mukaanotettavan tavaran nettopainolle jäi n. 4 kiloa enemmän varaa näillä laukuilla!

samso1Samsonite - COSMOLITE - Spinner 74 cm

Olemme myös lukeneet joitakin maakohtaisia matkustusohjeita, niin Ulkoministeriön sivuilta kuin vaikka tältä brittien vastaavilta sivuilta. Taitaa olla niin, että kunhan alkumatkasta (Mexico ja Peru) selvitään, niin sitten riski joutua rikoksen uhriksi ainakin vähän vähenee, mutta tietysti missä tahansa voi sattua jotain ikävää – myös Helsingissä ja Espoossa – eli ei näihin ihan liikaa kannata keskittyä. Etenkin kun on lähdössä matkalle ryhmän ja oppaan kanssa, jolloin jossain määrin apua on saatavissa mahdollisissa ikävissä tilanteissa.

kartta

Ja sitten pakkaamaan, kaikilla aikaisemmilla matkoilla kertynyttä kokemusta hyödyntäen. Lupaan sitten joskus kommentoida, että miten tällä kertaa onnistuin – onhan tällä matkalla nyt enemmän pituutta kuin millään aikaisemmalla.

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *