Kovia ja pehmeitä asioita Kaukaasiasta

Ajattelin käydä läpi näiden maiden perustiedot Wikipedian maakohtaisista tietoruuduista ja lukiessani niitä rinnakkain yritin hakea eroja maiden välillä, mutta faktatasolla niistä tuntui enemmän löytyvän yhteneväisyyksiä kuin eroja näistä kolmesta vuonna 1991 itsenäistyneistä entisistä Neuvostotasavalloista.

Armenia Georgia Azerbaidžan
pääkaupunki Jerevan Tbilisi Baku
pinta-ala 29 743 km² 69 700 km² 86 600 km²
väkiluku n. 3 miljoonaa n. 5 miljoonaa n. 10 miljoonaa
kieli armenia georgia azeri
valuutta Dram (AMD) Lari (GEL) Manat (AZN)

Bruttokansantuotteella per kapita mitattuna Azerbaidžan öljyvaltiona on selvästi rikkain, samalla tasolla kuin vaikka Serbia tai Etelä-Afrikka. Armenia ja Georgia ovat selvästi köyhempiä, samassa suuruusluokassa kuin esimerkiksi Egypti tai Jordania. Georgian talous romahti Georgian sodan takia ja Armenian talous kärsii mm. rajoista, jotka ovat suljettuja niin Azerbaidžanin kuin Turkin suuntaan. Armenian osalta Ulkoministeriön sivut mainitsevat merkittävänä tulolähteenä ulkomailla olevat armenialaiset siirtolaiset, jotka lähettävät rahaa  kotimaahansa.
Armenia on ortodoksimaa, kuten Georgiakin, mutta Azerbaidžan on muslimimaa ja kaikkien maiden osalta korostetaan siveellistä pukeutumista. Minkään näiden maiden valuuttaa ei ilmeisesti voi Suomesta etukäteen hankkia ja kannattaa varautua käteispainotteiseen elämiseen.

Makrotasolta mikrotasolle – pieni katsaus koteihimme näissä maissa:

Yerevanin asumme Royal Tulipissa

tulip1 5l

ja Tbilisissä Marriot Courtyardissa.
Courtyard tbscy_phototour22

Georgiassa asumme yhden yön myös maaseudulla Gudaurissa, Carpe Diem -hotellissa.
hotel-carpe-diem Hotel_in_Gudauri_Carpe_Diem_Gudauri (2)

Ja lopuksi on vielä vuorossa Bakussa Central Park -hotelli.
15 10

Hotellivalinnat ovat Starlight Toursin, joka on tämänkin matkamme järjestäjä.
Lähi-idän kiertomatkallamme olimme tyytyväisiä heidän tekemiin hotellivalintoihin, ainoa hotelli, joka jätti hiukan toivomisen varaa, oli se hotelli, jonka olimme itse vaihtaneet toiseen!
Tätä matkaa heidän kanssaan hahmotellessämme, 4 hengen seurue, kaikilla hyviä ideoita reitistä ja ajoituksesta ja aikaa kuitenkin aika rajallisesti, niin aika monta iterointikierrosta Starlight Tours sai tehdä ennen kuin olimme valmiita toteamaan, että tässä se nyt on, ok! Lähiviikkoina näemme sitten miten hyvän suunnitelman saimme kasaan …

Lopuksi vielä lyhyesti turvallisuustilanteesta näissä maissa – matkustustiedotteiden mukaan mitään suurempaa huolta ei pitäisi olla, paitsi näillä useilla tämän alueen kiistanalaisilla alueilla, jonne emme ole ajatelleet mennä.
Tosin edellinen ”fiilistelyartikkelini” kirvoitti Facebookin puolella keskustelun siitä, että pitäisikö sittenkin käydä Vuoristo-Karabahissa. Yerevanissa vietämme nimittäin lentoaikataulun muutoksesta tulleen ylimääräisen päivän Lassen tuttavan kanssa, jonka vaimo on tuolta alueelta kotoisin ja tuli puheeksi, että heidän seurassaan sinne saattaisi hyvin päästä, mutta ehkä kuitenkin jätämme väliin – ja käymme sen sijaan heidän kanssaan Aragats-vuorella.

Ja kun tuon Vuoristo-Karabahin tuossa mainitsin, niin alla pari Marko Ukkolan kuvaa siihen liittyen – kivanmuotoinen kivimuodostelma siellä ja melko harvinainen dokumentti, eli Vuoristo-Karabahin viisumi (irrallisena, ettei passi mene ”pilalle”):

Vuoristo-Karabah
Vuoristo-Karabah
Vuoristo-Karabahin viisumi
Vuoristo-Karabahin viisumi
Tags from the story
, , , , ,
Join the Conversation

2 Comments

  1. Armenia ei ole ortodoksimaa, vaan Armenian kirkko on itsenäinen apostolinen kirkko. Kirkko erosi vuonna 451 pidetyssä Khalkedonin kirkolliskokouksessa roomalais-bystanttilaisesta kirkosta. Armenia oli ensimmäinen kristitty valtio vuodesta 301 alkaen. Armenian kirkon johtaja, katolikus, on statukseltaan saman arvoinen kuin paavi tai metropoliitta.

    Vuoristo-Karabahiin on hyvin yksinkertainen mennä. Rajan ylitys on helppo ja viisumin saa Stepanakertista nopeasti. Maa kehittyy vauhdilla ja siellä on vahva tulevaisuudenusko. Tosin Adzerbaijanin jatkuvat tulitauon rikkomukset haittavat elämää. Vuonna 2013 Adzerbaijan rikkoi 11 000 kertaa tulitaukoa.

  2. says: Pirkko

    Kiitos täsmennyksistä – termini ortodoksimaa oli tietysti epätäsmällinen.
    Vuoristo-Karabah jäi lopulta pois matkasuunnitelmasta enemmänkin ajanpuutteen takia – ja sen takia, että olimme tulleet suunnitelleeksi kierroksemme suuntaan Armenia – Georgia – Azerbaidjan, kun potentiaalisten passileimaongelmien takia päinvastainen suunta olisi ollut turvallisempi. Mutta saimme kyllä myös tietoa siitä, että viisumin ja leiman voisi saada erilliselle paperille, mutta emme ottaneet sitten riskiä. Etenkään kun aikaakaan ei olisi ollut – vaikka maabongausmielessä nämä erillisalueetkin olisivat olleet ”hyödyllisiä”, joidenkin bongauslistojen mukaan ainakin :-)

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *