Matkalla Etelä-Kaukaasiaan

Etelä-Kaukasian matkamme alkaa ensi viikolla – menolentomme Yerevaniin (ja paluulentomme Bakusta) on Kiovan kautta, joten saamme vielä jännittää hiukan sitä, että toteutuuko tämä lentoreitti vai joudummeko viime hetkellä hakemaan uuden reitin.

Matkamme kohteena ovat siis Etelä-Kaukasian maat, eli Armenia, Georgia ja Azerbaidžan. Alueen lukuisat kiistanalaiset alueet, Georgiassa Adžaria, Abhasia ja Etelä-Ossetia ja Azerbaidžanissa Nahitševanin ja Vuoristo-Karabahin jätämme suosilla väliin – vaikka matkakumppanimme (lähdemme matkalle yhdessä toisen pariskunnan kanssa, johon olemme tutustuneet Maailmanmatkaajaklubin kautta) taitaisivat maabongausmielessä niissäkin mielellään käydä!

kaukaasia

Matkallamme, joka siis on kiertomatka, Armenian Yerevanista autolla Georgian Tbilisiin ja sieltä lentäen Azerbaidžanin Bakuun, josta lennämme takaisin, näemme näistä maista varmasti paljon – jo pelkästään Unescon maailmanperintökohteita on ohjelmassa kuusi!

Eli aloitetaan etukäteisfiilistely vaikka näistä:

Armeniassa näemme Geghardin luostarin, Haghpatin ja Sanahinin luostarit ja Echmiatsinin katedraalin ja kirkot sekä Zvartnotsin arkeologinen alueen – 3 pistettä yhteensä (jos näitä bongaisimme)

Gedhard
Gedhard
Haghpat
Haghpat
Echmiadzin
Echmiadzin

Georgiassa vain Mtskhetan historialliset kirkot yltävät tähän statukseen, mutta varmasti Tbilisin kaupunki on näkemisen arvoinen siinä missä Yerevankin Armeniassa – kuulemma yksi maailman vanhimpia kaupunkeja.

Mtskheta
Mtskheta

Azerbaidžanissa Bakun vanha muurien ympäröimä kaupunki ja Shirvan Shahin palatsi ja Neitsyttorni muodostavat yhden maailmanperintökohteen ja Gobustanin kalliopiirrokset hiukan kaupungin ulkopuolella toisen.

Shirvan Shah
Shirvan Shah
Gobustan
Gobustan

Ja kun aihepiirissä Unescon maailmanperintökohteet ollaan, niin muistutettakoon samalla, että Vilnan vanha kaupunki, jossa ehdimme hiukan kierrellä viime viikonloppuna, on sekin tällainen. Ja varmasti statuksensa arvoinen, kaikkine kirkkoineen ja kauniine katuineen!

Matkablogeissa Unescon maailmanperintökohteet ovat nykyisin suosittu aihe – tässä yksi tuoreimpia aiheen tiimoilta lukemiani Tarinoita maailmalta -blogista. Me olemme yrittäneet sinnikkäästi olla aloittamatta nykyisin käyttämiemme listojen rinnalle enää muilla listoilla olevien kohteiden laskemista, mutta saa nähdä pitääkö näiden laskemiseen vielä jossain vaiheessa kuitenkin sortua …

(Kuvat tässä jutussa eivät luonnollisestikaan ole näin ennen matkaa omiani, mutta poimittu netistä lähinnä paikallisten matkatoimistojen sivuilta – ja näiden intresseissä luultavasti on näiden jakaminen, jotta yhä useammat ihmiset löytäisivät myös nämä seudut.)

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *