Etelä-Kaukaasia blogeissa

Vielä yksi ”fiilistelyjuttu” ennen kuin matkamme Armeniaan, Georgiaan ja Azerbaidjaniin alkaa – etsiskelin hiukan mitä näistä maista oli kirjoitettu muissa suomenkielisissä blogeissa. Kevyesti etsimällä ei kovin paljoa löytynyt, mutta jotain kuitenkin.

Georgiassa asuva suomalainen kertoo Koti Kaukasiassa blogissa arjesta Tbilisissä. kotikaukasiassa

Ei tunnu olevan ihan helppoa – etenkin mieleeni jäi shoppailua kuvaava juttu, jossa lähinnä todetaan, että toivotonta, oli kyse sitten elintarvikkeista tai lähes mistä tahansa. No, meillä ei taida olla aikaa shoppailuun ja eiköhän ainakin hotellista saa ruokaa.

kellotorniAinakin kellotorni Tbilisissä pitänee yrittää nähdä. Narikalan linnoituksen luulisi kuuluvan kaupunkikierrokseemme.
Kommentit liikennekulttuurista – autot ennen jalankulkijoita – kannattanee pitää mielessä. Johonkin kulttuurissa tuo liikennekulttuuri lienee sidoksissa: Lähi-idässä ja ilmeisesti Kaukaasiaasiassakin pitänee huolehtia itsestään, autoilijat eivät sitä puolestasi tee.
Sveitsin kaupungeissa on toisin – mutta nyt ei ollakaan vanhan Euroopan ytimessä.

Armeniassa suuntamme myös Unescon maailmanperintökohdeluostareihin ja Aragats-vuorelle, jolle on jopa tarkoitus nousta ylös vuorelle (jeepillä). Kesäkuukausina Yerevanissa oli kuuma – voi olla toukokuussakin: ennusteet alueelle lupaavat 25-30 asteen lämpötiloja, ja selvisimme me viime kesänä Makedonian elokuun 35 asteestakin, mutta miellyttävämpää tietysti jos jäätäisiin tuonne korkeintaan 30 asteeseen. Muistutus taas siitä, että mahdollisuuksien mukaan kannattaa myös yrittää valita oikea ajankohta vierailla kohteessa.

Georgiasta ja Armeniasta on juttu myös Tonin blogissa  – tekstiä on todella paljon ja matkan kuvaus lähes uuvuttavan yksityiskohtaista alkaen aamiaistiskeistä ennen lähtöä, mutta lopun yhteenvedot ovat hyviä. Tonikin mainitsee tuon Vuoristo-Karabahin, jota hiukan olemme vielä viime päivinä kelanneet, mutta kuviot viisumin ja passileimojen suhteen taitavat olla sen verran riskialttiita, että parempi jättää väliin, etenkin kun mahdollisuus siihen olisi kiertomatkamme ensimmäisenä päivänä – jos passimme sitten kuitenkin leimattaisiin, niin jäisi Azerbaidjan väliin ja matkamme loppusuunnitelmat menisivät uusiksi! (Lassen sikäläinen tuttava tosin väitti, että viisumin voisi saada erilliselle paperille, samoin leiman, ja että hänen vaimonsa sukulaisia työskentelee rajalla, mutta silti, vaikka siitä jollain pistelaskutavoilla pisteen saisikin.)

Azerbaidjanista monet jutut olivat viisufanien juttuja  vuoden 2012 Bakussa järjestetyistä Euroviisuista.

”Bakussa pakollisia nähtävyyksiä on muutama: Marttyyrien kuja, jonne pääsee köysiradalla, melkein liekkitornien juuresta, Vanha kaupunki Neitsyt tornineen ja Rantabulevardi. Bulevardilta lähtee n. 30 minuutin laivareissuja, jotka käyvät kääntymässä Crystal Hallin edustalla. Mielenkiintoisen näköisiä rakennuksia on joka puolella. Itseäni harmittaa kun viisukiireistä johtuen ei ollut aikaa lähteä niille ”mutavuorille” tai muutenkaan Bakun keskustasta pois.”

Baku_Flame_Towers-1024x584

Noista liekkitorneista, liekkien näköisistä pilvenpiirtäjistä, jotka Bakun euroviisukisojen aikaan ovat ilmeisesti olleet näyttävästi valaistuna monet kirjoittavat. Ilmeisesti Bakussa voisi jopa niin halutessaan shoppailla, maan vauraus näkyy ilmeisesti tarjonnassa. Ja kävellä tuolla Rantabulevardilla. ”Mutavuoret” kuullostaa mielenkiintoiselta, eikä meillä ainakaan mitään viisukiireitä ole. Azerbaidjan, vaikka muslimimaa onkin, on ilmeisesti myös melko maallistunut sellainen – vaikka Kuwaitiin verrattuna.

Sophie’s World ei ole suomenkielinen, mutta siellä on mm. mahtava kuvakokoelma Yerevanista ja muutama muukin juttu Georgiasta ja Armeniasta. Nuo tuossa pienessä kuvassa (isompana blogissa) näkyvät Kaskad-portaat pitänee  ainakin nähdä.
sophie yerevan
Eiköhän sitä jo näillä – ja paikallisoppailla ja Lassen kirjastosta hakemalla Lonely Planetin ”Georgia, Armenia & Azerbaijan” -oppaalla. Ja netillä, jollainen jokaisessa hotellissa pitäisi olla. Jos on, niin bloggaamme varmaan jonkin verran tältäkin matkalta jo matkan varrelta, eli Etelä-Kaukaasiasta lisää viimeistään loppuviikosta!

(Kuvat ovat edelleen netistä poimittuja, yleensä matkatoimistojen sivuilta, olettaen, että ne haluavatkin jakaa tietoa – ja kuvia – kohteista. Koti Kaukasiassa blogin pitäjän kanssa olin yhteydessäkin ja jos hyvin käy, niin tapaamme suomalaisia Tbilisissäkin siinä missä Yerevanissa, eli Tbilisissä tämän blogin pitäjän.)

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *