Yerevan ja muutama kirkko ja luostari

Aragats-vuoren jälkeen oli kaupunkikierroksen vuoro.
Aloitimme hotelliltamme, joka sijaitsi Charles Aznavour -aukion laidalla – ja siinähän se oli, Hollywood-tyyliin, laatta armenialaiselle kuuluisuudelle, Moskva-elokuvateatterin edessä. Tässäkin oli ennen kirkko, mutta neuvostovallan aikaan sen tilalle tuli tämä elokuvateatteri.

20140517-202425.jpg 20140517-202543.jpg

Jatkamme pienelle St. Annan kirkolle, paikallisoppaamme Annan suosikkikirkko ja kuultuamme pienen kirkon tarinan menemme sisään myötätuntoa tuntien. Tällä paikalla oli ennen iso kirkko, jonka venäläiset hävittivät, mutta kirkkoa purkaessaan löysivät sen sisältä tämän pienen kirkon ja, ehkä hiukan yllättäen, päättivät säilyttää sen. Tosin he ympäröivät sen neuvostovallan tyylisillä rakennuksilla siten, ettei kirkkoa näkynyt. Nyt näitä rakennuksia on purettu ja isokin kirkko ja aukiota muutenkin on rakennettu uudelleen entiseen asuunsa amerikkalaisten armenialaisten rahoilla.

20140517-202535.jpg

Jatkamme oopperatalolle, joka vaikka aikoinaan arkkitehtuurikilpailun Pariisissa olisikin voittanut, on minusta melko ruma. Mutta aukio sen edustalla on selvästi kaupungin sydäntä – täällä lapset ajavat päivällä pienillä autoilla tai hevosilla ja illalla kansakunta osoittaa mieltään Azerbaidjania vastaan kun tarkka-ampujat rajalla ovat taas ampuneet jonkun.

20140517-202413.jpg 20140517-202507.jpg

Kaskadin portaikko, seuraava kohteemme, on neuvostoarkkitehtuurin tuote, mutta sekalainen kokoelma taidetta puistossa sen edustalla ja liukuportaissa, joita pitkin pääsee helteessäkin helposti ylös, on katsomisen arvoinen. Täällä ovat myös värikkäistä lasiesineistä koostuvat ”puut”, joita voisi kuvata loputtomiin auringonvalon taittuessa niistä joka hetki hiukan eri tavalla. Palaamme portaikolle vielä illalla katsomaan sitä iltavalaistuksessa: kaunis, vaikka hiukan petyimmekin vesi ei suihkulähteissä virrannut, ei päivällä eikä illalla. (Teoriassa pitäisi kuulemma klo 12-20 välillä, mutta käytännössä ei tänä yhtenä päivänä ainakaan.)

20140517-202526.jpg 20140517-202517.jpg

Äiti Armenia -patsasta lähdemme katsomaan jo autolla. Ylhäällä kukkulalla miekalla varustautunut nainen katsoo Turkin suuntaan, Ararat-vuorta kohti valmiina puolustamaan maataan. Myös kukkulalle kerätyt vanhat lentokoneet, panssarivaunut ja ohjukset osoittavat kaikki kohti Turkkia.
Armenia ei varsinaisesti ole juuri nyt sodassa minkään maan kanssa, mutta rajat ovat kiinni niin Turkin kuin Azerbaidjanin suuntaan. Mutta, sotakalustosta viis, ainakin täältä on hyvät näköalat kaupunkiin.

20140517-202447.jpg

Iltapäiväksi lähdemme kaupungin ulkopuolelle Garnin kylään ja Gerhardin luostariin. Kylässä nautimme armenialaisen lounaan, tosin hiukan vähemmän eksoottisen kun ylhäällä Aragats-vuorella. Lavash-leipä toki täälläkin kuuluu ateriaan ja turisteille suunnatussa ravintolassa pääsemme jopa katsomaan miten sitä paistetaan maauunissa ja maistamaan sitä uunituoreena armenialaisen, melko suolaisen, juuston kanssa. Jälkiruuaksi nautimme armenialaista gataa, makeaa pullantapaista leipää kahvin tai minttuteen kanssa.

20140517-202438.jpg

Gerhardin luostarissa vierailemme kahdessa kirkossa ja kappelissa, jossa olisi saanut täyttää” vesipullonsa pyhällä vedellä. Jätämme väliin.
Kirkkosaldo 4 kirkkoa (Aragats-retken Ohanavan, St. Anna ja nämä), 1 kappeli ja vielä päivän päätteeksi Garnin kylässä pakanatemppeli, kuulemma ainoa tässä maailman vanhimmassa virallisesti kristityssä maassa.

20140517-202604.jpg 20140517-202553.jpg

Pitkän päivän päätteeksi, lyhyen tauon jälkeen, teemme vielä iltaretken kaupungin valoja katsomaan. Kaskadista jo mainitsinkin, mutta Republic Squaren valo/musiikki/suihkulähdeshow on SE iltanähtävyys Yerevanissa ja kieltämättä upea. Klassisen musiikin tahtiin tanssivat vesisuihkut kaikissa sateenkaaren väreissä tuovat hyvän mielen hiukan jo kaikesta näkemästään väsyneellä turistille. Vai tuliko se hyvä mieli jo siitä armenialaisesta valkoviinistä …

20140517-202352.jpg

Lisäys 2.6.2014: Armenian kuvat Picasassa

Armenia
Tags from the story
, , ,
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *