Brunein sulttaanin vieraana

Aasian kierroksemme viimeinen meille uusi maa oli Brunei Darussalam.
Me päädyimme Bruineihin maabongausharrastuksemme myötä – onhan se oma itsenäinen maansa, mutta suosittelisimme kyllä käyntiä Bruneissa kaikille, jotka käyvät Borneolla – on se senverran erilainen kun muu Borneo ja kuitenkin samalla saarella.

Sultan Omar Ali Saifuddin mosque

Tätä pientä (n. 400 000 asukasta) maata hallitsee itsevaltias sulttaani ja hänen jo vuosisatoja vallassa ollut sukunsa. Vuonna 1984 itsenäistyneellä maalla on perustuslaki ja parlamentti – jonka 21 jäsentä sulttaani on nimittänyt – ja rahaa, siis sulttaanilla, jota väitetäänkin yhdeksi maailman rikkaimmista ihmisistä – onhan maa yksi maailman rikkaimmista ja rahat taitavat olla lähinnä sulttaanilla, eivät kansalla. Parlamentin valitseminen vaaleillakin on maassa käynyt mielessä, mutta vielä sitä ei ole toteutettu – mikä kiire tässä on, asiaa lienee pohdittu ja muutama vuosikymmen …

Radisson Brunei DarussalamBruneissa jo aikaisemmin käyneiden tuttavien suosituksista olimme varanneet maalle vaan päivän (ja kaksi yöpymistä Radisson Hotel Brunei Darussalamissa) ja sopineet yksityisen kaupunkikierroksen ja vielä Bandar Seri Begawan (pääkaupungin nimi) by night -kierroksen samalle illalle – iltapäivän kuumimmat tunnit pidimme siestaa, olimmehan edelleen päiväntasaajalla, kosteassa ja kuumassa (32 astetta enimmäkseen koko ajan).

Kaupunkikierrokset olivat yhtä sulttaanin elämä -kierrosta: Jame Asr Hassanil Bolkiah -moskeijan hän oli ystävällisesti rakennuttanut ja lahjoittanut maan asukkaille. Moskeijassa oli kerrosten välillä 29 askelmaa italialaista marmoria ja 29 kristallikruunua Wienistä, sillä nykyinen sulttaani on 29. sulttaani ja tämä(kin) on hänen muistomerkkinsä. Moskeijassa sisällä ei saanut kuvata ja meidän molempien, myös Lassen, piti pukeutua pitkään mustaan kaapuun.

Jame Asr Hassanil Bolkiah mosque Jame Asr Hassanil Bolkiah mosque

Sulttaanin arviolta 2000 huonetta käsittävän palatsin näimme vaan etäältä, ensin päivällä ja sitten vielä iltavalaistuksessa – kuulemma tavallaan suurin Hyatt-hotelli maailmassa, sillä sen siivouksesta ja ylläpidosta huolehtii Hyatt-ketju. Jos olisimme sattuneet paikalle Eid-juhlan aikaan, niin olisimme voineet käydä katsomassa palatsia ja kättelemässä 68-vuotiasta sulttaania ja hänen kolmatta vaimoaan, sillä sen aikana palatsi on parina päivänä auki kaikille, myös vääräuskoisille turisteille ja sulttaani kuulemma kättelee kaikki yleensä n. 100 000 vierastaan. Vähän isommat ”itsenäisyyspäivän juhlat” kun meillä koti-Suomessa. 50 hehtaarin palatsialueelle mahtuu myös edellisen sulttaanin tyhjäksi jätetty palatsi ja helikopterikenttä sulttaanin Black Hawk -helikoptereille, joilla hän tekee lyhyemmät matkat. Pitempiä varten on muutama Boeing 737/747 -kone. Ja ihan lyhyitä matkoja varten muutama mersukin.

Brunei sulttaanin palatsi Brunei sulttaanin palatsi

Royal Regalia kaupunkikierroksen ohjelmassa paljastui sekin sulttaanin elämän esittelyksi. Osa isoa rakennusta esitteli kruunajaisissa käytettyä vaunua ja toiseen osaan oli 25-vuotta vallassa juhlien ison avovaunun ympärille rekonstruoitu juhlasaattueen eteneminen kaupungissa satoinen pahvisine ihmishahmoineen kadun varrella. Myös kruunajaislahjat olivat esillä täällä ja ihan kuin oppaamme olisi hiukan närkästyneenä todennut, että vain kaksi eurooppalaista valtiota oli muistanut tapahtumaa: Iso-Britannia ja Espanja. Ja sulttaanin (ja hänen vaimojensa) eri tilaisuuksissa käyttämiä asuja – hassu yksityiskohta kruunajaistilaisuudesta, valtaistuimia on kolme, sillä juuri kruunajaisten aikaan sulttaani oli ehtinyt toisen kerran naimisiin, muttei vielä erota ensimmäisestä vaimostaan, joten molemmat osallistuivat kruunajaisiin. Nyttemmin menossa on kuulemma kolmas vaimo.

Royal Regalia Brunei

IMG_0395Vierailu nimeltään ihan hassussa Malay Technology Museumissa johdatti meidät Water Villageen – museon nimi tuntui hassulta, koska se esitteli Brunein historiaa, erityisesti elämää veden päälle rakennetuissa kylissä aikoinaan, eli minusta museon nimessä olisi jotenkin saanut olla sana historia, eikä sana teknologia, mutta ei kai nimi museotakaan pahenna. Brunein, kuten koko Borneonkin historiaa on myös ihmissyönti – siksi museossakin oli esillä (muovinen) pääkallo.

Brunein Water Villagessa asuu edelleen n. 12 000 asukassa pylväiden päälle rakennetuissa taloissa, joita on viime aikoina rakennettu lisääkin, sulttaanin lahjana kansalle nekin ja Brunei ylpeilee tällä Aasian Venetsiallaan, joka saattaa olla maailman suurin laatuaan. Sandakanissa Malesiassa ovat parhaillaan hävittämässä näitä, koska niiden (puuttuva) jätehuolto pilaa merta Sandakanin edustalla, mutta Bruneissa uusimmat talot on jo vesi- ja viemäriverkossa ja kylässä on jätteidenkeruujärjestelmä.
Vierailimme Water Villagessa yhdessä turisteille tarkoitetussa kahvilassa ja pääsimme sen myötä kokeilemaan venekuljetusta kylään ja takaisin ja näkemään vilauksen elämästä kylässä, mutta aika vähän, mikä lienee oikeastaan positiivista, turisteja ei ohjata kaikille kylän kujille asukkaiden kotirauhaa häiritsemään.

Water Village Brunei Water Village Brunei Water Village Brunei

Iltaretkellä kävimme paitsi syömässä paikallisten suosimassa indonesialaisessa ravintolassa myös katsomassa niin tuota Jame Asr Hassanil Bolkian moskeijaa kuin sulttaani Omar Ali Saifuddin moskeijaa ja sen edustalla olevaa ”laivaa” iltavalaistuksessa. Kaupungissa, jossa bensiini maksaa 33 senttiä litra on myös varaa valaista kaupunki näyttävästi. Muutenkin kevyellä tutustumisella kaupungin suurimpaan (ainoaan?) ostoskeskukseen ja sen viereen illalla levittäytyvään iltatoriin hintataso tuntui olevan todella alhainen – markkinoilla kaiken standardihinta näytti olevan 1 dollari per annos ja ostoskeskuksessa kengät tai maksipituiseen leninkiin riittävän laadukkaanoloisen leninkikankaan olisi saanut 10 dollarilla.
(Brunein dollari on sidottu Singaporen dollariin ja yksi dollari on n. 66 senttiä. Bruneilla on kuitenkin omat setelit ja kolikot, jotka käyvät myös Singaporessa.)

Brunei Night Market Brunei Night Market
Jame Asr Hassanil Bolkiah mosqueSultan Omar Ali Saifuddin mosque

Royal Brunei airlinesBrunein lentokentällä aamulla maasta lähtiessämme jäin miettimään, että mitä täällä tarkoittaa verovapaa myymälä, jos maassa ei ole veroja, mutta en jaksanut asiaa jäädä sitten sen enempää pohtimaan, etenkään kun ei ollut tarvetta ostaa mitään.
Alkoholia tästä tiukan islamilaisesta maasta ei muuten saa, ei edes olutta, mutta ei-muslimit saavat hakutessaan tuoda pari litraa maahan ja Malesia on lähellä – oppaamme vielä totesi, että hakumatkoja voi tehdä halutessaan 2 vuorokauden välein, joten litralla per päivä pitäisi siis selvitä – tai siis humaltua. Kun emme olleet huomanneet tuoda alkoholia tullessamme jouduimme olemaan tämän vajaa pari vuorokautta ilman.

Tags from the story
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *