Suudelma palatsissa

Belvedere oli yksi muutamalle Wienin päivällemme valitsemista kohteista. Nyttemmin niin Belvedere kuin koko Wien, turistimyymälöiden tarjonnan perusteella ainakin, tuntuu olevan yhtä kuin Gustaf Klimt ja The Kiss -niminen teos.

Katsoimme äskettäin myös elokuvan Kultainen nainen, enemmän Helen Mirrenin kuin Gustaf Klimtin houkuttelemana ja tietysti senkin jäljiltä myös Wienissä edelleen oleva Klimtin tuotanto oli aavistuksen kiinnostavampaa kuin mitä se muuten olisi ollut.
Elokuvan Kultainen nainen -teoshan ei enää ole Wienissä vaan New Yorkissa sen myötä, että sen alkuperäinen omistaja voitti teoksen omistuksesta käydyn oikeudenkäynnin Itävallan valtiota vastaan.

Mutta Klimtiä tai ei, niin toki Belvedere ja sen puutarhat ovat kaunista katsottavaa.

Kauniina keväisenä sunnuntaina valitsimme kevyen version, eli ohitimme alemman palatsin (Lower Belvedere) vaihtuvat näyttelyt ja ostimme liput vain ylempään palatsiin (Upper Belvedere, aikuisten lippu 14 €), jossa The Kiss -teoskin on.

Jo ennen palatsia käytimme kohtuullisesti aikaa etupihan muotopuutarhassa ja huomasimme mm. että turistien ohella puutarhassa oli paljon sunnuntailenkkeilijöitä. Puutarhaanhan pääsee vapaasti ja se on suuri, joten kyllä se lenkkimaastona lähikadut voittaa. Korkeuseroakin on jonkin verran.

Belvedere Belvedere Belvedere

Museossa sisällä ei saanut kuvata, mutta sen suosituimman teoksen osalta olivat järjestäneet viereiseen valoisaan huoneeseen työstä jäljennöksen selfien ja muidenkin kuvien ottamista varten. Omaa vuoroaan joutui tietysti hetken odottelemaan, mutta ihan kuvauksellisia asetelmia oli tarjolla siinä odotellessakin.
(Jos ihan välttämättä haluat nähdä meidät yhteessä taiteen kanssa, niin tsekkaa tämä kollaasi Instagramin puolelta.)

Selfie Kiss

Puutarha jatkuu ylemmän palatsin takana valtavalla vesialtaalla, jonka reunalla turistit mielellään kuvaavat itseään ”Älä kävele ruohikolla” -kylttejä uhmaten. Erityisen suosittu kuvauspaikka tuntui olevan altaan portin puoleisessa päässä: olisiko tuossa jotain samaa kuin kuuluisassa ”Diana-poseerauksessa” Taj Mahalissa?

Belvedere Belvedere

Altaan reunalla jäin ihmettelemään pieniä tikkaita, jotka johdattavat altaaseen ja sieltä pois, siinä määrin, että oli pakko ottaa niistä kuvakin: Mitähän varten nämä ovat? Lintujen luulisi osaavan lentääkin altaaseen ja sieltä pois.

Belvedere

Taide ja muotopuutarhat ja valokuvaustyöt vaativat tietysti päivän kakunpalan, joksi tällä kertaa valikoitui sitruunatorttu. Museokahvila oli sunnuntaina aavistuksen verran ruuhkainen, mutta parin minuutin jonottaminen tuotti kahdelle hengelle pöydän.
Samoin museokaupassa riitti vilinää, mutta kyllä sinne sekaan mahtui ihmettelemään mihin kaikkiin tuotteisiin The Kiss voidaan painaa. Näköjään ainakin esimerkiksi iPhonen -kuoreen, jollainen meillekin sitten lähti matkaan! Silkkihuivit eivät valitettavasti ole ihan minun juttuni, sillä niitä oli tarjolla PALJON.

Sitruunatorttu

Varsinaisen palatsialueen vieressä on vielä iso kasvitieteellinen puutarha ja alppipuutarha, joista jälkimmäiseen on pieni pääsymaksu. Hiukan laiskoina (enemmän kuin säästeliäinä) valitsimme tämän tiedon perusteella puutarhoista vaan tuon kasvitieteellisen, joka tarjosi meille samalla mukavan reitin takaisin yläpalatsilta hotellillemme kulkematta takaisin samaa reittiä kuin tulimme.

Belvedere Botanic Garden Belvedere Botanic Garden

Puutarhassa oli kevät vehreimmillään. Kukkien ja kukkivien puiden lisäksi matkalla oli muutama erilainen kasvi-installaatio, mm. ihan erityisen rumia orkideoja pienessä kasvihuoneessa ja pieni bambumetsikkö. Ilmeisesti Itävallassa bambua voidaan kasvattaa, joten Schönbrunnin eläintarhan pandat saattavat syödä kotimaista ravintoa. Ähtäriin kaavailtujen pandojen sopimattomuutta Suomeen on perusteltu mm. sillä, että bambu ei Suomessa kasva.

Belvedere Botanic Garden Belvedere Botanic Garden Belvedere Botanic Garden

Poistuimme puutarhasta hotellimme viereiseltä portilta, visterioiden jäädessä kukkimaan takanamme ja kivikkopuutarhan polkujen vielä houkutellessa tutkimaan seuraavaakin pientä kukkulaa, mutta aikansa kutakin.

Kateeksi kävi lenkkeilijöitä joiden vakioreitti kulki näissä maisemissa, sillä tällainen puutarhahan on erilainen päivästä ja viikosta toiseen. No niin ovat Haukilahden ja Westendin rantamaisematkin, mutta silti, kyllä nämä maitohorsmat ja rantakukat tavallaan voittavat.

Belvedere Botanic GardenBelvedere Botanic Garden

Entäs se otsikkossa mainittu suudelma palatsissa? Sekin toteutui, taulun edustalla, mutta ei siis päätynyt kuvaksi :-)

Tags from the story
, ,
Join the Conversation

4 Comments

  1. says: Stacy

    Tietysti ajatuksena heti oli miettiä kuuluisia suudelmia ja keksin tuoreeltaan kaksi varmasti kuuluisampaa: Juudas ja Jeesus, Brezhnev ja Honecker. Mitä taas tulee altaaseen, niin allas ilman sinisorsaa on vain tyhjänpäiväistä vettä. Vaikka sorsia varten olisi portaatkin, niin siitä huolimatta sorsaa ei näy. Puistot kyllä muuten on aivan mahtavia ja minulla menisi tuolla aikaa varmasti enemmän kuin koko muussa kaupungissa yhteensä.

  2. Sorsia ei juuri tuona päivänä tosiaan näkynyt, olisivatko sitten, olettaen, että nämä olivat sorsaportaat, kiivenneet juuri altaasta pois ja lähteneet sunnuntairetkelle jonnekin muualle, pois turistien jaloista.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Erja! En ole ihan muodostanut mielipidettä näistä Ähtärin pandoista, kotimaisilla bambuilla tai ilman, mutta seuraamme siis mielenkiinnolla miten bambu alkaa kasvaa Suomen leveysasteilla!

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *