Retkiä Madagaskarilla: Nosy Be

Nosy Be Madagaskar

Risteily poikkesi Madagaskarilla kolmessa satamassa. Nosy Be -saarella Madagaskarin mantereen pohjoispuolella, Antsirananassa mantereen koilliskärjessä ja Tamatavessa itärannikolla. Käytän sanaa mantere, sillä isoa Madagaskarin saarta kutsutaan myös kahdeksanneksi mantereeksi, se kun kauan sitten nykyisten mannerten asettuessa paikoilleen kulkeutui Afrikan itärannikolle Intian niemimaalta, ei Afrikasta.

Nosy Be Madagaskar
Komeita Jackfruit -hedelmiä

Madagaskarista etukäteen lukemieni juttujen perustella maa on toisin kuin Intian valtameren lomasaaret Seychellit, Reunion ja Mauritius, afrikkalainen valtio, tarkoittaen afrikkalaista infraa, ruokaa ja elämänmenoa. Positiivisessa mielessä erilaista, negatiivisessa mielessä huonokuntoisia teitä, jotka sadekaudella saattavat hävitä, likaisia vessoja ja vähintäänkin erilaista ruokaa ja sen myötä erilaista bakteerikantaa, jolloin satunnaiset vatsatauditkaan eivät ole kovin harvinaisia. Myös turvallisuusmielessä Madagaskar on afrikkalainen valtio: monet asiat ovat mahdollisia ja pienimpinä niistä pienet varkaudet.

Tästä kaikesta Costa varoittaa matkailijoita päivittäisissä lehdyköissä ja kohdeluennoilla, muistuttaen joka käänteessä siitä, että palvelut eivät välttämättä ole länsimaista tasoa, aikataulut eivät välttämättä pidä ja ota rantaan mukaan vain välttämättömimmät tavarat. Varoitukset ovat näkyvä osa laivayhtiön viestintää tietysti siksi, että näin vältetään matkustajien mahdolliset valitukset – ei Madagaskar nyt oikeasti mitenkään ”kauhea” ollut, paikoitellen oli likaista ja autoissa ahdasta, mutta kyllä siitä selviää! Gunnar Garforsia lainatakseni: This is Africa!

Kuuntelemamme luennon selkeä viesti oli myös, että nämä pienet kaupungit eivät nähtävää tarjoa, kannattaa lähteä luontoon: se on Madagaskarilla SE juttu. Ja näinhän me olimme päättäneet tehdä jo ennen luentoakin: Madagaskarin kaikkiin kohteisin olimme varanneet paikat jollekin Costan valmiista retkistä, sillä arvelimme etukäteen, että kun näihin pieniin satamiin rantautuu iso osa laivan 1400 matkustajasta, niin vaihtoehdot muihin tutustumisretkiin kuin jalan pieneen kaupunkiin olisivat vähissä.

Nosy Be Madagaskar

Nosy Bessä laiva ei pääse rantaan vaan kuljetukset rantaan tapahtuvat pelastusveneillä. Me emme käyneet pääsaarella rannassa lainkaan, sillä valitsemamme retki, saarihyppely Tanikely- ja Komba-saarilla, alkoi suoraan laivalta. Retken osallistujat pakkautuivat pieniin avoveneisiin, vajaa 10 henkeä kuhunkin ja veneet ajoivat ensin Tanikelyn saarelle ja sieltä myöhemmin iltapäivällä Komban saarelle. Osa kymmenistä veneistä teki retken luultavasti toisin päin ruuhkien pienentämiseksi.

Nosy Be Madagaskar

Tanikely on luonnonsuojelualuetta, jossa ei ole paikallista asutusta ja aktiviteetit saarella koostuivat kiipeämisestä vanhalle majakalle, joka nyttemmin toimii pienenä näköalatornina ja matkan varren eläimistöstä. Ensimmäinen päivä Madagaskarilla ja ensimmäiset lemurit nähty! Oli mangoaika ja oppaat saivat lemureita houkuteltua hyvinkin lähelle niitä tarjoamalla (tosin kaipa ne niitä itsekin puista osasivat poimia). Majakka ei nyt nähtävyytenä mitenkään erityinen ollut, mutta lähes kaikki sinne taisivat kiivetä ja ainakin majakalle asti kannatti tulla, sillä muuten olisi lemurit jääneet tällä saarella näkemättä. Saarella olisi myös voinut uida ja snorklata (snorklausvälineitäkin oli tarjolla), mutta päädyimme vaan kävelemään rannalla: vaikka saarella olikin kerralla ehkä 100 risteilyvierasta, niin kävelemällä päärannalta muutama sata metriä toiseen suuntaan olimme heti lähes autiolla rannalla, jolla näimme muutamia lintuja ja rapuja.

Nosy Be Madagaskar Nosy Be Madagaskar Nosy Be Madagaskar

Komban saarella oli jo paikallisasutustakin ja saaren rannat olivat ainakin sinä päivänä kun risteilyvieraat sinne rantautuivat yhtä matkamuistomyymälää. Myytävät tuotteet vaikuttivat kuitenkin selkeästi autenttisilta ja rahat mahdollisista ostoksista jäivät mitä luultavammin paikallisille. Lisäksi matkamuistomyymälät ylös eläinpuistoon vievän tien varrella elävöittivät kivasti kiipeämistä! Ei niin, että reitti muuten oikeastaan raskas olisi ollut, mutta kuumaan ja kosteaan tottumattomalle muutama kilometrikin on paljon (ja ehkä niitä kilometrejäkin oli enemmän kuin muutama, sillä päivän askelsaldoksi näytti kertyneet yli 17 000 askelta). Myytävät tekstiilit oli muuten levitetty rannalla pyykkinaruille siten, että ensin luulin niiden olevan vaan asukkaiden pyykkejä! Kyläläisten pyykit puolestaan oli levitelty kallioille tai pensaiden päälle kuivumaan. Kumpikin tapa oli minulle uusi tuttavuus.

Nosy Be Madagaskar Nosy Be MadagaskarNosy Be MadagaskarNosy Be Madagaskar

Lemurpuiston poluilla näimme paitsi lemureita muutamassa paikassa myös erilaisia värikkäitä liskoja ja kameleontteja. Niin Tanikelyllä kuin Komballa lemurit olivat puolikesyjä, eli puisto-oppaat saivat ne hedelmänpaloilla vaikka syömään turistien kädestä, mikä oli tietysti sikäli kivaa, että eläimiä näki lähietäisyydeltä ja niistä sai myös kuvia ilman teleobjektiiveja. Eikä puistosta minkäänlaista eläintarhavaikutelmaa syntynyt, eli kyllä lemurit ihan vapaasti saarella liikkuivat.

Nosy Be Madagaskar Nosy Be Madagaskar Nosy Be Madagaskar Nosy Be Madagaskar

Nosy Be MadagaskarKoko päivän (7,5 tunnin) retkellä meillä tarjottiin Komban saarella myös lounas: riisiä, kalaa, lihavartaita, patonkia, mangoa ja muita hedelmiä. Costa oli varmaan evästänyt käyttämiään lounasravintoloita, joita oli useampia, hygeniasta, sillä tarjoiluhenkilökunta käytti steriilejen käsineiden näköisiä muovikäsineitä tarjoillessaan! Lyhyemmillä retkillä, joita teimme seuraavina päivinä, ei tarjoiltu maissa ruokaa, vaan retket päättyivät sen verran ajoissa, että ihmiset ehtivät laivaan lounaalle.

Nosy Be MadagaskarNosy Be Madagaskar

Komballa lounaan jälkeen oli vielä aikaa kiertää matkamuistokujia – tai lähteä kävelemään rannalle. Täälläkin sata metriä riitti siihen, että arviolta 100 turistia jäi taakse ja pääsit katsomaan paikallisten lasten leikkiä rannalla, kalastajaveneitä ja kalastustakin. Rannalla liikkuessaan piti kuitenkin olla varovainen, sillä lasinsirut ja vanhat peltitölkit kansoittivat hiekkarantaa siinä missä simpukat ja korallinpalatkin.

Muitakin retkiä Nosy Bessä olisi tietysti ollut tarjolla: rannalle, purjehtimaan katamariinilla tai kaupunkiin, mutta niistä en osaa sanoa, sillä päivä Nosy Bessä riittää vaan yhdelle retkelle ja me valitsimme lemurit.

Retken varustuksesta muuten sen verran, että saarille rantaudutaan rantaveteen (ns. wet landing), eli rantasandaalit vaikka riittävät jalkineiksi. Meillä oli mukana tukevammatkin kengät, mutta käytännössä majakalle kuin lemur-puistoon Kombassa saattoi kyllä kävellä rantasandaaleillakin.

Laivalle palatessa ja/tai laivalla kannattaa muuten myös havainnoida pienten paikallisen veneiden ”laivastoa” laivan perässä ja kyljessä. Aika uskomatonta yritteliäisyyttä myydä erilaisia tavaroita pienistä veneistä jättiläismäiselle risteilylaivalle, mutta ehkä joku kuitenkin joskus sitten ostaa jotain. Miehistökannelta, 3. kerroksesta, jotain naruja alas veneisiin näytti menevän.
Parhaiten ”laivaston” näkee 6. kannelta laivan perästä pujahtamalla ulos ”Crew only” ovesta.

Nosy Be Madagaskar

Tags from the story
, ,
Join the Conversation

22 Comments

 1. Toi on kyllä jännä juttu, miten ne isoimmat turistilaumat jää pyörimään siihen mihin jätetään ja 100 metrin päästä löytää jo omaa rauhaa! Mitä tällaiset retket muuten laivan kautta maksoi?

  1. says: Pirkko

   Kiitos Emma! Koko matkan kustannusyhteenvedonkin julkaisen jossain vaiheessa, mutta retkien hinnoista sen verran, että ne vaihtelivat tietysti retkestä toiseen aika paljonkin, mutta hintahaitarissa 50 – vähän yli 200 euroa liikuttiin niillä retkillä, joita me päädyimme testaamaan. Retken pituus ja se kuuluuko siihen lounas vai ei, vaikuttaa hintaan.

 2. Ihan mielettömän suloisia nuo pienet liskot. Madagaskar kiinnostaisi kovasti, joten mielenkiintoista lukea näitä juttuja.

  Hienoa yritteliäisyyttä tosiaan, jos laivan vierellä vielä kaupittelevat tavaroita veneistä!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Teija! Jotenkin olivat hassu näky, valtava laiva ja nuo pienet veneet.

 3. says: sari

  Hienoja kuvia eläimistä. Kiinnostaa myös tietää, mitä retket maksoivat? Tuntuu nyt matkakuvauksen perusteelle siltä, että sittenkin pitäisi mennä saarelle muutamaksi päiväksi, jotta näkisi enemmän. Tosin negatiivista ihan varmasti olisi vatsatauti, joka ilmeisesti iskee silloin väistämättä. Luonto vaan tuntuu olevan saarella niin hienoa, joka vetää.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sari! Vähän meilläkin on harkinnassa, että joskus vielä Madagaskarille palaisimme, esimerkiksi isojen baobab -puiden alueelle, mutta saa sitten nähdä. Saarihan tosiaan on iso, joten kolme lyhyttä pysähdystä tarjoaa vaan maistiaisia, mutta ihan mukavia sellaisia. Hinnoista kommentoinkin jo tämän kommenttiketjun alussa hiukan.

 4. Upeita otuksia Madagaskarilla!

  Nauratti, kun muovikäsinetarjoilijatar pöyhii kuvassa auki olevaa tukkaansa. :) Ei sillä, että pitäisikään Madagaskarissa olla suomalainen hygieniapassi suoritettuna. Hienoa yritystä kuitenkin ja antaa ihan hyvän vaikutelman ravintolan tasosta risteilyvieraille.

  Minuakin kiinnostaisi retkihinnat varustamolta!

  1. Kiitos Kati! Vähän nuo muovikäsineet kyllä huvittivat, siksi kai jäivät mieleen ja Lasse tuli tarjoilijan kuvanneeksikin. Mutta hyvin selvisimme tuostakin ruokailusta matkalla, mitään ongelmia ei ollut.

 5. Mielenkiintoiset kohteet teidän risteilyllä! Tosiaan näkee paljon, mutta kokee vähän -> sehän noilla risteilyillä tahtoo kohteista jäädä mieleen. Eipä silti, risteilyt on erinomainen tapa nähdä maailmaa ja parhaisiin kohteisiin voi sitten palata ajan kanssa. Madagaskar itseä kiinnostaisi juuri luonnon ja eläinten kautta :-)

  1. Kiitos Rami! Meille risteily sopi tuolla alueella oikein hyvin, sillä pääasiassa rantakohteina tunnetut (kalliit) Seychellit, Mauritius tai miksei Reunionkin, eivät meitä parin päivän vierailua enempää taida kiinnostaa, kun rannat ja auringossa oleilu ei kiinnosta. Mutta Madagaskarille voisi ehkä vielä joskus palatakin, vaikka.

 6. Madagaskar on varmasti aivan älyttömän mielenkiintoinen paikka! Toki noiden ihmeellisten eläimien ja kummallisten kasvien vuoksi, mutta minua kiehtoo erityisesti saaren etnisesti kirjava väestö. Malagasin kieli kun on austronesialainen kieli, joita siis puhutaan enimmäkseen Polynesiassa, Mikronesiassa, Australiassa ja joissakin kohti Kaakkois-Aasiaa, ja Madagaskarin väestö on ilmeisesti geneettisesti sekoitus borneolaista ja itäafrikkalaista (piti vielä tarkistaa Wikipediasta ;) ). Eli itseasiassa afrikkalaisesta kulttuurista ei kai voi puhua Madagaskarin kohdalla, vaikka varmasti joitain vaikutteita on…? Mielenkiintoista, että sinne pääsee näppärästi risteillenkin, ja samalla voi ilmeisesti myös tsekkailla Réunionin ja Mauritiuksen? Tässähän ihan matkakuume kasvaa!! Odotan innolla seuraavia osia tästä risteilymatkakertomuksesta! :)

  1. Kiitos Reetta! Kuuntelimmekin laivalla jonkun ”kulttuuriluennon”, jossa käytiin läpi tuota Madagaskarin asemaa kahdeksantena mantereena ja sitä, että osalla väestöä tosiaan on indonesialaista taustaa. Reitti oli tuohon alueeseen tutustumiseen tosi hyvä, eli Seychellit, Reunion, Mauritius ja Madagaskar – vain Comorit jäi puuttumaan alueen valtioista :-)

  1. Kiitos Sandra! Varmaan siellä niitä paratiisirantojakin on, mutta tapaamme skipata rannat matkoillamme, kun pientä kävelyä vesirajassa lukuunottamatta emme oikein niistä jaksa innostua.

 7. Madagaskarin luontoa olisi kiva päästä katsomaan. Nepalin vuoristossa näin myös pyykkien kuivatusta kalliolla. Muistaakseni otin siitä kuvan, oli sen verran erikoista. Kivoja kasseja siellä on ollut myynnissä :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Merja! Kiva kuulla tuosta Nepalista – mehän olemme sille suunnalle menossa maaliskuun alussa.

 8. Tuo retki kuulosti vaihtoehdoista mielenkiintoisimmalta. Mä en varmaan kestäisi näitä risteilyjä, kun mua lähtökohtaisesti ärsyttää tollainen ylenpalttinen hössöttävä varoittelu (jolla yhtiö tosiaan haluaa tietenkin vain sysätä vastuusta mistään pois itseltään), ja tuntuu jotenkin tylsältä mennä retkillä syömään paikkoihin, jotka on ohjeistettu toimimaan laivayhtiön asiakkaita miellyttääkseen… No, Madagaskar kohteena kyllä kiinnostaa!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Meri! Risteilyillä, kuten muillakin ryhmämatkoilla, on oman mielenterveytensä kannalta parempi kehittää sellainen lievän ironinen ja huvittunut suhtautuminen joihinkin asioihin – sillä lailla niistä selviää hengissä ja välillä on ihan ylimääräisesti hauskaakin!

 9. Madagaskar, niin kuin muutkin teidän risteilykohteet, on korkealla meidän haaveissa! Mahtavaa, että pääsitte näkemään lemureita, itse olisin valinnut varmasti saman retken. En muuten tiennyt, että Madagaskar on liikkunut Afrikan viereen Intian niemimaalta.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Anna! Madagaskar on kyllä kiehtova jättiläissaari – tai 8. manner. Lemurit kuullostivat kyllä kevyesti kivammalta vaihtoehdolta kuin vaikka iltapäivädrinkit rantahiekalla :-) – jos vaan toisen saattoi valita.

 10. Ihanan eksoottista ja saa mut kaipaamaan maailmalle! Tykkään itsekin risteilyistä, mutta niissä harmillisinta on aika, että sitä on per kohde yleensä liian vähän. Mutta voihan sitä aina palata takaisin niihin kohteisiin, joista eniten tykkäsi :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sanna! Tällä risteilyllä oli sentään useampi päivä per kohde, Seychelleillä jopa 2½ päivää ja muillakin pari päivää. Madagaskarilla oltiin vaan päivä per kohde, mutta pysähdyttiin kolmessa kohteessa.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *