Retkiä Madagaskarilla: Antsiranana ja Tamatave

Madagaskar Antsarinana

Antsirananassa valinta Amber Mountain -luonnonpuiston ja Tsingy Rougen Unescon maailmanperintökohteen kivimuodostelmien välillä oli vaikea.

Luonnonpuistossa saattoi nähdä lisää lemureja, mutta toisaalta Costan retkiluokituksella retkeä suositeltiin vaan henkilöille ”at peak fitness” – olisiko se helteessä turhan rankka? Olimme kahden vaiheilla vielä laivallakin ja kävimmekin vielä kysymässä retkitiskillä vaihtoehdoista, mutta niitä ei enää käytännössä ollut, sillä Tsingy oli kuulemma myyty loppuun jo monta päivää sitten. Joten jeeppiin ja luonnonpuistoon.

Kovaa kuntoa tämäkään retki ei kyllä edellyttänyt. Kävelimme puistossa vajaa kolme kilometriä melko tasaisessa maastossa. Eli jos jaksat koti-Suomessa kävellä/hölkätä reippaasti 5-6 kilometriä, niin kuntosi riittää kyllä tällekin retkelle!
Etenkin, kun – ihanaa! – lähes viikon kuumassa (26-30 astetta) ja kosteassa oleskelun jälkeen puistossa vajaan kahden kilometrin korkeudessa ei ollut kuuma, vaan kesäisen lämmintä. Paikallisoppaamme oli pukeutunut toppatakkiin, mutta eurooppalaiset pärjäsivät hyvin t-paidoissa!

Madagaskar Antsarinana Madagaskar Antsarinana

Sademetsä on sikäli jännä ympäristö, että vaikka puistossa ajoittain vähän satoikin, niin korkeiden puiden latvukset olivat niin tiheitä, että maahan asti vettä ei käytännössä tullut lainkaan. Kävelyretkellä näimme monia erilaisia kameleontteja, parin sentin mittaisista parikymmensenttisiin ja tarkkasilmäiset oppaamme pystyivät näyttämään meille myös muutaman todella hyvin ympäristöönsä sopeutuneen yksilön. Ihan heti en millään olisi kaikista näistä puunoksista uskonut, että niiden päällä on myös joku eläin!

Madagaskar Antsarinana Madagaskar Antsarinana Madagaskar Antsarinana

Madagaskar Antsarinana
Toki löydät kameleontin myös tästä alimmasta kuvasta?

Sademetsässä lemurit oleilivat korkealla puiden latvoissa ja niiden kuvaaminen vaati kunnon teleobjektiivin (tai no, tiedä nyt onko minun 40 – 150 mm Olympuksen objektiivini kunnollinen, mutta sai sillä muutaman kuvan kuitenkin otettua).

Madagaskar Antsiranana Madagaskar Antsiranana

Erilaisia puita, saniaisia, kukkia ja muita kasveja näimme myös joka metrillä.

Niin ja vesiputouksia, kaksin kappalein.

Madagaskar Antsiranana Madagaskar Antsiranana

Matka puistoon tehtiin 4 hengen (+ kuljettaja) jeepeillä ja matka kesti suuntaansa n. 1,5 tuntia, mutta se ei ollut ihan niin tylsä, kuin ennalta voisi olettaa, sillä näimme samalla ensin Antsirananan keskustaa ja sitten ulosmenotiellä alkuun pysyvämpiä myyntikojuja ja matkan edetessä muutamasta rimasta ja kankaasta rakennettuja kojuja, joissa myytiin hedelmiä: kaupunki muuttui maaseuduksi.
Vuohia näkyi melkein keskustakortteleissakin ja tiellä vähän kauempana härkävankkureita ja lehmiä. Tie ei myöskään ollut niin huonokuntoinen mitä retkikuvauksessa varoiteltiin: alkumatka oli ihan hyväkuntoista asvalttitietä, vasta lähempänä puistoa tie muuttui punaiseksi hiekkatieksi, mutta näin kuivan ja kuuman kauden lopulla tie oli vielä parempikuntoinen kuin vaikka tiet Kenian luonnonpuistoissa. Näinä viikkoina kuuma ja kuiva kausi on vaihtumassa kylmään ja märkään ja voihan olla, että kun on jonkin aikaa satanut, niin tiekin on jo huonommassa kunnossa.

Paluumatkalla laivalle pysähdyimme Antsirananassa vielä hetkeksi näköalapaikalle, josta oli hieno näkymä lahdelle – ja mikä parasta, edes yksi, vaikkakin kuivunut baobab-puu. Madagaskar on minulle ollut lemureita ja baobab-puita, ja nyt olemme nähneet ainakin vilaukselta molempia. Kuuluisa Rue de Baobab isoine puineen on saaren länsirannikolla, siis tämän risteilyn osalta ulottumattomissa.

Madagaskar Antsiranana

Nosy Be -saaren ja Antsirananan lisäksi laiva poikkesi vielä yhden lyhyen päivän verran Tamataven satamaan ennen kuin matka jatkui Madagaskarilta Reunionille.

Tamatavessakin olimme valinneet retken, joka lupasi lemureita, mutta tätä retkeä Ivoloinan eläintarhaan emme suosittelisi paitsi niille, jotka eivät muualla Madagaskarilla lemureita ole nähneet ja haluavat nähdä niistä edes vilauksen. Ivoloinan eläintarhassa lemurit ovat häkeissä ja monet niistä päivällä piilossa. Valokuviakaan niistä ei saa, edes surkeina katonrajassa kyyhöttämässä, sillä häkkien verkot ovat sen verran tiheitä, ettei niistä yleensä objektia läpi saa. Lemurilajeja on kuitenkin esillä paljon, eli näimme monta sellaista lemuria, joita emme muissa puistoissa olleet nähneet.
Lemurien lisäksi Ivoloinassakin oli kilpikonnia ja ”pakollinen” kameleontti, mutta niitäkin näkee paremmin vaikka Nosy Komballa.

Madagaskar Tamatave Madagaskar Tamatave Madagaskar Tamatave

Eläintarhassa oli myös lähinnä kai paikallisille koululaisille tarkoitettu luontokeskus, josta bongasin alla olevan lapsen/nuoren piirroksen lemurista. Jos näitä olisi ollut myytävänä, olisin mielelläni niitä ostanut!

Madagaskar Tamatave

Tamatavessa satama on 3 kilometrin päässä keskustasta ja ainakin satama-alueella on pakko liikkua Costan bussilla. Maksullisella Costan bussilla (7 euroa meno-paluu) pääsee keskustaan asti, ilmaisella ulos satama-alueelta (puolet tuosta matkasta).

Keskustassa retkemmekin kierteli sen verran, että siitä sai jonkinlaisen käsityksen. Lisäksi, kuten kaikki Costan retket Tamatavessa, pysähdyimme Bazary Be -basaarialueelle vajaaksi tunniksi. Osa tarjolla olevista matkamuistoista olivat ihan kauniitakin, mutta enemmän mieleemme jäi lähes aggressiivinen tyrkyttäminen ja lukuisat kerjäävät lapset ja aikuiset. Tältäkin osin, jos matkamuistoja tapaa ostaa, niin voisin suositella Nosy Kombaa ainakin mahdollisen kaupanteon miellyttävyyden osalta.

Madagaskar Tamatave Madagaskar Tamatave Madagaskar Tamatave

Tamataven retkellämme realisoitui myös osaltamme konkreettisimmin Costan varoitukset siitä, että ajoneuvot ovat ahtaita ja ilmastoimattomia: pikkubussin penkit olivat niin tiheässä, että vähänkin pitempien ihmisten jalat olivat kyllä vajaan tunnin matkalla Tamataven keskustasta eläintarhaan koetuksella!

Tamatavessa muut retkivaihtoehdot näyttivät sisältäneen tuon samaisen basaarin lisäksi veneajelun Pangalanes -kanavalla – jos uudelleen pääsisin valitsemaan kokeilisin ehkä jotain niistä. Uimarannoista pitäville heti sataman vieressä on ranta, josta kuitenkin sanottiin, että sitä ei ulkomaalaisille suositella, sillä vesi ei ilmeisesti sataman lähellä ole kovin puhdasta, mutta jos pelkkä aurinko riittää, niin siihen se kelvannee hyvinkin!

Madagaskar Tamatave

Tags from the story
, ,
Join the Conversation

20 Comments

 1. Luontoretkillä jos missä ovat oppaat todella hyödyllisiä. Olen tajunnut jo aikaa sitten, että multa jäisi vähintään puolet eläimistä kokonaan huomaamatta (kenties enemmänkin), jos opas ei niitä näyttäisi. Eläinten huomaaminen niiden luonnollisessa ympäristössä on tosi haastavaa. Eläintarhat ovat tietysti asia erikseen.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Jenni! Näin on, myös manner-Afrikassa Big Fivea pienempiä on kyllä satunnaisen turistin hankala havaita. Samoin kuin noita parin sentin mittaisia tai tosi hyvin naamioituneita kameleontteja!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Anne! Samaa mieltä tuosta eläintarhasta – vaikka se hyvä lemurilajien esittely sinänsä olikin, niin yksittäistä eläintä katsellessa ei kyllä oikein voinut iloiseksi tulla.

 2. Hienoja kuvia paikasta, johon ei varmaankaan kovin moni perusturisti tule ikinä menemään. Varmasti hienoa nähdä noita eläimiä luonnollisessa ympäristössään, eläintarhoissa kun ne usein piilottelevat katseilta.

  Eläinkuvauksissa tuntuu tosiaan tarvitsevan kunnon teleputkia. Oma 70-300mm tuntuu sekin jäävän liian lyhyeksi välillä. Toi pikkulisko oli ilmeisesti ystävällistä sorttia, kun uskalsit ottaa sen käden päälle.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Miika! Kameleontit olivat tosiaan ystävällisiä otuksia :-)

 3. says: Stacy

  Madagaskar on A-luokan tipipaikka kaikkine kotoperäisine lajeineen. Tosin, olen kuullut, ettei niitä lajeja ole kovin monta, mutta ne ovat sitäkin hienompia. Hyvin menee koululaisilla ainakin kuvaamataito, itse en pystynyt koulussa moiseen taideteokseen enkä edes koulun jälkeen.
  Madagaskar on myös valitettavasti maa, josta kuulee, että kaiken maailman boskieroja joutuu pelkäämään.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Stacy! Lintuja näimme joitakin, hyvin värikkäitä, mutta valitettavasti olivat pieniä ja nopeita, eli eivät päätyneet edes kuviin, että voisit niitä tunnistaa! Nämä muutamat satamakaupungit olivat varmaan turvallisinta aluetta Madagaskarilla, kuten tietysti luonnonpuistot yleensä ovat.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Hanneli! Niin, pitäisikö valittaa laivayhtiölle liian laajasta retkitarjonnasta :-)- sillä vaihtoehtoja oli kyllä joka paikassa tavallaan ihan liikaa!

 4. says: Lotta | Watia.fi

  Jes! Madagaskar! Mä niiiin haluaisin käydä tuolla. Näyttää ja vaikuttaa ihanalta. Just hyvä ajankohtakin tuntui olevan. Hyviä eläinkuvia!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Lotta! Lyhyitä poikkeamisiahan Madagaskarille tuo risteily vaan tarjosi, mutta ihan hyvä tapa yhdistää länsimainen hygenia ja palvelutaso ja kehitysmaan luonnon nähtävyydet.

 5. Eläimiä kuvatessa teleputki on ehdoton. Oma 70-200mm on armottomasti liian lyhyt. Pidemmät vaan rupeaa painamaan liikaa.

  Tykkään metsistä ja elukoista, mutta en hyönteisistä joita siellä on. Ihan kammottavaa ajatella, että tuollakin puiden oksistossa oli varmaan sadoittain kamalia, isoja ja verenhimoisia hämähäkkejä vaan odottamassa kenen päälle pudottautuu…

  1. says: Pirkko

   Kiitos Anna! Aika vähän tuolla mielestäni hyönteisiä oli. Lassella yhtä ilmeisesti kyllä vaan jostain oksasta tullutta haavaa jalassa paikallisopas arveli iilimadon jäljeksi, mutta emme kyllä ihan sitä uskoneet. Emme ainakaan sitä iilimatoakaan nähneet …

 6. says: Tuula Torasvirta

  Mitä mieltä olet, kannattaako muutaman Madagaskarin päivän takia ottaa malariakuuri? Lähdemme 2.3. Costa Victorian risteilylle.

  1. says: Pirkko

   Muistaakseni emme syöneet malarialääkettä Intian valtameren risteilyllämme: maissa käydään kuitenkin vaan päiväseltään. Mutta en ole perehtynyt alueen tilanteeseen juuri nyt – enkä tietenkään omaa lääketieteellistä asiantuntemusta aiheesta.
   Tulevalla Mauritanian matkallemme emme myöskään ajatelleet ottaa malarialääkettä, vaikka sitä maahan suositellaankin – perusteluna vierailu vain Nouakchottissa ja lyhyt matka, jolloin jos vaikka huonosti kävisi, olisimme silloin jo Suomessa, jossa saisi hyvää hoitoa.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *