Vihreä Mauritius

Mauritius feature

Intian valtameren risteilymme päättyi Mauritiukselle ja nähdäksemme saarta myös Port Louisin ulkopuolella, olimme helppona vaihtoehtona ostaneet myös viimeiseksi päiväksi retken, joka sitten päättyi lentokentälle.

Joku ehti jo kommentoimaan Port Louisista kertovaan juttuumme, että oli kuvitellut Mauritiuksen olevan vain rantaa – ehkä koska Mauritiusta kuten muitakin Intian valtameren saaria myydään erityisesti valkoisilla hiekkarannoilla, turkoosilla merellä ja auringolla. Mutta Mauritius on paljon muutakin kuin rantojen all inclusive -hotellit – ja ne rannat.

Mauritius

Me kiersimme saaren luontonähtävyyksiä aloittaen katsomalla Trou aux Cerfs -kraatterin näkymiä. Kuten Reunion, Mauritiuskin on tuliperäinen saari. Toki näkymät olivat kauniita, mutta ehkä olimme jo tällä matkalla nähneet niin paljon, etteivät ne vielä oikein meitä vakuuttaneet. Onhan näitä nähty … Näköalapaikan ihan herkullisen näköiset hedelmätkään eivät hetimmiten laivan aamiaisen jälkeen houkutelleet.

Mangoa Mauritius

Seuraava pysähdys pienoismallityöpajalle, jonka alakerrassa oli valtava myymälä, joka myi paitsi valmiita laivojen pienoismalleja kaikkea mahdollista vaatteista ja huiveista matkamuistoihin sai meidät miettimään, että ehkä sittenkin olisi pitänyt neuvotella retken sijaan taksikierros saarella. Laivan aiheuttamista ruuhkista tuskin olisi päässyt, sillä kaikkialla minne pysähdyimme oli myös sadoittain takseja, mutta ehkä ainakin olisi voinut neuvotella vakioreitiltä pois muutaman pysähdyksen, kuten vaikka pienoismallikaupan.

Mauritius Naval model shop Mauritius Naval model shop

Laivojen pienoismallityöpajalla on sen verran liittymää Mauritiuksen historiaan, että sijaintinsa vuoksi Mauritius tunnettiin aikoinaan myös siitä, että laivoja usein korjattiin täällä, mutta historian liittäminen osaksi tätä pysähdystä ei opastamme syystä tai toisesta kiinnostanut.

Mutta toki olen aina toivonut, että meillä olisi pienoismalli ilmatukialuksesta, mutta kassajonojen takia se jäi nyt vieläkin hankkimatta …

Mauritius Naval model shop

Hiukan laimean alun jälkeen Mauritius alkoi kuitenkin näyttää parastaan. Black River -luonnonpuiston näkymät olivat jo aika huikeita ja paikalle ilmestyneet apinat kruunasivat elämyksen. Apinat ilmestyivät niin yllättäen näköalatasanteen aidalle, että Lasse perääntyi vauhdilla metrin: ovathan apinat usein röyhkeitä eikä niiden koskettaminen (tai siis, että ne koskettavat Sinua) ole välttämättä hyvä idea, mutta kun apinaperhe poikasineen sitten oikein poseerasi meille monessa kohtaa aidalla, niin aika turhaan retkemme vetäjä yritti muistuttaa meitä aikataulusta ja paluusta bussille.

Maurius Black River Maurius Black River monkey

Lounasravintolan näkymät eivät paljoa luonnonpuiston näkymille hävinneet ja ymmärrän miksi jotkut tulevat Varangue Sur Morne -ravintolaan lounaalle vaikka helikopterilla! Ruokakin oli, vaikka meitä tietysti oli isohko ryhmä, ihan kelvollista.

Mauritius Varangue Sur Morne

Mauritius ChamarelLounaan jälkeen jatkoimme Mauritiuksen luonnonnähtävyyksiä. Chamarelin vesiputouksen väitettiin olevan korkeampi kuin Vapaudenpatsas. Ehkei niin ihmeellistä, sillä isokin patsas on vaan patsas, mutta olihan se korkea. Koko putouksen nähdäkseen pitää (helteessä) kiivetä vielä viimeisetkin viisikymmentä porrasta ylemmälle näköalatasanteelle, mutta lounaan vahvistamina jaksoimmehan me kiivetä!Mauritius ChamarelMauritius kissa cat

Viimeisen luontokohde, Seven Coloured Earth, oli jo sarjasssaan jotain mitä emme olleet missään tätä ennen nähneet. Pienen alueen maa-ainekset olivat vulkaanisen tuhkan aiheuttaman eroosien värjäämiä, useilla eri, ehkä siis seitsemällä, värisävyillä. Lisäksi prosessi on tehnyt maa-aineksista sellaisia, että alueella ei kasva mitään, joten maa-aines pieninä kumpuina erottuu hyvin kaikkien värineen.

Mauritius Seven Coloured Earth

Mauritius Hindu templeLuontokohteiden jälkeen vuorossa oli vielä kulttuurikohde, eli Grand Bassinin pyhä järvi ja sen äärellä oleva hindutemppeli ja Vapaudenpatsaan tapaan kohti taivasta kohotteleva hindupatsas.
Kaikilla Intian valtameren saarilla, joilla vierailimme, osa väestöstä on intialaistaustaista ja hindulaisuus on vahvasti läsnä muiden uskontojen rinnalla. Tämä Grand Bassinin alue oli ilmeisesti hinduille hyvinkin merkittävä paikka Mauritiuksella: alueen nyt autiot valtavat paikoitusalueet kertoivat selvästi, että johonkin aikaan vuodesta tänne saapuu tuhansia ja taas tuhansia pyhiinvaeltajia.

Mauritius Hindu temple Mauritius Hindu temple Mauritius Hindu temple

Matkalla lentokentälle ohitimme Mauritiuksen teeviljelmiä, joiden tulevaisuus on ilmastonmuutoksen ja/tai tietynlaisen ryöstöviljelyn takia uhattuna. Teepensaistahan kerätään vain ylimmät, vihreät lehdet, ja pensaan kasvaminen sadonkorjuuikäiseksi kestää monta vuotta. Nyt ilmeisesti iso osa pensaista alkaa olla vanhoja, mutta viljelysten uusimista on huonoina vuosina lykätty, joten nyt on kohta käsillä aika, että teelehtiä ei juuri saadakaan kerättyä. Ehkä Mauritius pärjää turismilla, mutta toki teen viljelyn loppuminen saarella pakottaisi jotkut ihmiset sitten lähtemään muihin töihin.

Mauritius Tea

Retkemme päättyi lentokentälle ja paluumatkastamme kirjoitinkin jo aikaisemmin. Tämä viimeistä retkipäivää Mauritiuksella kuvaamamme juttu onkin sitten viimeinen kohdekuvauksemme Intian valtameren risteilyltämme. Ehkä kirjoitan vielä jossain vaiheessa hiukan elämästä Costa neoRomanticalla, etenkin kun tällä risteilyllä vietimme laivallakin enemmän aikaa kuin millään risteilyllä aikaisemmin, sillä sisältyihän siihen kokonaista kolme meripäivää, mutta Mauritiukselle, Reunionille, Madagaskarille ja Seychelleille jätän tämän jutun myötä ainakin tältä erää hyvästit. Ihan kivoja kohteita kaikki, ja teoriassa on mahdollista, että palaamme jollekin niistä vielä, mutta ainakaan jopa parille kolmelle vuodelle ulottuvissa matkahahmotelmissamme ei niitä vielä näy.

Tags from the story
, ,
Join the Conversation

26 Comments

 1. Mä olen alkanut fanittaa saaria viime aikoina aika paljon! Niin pienillekin maakikkareille mahtuu käsittämättömän paljon kaikkea, varsinkin huikeaa luontoa. Esimerkiksi Irlanti ja Islanti ovat viimeisimpiä saaria, jotka ovat vieneet mun sydämen. Mauritiuksella viihtyisin varmasti, ainakin noiden kuvien perusteella. Varsinkin vuorilla mut hurmataan varmasti, ja musta tuntuu etten vuorimaisemiin kyllästy millään. Onneksi :)

 2. says: Pirkko

  Kiitos Noora! Vaikkakin Mauritius on saari, niin ihan pieni se ei ole – eli hyvin sinne mahtuu niin rantoja kuin vuoria ja laaksoja.

 3. Olisipa siistiä lentää lounaalle noihin maisemiin – helikopterilla! :D Mauritius näyttää erittäin ihanalta! Olen myös miltei vaan kuullut tarinoita valkoisista hiekoista ja resorteista joten tämä oli erittäin hyvää vaihtelua! Mauritiuksella on siis paljon muutakin, pistetään muistiin :)

  1. Kiitos Miraorvokki! Taitaa tosiaan olla niin, että monet näkevät Mauritiuksesta lentokentän ja matkan all-inclusive -hotelliin rannalle :-) Mutta mikäs siinä, jos se on juuri se, mikä on toiveissa.

 4. Upeat on maisemat! Mielenkiintoinen tuo maa-ainessekoitus, jotenkin se miten se loppukin yhtäkkisesti ja alkaa niin iso kontrastiero tuohon vehreään viidakkoon!

  1. Kiitos Maria! Ilmeisesti, jos alueen kuvauksia oikein ymmärsin, tuo maa-aines on sellaista, että siinä ei oikein mikään kasva ja siksi se on tuon vihreyden keskellä jäänyt tuollaiseksi avoimeksi aukioksi.

 5. Oi miten kauniin näköinen luonnonpuisto! Ihan huikeat maisemat. :) Tollasia kelpais kyllä joskus ihastella, ja vaikka käydä tuolla lounaspaikassa myös. Ja plussaa ois tietysti se, jos näkis noin söpöjä apinoitakin.

 6. Hienoja maisemia! Erityisesti tuo värikäs maa-aines oli kaunis. Mauritiukselle olisi kiva matkustaa, mutta en haluaisi mitään all inclusive -resorttia vaan jonkinlaisen omatoimiratkaisun. Olisi kiva yhdistää rantaa ja luontoa. Voikohan tuolla patikoida jossain?

  1. says: Pirkko

   Kiitos Arna! Eiköhän noita trekkausmahdollisuuksia ja muitakin majoitusvaihtoehtoja kuin all-inclusive rannalla löydy tuoltakin saarelta kunhan niitä vaan lähtee etsimään.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Heidi! Parissa päivässä ehdimme näkemään saaresta vaan osan ja paljon jäi vielä näkemättäkin, eli ihan monipuoliselta kohteelta Mauritius meistä vaikutti,

 7. says: Lotta | Watia.fi

  Vehreän näköistä on ja aika hienot nuo vuoret tuossa ekassa kuvassa! Monesti tuollaisia piikikkäitä vuoria kun on tottunut näkemään paljaana, mutta nyt onkin niin vehreää.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Lotta! Taitaa olla yhdistelmä tuliperäinen maa, saari ja sopivat leveysasteet melko hyvä tae vehreydestä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sandra! Kannattaa siis katsoa rantalomaesitteiden ulkopuolistakin maailmaa :-)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Merja! Samanlaisia rantalaukkuja oli tarjolla niin Seychelleillä, Reunionilla, Madagaskarilla kuin Mauritiuksella – mutta kaikkialla jäivät ostamatta, kun en oikein keksinyt, että missä niitä sittenkään olisin käyttänyt.

 8. Onneksi retkenne parani loppua kohti. Nuo matkamuistomyymälät ovat uuvuttavia kohteita, jos ostelu ei itseä kiinnosta. Toivottavasti kirjoitat vielä elämästä Costan laivalla, koska olimme juuri samaan aikaan MSC:n Splendidalla ja olisi kivaa kuulla, mitä te tykkäsitte laivaelämästä!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Katja! Katsotaan pääsenkö vielä laivaelämän kimppuun, kun jotenkin tuntuu oikealta ja vasemmalta tunkevan niin paljon juttuideoita blogiin … mutta yritetään!

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *