Instagram-joulukalenteri

Haaveilen joskus kirjoittavani matkakirjan, johon voisin myös lomittaa elämänkertani.

Gunnar Garforsin kirja 198: How I Ran Out of Countries on mielestäni loistava toteutus siitä, miten matkoista kaikkialle maailmaan voi kirjoittaa ilman, että lopputuloksena on tylsä luettelo. Elämänkerta Gunnarin kirja ei ole, sillä hän kiersi maailman nuorena ja nopeasti.

198: How I Ran Out of Countries -kirja

Aloittelin hanketta jo hiukan sapattivapaani aikana muutama vuosi sitten, mutta eihän puoli vuotta siihen riittänyt, etenkään kun samaan aikaan teimme keskimäärin yhden matkan kuukaudesta, joista pisin kesti 5 viikkoa.

Sen verran tuli kuitenkin opiskeltua aihetta, että harkitsin toteutusta jossain määrin kai perinteisellä tavalla jakamalla elämääni jaksoihin ja matkoihin kussakin vaiheessa, vaikka jotenkin tähän tapaan:

 • Lapsuusvuodet Turussa ja Paraisilla – Suomi ja Ahvenanmaa
 • Teininä maailmalle isän kanssa ja yksin – Eurooppaa sieltä täältä
 • Opinnot, avioliitto ja ensimmäiset työpaikat – Pohjoismaat
 • Tietotekniikan parissa nousukaudella ja vähän sen jälkeenkin – Eurooppa
 • Uudet kuviot laman jälkeen – Kaukomaille aloittelevana maabongarina
 • Osaksi Nokia-tarinaa – Koko Eurooppa ja maailman ympäri
 • Maailmanmatkaaja

Koko hanke saanee vielä odottaa hetken, mutta kokeilen ideaa joulukalenterin verran, yksi maa, yksi muisto.

Ensimmäiset viisi maata valitsin puhtaasti arpomalla kaikista käymistäni itsenäisistä maista, joita tällä hetkellä on 115.
Lopputulos on ehkä Instagramin kannalta ihan kelvollinen, sillä kuva kerrallaan toteutuksessa yllätyksellisyys ehkä toimii ihan hyvinkin.

Kokonaiseen tarinaan tarvittaneen kuitenkin jossain määrin järkevä runko, oli se sitten ryhmiä Gunnarin tapaan kuten vaikka: Täällä tuli ongelmia, Maailman turistihelvetit, Marsut, koirat ja muita herkkuja, Epätodelliset maat jaTämä on Afrikka tai  perinteisemmin luonnostelemaani tapaan aikakausittain.

Mutta – tässä ensimmäiset kuusi ”Instagram-lukua” – seuraavat 18 voit käydä lukemassa suoraan Instagramin puolelta, päivä kerrallaan tai kaikki joulupäivänä.

1. Albania 2011

1 Albania joulukalenteri

Juhannuksen alla 2011 matkustimme Ohridiin. Valitsimme kohteen osittain siksi, että sieltä oli mahdollisuus helposti käydä myös Tiranassa, jonne teimmekin päiväretken.
Albaniasta jäi omituisimpana asiana mieleen talojen ikkunoissa roikkuvat ”hirtetyt” pehmoeläimet, jotka kuulemma toivat onnea.
Matka ajoittui kesäkuulle, sillä Nokian silloisen globaalin maksuliikennetiimin vetäjänä heinäkuun alku kului tiiviisti töissä kvartterikatkon tiimoilta.

2. Norja 1979

2 NorjaKävin Norjassa ensimmäisen kerran viimeisenä opiskelukesänäni 1979 – syksyllä valmistuin DI:ksi. Teimme automatkan keltaisella Renault-merkkisellä autolla Karlstadiin Lassen veljen perheen luo ja sieltä edelleen Osloon Lassen työkaverin perheen luo. Oslosta jäi tuolta reissulta mieleen upea terassitalo Holmenkollenilla ja vierailu Vigelandin puistossa.
Sittemmin olen käynyt Norjassa useita kertoja työmatkoilla ja viimeksi keväällä 2012, jolloin osuimme vahingossa kaupunkiin 17. mai -juhlallisuuksiin.

 

3. Intia 2007

3 Intia

Kiersimme Intian kultaisen kolmion: Delhi, Jaipur, Agra jouluna 2007. Taj Mahal oli toki näkemisen arvoinen, mutta Varanasi, jossa myös vierailimme jäi sittenkin voimakkaimmin mieleen. Tämä kuva on Ganges-virralta illan pimetessä. Pyhälle joelle palasimme myös aamulla auringon noustessa katsomaan niin joessa kylpeviä ihmisiä kuin isoja nuotioita, joissa poltettiin ruumiita.
Samana vuonna olin aloittanut elokuussa Nokialla, mutta työpaikkaa vaihtaessani neuvottelin itselleni täydet lomat – olihan joulumatkamme Intiaan varattu jo keväällä.

4. Sambia 2011

4 Sambia

Zimbabwe, Sambia, Botswana, Namibia – matkallamme kävimme katsomassa Viktorian putoukset myös Sambian puolelta – ja läheltä katsoimmekin, eli Devil’s Poolista, josta kuva. Paitsi putoukset Sambiasta jäi mieleen Royal Livingstone -hotelli, yhtenä parhaista, missä olen koskaan maailmalla yöpynyt.
Työrintamalla syksyllä 2011 aloitettiin tuolloin jo Stephen Elopin Nokialla isot YT-neuvottelut, joka myös oman tiimini osalta tarkoitti osan tehtävistä siirtymistä Unkariin.Itse siirryin loppuvuodesta takaisin kehitystehtäviin vedettyäni maksuliikennetiimiä muutaman vuoden.

5. Honduras 2012

5 Honduras

Jouluna 2012 risteilimme 1½ viikkoa Karibialla. Työni Nokialla tietojärjestelmien kehittämisen parissa mahdollisti lomaviikot myös vuodenvaihteessa. Yksi risteilymme kohteista oli Roatanin saari Hondurasin edustalla. Eihän se tietysti aidointa Hondurasia ole, mutta tuolloin ja vielä nykyisinkin aito Honduras on lähinnä kuuluisa välivaltarikoksista, joten meille Roatan saa toistaiseksi riittää tästä maasta. Kävimme taksilla perhos- ja kolibripuistossa ja kulutimme hiukan rahaa rannan putiikeissa ja ravintoissa.

6. Suomi 1971

6 Suomi joulukalenteri

Toki näin Suomen jo aikaisemminkin, mutta tämän kuvan otin kesällä 1971 kesäpaikassamme Paraisilla. Kesä oli viimeisiä, josta vietin ison osan Eerolassa – sen jälkeen tulivat kielikurssit, kesälukiot ja muut kesätekemiset. Luovuimme osaltamme kesäpaikasta isäni kuoltua vuonna 1997, mutta kyllä nämä Airiston rannat ovat edelleen osa minun Suomeana, osa minun lapsuudenmaisemaani.
(Ja kyllä, vaikka arvonkin joulukalenterimme maat, niin tämän valitsin ilman arpaa.)

instagram-travel-thursday-FIN-150x150
Tämä blogikirjoitus on osa Instagram Travel Thursday –tempausta, jonka järjestäjinä toimivat matkablogit
Vagabonda
ja Travellover
.

Tags from the story
Join the Conversation

18 Comments

 1. says: Pirkko

  Kiitos sari! Ideana hyvä, toteutus melko vaativa – tai ainakin siltä on toistaiseksi tuntunut, joten katsotaan nyt miten tässä käy. Muistiinpanot ainakin on kunnossa, niin blogin kuin päiväkirjan muodossa, eli mahdollisuuksia olisi :-)

 2. Hauska idea joulukalenterille! Minulta jää tänäkin vuonna joulukalenterit tekemättä, mutta toisten joulukalentereita on kiva seurata!

  Honduras nostatti omatkin muistot vuoden 2014 risteilyltä. Meillä se kohde ei ollut kovin onnistunut, koska ei järjestetty siihen mitään retkeä. Olisi pitänyt! Se varustamon ranta oli niin keinotekoinen, teennäinen, ruuhkainen ja ylihinnoiteltu karmeus. Mutta juuri maan väkivaltaisuus ei houkutellut lähtemään omin nokkinemme muualle ja oltiin jo Meksikon ja Belizen retkistä aika naatteina. Mutta ihan kiva päivä meillä silti oli, vaikkei kohdetta voikaan suositella. :)

  Ja kyllä te vielä sen matkaelämänkerran kirjoitatte. Luotan siihen! :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Kati!
   Tekijän kannalta erityisesti blogiin toteutettu joulukalenteri on paitsi työläs myös sikäli hankala, että se bloggaa koko joulukuun muilta jutuilta. Ja vähän epäilen sitäkin, että jaksavatko lukijat innostua uudesta jutusta joka päivä. Tällä pohdinnalla päädyin tähän Instagram-toteutukseen – ja sitä on kyllä itsellekin kiva tehdä!
   Hondurasissa nappasimme satamasta taksin, jolle annoimme yhden kohteen (perhospuisto) ja joka sitten kehitti vähän muitakin kohteita matkan varrella – rantaa emme harkinneetkaan, sillä rannat eivät oikein ole meidän juttumme.

 3. Hauska idea, ja jotenkin mielenkiintoista kuulla myös itse matkamuiston lisäksi näitä työhön liittyviä asioita, ne kun liittyvät usein olennaisesti lomaan. Ja Nokia nyt näin oululaisena on tietenkin kiinnostava, vaikken siellä itse olekaan työskennellyt, mutta todella moni nykyisistä työkavereistani on.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Heidi! Tosin nyt kun tuota kuvasarjaa olen jo vähän pitemmälle työstänyt, niin huomaan, että jos tähän aikoisi elämäntarinaansa limittää matkojen kanssa, niin ehkä se kuitenkin pitäisi tehdä elämä ensin ajatuksella – yksittäisiä maita voi sitten linkittää johonkin elämänvaiheeseen luultavasti loogisemmin kuin yrittää parilla lauseella saada jotain elämänvaihetta liittymään johonkin matkaan.

 4. Kirjahanke kuulostaa kiinnostavalta, mutta aikamoinen urakka se varmasti on. Toivottavasti sille löytyy joskus aikaa, sillä uskon hyviä tarinoita riittävän!

  Jäin ihmettelemään Devil’s Poolin kuvaa, sillä näyttää aika hurjalta paikalta. Googlasin jo lisää kuvia samasta altaasta. Ilmeisesti tuo on kuitenkin turvallista, jos matkailijoita käy uimassa jatkuvasti?

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mika! Tuonne Devil’s Poolille pääsee vaan ohjatulla retkellä, eli mukana on pientä ryhmää kohti muutamakin henkilö, joka opastaa ja valvoo, ettei kukaan tee mitään tyhmää. Lisäksi altaassa on turvaköysiä (pinnan alla). Mutta järkevästi käyttäytymällä tuo lienee ihan turvallista – oli meistä ainakin.

  1. says: Pirkko

   Kiitos NelliL – noinhan se Suomessa usein on, että tämä on pieni maa ja jollain tapaa ”samiksia” löytää helpostikin!

 5. says: Marjo

  Hauska joulukalenteri idea ja sopii matkabloggaajille.
  Jännä kuva sinusta tuolla Devil’s Poolilla :) ja varmasti upea paikka.
  Albanian hirtetyt pehmoeläimet tuntuvat jotenkin karmivalta mutta jos tuovat hyvää onnea niin ehkä sitten…en tiedä mutta ehkä liittyy jotenkin taikauskoisuuteen.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Marjo! Kieltämättä niissä hirtetyissä (ripustetuissa?) nalleissa oli jotain irvokasta, siinä määrin, että piti asia selvittää – niitä kun ei ollut ihan vaan yhdessä talossa vaan maaseudulla useammassakin, joten selvästikin ilmiöstä oli kyse.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mari! Vanhojen reissujen muistelu on itsellekin melkein yhtä kivaa kuin uusie suunnittelu :-)

 6. Kirja matkoistasi ja elämästäsi kuulostaa mielenkiintoiselta idealta! Suuri urakka se varmasti toki on, mutta jos aikaa ja innostusta riittää on lopputulos varmasti palkitseva :)

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.