Hetkiä Beirutissa

Pigeon Rocks Beirut feature

Libanonin vierailumme kutistui hiukan alkuperäisestä suunnitelmasta ja erityisesti Beirut jäi meillä muutaman tuokion varaan.

Beirut Top 10

Tripadvisor luettelee kaupungin Top 10 -kohteina mm. seuraavat:

 1. Kansallismuseo
 2. Amerikkalainen yliopisto
 3. Mohammad Al-Amin -moskeija
 4. Mineraalimuseo
 5. Zaitunayn lahti
 6. The Corniche
 7. Pigeon Rocks eli Kyyhkyset
 8. Gemmayzeh-katu
 9. Beirutin soukit
 10. Kreikkalaisortodoksinen katedraali.

Pieni kaupunkikierros sentään

Ennen retkeämme Bybloksen suuntaan ryhmämme teki kuitenkin lyhyen kierroksen myös Beirutin keskustassa, jolla ehdimme näkemään jotain tästäkin kaupungista: roomalaisia raunioita keskellä kaupunkia ja joitakin hallintorakennuksia, sinikupolisen Mohammad Al-Amin -moskeijan ja sisällissodan jälkeen uudelleen rakennetut soukit.
Vanhaan soukkiin tutustuimme lyhyesti Sidonissa, mutta vaikka Beirutin keskustan ostoskatuja soukeiksi edelleen kutsutaankin, niin minusta ne olivat ihan tavallisia nykyaikaisia ostoskeskuksia.
Jos asuisin Beirutissa arvostaisin nykyaikaisia ostoskeskuksia – turistina oli mukava kulkea Sidonin vanhojen soukkien kujilla, etenkin kun ei ollut tarpeita ostaa mitään!

Beirut Libanon Beirut Libanon Beirut Libanon Beirut Libanon Beirut Libanon

Ylitimme myös sisällissodan aikaisen vihreän linjan, Damaskus-kadun. Sodan aikana kaupunki jakautui tästä kohtaa kahteen osaan: Länsi-Beirut oli pääosin muslimien aluetta ja toinen puoli kristillisten. Katua reunustavat rakennukset joko tuhottiin tai ne vahingoittuivat pahasti ja asukkaat pakenivat niistä. Kadusta muotoutui kummankin puolen tarkka-ampujien takia alue, jonne kukaan ei mennyt ja niin ruoho ja muu kasvillisuus alkoi vallata aluetta.

Beirut Libanon Green Line

Tästä vihreästä linjasta löytyy netistä vanhempia kuvia, joissa rajan vihreys näkyy vielä paljon enemmän.

Pigeon Rocks ja The Corniche

Baalbekin retkeltämme puolestamme palasimme sen verran ajoissa, että ehdimme näkemään Kyyhkyset auringon juuri laskiessa – ei huonompi ajankohta niiden kokemiseen!
Kyyhkysiltä jatkoimme iltaa kävelemällä rantabulevardia, The Cornichea, alaspäin.
Tänne ihmiset kerääntyvät viimeistään auringon laskiessa katsomaan merelle, tapaamaan toisiaan, ja vierailemaan rannan kahviloista. Me päädyimme Mövenpick-hotellin kahvilaan. Ei ehkä rannan edullisin, mutta hotellista oli hienot näkymät niin merelle kuin Beirutin uimarannalle. Hotellin uima-altaat rannalla vaikuttivat houkuttelevilta ja jos palaisimme Beirutiin, niin houkuttelisikin asua tässä hotellissa edes muutama vuorokausi!

The Corniche Beirut Libanon The Corniche Beirut Libanon Mövenpick Beirut Libanon Mövenpick Beirut Libanon

Tällä kertaa asuimme kuitenkin läheisessä Lancaster Hotel Raouchessa, joka on lähekkäin sijaitsevista kolmesta Lancaster-hotellista luultavasti vaatimattomin, mutta lähinnä yöpymiseen ihan riittävän tasoinen. Ja sekin sijaitsi hienosti ihan rannan välittömässä läheisyydessä!

Lancaster Raouche Beirut LIbanon
Lancaster Raouche -hotellit. Me asuimme tuolla taaempana olevan punaisen pisteen tienoilla, emme tuossa rannan lippulaivahotellissa :-)

Lancaster Raouche Beirut LIbanon Lancaster Raouche Beirut LIbanon

Seuraavalla kerralla sitten

Museot jäivät meiltä tällä kertaa väliin – ryhmämme vieraili kyllä kaupungin ykkösnähtävyydeksi mainitussa Kansallismuseossa meidän jo lähdettyä.
Emme myöskään ehtineet kävelemään Amerikkalaisen yliopiston kampuksella emmekä poikkeamaan Zaitunayn lahdelle, vaikka tämän pienvenesataman matkalla Byblokseen vilaukselta näimmekin.

Mutta hyvähän se vaan on, vai mitä, että jotain jää seuraavaankin kertaan!

Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä:

Tags from the story
,
Join the Conversation

20 Comments

  1. says: Pirkko

   Kiitos Susanna! Emme tulleet testanneeksi, päädyimme latteen ja kuumaan kaakaoon tuona iltana. Mutta voimme yrittää muistaa palata asiaan tammikuun alussa, sillä olemme lähdössä Tunisian Sousseen ja valitsimmekin siellä hotelliksi juuri Mövenpickin :-)

 1. says: Johanna

  Oliko Baalbekissa paljon liikeellä turisteja ja mainittiinko kuinka turvallista siellä on liikkua? Mieheni on Libanonista ja kävin Libanonissa viimeksi syksyllä, mutta emme ole koskaan käyneet Baalbekissa, koska mieheni on epäillyt, että sen verran itään on riskialtista lähteä. Haluaisimme kyllä kovasti käydä Baalbekissa ja Bekaan laaksossa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentista Johanna! Meitäkin kiinnosti etukäteen hiukan tuo Baalbekin turvallisuustilanne, kun asialliset brititkin värittivät tuon alueen keltaiseksi (katso lisää vaikka tästä jutusta https://meriharakka.net/2017/11/17/maailmanpolitiikan-keskiossa/).
   Kysyinkin tästä sitten paikallisoppaaltamme, mutta hän vakuutti, että paikallisen oppaan kanssa retki on ihan turvallinen ja siltä se sitten vaikuttikin. Passit piti olla mukana ja tiesulkuja oli melko taajaan, mutta meitä ei pysäytetty kertaakaan. Turistejakin oli jonkin verran, eli emme me ihan ainoita siellä olleet.

  1. Kiitos Merja! Me emme valitettavasti löytäneet Lähi-itää vielä tuolloin – jolloin olisi voinut myös käydä vaikka Syyriassa, toisin kuin juuri nyt.

 2. says: Ne Tammelat

  Kaunista ja samaan aikaan niin karua. Piti ihan kartalta tarkistaa tarkka sijainti, kun ei yllättäen ole tuolla suunnalla tullut matkailtua. Hienoa, että näytät tietä ja esittelet meille myös näitä ei niin suosittuja matkakohteita.

  1. Kiitos kommentistasi! No Libanon on pinta-alaltaan kovin pieni valtio, joten ehkei ole ihme, jos sitä ei heti osaa kartalle sijoittaa. Toisaalta Beirut oli muutama vuosi sitten terrori-iskun kohteena taajaan uutisissa, joten siitä olisi ehkä voinut kaupunki jäädä mieleen.

 3. Kiitos Asko!
  Libanonhan ei ole ollut sodassa sitten vuoden 2006. Tosin sielläkin oli terroristi-isku juuri Beirutissa 2015, mutta niitä nyt on ollut niin Pariisissa, Brysselissä kuin Turussa, joten ei kai siinä mitään suurempaa eroa le Beirutiin.
  Sijaintinsa ja juuri nyt ainakin hiukan herkän poliittisen tilanteen vuoksi näimme kaduilla runsaasti sotilaita ja poliiseja, joten ainakin pääkaupunki Beirut ja raja-alueet niin Syyrian kuin Palestiinan suuntaan olivat hyvin valvottuja ja sikäli ihan turvallisen tuntuisia.
  Matkailuamme voisi ehkä kuvata pitkälti tutkimusmatkailuksi ja innostumme melkein erityisesti alueista, jotka ovat koko ajan uutisissa kuten nyt vaikka Saudi-Arabia tai miksei Libanonin. Sen sijaan ajatus lomasta loistohotellin rannalla ei kiehdo meitä lainkaan – kuten joskus aikaisemminkin olen todennut, niin löhölomat vietämme kotisohvalla, maailmalla kuljemme näkemässä ja kokemassa asioita.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sandra! Taidat olla sen verran nuorta ikäluokkaa, että Beirut, joka on ollut sodan jaloissa useampaan otteeseen, on jo hävinnyt ”matkailukartaltasi”, mutta kyllä se sinne on palaamassa, eli kannattaa tutkia tarkemminkin!

 4. Kauniita maisemia näkyy olevan. Minua kyllä vieläkin kiehtoisi lähteä Beirutiin, mutta kun on tämä ikuinen priorisointi. Sääli, että teillä oli niin vähän aikaa ja uskon, että kunhan tässä rauhassa odotellaan niin vielä Syyriaankin pääsee.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Terhi! Jonon hännille se Beirut meilläkin jäi, mutta enemmänkin maan tilanteen kuin sen takia, etteikö se olisi jo aikaisemminkin kiinnostanut.

 5. Äitini vanhemmat vierailivat 70-luvulla Beirutissa useasti ja äitini kertoo mummoni huokailleen, kuinka muodikkaita naiset silloin olivat ”Lähi-Idän Parisiissa”. Jos en ihan väärin muista, niin minusta Beirutista on ostetu myös kaunis kuparinen kannu, joka nyt koristaa vitriinin päällystä. Pitääpä tarkistaa äidiltäni…

  Paikka oli ollut ilmeisen hyvä kohde luksusloman viettoon, koska siellä käytiin useammin kuin kerran. Mummo oli kovasti kuulemma myös surrut kun sota sitten kaupungin tuhosi. Kaupunki itsessään on ollut pitkään mulla listalle, että tuonne, jos vaan saa edulliset lennot. Muuten Libanin kiertäminen ei niin kamalasti kiinnosta, mutta eiköhän siinä Beirutin ympäristössäkin olisi ihan riittävästi katsotavaa :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Anna! Hienoja hotelleja tuolla rantaviivalla näytti olevan useitakin, joten eiköhän se aika Beirutissakin kuluisi ihan hyvin :-) – tosin minusta oli kuitenkin jollain tavalla kiehtovaa käydä noissa tosi vanhoissa paikoissa ja tuolla Syyrian rajallakin. Vaikka pakolaiset eivät tietysti nähtävyys olekaan, niin kyllä leirien näkeminen, edes vaan autosta käsin, konkretisoi tilannetta siellä.

 6. says: J. Heikkilä

  Moikka ja kiitos hienoista matkakertomuksista!
  Itse olen lentämässä kolmen viikon päästä viikoksi Beirutiin ja viisumia varten vaaditut asiakirjat ovat nyt hieman epäselviä kun haen sitä saavuttaessa lentokentältä.
  Olin ymmärtävinäni että passin lisäksi tarvitaan pari valokuvaa, todistus matkavakuutuksesta ja kopio passista mutta tarvitaanko muuta?

 7. Kiitos kommentistasi! Nyt en voi olla ihan varma tilanteesta juuri tällä hetkellä, mutta me emme tarvinneet mitään muuta kuin passin, eli ei valokuvia, ei kopioita, ei todistusta matkavakuutuksesta. Mutta matkastamme on toki jo yli puoli vuotta aikaa ja tällaiset asiat kannattaa tosiaan aina yrittää tarkistaa etukäteen juuri silloin kun on matkustamassa kohteeseen.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *