Näin blogijuttumme syntyvät

Blogijutun kirjoittamisen vaiheet

Löyhänä jatkona jutulleni PING-tapahtumasta ajattelin avata yhden blogijutun takana olevia työvaiheita – olkoon tämä minun Millainen bloggaaja olen -juttuni.

Näin se menee, Meriharakassa:

 1. Valokuvien ottaminen, kuvien valinta ja niiden käsittely
 2. Tekstin kirjoittaminen
 3. Tekstin viilaaminen luettavaksi: Yoast SEO:n Readability vihreäksi siis!
 4. Kuvien (joskus videoidenkin) lisääminen tekstin lomaan
 5. Kuvien koon muokkaaminen sopiviksi ja kuvien vaihtoehtoiset tekstit kohdalleen
 6. Jutun otsikkokuvan asettaminen, joskus myös somejaon kuvan asettaminenBlogijutun kirjoittamisen vaiheet
 7. SEO kohdalleen ja viimeistään tässä vaiheessa sisäisten ja ulkoisten linkkien lisääminen: Yoast SEO:n SEO vihreäksi!
 8. Kategoriat ja jutun näkyvät avainsanat (tagit) kohdalleen
 9. Tarkistus esikatselussa ja Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä -juttujen valinta
 10. Jutun julkaisu (tai ajastus)
 11. Jutun jaot blogin Facebook-sivuilla ja muissa sopivissa Facebook-ryhmissä
 12. Jutun jako Twitterissä, joskus myös Instagramissa.

Jos olet blogimme lukija, etkä itse kirjoita blogia, niin älä huoli, jos et ymmärtänyt kaikkea. Osaathan kuitenkin lukea ja halutessasi kommentoidakin juttujamme!

Jos itsekin kirjoitat blogia – tai muuten olet aiheesta hiukan kiinnostunut, niin seuraavassa hiukan lisää joistakin näistä vaiheista.

Blogijutun kirjoittamisen vaiheet

Juttuideoita minulla tapaa matkailutilanteesta riippuen olla varastossa useita.
Matkoilla kirjoitan päivittäin päiväkirjaa, johon tallettuvat faktat ja vähän tunnelmiakin – kyseiset tekstit ovat sitten muistin tukena kun aloitan varsinaisen jutun kirjoittamisen. Juttuideoita on välillä, jos matkustamme kovin usein, jonossa liiankin monta. Joskus tuntuu, että nyt on ”pakko” kirjoittaa näistä aiheista, vaikka voisihan sitä kirjoittaa jostain muustakin (matkailuun kuitenkin liittyvästä), mutta haluan kirjoittaa kohdejutut mahdollisimman tuoreina, joten ”työ” ensin!

Valokuvat

Parhaimmillaan/pahimmillaan kuvaamme reissussa kahdella kameralla ja kahdella puhelimella. Pyrimme päivittäin siirtämään päivän ”kuvasaaliin” talteen myös tietokoneelle, mutta joskus, pitkän päivän päätteeksi saattaa vaikka puhelinten kuvat jäädä siirtämättä.

Iltaisin olemme usein myös sen verran uteliaita, että käymme kuvat nopeasti läpi ja usein ne mielestämme parhaat nousevat esille jo ensimmäisellä katselukerralla.

Parhaat kuvat yritämme myös jälkikäsitellä Lightroomissa jos ei nyt ihan päivittäin, niin kuitenkin useimpina päivinä – ja tässä kohtaa jaamme useimmiten ensimmäiset kuvat myös seuraajillemme Facebookin puolella.

Jälkikäsittelyn yhteydessä myös pienemmämme kuvat teknisesti sopivan kokoisiksi.

Blogijutun kirjoittamisen vaiheet

Teksti

Siitä huolimatta, että tavallaan aloitamme valokuvien läpikäynnillä, syntyvät blogijutut kyllä tekstin ehdoilla – eli kirjoitan sopivaksi kokonaisuudesta arvioimastani aiheesta jutun ajattelematta juurikaan sitä, että mitä kuvia meillä on.

Hyvällä tuurilla matkan aikana valmiiksi käsitellyt kuvat riittävätkin tekstin kuvitukseksi, mutta usein tarvitaan muutama sellainenkin kuva, joka ei ole heti noussut ”parhaiden kuvien” joukkoon tekstin takia ja silloin täytyy selata tarkemmin kaikkia kuvia ja usein sieltä löytyykin kuitenkin jotenkin kelvollinen kuva johonkin yksityiskohtaan liittyen.

Blogijutun kirjoittamisen vaiheet
Kuvan käsittelyä Lightroomilla

Yoast SEO

Blogimme on toteutettu WordPress -julkaisualustalla ja käytämme siinä SEO:on, eli Search Engine Optimizationiin työkalua nimeltä Yoast. Hakukoneoptimoinnin tarkoituksena on auttaa hakukoneita löytämään juuri meidän juttumme silloin kun joku etsii Googlesta tietoa juuri tästä maasta/saaresta/kaupungista/nähtävyydesta – tai yleensä siitä aiheesta, josta kulloinkin kirjoitamme.

Blogiamme säännöllisesti suoraan tai Facebookin välityksellä seuraavat lukijamme toki löytävät ne muutenkin, mutta hakukoneen kautta myös ne lukijat, jotka eivät ehkä ole meistä koskaan kuulleetkaan löytävät ne.
Blogijutun kirjoittamisen vaiheet

Hakukone, mutta myös tietysti lukijamme, haluavat, että teksti on luettavaa, siksi tuo Readability -tarkistus, eli ei liian pitkiä kappaleita ilman väliotsikoita, ei liian pitkiä lauseita.

SEO-tarkistuksessa taas määrittelemällä, että mihin kysymykseen juttumme vastaa, eli millä hakusanalla sen olisi hyvä nousta hakutuloksiin. Jutun arvoa lisäävät myös siihen liitetyt linkit, niin oman blogin sisällä kuin linkit muihin lähteisiin, joten niitäkin on hyvä juttuun aina lisätä.

Blogijutun kirjoittamisen vaiheet
Tässä kuvakaappauksessa työ on vielä kesken :-)

Kategoriat ja avainsanat

Jutun otsikon alla on pienellä tekstillä kansio-symbolin jälkeen jutulle määritellyt kategoriat ja ”osoitelapun” jälkeen sille määritellyt avainsanat.

Kummankin idea on mahdollistaa, että lukija voi halutessaan löytää muut jutut samasta aiheesta.

Blogissamme kategoriat on toteutettu myös valikoina, eli sivun ylälaidasta muutaman pääotsikon alta voi halutessaan lukea kaikki saman kategorian jutut.

Vähän samaan sarjaan liittyvät myös nuo jutun lopussa ehdolla olevat muut mahdollisesti lukijaa kiinnostavat jutut.

Blogijutun kirjoittamisen vaiheet

Miltä juttu näyttää muualla

Valmis juttumme päätyy jakoon blogin ohella myös Facebookissa, Bloglovin’issa ja Blogit.fi -sivulla. Siihen, miltä juttu näyttää näissä muissa palveluissa voi vaikuttaa vielä jutun kirjoittamisen jälkeen Yoastin SEO:n Some-jaon toiminnoilla, joilla voi määritellä vielä niin halutessaan eri sanamuodon otsikkoon ja jutun alusta näkyvään muutamaan lauseeseen. Lisäksi voi valita jutun yhteydessä jaettavaksi jonkun muun kuvan kuin blogiin jutun otsikkokuvaksi valitun kuvan.

Kuullostaa ehkä monimutkaiselta, mutta joskus Facebook tekee automaattisesti niin huonoja kuvavalintoja, että mieluummin näen sen vaivan, että teen valinnan itse.

Blogijutun kirjoittamisen vaiheet
Meriharakka Blogit.fi -palvelussa
Blogijutun kirjoittamisen vaiheet
Meriharakan jutut Bloglovin’issa (linkki poistettu palvelun poistuttua)

Julkaiseminen

PING-jutussani kerroin miten Ebba Kleberg von Sydow miettii todella tarkkaan milloin hän julkaisee jotain ja seuraa vielä julkaisun onnistumista ensi minuuteilla.

Ihan näin asialle omistautunut en harrastelijana ole, mutta toki tapaan ajatella, että juttu olisi ehkä parasta julkaista ei liian aikaisin aamulla eikä kovin myöhään illalla. Iso osa meidänkin yleisöstämme lukee juttujamme useimmiten iltapäivällä tai illalla.

Facebookin osalta tapaamme julkaista paitsi omilla sivuilamme myös Reissupostaukset -ryhmässä ja jutusta riippuen muutamissa muissakin ryhmissä.

Blogijutun kirjoittamisen vaiheet
Reissupostaukset -ryhmä

Ja tilanteesta riippuen kaikkialla kerralla tai vähitellen. Parempi olisi kai julkaista vähitellen, mutta joskus ei vaan ole aikaa miettiä asiaa lähipäivinä useampaan otteeseen, joten teen kaikki julkaisut kerralla, oli se sitten optimaalista tai ei.

Kommentit ja niihin vastaaminen

Jutun julkaisemisen jälkeenkin se elää vielä hetken: joku saattaa kommentoida juttua joko blogiin tai Facebook -sivuillamme tai jossain Facebookin ryhmässä.

Saan tiedon kommenteista mailitse tai Facebookin ilmoituksina ja jos tilanne vaan sallii, niin pyrin vastaamaan kommentteihin pikimmiten. Joskus tuo pikimmiten voi tosin olla parikin päivää – vaikka näin ei tietenkään saisi olla.

Blogijutun kirjoittamisen vaiheet
Kommentteja Berliinin Adloniin liittyen  Meriharakan Facebook-sivulla

Mutta kun tämä on vaan harrastus …

Jos itsekin kirjoitat blogia niin näinkö se Sinullakin menee?

Jutun otsikkokuva Pixabaysta, jonka kuvia saa käyttää vapaasti blogijutuissa.
Ei minulla noin hienoa tietokonetta ole!

Join the Conversation

32 Comments

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mira! Saattaa toki riippua alustasta ja tavasta, mutta ei tässä juuri ylimääräisiä steppejä ole.

 1. says: Nina

  Kiva kuulla miten paljon blogin eteen nähdään vaivaa :-) Luettavuuden varmistaminen on tosi kohteliasta lukijaa ajatellen, huonosti kirjoitettua, hyppivää tekstiä on todella raskasta lukea.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Nina! Itselläni on taipumusta kirjoittaa ehkä vähän pitkästi ja vaikeasti, joten välillä tuon Readabilityn korjaaminen saattaa joskus olla työlästäkin.

 2. Kiitos Pirkko! Aivan mielettömän hyvä kirjoitus. Tuossa oli jälleen uusia ideoita, joita en ole ymmärtänyt/oivaltanut. Saattaa olla, että tulen vielä kysymään joitain asioita, sillä tällaisen ”peukalo keskellä kämmentä -bloggaajan ymmärrys vaatii perehtymistä, intoa ja aikaa. Pelkästään SEO:n haltuunotto, oikeanlaisten kategorioiden ja avainsanojen oivaltaminen vaatii paljon. Hitaasti, mutta varmasti vanhakin oppii.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Osa listasta on tietysti alustariippuvaista, mutta toisaalta WordPress lienee hyvin yleinen alusta. SEO:n osalta löytyy hyviä niin ilmaisia, kuin muutaman satasen hintaisia kursseja – itse pidin kovasti Nellan taannoin pitämästä verkkokurssista.

 3. says: Minna M

  Hakukoneoptimoinnista olen kuullut, mutta en ymmärrä kuinka se käytännössä tapahtuu. Paljon olisi opittavaa bloggaamisesta, mutta tuntuu ettei juuri nyt ole aikaa/motivaatiota.
  Autinkoista viikkoa!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Minna! Hakukoneoptimointia jokaisen bloggaajan kannattanee ainakin vähän opiskella, että jutut löytyvät myös hakukoneiden kautta.

 4. says: Mia Malmi

  Hyvä ja informatiivinen postaus, kiitos. Suunnilleen noin se itselläkin menee. Kyllähän tästä saisi itselleen kokopäivätyön, jos aikaa riittäisi. ;)

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Etenkin kuvamassan kanssa on kyllä joskus melkein tiukoilla :-)

 5. says: matkalla

  Kyllä blogin kirjoittamisessa on hommaa ja varsinkin kuvien työstämisessä. Jotakuinkin samalla tavoin itse blogia työstän paitsi bloggerissa hyödynsin oikeinkirjoitus ohjelmaa mutta wordpressissa en tuota Yoast SEO:ta ole löytänyt. Mistäköhän saisi apua sen löytämiseen? Vai onkohan se tuossa kalleimmassa business versiossa? Varmaankin kun google analyticsin on mahdollista asentaa vain silloin, jos on tuo kallein ohjelma. Eli varmaankin syksyllä palaan asiaan uudelleen.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Yoast SEO on WordPressin lisäosa, eli kyllä sen sieltä pitäisi löytyä, ei tosin WordPress.comiin. Google Analyticsin sen sijaan kai saa myös ilmaisversioon.

 6. Olen kirjoittanut blogia nyt vajaat kaksi vuotta ja vaikka alussa tiesinkin, että aikaa kuluu niin vieläkin yllättyy miten paljon. Minä aloitan aina kirjoittamisesta ja sen jälkeen valitsen ja käsittelen kuvat. Minulla myös taipumusta kirjoittaa pitkiä lauseita, joten tekstin stilisointiin menee myös aikaa. Mutta kaikesta huolimatta tämä on tosi kivaa ja eniten harmittaa se, etten aloittanut aikaisemmin :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Merja! Tuosta ajankäytöstä, välillä tuntuu, että mitä pitempään on blogannut, niin sitä enemmän sitä aikaa menee, kun omakin vaatimustaso kasvaa :-)

 7. On bloggaamisessa omat hommansa. Niin sitä monet vain ajattelee että kirjoittaa vaan ja siinä se, mutta ei se ihan niin yksinkertaista ole. Tässä postauksessa oli kyllä hyvin kerrottu mitä kaikkia tulee ottaa huomioon. Kiitos tästä:)

 8. Minun blogipostausten tuottaminen on yleensä juuri noin järjestelmällistä. Usein yritän vielä miettiä ennen isompaa matkaa, millainen postauskokoelma olisi tulossa, ja mitkä asiat itseä on mietityttänyt ennen matkaa, jolloin osaan ja muistan ottaa kuvia matkalta sillä silmällä.
  Järjestys saattaa minulla usein mennä niin päin, että laitan ensin kuvat, jotka innostavat tekstintuottamiseen. Etenkin jos matkasta on hetki jo vierähtänyt aikaa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Teija! Tuossa, että jo ennen matkaa miettisi minkälaisia juttuja haluaa tehdä, meillä olisi kyllä vielä parannettavaa. Joskus käykin niin, että haluan jutussa mainita jonkun asian, johon liittyvää kuvaa saa sitten hakea vähän kissojen ja koirien kanssa niistä huonommista otoksista, jos vaikka joku kelvollinen kuitenkin löytyisi …

 9. says: Mirva

  Kiitos hyvistä vinkeistä. Tuolle YOASTille taitaisi olla käyttöä. Pitää tutkia löytyisikö samantyylistä Drupalille.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mirva! SEO-juttujen toteutus ei toki ole tuosta kiinni, mutta kivasti se muistuttaa kaikista yksityiskohdista.

 10. Tuo Yoast SEO vaikuttaa kyllä todella kätevältä ja sen käyttö kiinnostaisi kovasti, mutta Rantapallon blogeissa on lisäosat kokonaan pois käytöstä, mikä kyllä pännii kohtalaisesti, mutta ei kuitenkaan niin paljon että jaksaisin alkaa siirtää blogia johonkin muualle. (Tässä samalla hieno esimerkki lauseesta jollaista ei kannata blogiin pistää :D)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Anni! Toki sitten Rantapallossa olemisesta on varmaan myös joitain hyviä puoliakin.

 11. Aika pitkälti samalla kaavalla täälläkin mennään! :Yleensä somen kanssa teen niin, että jaottelen jakamiset eri ajankohtiin (saman päivän aikana tai jopa eri päivinä) etenkin Facebookin eri ryhmissä, koska somessa jutut elää vain yleensä hetken. Näitä postauksia on aina kiva lukea, saa vähän uusia näkökulmia omaan tekemiseen.

  1. Kiitos Veerapirita! Varmaan tuo ripottelu vähän eri ryhmissä eri aikaan on se paras vaihtoehto, mutta välillä esimerkiksi reissussa ei netissä oleminen onnistu kuin joinakin aikoina päivästä.

 12. Kiitos tästä kirjoituksesta! Aika samalla kaavalla mennään, joskin hakusanaoptimointi ei ole vielä käytössä (aikaansaamiskysymys!). Täytyypä nyt ladata tuo lisäosa. Kuviin saa menenään kyllä tolkuttomasti aikaa, varsinkin jos niitä on paljon. Ja itsellänikin puhelinkuvat meinaavat jnohtuasinne puhelimeen… kameran kortti tulee siirrettyä koneelle säännöllisesti.

 13. says: Annemaria/Samppanjaa muovimukista

  Juttusi osoittaa kyllä hienosti sen, miten paljon aikaa ja työtä tarvitaan yhden blogipostauksen työstämiseen. Tulen aina lähinnä vihaiseksi siitä, kun joku kirjoittaa ohjeita, miten teet blopostauksen 10 minuutissa. Ei onnistu ainakaan meikäläiseltä :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Annemaria! Minulla on ollut tuo työlista omaan käyttööni, että muistaisin kaiken, mutta ajattelin sen nyt laittaa ihan julkisestikin luettavaksi.

 14. On mukava lukea muiden bloggaajien tarinoita/tekoprosessia juttujen takaa. Vaikka bloggaaminen olisi kuinka (rakas) harrastus tahansa, aikaa se vie tuhottomasti. Jos ajattelee aina siitä kun suunnittelee käyvänsä jossain kohteessa, siihen että vimeiseenkin kommenttiin on painettu enter…

  1. says: Pirkko

   Kiitos Heidi! Joskus kyllä tähän menee aikaa … ja sitten vielä huonolla tuurilla jossain kohtaa prosessia jonkun ihan pienen asian kanssa joutuu väkertämään ihan turhauttavan kauan.

 15. says: Rosa

  Kiitos erittäin kiinnostavasta postauksesta. Minä olen pohtinut postauspäiviä. Erilaisilla luennoilla olen kuullut, että esimerkiksi kello 15 olisi hyvä ja monet mammat illalla vasta 21 jälkeen somessa. En ole huomannut suurta eroa mihin aikaan postaan, mutta sellaisen kiinnostavan asian olen pistänyt merkille, että juhlien aattoina postaukset ovat saaneet huomiota esimerkiksi uudenvuodenaattona ja vappuaattona, jolloin nimenomaan kuvittelisi, että postauksia ei luettaisi. Syynä ehkä se, että lukijani ovat perheellisiä ja eivät vietä railakkaita juhlia.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Rosa! Eiköhän se niin ole, että illat ovat parasta aikaa lukijoiden kannalta – ja totta, juhlapyhinä on myös niihin kyllästyneitä lukijoita, joilla on aikaa sitten vaikka roikkua netissä :-)

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *