Kuninkaan päivänä Amsterdamissa

Kings Day feature

Huhtikuun 27.  päivänä Amsterdamissa juhlitaan Kuninkaan syntymäpäivää.
Kaupunki ja etenkin sen kanavat ja puistot ovat yhtä oranssia kansanjuhlaa.

Kuninkaan päivänä Amsterdamissa

Me päädyimme mukaan Kuninkaan päivän juhlintaan ihan vahingossa.
Vuosia sitten minulla oli hollantilainen työkaveri, joka juhlisti silloista kuningattaren päivää joka vapunaatto pukeutumalla oranssiin paitaan. Vuoteen 2014 asti Hollannissa juhlittiin siis kuningattaren syntymäpäivää, tai tarkkaan ottaen kuningattaren äidin, Julianan syntymäpäivää 30.4.  Nykyisen kuninkaan Willem-Alexanderin noustua valtaan vuonna 2013, päätettiin ryhtyä juhlimaan kuninkaan syntymäpäivää ja tuolloin juhlapäiväkin muuttui huhtikuun 30. päivästä 27. päivään.

Vaikkakin hollantilainen työkaverini herätti minussa uteliaisuuden tähän ”oranssiin päivään”, niin olimme molemmat tuolloin sellaisissa taloushallinnon tehtävissä, että matka Amsterdamiin juuri kuun vaihteessa ei koskaan ollut mahdollinen, joten asia jäi.

Epäonnistunut välttely

Viime joulukuussa Amsterdamiin ja Brysseliin suunnittelemaamme kevätmatkaa varatessamme mielessäni oli myös Kuninkaan päivä, mutta nyt sillä ajatuksella, että emme kai me siihen ruuhkaan halua. Kevyt nettisurffailu kertoi kaaoksesta Amsterdamista: julkinen liikenne ei toimi ja että koko kaupunki on tosiaan yhtä ulkoilmatapahtumaa. Päätimme siis varata paluulennon 28. huhtikuuta! Olin tietoinen Kuningattaren päivän muuttumisesta Kuninkaan päiväksi, mutta tuo päivämäärän muuttuminen 30.4. -> 27.4. oli mennyt minulta ihan ohi. Vasta joskus helmikuussa taisin jostain lukea, että juhlat ovatkin jo 27.4. Olimme jo sitä ennen päättäneet palata Amsterdamiin viimeistään edellisenä iltana ja uuden tilanteen myötä päädyimme sitten ratkaisuun varata viimeiseksi yöksi hotelli Schipholista ja palata Brysselistä Schipholiin jo heti aamusta.

Kuninkaan päivänä Amsterdamissa Kuninkaan päivänä Amsterdamissa

Jos nyt sitten kuitenkin kävisimme katsomassa minkälaiset ne juhlat Amsterdamissa ovat? Ilman matkatavaroita julkisen liikenteen puuttuminen keskustan alueelta ei haittaisi ja pääsisihän sieltä sitten taas takaisin Schipholin rauhaan, jos meno olisi meille liian meluisaa.

Tuttu bussi poikkeusreitillä

Lentokentällä selvisi, että jo aikaisemmin käyttämämme bussi 397 kulkee myös Kuninkaan päivänä Leidseplanille, tai ainakin lähelle sitä, joten sinne. Myös junalla keskustaan olisi Schipholista päässyt.

Leidseplanilta suuntasimme vähän samalla periaatteella kuin aina joskus uuden kaupungin rautatieasemalle saapuessamme sinne minne pääosa muistakin matkustajista näytti menevän ja päädyimme vähitellen Prinsengrachtin kanavan rannalle.

Kuninkaan päivänä Amsterdamissa Kuninkaan päivänä Amsterdamissa

Juhlat kanavissa

Kuninkaan päivän juhlinnan keskipiste onkin kanavissa. Kanavissa on ruuhkiksi asti mitä erilaisempia vesikulkuneuvoja, jotka ovat enemmän tai vähemmän täynnä oranssiin pukeutuneita juhlijoita. Amsterdamiin satunnaista turistia enemmän kotiutuneet pyrkivätkin pääsemään tavalla tai toisella mukaan johonkin veneeseen. Ja eiköhän turisteillekin tarkoitettuja kanavaristeilyjä olisi tänäänkin jostain löytynyt, luultavasti melko hulppeaan hintaan. Mutta tyydyimme tarkkailemaan juhlahumua kävellen kanavia reunustavia katuja.

Kuninkaan päivänä Amsterdamissa Kuninkaan päivänä AmsterdamissaKuninkaan päivänä Amsterdamissa

Iloista menoa kanavissa seuratessamme jäin kyllä miettimään, että monikohan juhlijoista päätyy jossain vaiheessa uimaan kanavissa? Monen matalan laivan kannella oli yksi tai useampia tanssijoita ja veikkaan, että jos näihin veneisiin olisi ruuhkassa joku muu vene ihan vähänkin törmännyt, niin tasapainon pitäminen kannella olisi ollut vähintäänkin haastavaa.

Tosin näiden juhlien erona suomalaisiin kansanjuhliin, vaikka vappuun, oli, että vaikka kaikki olivat iloisia ja olut tai shamppanja virtasi, niin häiritsevästi päihtyneitä ihmisiä emme tainneet nähdä yhtään.

Joissakin laivoissa oli käytössä konfettitykkejä, joten välillä kanava peittyi, tietysti oranssiin, paperisilppuun. Myös suomalaisen vapun inhokkiani, sprayserpentiiniä, näytti jollain olevan käytössä.

Kuninkaan päivänä Amsterdamissa Kuninkaan päivänä Amsterdamissa Kuninkaan päivänä Amsterdamissa

Missä ne kirpputorit ovat?

Kaduilla oli tarjolla ruokaa ja juomaa niin oikeissa ravintoloissa kuin lukuisissa kojuissa, jotka oli pystytetty tätä päivää varten. Me jonotimme hetken pieniä pannukakkuja, pottertjesejä, joita emme aikaisemmin tällä matkalla Amsterdamissa vielä olleetkaan päässeet nauttimaan – ja hyviä olivat!

Kuninkaan päivänä Amsterdamissa
Kuninkaan päivänä Amsterdamissa
Kuninkaan päivänä Amsterdamissa
Kuninkaan päivänä Amsterdamissa
Kuninkaan päivänä Amsterdamissa

Kuninkaan päivänä Amsterdamissa
Ruokaa ja juomaa oli tarjolla myös kanavassa – purjehdusvuosina ideoitiin joskus paluupurjehduksella Airistolla hampurilaisalusta, siis jotain tällaista :-)

Piknikillä Vondelparkissa

Aikamme juhlia kanavien varrella seurattuamme lähdimme takaisin Leidseplanin suuntaan, mutta päätimme vielä käydä katsomassa menoa myös läheisessä Vondelparkissa. Puistossa oli vielä myöhään iltapäivälläkin runsaasti picnic-ryhmiä, mutta ehkä juhlat, juomat ja ruuat, olivat kuitenkin jo loppumaan päin.

Kuninkaan päivänä Amsterdamissa Kuninkaan päivänä Amsterdamissa

Mekin palasimme Leidseplanille ja yritimme hetken ymmärtää, että mistähän bussi Schipholiin voisi lähteä, sillä jo tullessamme bussi ei ajanut ihan päätepysäkille vaan pysähtyi lähellä sitä olevan kadun varteen. Onneksi taas ihmisiä oli niin paljon liikkeellä, että oikea pysäkki kaupungista poispäinkin löytyi tuolla hyvällä periaatteella: yhdellä pysäkillä oli sen verran paljon ihmisiä, että sen täytyy olla jotenkin käytössä ja siis hyödyllinen  – ja sieltähän se 397 hetken päästä jo tuli ja pääsimme takaisin Schipholiin ja Tulip Inn -lentokenttähotelliimme.

Kuninkaan päivänä Amsterdamissa

Lisää tunnelmia videolla

Jos Vondelparkin jo hiipuvan tunnelman sijaan haluat vielä hetken nauttia ruudun ääressä juhlahumusta, niin tässä vielä päivän tunnelmia lyhyen videon verran:

Kansallispäiviä maailmalla

Tulipahan sitten kuitenkin koettua Kuninkaan päiväkin, vaikkakin vähän vahingossa. Tämä kansallispäivään vahingossa päätyminen taitaa olla vähän meidän juttumme. Norjaankin päädyimme kerran toukokuussa siten, että vasta Oslossa hotelliin kirjautuessamme ymmärsimme päätyneemme sinne 17. mai -viikonlopuksi. Nekin juhlat kyllä näkyivät kaikkialla katukuvassa – vähän toisenlaista menoa kuin Suomessa joulukuun alussa.

Minnekähän sitä seuraavaksi pitäisi vahingossa päätyä juhlimaan jonkun maan kansallispäivää? Yhdysvaltoihin heinäkuun neljäntenä? Ei ehkä ihan ensimmäiseksi, sillä harvemmin heinäkuulle mitään reissuja tapaamme suunnitella.

Vai olisiko Sinulla muita ehdotuksia kansallispäivistä, jotka kannattaisi kokea?

Join the Conversation

10 Comments

  1. says: Pirkko

   Kiitos Jaakko! Siltä se touhu näyttikin, että kyllä yksi tai useampikin myös ui kanaalissa.

 1. says: Liisa

  Onpa kivoja kuvia! Vaikka ette käyneet veneajelulla, otitte selkeästi Kuninkaanpäivästä ilon irti :) Norjan kansallispäivää haluaisin joskus päästä viettämään paikan päälle, sen verran hauskalta päivä on norjalaisten kavereitteni päivityksissä näyttänyt.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Liisa! Ehkä Norjassa juhlinta oli tavallaan hillitympää, vaikkakin värikästä sielläkin on.

 2. Aikamoinen ryysis varmaan oli, mutta videosta välittyy kuitenkin aika leppoisa tunnelma. Itse inhoan suuria massatapahtumia, ja yritän niitä pääsääntöisesti vältellä. Muutama vuosi sitten olin Amsterdamissa heinäkuussa Pride-juhlan aikaan ja silloin lähdimme väentunkua pakoon Brysseliin. Kaupunki oli kuitenkin hienosti ja hauskasti koristeltu kuten sinunkin kuvissasi, tosin Pride henkeen. Valtavasti sateenkaarenvärisiä ja pinkkeja höyhenpuuhkia roikkui talojen ikkunoista, ja ihmiset olivat vesillä jo heti aamusta.

 3. says: Pirkko

  Kiitos Sofia! Kieltämättä tuossa oli sellaista mukavan juhlan tuntua, vaikka ihmisiä olikin paljon liikkeellä. Juuri nyt olemme Berliinissä ja yksi tapaamamme paikallinen kuvaili vappua täällä tietyllä alueella ”it’s a war zone” – eli vähän erilaista juhlameininkiä se.

 4. says: Kastehelmib

  Hei Pirkko. Näyttävät juhlat meillä taitaa olla tiedossa Amsterdamin reissulla. Väkeä on ympärillä vähän liiaksikin. Toivottavasti ehdimme kokea hieman rauhallisempaakin kaupunkia ja katsella ympärille. Kiitos sinulle vinkkauksesta tänne blogiin. Onpa teillä upeita reissuja. Jään tänne lukijaksi.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *