Ei mentykään Gaboniin …

Matkareittimme oli tarkoitus olla Benin – Togo – Ghana – Norsunluurannikko – Gabon – São Tomé ja Príncipe – Angola. Näistä maista kaikkiin muihin paitsi lyhyelle vierailulle São Tomélle vaaditaan eurooppalaisilta viisumi ja useimmat viisumit olivatkin jo kunnossa ennen matkamme alkua.

Gabonin ja Angolan viisumit käyttämämme matkatoimisto, Aventura, haki kuitenkin vasta loppumetreillä ja näistäkin Angolan viisumit tipahtivat sähköpostiimme jo muutama päivä sitten, eli hyvissä ajoin ennen lentoamme Luandaan.

Mutta Gabonin osalta kävi toisin. Mahdollisesti liittyen tammikuun alussa tehtyyn vallankaappausyritykseen ja levottomuksiin maassa jo sitä ennen, saimme perjantai-iltana kuulla, että emme saakaan Gabonin viisumeja. Tilanne on sama koko ryhmän osalta, lukuunottamatta kahta ryhmäläistä, jotka olivat ehtineet hakea niitä jo marraskuussa – eli ei sentään niin, että Gabon ei haluaisi maahansa vaan meitä!

… vaan Kameruniin

Saatuaan tiedon viisumien epäämisestä Aventura alkoi rakentaa meille vaihtoehtoista ohjelmaa Gabonin tilalle ja tänä aamuna saimme lopullisen vahvistuksen sille, että illalla lennämme Gabonin ja Librevillen sijaan Kamerunin Doualaan. Doualasta jatkamme vielä seuraavana päivänä maan pääkaupunkiin Yaoundéen ja palaamme sieltä sitten takaisin Doualaan jatkaaksemme matkaa São Tomélle.

Kamerun kartta
Kamerun kartta brittien matkustustiedotteessa

Suomen ulkoministeriö ei ylläpidä matkustustiedotetta Kameruniin, mutta brittien mukaan maan pitäisi rajaseutuja lukuunottamatta olla ihan kelpo matkailualuetta.

Joten eiköhän olla vaan tyytyväisiä siihen, että Kamerun halusi ottaa meidät vastaan ja myönsi ryhmällemme pikaviisumit maahansa! Gabonia voi yrittää sitten joskus toiste – tai sitten ei.
Kamerun on uusi maa meille siinä missä Gabonkin, joten maabongausharrastuksemme osalta se on ihan yhtä hyvä kohde kuin Gabonkin. Hiukan huonommintässä mielessä kävi yhdelle ryhmämme pariskunnalle, joka oli sattumalta vieraillut Kamerunissa ihan äskettäin.

Kameruniin emme ymmärrettävistä syistä juurikaan perehtyneet ennen matkamme, mutta eiköhän näillä muutamalla otteella Wikipediasta pääse alkuun:

 • Maata kutsutaan ”Afrikaksi pienoiskoossa” sen geologian ja kulttuurin monimuotoisuuden vuoksi.
 • Muihin Afrikan maihin verrattuna Kamerun on poliittisesti ja sosiaalisesti vakaa.
  Vakaus on sallinut maatalouden, tieverkon, rautateiden ja suurten öljy- ja puuteollisuuksien kehittymisen.

Erityisesti luonnehdinta tieverkon kehittyneisyydestä kuullosta kivalta – onhan tarkoitus liikkua autolla tuo Douala Yaoundé väli!

Assinie-Mafia Gabon Kamerun viisumi
Iltanuotiolla Assinie-Mafian rannalla pohtimassa uutta matkareittiä

 

Tags from the story
,
Join the Conversation

16 Comments

 1. says: Marjo

  Upea juttu, että tällainen vaihtoehto järjestyi matkatoimiston puolelta. Hyvää Kamerunin reissua.?

 2. says: Anssi

  Kappas vaan, Ali Bongo laittoi sitten maansa kiinni! Noh, Kamerun onkin parempi paikka! Itselläni se maa jäi vähän kesken viime keväänä.

  Tie Gabonin rajalta Yaoundehen oli parempi kuin Afrikassa keskimäärin (huono Suomeen verrattuna ja tuhottomasti tiesulkuja), että ehkäpä suurimpien keskusten välikin on hyvässä kunnossa… Miten lennätte Doualasta Sao Tomelle?

 3. says: Sonsku

  Hieno juttu, että teille järjestyi matkalle vaihtoehtoinen vierailukohde! On totta, että Kamerun on pitkään ollut vakaa maa, mutta parin viime vuoden aikana tilanne englanninkielisillä alueilla on luisunut aivan sisällissodan partaalle. Yle kirjoitti aiheesta useamman artikkelin viime syksynä, kannattaa tutustua kotiinpaluun jälkeen https://yle.fi/uutiset/3-10507925 Yaoundén ja Doualan seutujen pitäisi kuitenkin olla ihan turvallisia. Antoisaa matkan jatkoa! :)

 4. Kiitos kommentista! Kamerunin levottomuudet raja-alueilla ja kielivähemmistön, siis englannin, osalta ovat olleet tiedossamme, mutta kiitos linkistä. Jutut kiinnostavat varmasti vielä enemmän tämän matkan jälkeen!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Jenni! Kyllä tämä matka kieltämättä on muistuttanut aina silloin tällöin, että ”This is Africa”!

 5. No siinäpäs on taas ollut seikkailua kerrakseen. Mutta onneksi löytyi hyvä korvaava paikka reissulle. Tuo kartta muuten tuolla jutussa oli hyvä. Itselle kun nämä paikat eivät ole tuttuja niin on helpompi jotenkin piirtää kuvaa teidän matkasta omassa päässä kun näkee kartan.

  1. Kiitos Paula! Meille kävi Kamerun siinä missä Gabonkin, mutta yksi ryhmässämme mukana ollut pariskunta oli juuri käynyt Kamerunissa, joten heille muutos oli tietysti isompi pettymys.

 6. Onneksi teille järjestyi sitten kuitenkin toinen kohde! Näköjään mitä vain voi sattua reissun päällä, toki viisumiasioissa voi tulla eteen joissain paikoissa vaikka mitä. Luinkin tämän jutun aiemmin ja palasin vielä kommentoimaan. Reissukuulumisenne nousivat etenkin instassa feediin ja oli mielenkiintoista seurata kuulumisia tuolta suunnasta. Angola jäi jotenkin mieleen.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Lena! Afrikassa tavataan sattui vähän mitä tahansa sanoa, että ”This is Africa”. Tämäkin siis ilmentymää siitä – siinä missä vaikka Italiaan lentoliput varannut mahdollisia lentolakkoja tms. lukuunottamatta voinee lähes 100% varmuudella uskoa päätyvänsä mihin kuvittelikin päätyvänsä, niin Afrikassa ei selvästikään aina näin ole.

 7. Vähän on kyllä kirjaimellisesti villin lännen meininkiä näissä joissakin Länsi-Afrikan maissa, viisumisäännökset poliittisesta tilanteesta puhumattakaan kun voivat nopeasti muuttua. Onneksi teille tarjoutui tilalle toinen kohde, tätä teidän reissua on kyllä ollut kiinnostavaa seurata – vastoinkäymisistä huolimatta!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Anna-Katri! Gabonin (ja usein kai muidenkin Afrikan maiden osalta) kyse on yksinvaltiaasta diktaattorista, joka maansa mahdollisissa muutostilanteissa ei halua ulkomaalaisia todistamaan tapahtumia maassaan.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *