Se on menoa nyt … Afrikkaan!

Guineanlahti feature (Adam Cohn Flickr)

Huomenna se alkaa. Vuoden ensimmäinen ja luultavasti pisin matkamme. Matka, josta päätös tehtiin jo viime vuoden huhtikuussa, melko tasan 9 kuukautta ennen matkaa. Guineanlahden kierros, joka alkaa Beninistä ja päättyy Angolaan. Tosin välillä Norsunluurannikko – Angola ohitamme Nigerian, Kamerunin, Päiväntasaajan Guinean ja Brazzavillen Kongon. Seitsemänkin maata vajaassa neljässä viikossa on paljon.

Guineanlahden kiertomatka

Viisumeja ja reseptejä

Ennakkovalmisteluja on tehty intensiivisemmin jo muutaman kuukauden ajan. Passeissamme on lähetystöistä haetut viisumit Ghanaan ja Togoon ja nettiviisumit Beniniin ja Norsunluurannikolle on tulostettuna matkapapereiden pinoon. Vielä puuttuvat nettiviisumit Gaboniin ja Angolaan matkatoimisto (Aventura) hoitaa alkumatkamme aikana, toivottavasti!

Viisumeja Guineanlahden kiertomatka

Malaronereseptit on haettu ja malaronet ostettu ja niiden syömisenkin aloitamme jo tänään, sunnuntaina. Keltakuumerokotteet oli päivitetty ajantasalle jo kolme vuotta sitten Ruandan, Ugandan ja Kenian matkaamme varten (2015 rokotesuojan katsottiin olevan voimassa 10 vuotta, nyttemmin suojaa pidetään elinikäisenä).

Valuuttaa emme tälle matkalle ole hankkineet – useimmilla mailla tuolla alueella on siirtomaatausta Euroopan kanssa ja uskomme euron olevan hyvä valuutta kaikissa maissa. Kotona Myanmarin matkalta jääneet dollarit toki otamme kuitenkin myös mukaan.

Parilla pompulla sinne ja takaisin

Pitkät lentomme ovat reittiä Helsinki – Pariisi – Cotonou Beninissä ja paluulentomme Angolasta reittiä Luanda – Amsterdam – Helsinki. Menolento on päivälento, lähdemme aamulla ja olemme perillä illalla. Aikaerot koko Guineanlahden alueelle ovat 1-2 tunnin luokkaa, eli ei mitään. Tässä mielessä Afrikka on miellyttävä kohde: toki pitkät lennot väsyttävät, mutta aikaero ei. Paluulento Luandasta – Amsterdamiin on yölento ja sille varauduimme ostamalla Economy Comfort -istuimet.

Guineanlahden kiertomatka lennot: hel-par-coo, acc-abj-lbv-tms-lad-ams-hel
Vuoden ensimmäiset 18 500 lentokilometriä

Mukaan lähtee moni ystävämme Maailmanmatkaajista ja luultavasti myös muita ihmisiä, joita luultavasti olemme tavanneet jo aikaisemmilla vähän eksoottisemmillä kaukomatkoillamme. Olemme siis tutussa seurassa. Alkumatkasta Beninissä, Togossa ja Ghanassa meitä on 11 + matkanjohtajana toimiva Tero – loppumatkalla Norsunluurannikolla, São Tomé ja Príncipellä, Gabonissa ja Angolassa 25 + 1. Benin, Togo ja Ghana ovat selvästikin olleet jo aikaisemmin innokkaimpien maabongareiden tai Afrikan ystävien tavoitettavissa, mutta loppumatkan kohteet, Sao Tomea lukuunottamatta, ovat jo matkakohteena harvinaisempia. Turistiviisumia Angolaan oli vielä joitakin vuosia sitten lähes yhtä vaikea saada kuin viisumia Saudi-Arabiaan.

São Tomé ja Príncipellä vierailemme vaan São Tomélla. Vierailu Príncipellä olisi vaatinut yöpymisen myös kyseisellä saarella ja kun tuossa vaiheessa matkaa on jo takana yli kaksi viikkoa, niin ehkä 4 yön lepoloma samassa hotellissa São Tomélla on jo tarpeen!

Blogijuttuja Afrikasta

Blogijuttuja Afrikasta en lupaa ainakaan ihan heti. Afrikan nettiyhteydet saattavat olla haasteellisia ja tiivistahtisella kiertomatkalla voi olla vaikeaa löytää aikaa kirjoittamiselle. Jos nettiyhteydet riittävät, niin lupaan aikaisempien matkojemme tapaan jakaa päivän tunnelmia Facebookin puolella pienellä päivittäisellä kuvasarjalla. Tai jos ei päivittäisellä, niin ajoittain kuitenkin. Ja voihan olla, että Afrikka yllättää nopeilla ja toimivilla nettiyhteyksillä.
Instagramiakin yrittänemme päivittää ajoittain.

Afrikka-juttujamme odotellessa voit tutustua Beniniin, ensimmäiseen maahamme, vaikka siellä rokotetutkimukseen osallistuneen Minnan jutuilla Beninistä Sunnuntai-aamu -blogissa. Grand Popossa asumme jopa samassa Awale-hotellissa pari yötä ja kierrämme samoissa paikoissa, esimerkiksi veden päälle rakennetussa Ganvien kaupungissa ja toki poikkeamme, mekin, Villa Karoon.

benin
Grand Popon rantaa Beninissä Sunnuntai-aamu -blogissa

Voodoo-festivaalit eivät osuneet Minnan vierailun ajalle, mutta me seuraamme myös niitä Ouidahissa 10. tammikuuta. Beninin voodosta on kirjoittanut ytimekkäästi ainakin Maailman kuvalehti (jo vuonna 2007, mutta perusasiat vuosituhansia vanhassa uskonnossa eivät vuosikymmenessä tai parissa taida muuttua).

Muista matkamme kohteista ei juuri suomalaisista matkablogeista juttuja löydy, vielä, Afrikkaan, Afrikkaan! -blogia lukuunottamatta, jossa on muutamia juttuja Gabonista ja São Tomélta.

gabon
Orjuudesta vapautumisen muistomerkki Librevillessä Afrikkaan, Afrikkaan -blogista

Mutta takaisin lähdön viimeistelyyn.
Huonekasvit on jo viety naapurille hoitoon. Pakastin on sulatettu, sillä sinne olisi jäänyt niin vähän ruokaa, ettei sitä lähes tyhjän panttina olisi kannattanut pitää kuukautta päällä.

Jäljellä on pakkauksen viimeistely.
Ja ehtisiköhän sitä vielä katsomaan viimeisen jakson hienosta norjalaissarjasta Unelmien maa (Lykkeland) Areenasta …

(Otsikkokuvassa voodoossa Beninissä käytettäviä kalloja, kuva Flick: Adam Cohn)

Tags from the story
Join the Conversation

14 Comments

 1. says: Marjo

  Mielenkiintoinen reissu tulossa teille! Oikein hyvää matkaa ja jään odottamaan Afrikan värikylläisiä kuvia :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Marjo! Jos keskityn noiden kuivattujen kallojen kuvaamiseen, niin värimaailma voi jäädä aika ruskeavoittoiseksi :-)

 2. says: Merja

  Varmasti mahtava reissu tulossa! Mielenkiinnolla jään odottamaan kuvia ja tunnelmia Afrikasta. Kaikista maanosista Afrikka on minulle tuntemattomin ja ehkä omat mielikuvat ovat olleet liian kapeakatseiset. Kuuntelin juuri Mia Kankimäen kirjan Naiset joita ajattelen öisin. Tunsin oikein omatunnon piston, kun siinä todettiin kuinka useimmat länkkärit ajattelevat Afrikan olevan yksi samanlainen köyhä ja kurja paikka, vaikka maanosa on niin suuri ja monipuolinen ja luonto upeaa!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Merja! Sen verran olemme Afrikassakin käyneet, että olemme jo sisäistäneet sen, että kyse on maanosasta, ei maasta. Satunnaisena esimerkkinä vaikka Tunisia ja Ruanda – ei taida paljoa yhteistä löytyä näiden maiden välillä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Teija! Eiköhän niitä tarinoita ennemmin tai myöhemmin ala tästä blogista löytyä …

 3. Kuulostaapa mielenkiintoiselta! Afrikka on itselleni vielä täysin korkkaamaton manner. Nyt opintovapaalla olisi hyvin aikaa, mutta en taida tohtia yksin sinne lähteä ja tosiaan nuo etukäteisvalmistelut vaatisivat aika paljon. Hyvää matkaa!

  1. Kiitos Hanna! Tavallaan kyllä on sääli, että kaikki pakkautuvat samoille seuduille, kuten vaikka jonnekin Thaimaan Phi Phi Islandille. Tänään olemme Beninissä Ouidahin rannalla ja täällä riittää autiota hiekkarantaa vaikka millä mitalla!

 4. Teillä on tulossa huikea ja eksoottinen kiertomatka! Noista paikoista ei totisesti ole moni suomalainen matkabloggaaja kirjoittanut. Itselleni Afrikka on (ikävä kyllä) täysin tuntematon. Olen painanut jalkani sen mantereella vain Espanjaan kuuluvassa Melillassa. Onneksi siihen on tulossa tänä vuonna muutos.

  Oikein antoisaa Afrikan-touria!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Eeva! Afrikka on tosiaan manner ja Pohjois-Afrikan ehkä suomalaisillekin tutuimmat kohteet kuten Marokko (ja sen rannoilla Melilla ja Ceuta) ovat erilaisia kuin itäinen, eteläinen tai läntinen Afrikka. Mutta harvapa meistä, paljonkaan matkustavista, tulee kaikissa mantereen yli 50 maassa vierailleeksi.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.