Villa Karo ja rokotetutkimus Beninissä

Benin Grand-Popo feature

Kolmas kohteemme Beninissä oli pieni Grand Popon kalastajakylä, jossa on todennäköisesti käynyt enemmän suomalaisia kuin missään muussa kohteessa Beninissä.

Villa Karo

Juha Vakkurin perustama suomalais-afrikkalainen kulttuurikeskus, Villa Karo, on toiminut Grand Popossa vuodesta 2000 alkaen tarjoamalla kulttuuripalveluja niin paikallisille kuin vierailijoille. Grand Popo valikoitui keskuksen kohteeksi, sillä rauhallinen kalastajakylä tarjoaa hyvät puitteet keskittyä luovaan työhön. Villa Karossa on tilat viidelle stipendiaatille, jotka viipyvät siellä useimmiten 1-2 kuukautta. Kulttuurikeskuksessa on myös pieni museo ja monitoimitila, jota voidaan käyttää niin luentoihin kuin taidenäyttelyihin.

Benin Grand-Popo Villa Karo Benin Grand-Popo Villa Karo Benin Grand-Popo Villa Karo Benin Grand-Popo Villa Karo Benin Grand-Popo Villa KaroBenin Grand-Popo Villa Karo Benin Grand-Popo Villa Karo Benin Grand-Popo Villa Karo

Vierailimme Villa Karossa niin päärakennuksessa kuin pienessä taidenäyttelyssä kuin museossakin. Stipendiaattien huoneet talon yläkerrassa olivat tietysti heidän käytössään, eikä satunnaisilla turisteilla ollut niihin asiaa.

Tutkimuskeskus

Rokotetutkimus on uudempi asia: parin vuoden aikana lähes 800 suomalaista lomailee kaksi viikkoa Grand Popossa hiukan normaalia lomaa edullisempaan hintaan, mutta osallistuen samalla ripulirokotteen testaukseen. Tutkimusmatkalle osallistuvien on pysyteltävä Grand Popossa, joskin päiväretket muuallekin Beninissä ovat sallittuja ja annettava muutama ulostenäyte saivat he ripulin tai eivät. Jos ripuli osuu kohdalle näytteitä annetaan vielä useampi.

Benin Grand-Popo

Mekin pääsimme tutustumaan Villa Karoa vastapäätä rakennetun tutkimuskeskuksen toimintaan vaikka emme rokotetutkimuksessa mukana olleetkaan. Rakennuksen ulkopuolella on jääkaappi, johon ulostenäytteet voi käydä tuomassa tai jos ripulin takia ei mielellään poistu hotellihuoneestaan, niin näytteen noudon voi tilata tekstiviestillä. Näytteet tutkitaan tutkimuskeskuksessa alustavasti ja sen jälkeen ne pakastetaan kuljetettavaksi edelleen Suomeen. Tutkimuskeskuksen tiloissa on tätä varten muutama iso pakastin, joiden virransyöttö on varmistettu omilla generaattoreilla, jotta näytteet säilyvät kylmässä kuten niiden pitääkin. Kuljetuksissa tarvittava kuivajää tilataan Ruotsista asti, sillä ainakaan Beninistä sitä ei ole löytynyt.

Benin Grand-PopoBenin Grand-PopoBenin Grand-Popo

Benin Grand-Popo
Grand Popon R-kioski on perustettu rokotetutkimuksen osallistuvia varten
Benin Grand-Popo
Graffiti tutkimuskeskuksen pihapiirissä

Tutkimusmatkalaiset asuvat jommassa kummassa kylän suunnilleen länsimaista tasoa olevassa hotellissa, joko Aubergessa tai Awale Plagessa, jossa mekin olimme pari yötä. Hotellit, ainakaan Awale Plage, eivät kuitenkaan eurooppalaisittain ole kovin kummoisia – ehken olisi ihan riemuissani ollut kahden viikon lomasta Awale Plagessa, mutta enemmänkin siksi, että hiekkaranta ja uima-allas eivät oikein ole elementtejäni, paria päivää pitempään ainakaan.

Hotellista kirjoitinkin jo lyhyen luonnehdinnan juttuun Puolimatkassa, jossa kävin läpi joitakin Guineanlahden matkamme hotelleja.

Benin Grand-Popo Benin Grand-Popo Benin Grand-Popo Benin Grand-Popo Benin Grand-Popo

Awale Plage on myös sen verran kaukana niin Grand Popon edes pienestä keskustasta kuin Villa Karosta, että ne ovat saavutettavissa vaan mopotaksilla. Auberge-hotelli, jossa kävimme syömässä yhden lounaan, oli mielestäni sijainniltaan parempi, mutta kuulemma tasoltaan hiukan vaatimattomampi.

Villa Karoon ja tutkimuskeskukseen liittyviä kuvia on myös Meriharakan Facebook-sivuilla.

Kalastusta kalastajakylässä

Aamulla pitkällä hiekkarannalla vedetään nuottaa isossa ryhmässä. Guineanlahden rannalla ei ole poukamia, jossa voisi kalastaa jollain helpommalla tavalla, joten iso nuotta viedään veneellä ulos rannalta ja vedetään takaisin miesvoimin. Kalastukseen osallistuvat perhekunnat jakavat sitten saaliin keskenään. Grand Popossa turisteihin jo Villa Karon ja etenkin rokotetutkimuksen myötä vähän jo totuttu – ehkä vähän liiankin hyvin, sillä joltain osin rannalla kuvaaminen ei ole kiinni siitä, etteivätkö ihmiset antaisi kuvata, vaan siitä, että kuvasta pitäisi saada ”un petit cadeau”, pieni lahja. Kalasaaliin kuvaamisesta maksoimme hiukan (500 XAF, n. 0,75 euroa) ja nuotanvedon kuvaus onnistui paremmin Lassenkin ryhdyttyä vetämään sitä.

Benin Grand-Popo
Benin Grand-Popo Benin Grand-Popo Benin Grand-Popo Benin Grand-Popo Benin Grand-Popo Benin Grand-Popo

Kuvia elämästä kalastajakylässä on myös pienessä jutussa ja toisessakin Meriharakan Facebook-sivulla.

Uimassa Guineanlahdessa

Grand Popossa viettäminämme päivinä aallot olivat koko ajan aika korkeita ja vaikkakin Guineanlahti houkutteli pistäytymään meressä, niin yritykseksi se jäi. En ollut riittävän nopea ylittämään rantaan vauhdilla särkyviä aaltoja siten, että olisin päässyt oikeasti uimaan, vaan aallot kaatoivat minut hiekkaan ja kirjaimellisesti huuhtoivat minut rantaan. Kesti hetken ennen kuin sain huuhdottua pois sen pari litraa hiekkaa, joka yrityksessä oli päätynyt uimapukuni sisällä!

Benin Grand-PopoBenin Guineanlahti

Matkan ensimmäiset pyykit

Awale Plagessa testasimme ensimmäistä kertaa tällä matkalla hotellin pyykkipalvelua. Pesetimme neljä vaatekappaletta ja maksoimme siitä ruhtinaalliset 1 000 XAF, eli n. 1,5 euroa ja olimme ihan tyytyväisiä lopputulokseen. Myöhemmin pesetimme Togon pääkaupungissa Lomessa hyvässä hotellissa yhdet housut hintaan 3 500 XAF, joten ainakin elämä Grand Popon rannalla on edullista.

Tags from the story
,
Join the Conversation

7 Comments

 1. Pienen hetken tämän Beninin rokotetutkimuksen Instgram-mainoksen osuessa fiidiini mietin, että pitäisikö lähteä. Kun pohdin reissua tarkemmin päätin kuitenkin jättää väliin, ja ehkä ihan hyvä niin. Joskus olisi kuitenkin kiva käydä tuolla tutustumassa paikalliseen elämänmenoon.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Niin, aika pitkään tuolla samalla rannalla sen tutkimuksen tiimoilta olisi joutunut oleilemaan. Voi tietysti olla, ettei Sinua olisi tutkimukseen kelpuutettukaan, sillä ilmeisesti kovin paljoa viimeisen vuoden mittaan matkustaneita ei siihen haluttu, syystä tai toisesta ja matkabloggaajana Sinulla on niitä matkoja saattanut olla siis liikaakin ilman tätäkin matkaa.

 2. says: Rosa

  Ystäväni on parhaillaan tuolla ja oli mielenkiintoista nähdä kuvia ja lukea paikasta. Minäkin mietin tutkimukseen osallistumista, mutta lapsenhoito ei olisi onnistunut noin pitkäksi ajaksi, joten ei ollut minun juttuni tällä kertaa. Olen käynyt Afrikassa kolme kertaa ja ehkä tuo kylä ei nyt niin kovin kiinnostavalta vaikuta, että siellä olisi pari viikkoa halunnut majailla, vaikka päiväretkiä voi tehdä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Rosa! Aika monelta tuttavalta olen saanut kommenttia, että tuo, että on pysyttävä päivämatkaetäisyydellä Grand Poposta rajoittaa kyllä intoa. Mutta ehkä minä sitten vaan tunnen turhan monta vähän levotonta matkailijaa. Jos pitää rantaelämästä, niin mikäs tuolla olisi ollessa vaikka pitempikin aika!

 3. Aika hassua että kannattaa lennättää sinne rokotettavaksi ihmiset testimielessä.

  Grand Popo vaikuttaa kivalta paikalta jos haluaa paahtua auringossa, käydä kierimässä hiekkarannalla ja muutenkin ottaa erittäin rennosti. Aktiivimatkaajalle ei ehkä niin lähde.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Antti! Rokotetutkimuksen puitteissa kovin aktiivimatkailija ei olisi Grand Popoon taitanut päätyäkin, sillä hakivat siihen vähän tai maltillisesti matkanneita, ilmeisesti siksi, että bakteerikanta vastaisi ”tavallisen turistin” tilannetta tms.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *