Pääsiäinen Cornwallissa

Pendeenin majakka

Pääsiäismatkamme suuntautui tänä vuonna Englantiin – pari päivää Lontoossa ja sitten Cornwalliin, Englannin läntisimpään ja eteläisimpään osaan. Lensimme Gatwickistä Newquayhin, vuokrasimme sieltä auton ja jatkoimme matkaa edelleen länteen, Pendeenin majakalle (St Ivesin ja St Justin välissä), josta olimme vuokranneet asunnon. (Asunto oli iso ja hieno, ja halvempi kuin hotellihuone Lontoossa – ainoana haittapuolena sumusireeni sumuisina öinä, mutta korvatulpilla niistäkin parista yöstä selvittiin.)
Ajatus rauhallisesta pääsiäisestä maalla Lontoon ruuhkan jälkeen ei ihan toteutunut. Maalla toki olimme ja rauhallistakin olisi ollut, mutta halumme nähdä ”kaikki” Cornwallissa piti meidät useimpina päivinä liikkeellä aamusta iltaan. Cornwall on tunnettu jylhistä ranta-maisemista, mutta myös upeista hiekkarannoista ja lukuisista puutarhoista.

Eden Project ja Lost Gardens of Heligan

Puutarhoista kävimme katsomassa uudehkon Edenin ja perinteisemmän Lost Gardens of Heliganin. Kukkaloisto oli mahtava, etenkin ”kaupallisemmassa” Edenissä. Heliganin tarina sen sijaan on ehdottomasti kiehtovampi – vanha iso puutarha, joka jo melkein rappeutui, mutta joka on nyt raivattu esille. Täältä löytyvät maailman suurimmat alppiruusut ja luonnonvaraiset palmut.

Land’s End ja St Ives

Rantoihin tutustuimme paitsi autolla (Land’s End lännessä, Lizard etelässä) myös kävellen ympäri Cornwallin kiertävää luontopolkua pitkin. Erityisesti tähän aikaan vuodesta kaikkialla kukki keltainen piikkiherne (gorse), joka on levinnyt vähän turhankin hyvin peittäen alleen jo muuta kasvillisuutta. Useammassa paikassa seurasimme myös vuoroveden vaihtelua, joka näillä seuduilla tähän aikaan vuodesta on lähes 6 metriä.
Seudun ehkä tunnetuin (ja ruuhkaisin) pieni lomakaupunki on St Ives, jossa on mm. Tate Galleryn pieni sivupiste. Tämä kaupunki ja sen pubi The Sloop Inn on osa kirjailija Rosamunde Pilcherin kirjojen maailmaa.

Pääsiäinen ystävien kanssa

Vasemmanpuoleista liikennettä melkein suurempi haaste oli rannikon teiden kapeus – monessa kohtaa tiet olivat niin kapeita, että vastaan tulevan auton ohittaminen oli mahdollista vai levennyspaikoilla ja mutkaisilla teillä ei koskaan tiennyt mitä seuraavan mutkan takana on. Parina päivänä ajamisesta tosin huolehti Pirkon englantilaisen ystävän Chrisin kumppani Janet. Chris ja Janet olivat vuokranneet majakan toisen asunnon ja viettivät pääsiäisen kanssamme Cornwallissa – kuten noin miljoona muutakin englantilaista. Paikalliset oppaamme olivat mm. oivia löytämään hyviä pubeja lounaspaikoiksi, tosin ehkä heidän ahkerasti lukemansa kirja The Good Pub Guide auttoi asiaa. Viimeisenä iltana he myös valmistivat meille englantilaisen pääsiäisaterian, jonka nautimme majakalla auringon jo laskeuduttua länteen, Atlantin tyrskyihin.

Lokki Cornwallissa Punarinta Cornwallissa

(Klikkaa tästä tai ylläolevia kuvia nähdäksesi pienen valikoiman lomakuviamme Cornwallista)

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.