Vappuviikonloppu Puolassa

Emme olleet aikaisemmin käyneet Puolassa ja pienimuotoinen kysely Puolaa tuntevien tuttavien keskuudessa ”tarjosi” Krakovaa yli sodassa tuhotun Varsovan – siis Krakovaan.

Ensivaikutelma Krakovasta: vehreä hevosten ja lohikäärmeiden kaupunki (jälkimmäiset tosin vain patsaina ja matkamuistokojujen pehmoleluina). Krakovassa kiertelimme Vanhaa kaupunkia, istuimme katukahviloissa ja katsastimme kauppoja uusissa ostoskeskuksissa. Wawelin alueella turisteja oli tosi paljon, mutta sielläkin aurinkoisesta ulkoilmakahvilasta löytyi tilaa. Hintataso Krakovassa oli ehkä keskimäärin 20..30% alle Helsingin, mutta taksi lentokentältä ja jotkut merkkivaatteet olivat hyvinkin Suomen hintatasoa.

Yhden päivän käytimme Auschwitz-Birkenaun keskitysleirialueeseen tutustumiseen. Käsittämättömän tehokas tappokone, joka tappoi ja tuhkasi yli miljoona ihmistä – ihmismääristä sai jonkinlaisen käsityksen vaikka huoneellisesta hiusharjoja uhrien jäljiltä. Ostin Auschwitzin kirjakaupasta Miklos Nyiszlin kirjan I was Doctor Mengele’s Assistant ja luin sen samantien – krematorion raunioiden näkemisen jälkeen Sonderkommandojen ryhmässä työskennelleen lääkärin kertomus elämästä leirillä tuntui kovin elävältä.

Tarjolla olisi myös ollut Krakovan maratoni sunnuntaina, mutta sateisessa säässä päätimme jättää sen väliin :-)

krakova
Klikkaa tästä tai kuvasta katsoaksesi lisää kuvia Krakovasta ja Auschwitzistä
Tags from the story
,
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *