Berliini 1987 ja 2003

Berlin Mauer Checkpoint Charlie

20 vuotta Berliinin muurin murtumisesta tänään 9.11.2009.

Kävimme Berliinissä (myös silloisessa Itä-Berliinissä) ensimmäisen kerran kesällä 1987. Muistan rajanylityksen Checkpoint Charliella ja Itä-Berliinin isot (ja autiot) kadut ja monumentaaliset julkiset rakennukset. Ja katujen värikkyyden puuttumisen, kun mainoksia ei juuri ollut.

Toisen kerran kävimme Berliinissä kesällä 2003 – muuria ei enää ollut ja Itä-Berliini oli muuttunut ihan toiseksi kaupungiksi. Checkpoint Charlie toki löytyi edelleen ja museot sen lähellä – ja kojut kadunvarsilla, jotka myivät kaikkea “itäkamaa”.

(Oikeanpuoleisin kuva vuodelta 1987 – siinä muuri ei ollut vielä vain muistoksi säilytetty palanen, kuten kahdessa vasemmanpuoleisessa kuvassa vuodelta 2003).
Berliini 2003 Berliini 2003 Berliini 1987

Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä:

Artikkelin avainsanoja
,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.