Elämäni autot

(Alkuperäistä juttua päivitetty uusien autojen tiedoilla vuosien mittaan, viimeksi 18.1.2022.)

Helsingin Sanomat ”haastoi” lukijansa tänään kysymyksellä Muistatko millainen oli ensimmäinen autosi?

Sen innoittamana aloin ensin miettiä autoja elämäni varrelta ja sitten innostuin keräämään kuvia niistä – mikä osoittautuikin melko haastavaksi, etenkään aikoina ennen digi- ja kännykkäkameroita ei ollut tapana uhrata filmiä autojen kuvaamiseen. Mutta aika monta autokuvaa kuitenkin löysin – vain vuosien 1989 ja 2001 valkoiset Audit ovat livahtaneet ohi kaikista kuvaustilanteista:

Klikkaa tästä tai kuvasta ja näet kaikki autot, ne vanhemmatkin ja muunkin väriset ja merkkiset :-)

Lähinnä valkoisia Audeja :-)

Merkkirintama on aika suppea: isäni Saab 96:n lisäksi kuvioissa on ollut lähinnä Audi- ja Renault-merkkisiä autoja. Ruotsista verohyödyllä tuomamme auto oli Volkswagen Passat, diesel-versiona, kun siinä veroetu oli suurin 1980-luvun alussa.

Audi-historiani oli pitkään leasing-autohistoriaa, vuodesta 1986 vuoteen 2017 käytössäni oli työsuhdeleasingauto, joka vaihtui kolmen vuoden välein, eli ihan tarkkoja päivämääriä tarkistamatta väittäisin, että olen aloittanut uudella Audilla paitsi 1986, myös 1989, 1992. Alkuvuoden 1996 auto oli tuo Vento ja Finnetcomin vuosina 1996-98 Renault Megane. Paluu Audiin vuonna 1998 ja siitä sitten edelleen Audeja vuosina 2001, 2004, 2007, 2010 ja 2014 joten valkoisia leasing-audeja kertyi tuona aikana kokonaista 9 kappaletta!

Vuoden 1989 Audi 100 oli sikäli mielenkiintoinen, että se selvästikin poikkesi ympäristön odotuksista nuoren naisen autosta – sain useammassa yhteydessä kommentin, että onko tuo Sinun autosi? Ja kokeiltuani tuota vähän isompaa autoa 3 vuoden ajan vaihdoinkin sitten takaisin silloin uuteen A4:een, joka oli tullut Audi 80:n tilalle.

Vuosina 2010 – 2014 käytössäni ollut A5 oli myös poikkeama A80/A4 -sarjaan ja etenkin alkuun se tuntuikin vähän turhan isolta, mutta tottuihan siihenkin.

Keväällä 2014 A5 vaihtui Audi A3 Sportbackiin. Neljään vuoteen jatkettukin leasing-aika A5:lla tuli täyteen ja pieneltä osin valmistautumisena syksyllä 2014 alkaneeseen sapattivapaaseeni (jonka ajalta auton kulut tulivat tietysti omaan piikkiin) päädyimme vaihtamaan auton pienempään. Ja hyvin silläkin on pärjättiin – tosin kahta isoa matkalaukkua siihen ei ihan niin kevyesti saanut mahtumaan niin kuin A5:een.

Leasing-autoista omaan autoon

Maaliskuussa 2017 kaksi A3:sta vaihtui yhdeksi A4:ksi, jonka testasimme matkailuominaisuuksiltaan jo ennen hankintaa. Kaksi matkalaukkua mahtuu tarvittaessa takaluukkuun! Nykyinen Audimme on siis valkoisten Audien sarjan 10. perheessämme.

Mutta palatakseni tuohon HS:n kysymykseen ensimmäisestä autostani – ehkä se ensimmäinen sitten oli Lassen kanssa yhdessä ostettu keltainen Renault 5. Tai sitten tuo ensimmäinen leasing-Audi, se kun oli kuitenkin ensimmäinen ensisijaisesti minun käyttööni tullut auto. Ihan omaa autoa minulla ei vielä koskaan olekaan ollut … tämä nykyinenkin, joka siis on omamme, ei leasing-auto, on puoliksi kummankin.

Tags from the story
,
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *