Elämäni autot

(Alkuperäinen juttu päivitetty 8.4.2015 Audi A3:n osalta ja 22.10.2019 Audi A4:n osalta katso jutun lopusta.)

Helsingin Sanomat “haastoi” lukijansa tänään kysymyksellä Muistatko millainen oli ensimmäinen autosi?

Sen innoittamana aloin ensin miettiä autoja elämäni varrelta ja sitten innostuin keräämään kuvia niistä – mikä osoittautuikin melko haastavaksi, etenkään aikoina ennen digi- ja kännykkäkameroita ei ollut tapana uhrata filmiä autojen kuvaamiseen. Mutta aika monta autokuvaa kuitenkin löysin:

(Klikkaa kuvaa nähdäksesi pienen autokuvakokoelmani)

Merkkirintama on aika suppea: isäni Saab 96:n lisäksi kuvioissa on ollut lähinnä Audi- ja Renault-merkkisiä autoja. Ruotsista verohyödyllä tuomamme auto oli Volkswagen Passat, diesel-versiona, kun siinä veroetu oli suurin 1980-luvun alussa.

Audi-historiani on leasing-autohistoriaa, vuodesta 1986 alkaen minulla on ollut työsuhdeleasingauto, jotka vaihtuivat kolmen vuoden välein, eli faktoja tarkistamatta väittäisin, että olen aloittanut uudella Audilla paitsi 1986, myös 1989, 1992. Alkuvuoden 1996 auto oli tuo Vento ja Finnetcomin vuosina 1996-98 Renault Megane. Paluu Audiin vuonna 1998 ja siitä sitten edelleen Audeja vuosina 2001, 2004, 2007 ja 2010, joten eiköhän tuo tämänhetkinen ole 8. valkoinen leasing-Audini.

Vuoden 1989 Audi 100 oli sikäli mielenkiintoinen, että se selvästikin poikkesi ympäristön odotuksista nuoren naisen autosta – sain useammassa yhteydessä kommentin, että onko tuo Sinun autosi? Ja kokeiltuani tuota vähän isompaa autoa 3 vuoden ajan vaihdoinkin sitten takaisin silloin uuteen A4:een, joka oli tullut Audi 80:n tilalle.

Tämä nykyinen A5 on myös poikkeama A80/A4 -sarjaan ja etenkin alkuun se tuntuikin vähän turhan isolta, mutta tottuihan siihenkin.

Mutta palatakseni tuohon HS:n kysymykseen ensimmäisestä autostani – ehkä se ensimmäinen sitten oli Lassen kanssa yhdessä ostettu keltainen Renault 5. Tai sitten tuo ensimmäinen leasing-Audi, se kun oli kuitenkin ensimmäinen ensisijaisesti minun käyttööni tullut auto. Ihan omaa autoa minulla ei vielä koskaan olekaan ollut …

Päivitys 8.4.2015:
Keväällä 2014 A5 vaihtui Audi A3 Sportbackiin. Neljään vuoteen jatkettukin leasing-aika A5:lla tuli täyteen ja pieneltä osin valmistautumisena syksyllä 2014 alkaneeseen sapattivapaaseeni (jonka ajalta auton kulut tulivat tietysti omaan piikkiin) päädyimme vaihtamaan auton pienempään. Ja hyvin silläkin on pärjätty – tosin kahta isoa matkalaukkua siihen ei enää ihan niin kevyesti saa mahtumaan kuin A5:een.

Päivitys 22.10.2019:
Maaliskuussa 2017 kaksi A3:sta vaihtui yhdeksi A4:ksi, jonka testasimme matkailuominaisuuksiltaan jo ennen hankintaa. Kaksi matkalaukkua mahtuu tarvittaessa takaluukkuun!

Audi A4 koeajossa
Koeajossa ollut A4 oli väriltään musta, mutta hankkimamme A4 on, tietysti, valkoinen!
Tags from the story
,
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.