Listoja – ja Singapore Changi

Heräsin (herätyskellon avulla!) sapattivapaasta huolimatta aikaisin, sillä olen yrittänyt Aasiaan kohta suuntautuvan matkamme takia saada vuorokausirytmiä siirrettyä edes hiukan sikäläiseen aikaan jo kotona. Mutta yllättävän vaikeaa tämä on ollut: luulisi, että herätyksen hivuttaminen vartti kerrallaan pari tuntia aikaisemmaksi ei olisi juttu eikä mikään, mutta on se. Ehkä se johtuu näistä jo pimeistä aamuista? Ehkä herääminen Soulissa valoisaan aamuun on sitten kuitenkin ihan helppoa?

Aloitin aamuni lukemalla mailit ja Facebook -päivitykset ja aamu tarjosi kaksi listaa.

Bloglovinin kautta seuraamani norjalainen Gunnar Garforsin oli kirjoittanut kriittisen ja analysoivan jutun tällä viikolla esimerkiksi Twitterissä laajalti rummutetuista Lonely Planetin vuoden 2015 matkakohteet -listoista otsikolla Lonely Planet’s big travel hoax

Gunnar

Listoja vuodelle 2015 on 15 kappaletta ja eniten suositeltuja kohteita on, yllätys yllätys, Yhdysvalloissa (ja sen jälkeen Englannissa, Kiinassa, Australiassa ja Ranskassa), jotka kaikki ovat jo tunnettuja turistikohteita ja jotka käyttävät paljon rahaa markkinointiin. Garforsin mielestä listat ovat maksettuja mainoksia ja sellaisina jokseenkin arvottomia – ja niiden haittapuolena on, hänen mukaansa, myös se, että ihmiset käyttävät näitä listoja ja (liian monet) matkustavat näihin kohteisiin, joten listat edesauttavat kohteiden pilaantumista.
Ja lopuksi hän suosittelee valitsemaan matkakohteekseen jonkun maan tai kaupungin, joka ei ole Lonely Planetin listoilla. Miten olisi Ecuador, Madagaskar, Bhutan, Sri Lanka tai Valko-Venäjä?

Garfors kirja(Gunnar Garforsia olen ennenkin tässä blogissa referoinnut, tämä norjalainen mainostaa olevansa nuorin kaikki maailman maat kiertänyt matkailija -jolta muuten tänä syksynä on ilmestynyt kirja 198 maata – matkani kaikkiin maailman maihin, tosin vasta norjaksi, englanniksi vasta ensi vuoden puolella.)

 

 

Toinen lista, jota parikin Facebook-ystävääni tarjosi, oli Iltasanomissa ollut lista Maailman parhaista ja huonoimmista lentokentistä (linkki poistettu, sillä sen kohteena oleva artikkeli on poistettu).

lentoHuonoimmista nyt tässä yhteydessä viis, mutta mielenkiintoista, että kolme tulevan Aasian matkamme kenttää olivat listalla, Singaporen Changi, Etelä-Korean Incheon ja Malesian Kuala Lumpur – niin ja Helsinki-Vantaa. Singaporen osalta suunnitelmamme ovat auki, saavumme Singaporeen aamupäivällä Bruneista ja paluulentomme Suomeen lähtee vasta puolilta öin, joten aika riittäisi pikavierailuun kaupungissa melkein parin vuosikymmenen tauon jälkeen. Ehkä yritämme tällaista ilmaisretkeä. Tai oleskelemme sittenkin iltapäivän ja alkuillan vaan  Changin kentällä: ”Singaporen kentän ylivoimaisuutta ovat siivittäneet muun muassa kylpylä, uima-allas, kuntosali ja elokuvateatteri, jotka tekevät lentokentästä jo itsessään nähtävyyden”.

MBS

Yritimme myös kevyesti päästä iltapäiväksi Marina Bay Sandsin altaalle vastasivat, että voivat ainoastaan tarjota huoneen normaalisti klo 15 – klo 11 ja jos käyttäisimme siitä (tai hotellin palveluja) vain klo 12 – 20, niin heidän vuorokausihinnallaan retkestä tulisi ehkä sittenkin turhan kallis per tunti.

Listoihin ilmiönä vielä palatakseni – monet matkabloggaajat tuntuvat julkaisevat milloin mitäkin 10/25 parasta (joskus huonointakin) listaa välipaloina matkojen välillä. Ja toiset taas eri yhteyksissä korostavat erikseen ei alentuvansa tuohon!

Tags from the story
,
Join the Conversation

2 Comments

  1. Pakko oli klikkailla tänne, kun listoista periaatteessa tykkään. Jos ne siis antaa jotain, eli ovat mielellään vaikka kanssabloggareiden listoja, joita ei ole maksettu :) En ole itse tehnyt pitkään aikaan mitään listaa, mutta haavematkalista on laadinnassa ja julkaisen sen vielä syksyllä! Sitten vaan toteuttamaan ;)

  2. says: Pirkko

    Kiva kommentti Heidi – kun viime aikoina olen enemmän lukenut näitä listoja halveksivia kommentteja, niin on aina kiva kun joku on eri mieltä! Jään innolla odottamaan haavematkalistaasi!

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.