Bloggaaja ilmiöstä bloggaus

Sapatin myötä lisääntyneen vapaa-ajan myötä olen tänä syksynä – paitsi matkaillut ja blogannut – myös tutustunut hiukan lisää bloggaamiseen ilmiönä. Osallistuimme blogikuvauskurssille, luin Blog by the Book Blogiopas -kirjan ja tänä iltana kuuntelin Helsingin työväenopiston avoimien yleisöluentojen sarjassa pidetyn luennon otsikolla Tee se itse -luennot: blogi (samassa sarjassa on vielä tulossa luennot aiheista sukukirja ja verkkokauppa). Luentoa saattoi i kuunnella paitsi Helsingin keskustassa myös verkossa – minäkin kuuntelin sitä kotona Espoossa.

blogiluentoJohdantohan luento oli, eli siinä missä tuo kevyt blogiopas, niin ei luentokaan toki syvälle aiheeseen päässyt. Hiukan enemmän siinä kuitenkin oli aihetta ilmiönä tarkasteleva ote ja alun faktat olivat minulle uusia, esimerkiksi:

 • siinä missä vuonna 2006 Blogilistalla oli 7 000 blogia, niin nyt niitä on 56 000 – ja blogeja on tietysti vielä enemmän, sillä tuolla listalla on vaan ne blogit, jotka bloggaajat ovat sinne itse ilmoittaneet
 • syyt bloggaamiseen (Lenhart & Fox 2006):
  • itseilmaisu 77 %
  • omien kokemusten tallentaminen ja jakaminen 76 %
  • omien tietojen ja taitojen jakaminen 64 %
  • yhteydenpito ystäviin ja sukulaisiin 59 %

Bloggaajista on edelleen suurin osa harrastebloggaajia (60 %), mutta yrittäjien osuus (13%) on kasvamassa, samoin (puoli)ammattilaisten bloggaajien määrä (18%). Firman piikkiin bloggaajia oli (Teknorati 2011) 8%.
Suurimmat menestystarinat ovat Lifestyle/Muoti -puolelta, ehkä tunnetuin menestystarina on Kinuskikissa.

kinuski

Blogeilla ansaitseminen tapahtuu useimmiten olemalla mukana blogiportaalissa, mutta vastavetojakin blogiportaaleille alkaa olla näkyvissä. Blogiportaali voi olla hyvä bloggaamisuran alkuvaiheessa, mutta myöhemmin, jos bloggaaja saa nimeä, välikäsistä halutaan eroon.
Matkabloggaajien puolella yksi näitä blogiportaaleja on Rantapallo – ja kieltämättä, sen verran mitä olen tätäkin joukkoa seurannut, niin olen nähnyt myös blogien lähtevän sieltä.

ArkitehtiEri blogityyppien esimerkkejä läpikäytäessä eniten aikaa käytettiin Arkitehti -blogiin, jonka blogia ja erityisesti bloggaajan ja hänen perheensä esittelyä pseudonimillä johdonmukaisesti koko blogissa luennoija (Minni Niemelä) piti hyvänä. Ihan erilainen esimerkki oli Jyrki Virolaisen asiantuntijablogi.

Luennolla käytiin myös läpi ihan perusasiat, blogin määritelmä, blogin osat, kommentointia ja esiteltiin blogialustojen päävaihtoehdot Blogger ja WordPress, joista ensimmäisestä yhteenveto oli vähän sen suuntainen, että helppo, mutta ei kovin hyvä ja jälkimmäisestä, että hyvä, eikä nyt sitten kuitenkaan kovin monimutkainen. Lifestylebloggaajien kiinnostusta WordPressiin saattaa vähentää se, ettei ilmaisversioon saa helposti lisättyä (kuulemma) mainoksia.

Blogin ylläpito-ohjeissa oli ihan perusjuttuja kuten säännöllisyys, ideavaraston ylläpito, ajastaminen (vaikka lomien ajaksi) ja ehkä asia, jota itse(kään) en ole kovin paljoa miettinyt, että aseta tavoitteita, vaikka pieniäkin. (Tämä blogi on elänyt jo monta vuotta tuolla ”omien kokemusten tallentaminen ja jakaminen” -idealla ilman, että olisin asettanut sen kummempia tavoitteita, mutta ehkä tuotakin voisi joskus miettiä).

Lukijoiden ”hankkimisesta” oli oma osionsa – minusta hauskalta kuullosti lause siitä, että mainosta blogia ystäville, sukulaisille ja tuttaville niin paljon kuin vain sielu sietää ja että harrasta kommentointia muihin blogeihin. Edellistä olen tehnytkin, mutta jälkimmäistä tulee kieltämättä tehtyä turhan harvoin.
Lukijoista ja statistiikasta luennoija kommentoi kyllä jossain vaiheessa samaan tapaan kuin minä Blogiopas -kirjaa lukiessani, että nykyisin blogeja perustetaan liian paljon ajatuksena saada niillä ilmaista tavaraa, kauneuspäiviä, matkoja tai rahaa siinä missä edes niitä perustettaessa pitäisi olla jokin ajatus siitä, että mitä bloggaaja haluaa sanoa. Luennoitsijan mukaan on myös havaittavissa jo ilmiö, että suositun blogin kaupallistuminen voi karkoittaakin lukijoita.

Tämä riittänee referaatiksi/kommentiksi luennosta, jolle osallistui kuulemma n. 30 henkeä paikan päällä ja lähes saman verran verkossa. Koko luentomateriaali on luettavissa verkossa täältä.

Ja blogin vain matkailusta kiinnostuneille lukijoille voinen tässä vaiheessa luvata, että bloggaamista käsittelevät jutut loppuvat tältä erää tähän – olemmehan kohta matkoilla koko kuukauden, joten eiköhän sen myötä blogissakin päästä taas asiaan!

 

 

 

Tags from the story
,
Join the Conversation

3 Comments

 1. Hei, todella mainio referaatti, kiitos! Tuli pikkasen kiire LOL – olen tottunut vetämään vähintään 14 tunnin blogikursseja;) Seuraavalla kerralla (jos sellainen tulee), painotus tulee olemaan hieman erilainen, eli enemmän ylläpidosta ja bloggausrutiineista, itse kirjoittamisesta ja sisällön ideoimisesta. En valitettavasti ehtinyt etäluennon seuraajia kuten sinua kommentoimaan ja kysymyksiin vastaamaan.

 2. says: Pirkko

  Mukava jos referaattini mielestäsi tavoitti oleellisen luennostasi.
  Vaikkakin pidän itseäni jo jossain määrin kokeneena bloggaajana, olen tänä syksynä (sapattivapaalla) osallistunut kurssille ja nyt tälle luennolle aiheesta – aina niistä hiukan uusia ideoita saa ja toisaalta on kiva – etenkin pitemmällä kurssilla – kuunnella myös ihan aloittelijoiden ajatuksia ja haasteita.

  1. Postauksestasi oli sekin ilo, että löysin blogisi ja myös muut matkailublogit. Jos blogissasi on yllättäviä kävijäpiikkejä, saattavat olla mun kurssilaisia – aion napata Meriharakan esimerkkiblogeihin, koska sisällössä löytyy ja toteutus on mukavan selkeä ja helppolukuinen:)

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.