Turtle Island

Ulkoministeriö kehottaa matkailijoita olemaan menemättä Sabahin alueelle Borneon saarella filippiiniläisten merirosvojen turisteihin kohdistuneiden kidnappausyritysten ja ryöstöjen takia. ISOSin (International SOS) turvallisuusohjeet toteavat, että myös Sabahin alueella voi vierailla, mutta ei yksin, vaan paikaliset olosuhteet tuntevien toimistojen retkillä, ei pidä asua veden äärellä eikä liikkua ulkona pimeään aikaan.

Täällä me nyt olemme – pienellä Selinganin saarella, viimeisellä ennen Filippiinien rajaa, ja menossa illalla seuraamaan kilpikonnien elämää pimeäntulon jälkeen rannalle. Paikallinen toimisto on sentään meidät tänne järjestänyt, eli yksi kohta kolmesta oikein.

Turtle Island Selingan Island Malaysia Turtle Island Selingan Island Malaysia

Matka Sandakanin kaupungista Selingan Islandille taittuu pikaveneellä melko tyynellä merellä vajaassa tunnissa. Veneessä on kippari, luonto-opas ja me kaksi.
Turtle Park, kilpikonnien suojelualue, koostuu kolmesta vielä Malesialle kuuluvasta saaresta, joista yhdellä on myös muutama talo vierailijoiden majoittamiseksi – kaksi muuta ovat vain tutkijoiden käytössä. Vaikka tulimme saarelle kahdestaan, niin on täällä muitakin, isompi ”Olympia”-ryhmäkin, eli emme sentään illalla ole menossa rannalle yksin.

Iltapäivä lounaan ja illallisen välissä on vapaata – aikaisen aamulennon väsyttäminä käytämme osan siitä nukkumiseen, mutta laahustamme myös ympäri pientä saarta (laahustamme, sillä kuudennella leveysasteella, eli käytännössä päiväntasaajalla, on kuuma!). Käymme myös uimassa – merivedestäkin voisi melkein käyttää adjektiivia kuuma. Huoneemme saarella on vaatimaton, mutta on siinä kuitenkin oma kylpyhuone ja jopa ilmastointi.

Turtle Island Selingan Island Malaysia Turtle Island Selingan Island Malaysia

Vähän kello kuuden jälkeen aurinko värjää taivaanrannan lännessä, Malesian suunnalla punaiseksi ja turistit kerääntyvät valkoiselle hiekkarannalle kuvaamaan sitä.

Turtle Island Selingan Island Malaysia

Illallisen yhteydessä opas käy läpi illan kulkua: puiston henkilökunta päivystää rannoilla klo 18 alkaen ja kun ensimmäinen kilpikonna nousee maihin aloittaakseen munien laskemisen siitä ilmoitetaan oppaille, jotka ohjaavat vieraansa katsomaan munintaa. Tarkkaa aikaa tapahtumalle ei tietenkään voida antaa etukäteen, sillä se riippuu kilpikonnista. Henkilökunta kerää sitten munat hautomoihin, kunkin erän omaan koloonsa – näin varmistetaan, että mahdollisimman iso osa munista selviää poikasiksi asti. Myöhemmin illalla pääsemme myös seuraamaan n. 5 päivän ikäisten kilpikonnanpoikasten päästämistä mereen. Sen jälkeen kilpikonnakannan tukemiseksi on tehty mitä voidaan, meressä pienet kilpikonnat ovat omillaan ja luultavasti niistä selviää alle 5 prosenttia. Merikilpikonnia näilläkin vesillä uhkaavat saastuminen, mm. mereen ajatuva muovi ja salametsästys. Oppaamme mukaan etenkin Filippiinien puolelle rantautuvien kilpikonnien munat usein päätyvät Sandakanin markkinoille myytäväksi, vaikkei niiden myyminen enää olekaan luvallista.

Saarellamme näytti olevan poliisivene ja pari poliisia: turvaamassa kilpikonnien suojelua, valvomassa salakauppaa, laittomia siirtolaisia Filippiinien puolelta ja ehkä myös turvaamassa turisteja filippiiniläisiltä merirosvoilta tai muilta terroristeilta.

Seligan Island Borneo Malaysia

Kiertelemme alkuillasta myös kilpikonnia ja niiden elämää esittelevässä tasokkaassa näyttelytilassa ja näemme opetuselokuvan kilpikonnista ja niiden elämästä – mieleemme tulee kauan sitten Malediiveilla joka illan ohjelmana ollut rauskuaiheinen pätkä. Kaiken tämän – ja illallisen – jälkeen koko porukka istuu terassilla yön kosteassa lämmössä, tähtitaivaan alla, odottaen kilpikonna-kutsua.

Hiukan jälkeen kymmenen oppaat huutavat: Turtle alert! Olemme odottaneet kello kahdeksasta alkaen, eli vasta runsaat pari tuntia ja olemme kuulemma onnekkaita: joskus ensimmäiset kilpikonnat tulevat vasta puolenyön jälkeen ja jos oikein huono tuuri käy, niin jonain iltana, jos ilma on huono, yhtään kilpikonnaa ei rantaudu saarelle. Juoksemme rannalle ja asetumme puoliympyrään munia laskevan kilpikonnan taakse, jotta kaikki näkevät tapahtumat. Puiston työntekijä kerää munat ämpäriin sitä mukaa kun niitä kertyy, tältä kilpikonnalta (green turtle) tällä kertaa 66 kpl. Kun kilpikonna lopettaa munien laskemisen, se vielä mitataan ja merkitään, sillä tämä yksilö on saarella ensimmäistä kertaa. Saamme vielä lyhyen valokuvasession, eli puistotyöntekijä valaisee kilpikonnan hetkeksi ja sitten onkin jo kiire viedä munat hautomokentälle. Kilpikonna jää peittämään tyhjää pesäänsä ja lepäämään hetken ennen kuin se palaa mereen.

Turtle Island Selingan Island Malaysia
Turtle Island Selingan Island Malaysia Turtle Island
Turtle Island Selingan Island Malaysia

Munat kaivetaan n. 70 cm syvään kuoppaan ja peitetään hiekalla ja ympyröidään verkolla, joka estää petoja pääsemästä niihin käsiksi ja kuoriutuvia poikasia lähtemästä omille teilleen. Nämä munat kaivetaa puun varjoon, jossa on hiukan viileämpää, joten näistä kuoriutuu enimmäkseen koiraita. Lämpimämmässä munista kuoriutuisi naaraita. Pesissä haudutetuista munista kuoriutuu n. 75% siinä missä rannalla luonnollisessa pesässä jopa 99% – tai sitten ei yhtään, jos lisko tai salametsästäjä ehtii viemään munat. Noin kahden kuukauden päästä näistä munista kasvaneet pienet kilpikonnat vapautetaan mereen.

Turtle Island

 

Me saamme tänään vielä osallistua pari kuukautta sitten lasketuista munista kehittyneiden pikkukilpikonnien vapauttamiseen. Puistotyöntekijä kantaa rannalle pienen pyykkikorillisen pieniä kilpikonnia, me asetumme taas puoliympyrään siten, että kilpikonnille jää vapaa tie mereen ja ne kaadetaan hiekalle. Vain puistotyöntekijällä on valo, joka ohjaa pienet mereen, oikeaan suuntaan – kaikkien muiden otsalamput on sammutettu, jotta ne eivät erehtyisi suunnasta. Muutama kuitenkin erehtyy ja mekin pääsemme ohjaamaan muutamaa oikeaan suuntaan. Sinne ne menevät, öisen meren aaltoihin. Öisen, koska yöllä saalistajia on vähemmän ja ne saattavat selvitä vähän paremmin.

Turtle Island Selingan Island Malaysia

Kolminäytöksinen näytelmä on tältä illalta ohi. Palaamme pimeän saaren halki otsalampun valossa huoneeseemme ja näemme unta mereen juoksevista pienistä kilpikonnista.

Tags from the story
, ,
Join the Conversation

2 Comments

  1. says: Jenni / Globe Called Home

    Vau, olipa mielenkiintoinen juttu! Minulle jäi vielä epäselväksi: siis tuhoutuuko luonnossa joka neljäs pesä kokonaan, vai miksi noita haudataan erikseen?

  2. says: Pirkko

    En ole varsinainen asiantuntija aiheessa, mutta ilmeisesti kokonaisten pesien tuhoutumisprosentti luonnossa on melko suuri ja siksi munien haudottaminen suojatuilla alueilla on perusteltua.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.