Lapset eivät ole nähtävyyksiä

Laosissa vierailimme osana Olympian kiertomatkan ohjelmaa orpokodissa, josta kerrottiin, että se oli valtion ylläpitämä ja että siellä oli n. 600 lasta.
Rehtorin puheen lisäksi ryhmämme kierteli luokissa ja jopa lasten makuusaleissa. Viimeistään siinä kohdin, kun isossa makuusalissa näimme ilmeisesti sairauden takia siellä tuntien aikanakin oleilevan lapsen alkoi tuntua siltä, että nyt olemme väärässä paikassa.
Jossain vaiheessa mukanamme kulkenut opas myös mainitsi jotain lukukausista ja että sitten lapset lähtevät lomalle – lomalle mihin, näidenhän piti olla orpoja?

Orphanage

Sattumaa tai ei, niin jos seuraavalla lennollamme Luang Prabangista Vientianeen sattui silmiini Cambodia Angkor Airin lehdessä ollut ilmoitus otsikolla Children are not tourist attractions – THINK before visiting an orphanage.

Be a Child Safe Traveller

Kuin vastauksena kysymykseemme minne ne lapset lähtevät lomalla ilmoitus kertoi, että pääosalla orpokoteihin päätyneistä lapsista on ainakin toinen vanhemmista vielä elossa ja orpokotien tukemisen sijaan olisi parempi tukea perheitä siten, että he voisivat itse huolehtia lapsistaan. Siinä kerrottiin myös, että orpokodeissa olevien lasten määrä on (Kaakkois-Aasiassa) kasvussa, vaikka orpojen lasten määrä on vähentynyt.
Ja muistutettiin ihan erityisesti, että lyhytaikaiset vierailut voivat haitata lasten kehitystä ja tunne-elämää. Hakiessamme lisää tietoa asiasta löysimme mm. tietoja siitä, että turistien vierailut orpokodeissa lisäävät orpokotien määrää alueella.

Orphanage facts

Kun meille Phnom Penhissä taas tarjottiin kouluvierailua, jätimme sen jo väliin.

seventipsKambodzassa hotellissamme oli tarjolla hiukan laajempikin esite aiheesta lapset ja matkailu – tämä esite muistutti hyvin perusasioista, kuten:

 • älä osta lapselta äläkä anna mitään kerjäävällä lapselle – tekemällä sen varmistat vain, että lapsi ei jatkossakaan ole koulussa vaan kadulla
 • älä ota kuvia lapsista kysymättä lupaa heidän vanhemmiltaan

mutta myös vieläkin ikävämmistä asioista kuten lapsityövoimasta ja lasten seksuaalisesta hyväksykäytöstä ja listasi puhelinnumeroita, joihin voit ilmoittaa mahdollisesti havaitsemistasi väärinkäytöksistä.

Yhtenä toiveena näillä järjestöillä www.thinkchildsafe.org ja www.childsafe-international.org oli myös tämän viestin levittäminen – ja omalta osaltamme teemme sitä tämän blogijutun muodossa.

Teimme sitä myös antamalla Olympialle palautetta orpokotivierailuista.

Orpokotivierailustamme Luang Prabangissa otimme mekin vielä joitakin kuvia, mutta emme julkaise niitä tässä yhteydessä kunnioittaen niissä esiintyviä lapsia.
Alla oleva kuva on tämän orpokodin keittiöstä,  jonka seinät olivat kauttaaltaan lasten tekemien maalausten koristamia.

IMG_9111

 

 

Tags from the story
, , ,
Join the Conversation

7 Comments

 1. says: Jenni / Globe Called Home

  Kiitos tästä postauksesta, tässä oli paljon uutta tietoa minulle! Harmillista kuulla tuosta kehityksestä siellä päin maailmaa, etenkin kun orpokotivierailuissa tuskin on kyse mistään muusta kun turistien auttamisenhalusta. Se auttamisenhalu vaan on kanavoitunut väärin.

  Kouluvierailusta sen sijaan mietin, että jos niiden lisääntyminen tarkoittaa koulujen määrän lisääntymistä alueella, niin se ei varmaankaan ole huono juttu. :) Kouluissahan pörrää Suomessakin milloin mitäkin porukkaa tutustumassa (etenkin PISA-menestyksen levittyä maailmalle), joten jos vierailut ovat lapsia kunnioittaen tehty, näin äkkiseltään ajattelisin, että ne eivät lapsia ainakaan haittaisi. Vai löytyikö tästäkin jotain tietoa?

 2. Tärkeä aihe ja hyvä kun toit sen esiin. Mitä tuohon kerjäämiseen tulee, Kathmandussa seurasin usein paikallisten lasten kerjäämisriittejä yhden marketin kulmalla. Porukka koostui vähän kaikenikäisistä pojista, nuoremmat laitettiin kerjäämään rahaa turisteilta, rahat luovutettiin sitten vanhemille jotka kävivät kulman takana ostamassa liimaa jota porukalla impattiin sitten muovipussista. :( Rahan antaminen pitää lapset vain kadulla eikä se raha todellakaan mene ruokaan tai muuhun hyvinvointiin vaan todennäköisesti jonkun muun taskuun, päihteisiin jne.

  On orpokoteja, joissa autetaan lapsia ja orpokoteja, joissa lapsilla taotaan rahaa. Ikävää, mutta totta. Turisti ostaa itselleen hyvän omantunnon vierailemalla orpokodissa tai tekemällä vapaaehtoistyötä. Kaiken huippu ovat ne vapaaehtoistyöohjelmat, joissa joudut itse maksamaan satoja euroja parin viikon vapaaehtoistyöstä orpokodissa. Luulisi, että jo vähempikin kuulostaa epäilyttävältä! Jollain 100 eurolla elää Nepalissa jo aika pitkään, orpokodin omistajalla mahtaa mennä hyvin kun joka kuukausi on pari vapaaehtoista joista nettoaa jokaisesta 500-600 e/kk tai peräti enemmän.. Eipä vaan näy ne rahat useimmiten lasten hyvinvoinnissa..

 3. Tärkeä aihe, ja sellainen, jota en itsekään olisi välttämättä tullut matkalla ensimmäisenä ajatelleeksi. Itselläkin herää köyhissä maissa usein halu auttaa, enkä varmasti aavistakaan, kuinka monesti se on mennyt väärään paikkaan :/ Monesti mietin, olisiko esimerkiksi kerjääville lapsille parempi lahjoittaa rahan sijaan vaikkapa ruokaa?

 4. says: Pirkko

  Jenni – tuohon koulukuvioon en ole tutustunut tarkemmin. Tosin jos kouluvierailun toteutus on sellainen, että lapset tuntevat olevansa näyttelyesineitä turisteille, niin ehkä se ei ole sittenkään niin kivaa. Varsinkaan jos niitä turistiryhmiä käy viikottain.

  Anne ja Arja – tuo myyvät ja kerjäävät lapset ovat välillä vaikeasti ohitettavissa, juuri lasten hellyyttävyyteenhän heidän hyväksikäyttönsä tuolla tavalla perustuukin tietysti. Intiasta joku neuvoi auttamaan yhteisöjä, jotka pyrkivät tukemaan lasten koulutusta, esimerkiksi tarjoamalla lapsille aterian koulussa – mutta näissäkin on tietysti kuten kaikessa hyväntekeväisyydessä haasteena löytää luotettava järjestö/yhteisö.

  Kommenteistanne kiittäen!

  Pirkko

 5. says: Pirkko

  Mukava muuten huomata, että tämä juttu on saanut paljon lukijoita ja lyhyessäkin ajassa ja sitä on myös jaettu eteenpäin sosiaalisessa mediassa.

  Saa toki jakaa edelleen jos olet aktiivinen Facebookissa/Twitterissä/Linkedinissä – huomaathan nuo jaa-painikkeettämänkin jutun lopussa!

 6. Siis hetkonen. Järjestääkö suomalainen matkanjärjestäjä jotain turistikierroksia orpokotiin:/? Nyt loppuu ymmärrys kesken ihan totaalisesti. Miltä minusta tuntuisi, jos omassa kodissani ravaisi jatkuvasti itseä monta kertaa rikkaampia ihmisiä ottamassa kuvia ja ihmettelemässä minun kohtaloani? Kamala ajatus. Toivottavasti matkanjärjestäjä reagoi tähän. Kaikki orpokodit eivät tietenkään toimi epäeettisesti eikä kaikki vapaaehtosityö ole huonoa -päinvastoin, toivon että pääsen itsekin Aasiaan vapaaehtoistöihin lähitulevaisuudessa. Tämä kuulostaa kuitenkin todella hämärältä toiminnalta ja länsimaisten matkanjärjestäjien tulisi kantaa vastuunsa.

 7. says: Pirkko

  Mirka – tosi on – Olympia teki näin viime marraskuussa.
  Tosin taisi tuolla meidän matkallamme tuo orpokotivierailu tulla ohjelmaan, kun yksi oppaan hahmottelema kylävierailu ei onnistunut, mutta tosiaan, erityisesti pistäytyminen katsomaan jotain makuusalia, jossa yksi tyttö oli, sillä hän oli sinä päivänä sairas, vaikka sali oli muuten tyhjä, kun lapset olivat koulussa, tuntui tosi pahalta!

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *