Englannin talvesta Etelä-Afrikan kesään

Table Mountain

Tämä (ja seuraava) juttu blogissamme onkin vierailevan kirjoittajan, tällä hetkellä Englannissa asuvan veljentyttäreni käsialaa. Tiian muutettua viime syksynä Englantiin kiusasin häntä muutamaan otteeseen idealla, että kirjoita nyt kokemuksistasi siellä, siinä onnistumatta, mutta tammikuinen matka Etelä-Afrikkaan ylitti kuitenkin kynnyksen: tästä kannattaa kirjoittaa. Ensimmäinen juttu kertoo Kapkaupungista ja toinen juttu suomalais-eteläafrikkalaisista häistä Intian valtameren äärellä. Häämatkastahan oli kyse, siis matkasta häävieraaksi ihaniin häihin. Mutta, tämä saa riittää esipuheeksi, antaa Tiian kertoa!


Lento Etelä-Afrikkaan on pitkä ja vaatii Lontoostakin välilaskun, ainakin edullisimmissa vaihtoehdoissa, mutta loma Etelä-Afrikassa on sen arvoinen!  Vietin Kapkaupungissa vajaan viikon ystäväni häiden lomassa ja kokemus oli ihan mieletön. Kaupungista löytyy puitteet niin aktiivilomalle kuin löhöilyynkin. Suunnittelu jäi lähtökiireissä hiukan vähäiselle, mutta olin käynyt Afrikassa (en kuitenkaan Kapkaupungissa) ystävääni tapaamassa kerran aiemminkin, joten tiesin hiukan mitä odottaa.
Kapkaupunki kuitenkin ylitti odotukseni mennen tullen!

Table Mountain

Ensimmäisenä päivänä kävimme ystäväni kanssa kuuluisalla Pöytävuorella ja jo matkalla sinne tajusin, että Kapkaupunki on aivan erilainen kuin olin olettanut. Se oli suurempi kuin olin kuvitellut ja maisemat vaihtelivat kaupunkinäkymästä välillä kuivaan tasaiseen maastoon ja seuraavaksi vuoristonäkymiin – en ole missään aiemmin kokenut vastaavaa.
Pöytävuorelta maisemat ovat uskomattomat, alhaalla iso kaupunki, mutta silti sen ympärillä on mahdollista makoilla rannalla, lähteä patikoimaan, vierailla viinitiloilla, lähteä katsomaan eläimiä tai jopa haita.

Table Mountain
Table MountainTable Mountain

Pöytävuoren jälkeen suuntasimmekin seuraavaksi uimaan ja sen jälkeen vielä viinitiloille nauttimaan lounasta ja lasin kuohuvaa.  Samana päivänä kävimme vielä tutustumassa vielä muihin rantoihin auringon laskiessa ja illastimme vilkkaassa Camps Bayssä.

Cape Town vineyard Sieniparsarisotto

Seuraavana päivänä suuntasimme taas uudelle rannalle, joita Kap Kaupungissa tuntui riittävän. Olen lomaillut paljon Aasiassa ja tottunut kuumuuteen ja polttavaan aurinkoon, mutta aurinko Afrikan otsonikerroksen alla tuntui olevan aivan eri luokkaa.
Palaminen oli väistämätöntä suojakertoimista huolimatta, mikäli rannalla ei hakeutunut varjoon, ainakin jos omaa suomalaisille perinteisen valkoisen ihon ja tupsahtaa rannalle keskellä talvea.  Rannan jälkeen olikin siis hyvä suunnata taas lounaalle ja nauttimaan virvokkeita. Palvelu oli kaikkialla hyvää, mutta kulttuurierot hyvin huomattavissa. Esimerkiksi autoa parkkeerattaessa Sinua oli aina auttamassa tummaihoinen mies, jolle piti tämän ystävällisen avun päätteeksi antaa muutama randi tippiä. Melkein voisin uskoa, että jokainen suomalainen osaa parkkeerata auton ilman avustusta, mutta ainakin tämä työllistää hyvin ihmisiä! Hintatason Kapkaupungissa oli mielestäni erittäin kohtuullinen. Lounaasta tai päivällisestä maksoin keskimäärin  10 euroa, joka sisälsi yleensä lasin tai kaksi viiniäkin.

Lauantaipäivänä olikin sitten vuorossa häät, joten muulle  kiertelylle ei silloin sentään jäänyt aikaa!

Sunnuntaina lähdin aamupäivällä mukaan katsomaan ystävieni surffausta, jonka he olivat varanneet jo aiemmin viikolla. En halunnut itse surffata, sillä merivesi täällä on niin kylmää, että surffatessa pitää käyttää märkäpukua, itse pidän surffauksesta lämpimissä vesissä!  Sunnuntai-illaksi ystäväni oli järjestänyt eteläafrikkalaiseen tapaan braai-illan eli kokoonnuimme kaikki grillaamaan ja viettämään aikaa yhdessä. Brai-iltoihin olin päässyt tutustumaan jo edelliselläkin Afrikan reissullani.

Cape Town beach life

 

Maanantaina suuntasimme yhdessä ystäväni ja hänen perheensä kanssa taas uudelle rannalle, jossa emme olleet aiemmin käyneet. Mukaan otimme myös ystäväni koiran, sillä kyseinen ranta oli hyvin hiljainen ja sijaitsi hiukan kauempana turistialueista. Saimmekin olla rannalla lähes keskenämme, sillä paikalla taisi olla 4 ihmistä lisäksemme! Tästä rantapäivästä tulikin aivan erityinen kokemus, sillä satuimme näkemään delfiinejä ja hylkeitä uimassa rantavedessä.

Table mountain beach view
Tamaani suomeksi Dassie in english

Rannalta näin myös Pöytävuoren taas uudesta kulmasta. Illalla suuntasimme vielä uudelleen Pöytävuorelle katsomaan auringonlaskua ja tekemään lähempää tuttavuutta paikallisten eläinten kanssa, kun joku minulle tuntematon eläin nappasi leipäpalan vieressämme istuvan perheen tyttären kädestä!

(Toimittajan, eli Pirkon huomautus, tämähän on selvästikin tamaani, joita olemme nähneet niin Pöytävuorella kuin Tansaniassakin.)

Tiistaina olikin sitten kotiinpaluun aika.
Loma oli lyhyt ja lennot pitkiä, mutta paljon ehdin näkeä ja kokea Kapkaupungissa vajaassa viikossakin.  Seuraavalla kerralla (jos vielä onnistun kaupunkiin palaamaan!) vuokraisin siellä myös auton, sillä välimatkat ovat pitkiä, ainakin, jos haluaa nähdä mahdollisimman paljon. Taksinkin käyttö on mahdollista, eikä järjettömän kallista, mutta kyllä auton vuokraamisella säästäisi ja näkisi huomattavasti enemmän.  Autonvuokrauksen ja tavallisen taksin käytön ohella Kapkaupungissakin vaihtoehtona on myös uber-taksien käyttö, nekin toimivat hyvin myös täällä.

Tags from the story
,
Join the Conversation

3 Comments

  1. says: Timo

    Onkin kiinnostavaa lukea Etelä-Afrikasta! Meillä on tarkoitus ottaa vuorotteluvapaata ens vuosi (ja näin asiaa julkistamalla hoitaa ittelleen henkisiä paineita, että se kans toteutuu! :-) ) ja ekana on suunnitelma käydä 2kk täällä ja Namibiassa, jossa vaimo oli 90luvulla 3v töissä.

    Heitin muuten Flickriin lisää Florida-kuvia, pari Evergladesistakin.

  2. says: Pirkko

    Mukavaa vuorotteluvapaata, toivotaan, että saat sen toteutumaan. Kateeksi käy :-) – oma puolen vuoden sapattivapaa (erona vuorotteluvapaaseen, että tämä on ihan omakustanteinen kun työnantaja ei innostunut vuorottelusta, mutta antoi sentään palkatonta) onkin kohta lopuillaan ja töihin paluu edessä.

    Veljentyttäreni kuva Etelä-Afrikasta vaikuttikin jo paljon positiivisemmalta kuin omamme lähes 20 vuoden takaa, joten varmasti pari kuukauttakin tuolla sujuu hienosti.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.