Vuorossa Kirgiisia ja Kazakstan

Tiistaina suuntaamme Euroopan toiselle laidalle, itään, siinä missä hetki sitten olimme Euroopan läntisimmällä niemellä. Tosin tuon Euroopan osalta ollaan vähän rajoilla – jotkut lähteet laskevat Kazakstanin Eurooppaan, koska osa siitä on Uralin länsipuolella, mutta Kirgiisia ainakin on jo tukevasti Aasiaa.

Kirgisia ja Kazakstan

Lennämme ensin Kirgiisian pääkaupunkiin Bishkekiin, käymme läheisellä lssyk-Kul- järvellä, palaamme Bishkekiin ja matkustamme bussilla Kazakstanin puolelle Almatyyn (n. 500 km). Almatyyn tutustuttuamme lennämme pääkaupunki Astanaan ja sieltä sitten taas Istanbulin kautta kotiin.

Hotellimme matkalla ovat Kapris Cholpo Atassa Issyk-Kul -järvellä, Astra Almatyssä ja Ak Bulak Astanassa. Kazakstan on muuten yksi niitä maita, jossa maan suurin kaupunki ei ole sen pääkaupunki: suurin kaupunki on Almaty etelässä, mutta pääkaupunki, joka lienee maailman kylmimpiä sellaisia ellei kylmin, on Astana. Helsinkikin sijoittuu tällaisessa tilastossa melko hyvin, heti Ulan Batorin, Astanan, Moskovan ja mahdollisesti Minskin jälkeen.  Alla netistä napatut kuvat hotelleista, vähän käsitystä niistä luomaan.

Kapris, Cholpo Ata Astra Almaty Al Bulak Astana

Kaksi kaupunkia Kazakstanista ei tietenkään tutustuta meitä koko maahan, maailman yhdeksänneksi suurimpaan, pinta-alaltaan, sen enempää kuin Pietarissa käyminen tutustuttaa Venäjään, maailman suurimpaan, mutta toisaalta, kyllä jokaisesta maasta jonkinlaisen käsityksen saa käymällä jossain päin maata.

Maailman suurimpien valtioiden lista, pinta-alaltaan, on muuten seuraava:

 1. Venäjä
 2. Kanada
 3. Kiina
 4. Yhdysvallat
 5. Brasilia
 6. Australia
 7. Intia
 8. Argentiina
 9. Kazakstan
 10. Algeria

Kazakstania isommissa onkin jo tullut käytyä, joten seuraavaksi sitten varmaan Algeriaan! Grönlanti on muuten melkein samaa kokoluokkaa kuin Algeria ja sinne taidamme kyllä ehtiä ennen Algeriaa, heinäkuussa jo.

Ja kun numeroihin päästään, niin vaikka meillä ei voimassaolevia tavoitteita maabongauksen osalta enää olekaan, niin todettakoon kuitenkin, että tämän matkan myötä itsenäisiä valtioita on sitten kasassa 102/104 (Pirkko/Lasse), TCC-alueita 146/151 ja MTP-pisteitä, Pirkolla, 222 (Lasse ei näitä ole viitsinyt naputella).

Kazakstanista vielä – viime sunnuntaina Arto Nybergin haastateltavana oli myös Minna Jokinen, joka kiersi äskettäin maailman moottoripyörällä ja yksi hänen kommenttejaan käsitteli Kazakstania: sieltä kuulemma löytyivät maailman ystävällisimmät ihmiset. Toivottavasti tapaamme joitakin näistä!

Tags from the story
,
Join the Conversation

3 Comments

 1. says: Sofia / Liikkeellä

  Kazakstan kiinnostaa minua suuresti ja olinkin sinne erään kerran lähdössä, kunnes sairastuin ennen matkaa. Eräs parhaista ystävistäni on alunperin Kazakstanista kotoisin ja olimme menossa hänen kotiinsa, ehkäpä tämä reissu vielä toteutuu! :)

 2. says: Pirkko

  Kiitos Sofia kommentista – toivottavasti lähiviikkoina saat lukea blogistamme Sinuakin kiinnostavia juttuja Kazakhstanista!

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *