Astana, Kazakstan, -19 astetta

Astana Kazakstan

Arabiemiraateissa, auringon lämmössä ja hiekkarantojen äärellä, turistit käyvät ihmettelemässä ostoskeskusten talvisia teemapuistoja laskettelu- tai luistelumahdollisuuksineen.

Astanassa on maaliskuun lopussa pakkasta lähes 20 astetta ja Kazakstanin laajoilla aroilla tuulee, jäätävästi. Mutta pyramidinmuotoisen Khan Shatyr -ostoskeskuksen huipulla on kesä. Hiekkarantoja ja palmuja, vesiliukumäkiä ja iloisia lapsia uima-asuissa. Ja lämmintä, lähes 30 astetta.

Astana Khan Shatyr

Astanan ostoskeskuksista suurin ja kaunein on tämä teltan muotoinen Khan Shatyr, jossa on liikkeitä kolmessa kerroksessa, kerroksen verran ravintoloita ja niiden yläpuolella kerros huvipuistoa ja huipulla kesä. Ohitimme karusellit ja kummitusjunat, mutta uimaranta piti päästä näkemään. Onneksi sinne pääsi turistilipulla n. 7,50 euron hintaan tekemään kierroksen ilman, että tarvitsi oikeasti vaihtaa uimapukua ja jäädä sinne viihtymään.

Astana Khan Shatyr Astana Khan ShatyrAstana Khan Shatyr Astana Khan Shatyr Astana Khan Shatyr Astana Khan ShatyrAstana Khan Shatyr liikkeitä Astana Khan Shatyr liikkeitä

Ihan ostoskeskuksen vieressä on Astanan uusi oopperatalo. Paikallisopas väitti, että se olisi ainoa kokonaan uusi oopperatalo viimeiseen 50 vuoteen, mutta kumosimme hetimmiten hänen tietonsa ainakin Helsingin ja Oslon oopperatalojen voimalla. Siinä missä katsastimme ostoskeskuksen hiekkarannan ihan vaan turistina, niin oopperatalossa kävimme illalla katsomassa Rodin-baletin, joka kuvaa kuvanveistäjä Auguste Rodinin, hänen rakastajattarensa Camilla Claudelin ja vaimonsa Rosen kolmiodraamaa nykytanssin keinoin esitettynä, voimakkaasti: miten hienosti tanssijat taipuivatkin veistoksellisiin asentoihin. Oman esityksensä tarjosi myös astanalainen yleisö pitkine iltapukuineen ja lyhyine pitsimekkoineen talven pakkasen keskellä. Turisteina vaatetuksemme ei yltänyt ihan paikallisten tasolle.

Astana Opera Astana Opera Astana Opera Rodin

Astanan uuden puolen keskustan merkittävimmät/merkillisimmät rakennukset asettuvat suorakaiteen muotoiselle alueella, jonka toisessa päässä on Khan Shatyrin ”teltta” ja ooppera ja kaukana toisessa päässä, Ishim-joen toisella puolelle, pyramidin muotoinen Rauhan ja harmonian palatsi. Suorakaiteen keskivaiheilla on kaupungin ja koko maan ylpeys ja symboli, Baiterekin torni, josta kerrotaan, että itse presidentti oli mukana sitä ideoimassa.

Astana Baiterek
Ote” Astanan keskustaa esittelevästä pienoismallista, joka on esillä Baiterekin tornissa.

Astana BaiterekNousimme 97 metriä korkeaan torniin, sen pallomaiselle huipulle, jossa on kolmessa kerroksessa mahdollisuus ihailla pääkaupunkia ja erityisesti presidentin palatsia.
Täälläkin, ihan huipulla, tarjolla on laatta, jossa on presidentin kädenjälki ja varmasti käden laittaminen siihen hoitaa ongelman jos toisenkin, samoin kuin Toiveiden kirja Almatyssa.
Huipulla on myös Kazakstanin isännöimään maailman kaikkien uskontojen kongressisarjaan liittyen maapallo, jonka ympärillä on kaikkien mukanaolleiden uskontokuntien laatat. Tämän kokoussarjan takia tuo pyramidin muotoinen Rauhan ja harmonian palatsikin on Astanaan rakennettu.
Baiterek tornista näkyvä presidentin palatsi on uusi palatsi, edellinen palatsi on jo museona.

Astana presidentin palatsi Baiterek Astana Baiterek Astana Baiterek

Astana kansallisarkistoBaiterekin tornin välittömässä läheisyydessä on myös munan muotoinen kansallisarkisto – ihan tavallisen muotoisia taloja Astanan uudella puolella onkin vähemmän!

 

 

 

 

Loput keskeiset julkiset, vähintäänkin arkkitehtuuriltaan mielenkiintoiset rakennukset ovatkin sitten Itsenäisyyden aukion laidoilla. Täällä on tuo jo pariinkin kertaan mainitsemani Rauhan ja harmonian palatsi, Hazret Sultanin moskeija (kaupungin päämoskeija), Kansallismuseo ja mielenkiintoisen muotoiset taideyliopisto, sininen matala lieriö, ja ristikolla päällystetty Kazak Eli -monumentti. Näistä vierailemme ainoastaan moskeijassa, sillä matkamme ajoitus oli sikäli huono, että toinen päivämme Astanassa oli maanantai, museoiden vapaapäivä. Kansallismuseo olisi varmasti ollut näkemisen arvoinen, myös sisältä.

Astana rauhan ja harmonian palatsi Astana päämoskeija
Astana kansallismuseo Astana taideyliopisto

Vanhan kaupungin puolella emme paljoa kierrelleet, mitä nyt teimme lyhyen pysähdyksen presidentin vanhan palatsin edessä ja kuvasimme enemmän pakkasessa värjötteleviä puluja kadun toisella puolella kuin sitä.

Astana presidentin museo Astana puluja pakkasessaAstana Ishim-joki

Iltaisin useimmat kaupungin rakennukset ovat hienosti valaistuja, mutta purevassa pakkasessa emme juuri yökuvia innostuneet ottamaan.
Myös katujen varrella oli lähes kaikkialla isoja usein kukkien muotoisia valoteoksia – aidoista kukista kaupungissa pääsee nauttimaan vain lyhyen aikaa vuodesta, joten ihan hyvä idea nämä myös talvipakkasilla kauniisti kukkivat isot kukat.

Astana Khan Shatyr by night
Astana talvikukkia Astana talvikukkia

Tags from the story
, ,
Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *