Bornholmin saaren ympäri

Bornholm feature

Bornholmin saari ei ole kovin suuri – koko saaren kiertäisi vähän yli 100 kilometrin lenkillä, eli se onnistuisi reippaimmilta vaikka pyörällä, ainakin jos lenkin ajaa muutamaan osaan. Me jaoimme saaren kiertämisen kahteen osaan vaikka teimme sen autolla: ensimmäisenä päivänä keskityimme saaren länsi- ja pohjoispuoleen ja toisena päivänä itään ja etelään.

Pysähdyspaikat valitsimme  Tripadvisorin ja kohta jo kuolevan Google Tripsin vinkkejä yhdistelmällä ja päädyimme näihin.

Hasle

Aloitamme pienestä Haslen rantakaupungista. Uinuva satama tuo jotenkin mieleen Gotlannin Gnisvärdin. Tällainen on se oikeanlainen kesäaamun maisema. Tien varrella on pieniä puisia kojuja, kuin entisajan maitolaitureita, mutta täällä ne ovat pieniä itsepalvelumyymälöitä: perunoita, mansikoita, taimia, ehkä pieniä käsityöesineitäkin. Kojun katolla liehuu tietysti Tanskan lippu – täällä ei liputeta juhlallisesti ja säädellysti vaan iloisesti ja käytännöllisesti.

Hasle Bornholm Bornholm saaren ympäriHasle BornholmHasle Bornholm

Jons Kapell

40 metriä korkea kallio nousee merestä. Jääkauden aikaan merenpinta oli korkeampi ja monessa kohtaa Bornholmin rannikolla on näitä korkeita meren muovaamia jyrkkäseinäisiä kallioita. Jons Kapell on ensimmäisemme ja aamuvirkeinä laskeudumme melkein 200 askelmaa alas rannalle. Vaikka aamu on vielä hivenen viileä paluu autolle nostaa hien pintaan.

Myöhemmin iltapäivällä käymme Helligdominkin rannalla, mutta emme enää viitsi laskeutua rannalle.

Jons Kapell BornholmJons Kapell BornholmJons Kapell Bornholm Bornholm saaren ympäri

Hammershus

Hammershusin linna kerää pienelläkin saarella turisteja. Joudumme jopa maksamaan paikoituksesta! Lyhyin paikoitusaika on määritelty 6 tunniksi ja se maksaa 30 DKK (4 euroa). Onneksi Easypark toimii täälläkin kunhan saamme lisättyä vuokra-automme sovellukseen.

Hammershus on Pohjoismaiden suurin keskiaikainen linnoitus 1300-luvulta. Linnoitusta ovat vuoroin hallinneet tanskalaiset, saksalaiset ja ruotsalaiset – siitä huolimatta, että linna on ollut hyvin puolustettavissa: se sijaitsee rannalla ja korkealla kukkulalla. Turistikin, satoja vuosia linnan suuruuden vuosien jälkeen, saa hiukan käsitystä lähestymisen haasteellisuudesta ylittäessään linnalle vievän sillan ja kiivetessään ylös mäelle. Mutta enää kukaan ei puolusta linnaa, edes turisteilta.  Alue on kuitenkin sen verran laaja, että kivoja kuvakulmia muurien raosta merelle tai kumppaniin löytyy varmasti jokaiselle!

Hammershus Bornholm saaren ympäriHammershus HammershusHammershus

Hammershus
Siellä se siintää – Ruotsi
Hammershus
Taidetta infokeskuksen aulassa: yli metrin kokoinen kallonpuolikas hätkähdyttää!

Allinge

Hasle, Jons Kapell ja Hammershus olivat vasta lämmittelyä: Allingen takia me olemme täällä, Bornholmilla. Saaren pohjoiskärjen pieni kaupunki on ilmeisen luonteva paikka pysähtyä saarelle purjeveneellä matkalla vaikka Kööpenhaminasta Visbyhyn ja siksi juuri tämä kaupunki on meille purjehtivien ystäviemme jäljiltä tutumpi kuin muut Bornholmin kaupungeista.

Täällä kiinnitämme ensimmäistä kertaa huomiota savustamoihin (røgeri), joita on ollut rannikon kaikissa kalastajakylissä. Nykyisin monessa niistä on myös ravintola, eli savustettua kalaa voi joko nauttia paikan päällä tai ostaa mukaan. Isot mustakylkiset ankeriaat myyntitiskissä vievät ajatukset jouluun: ankerias kuului lapsuuteni joulupöytiin, mutta nyttemmin en ole enää syönyt sitä vuosiin. Onkohan senkin syöminen nykyisin jo jotenkin epäeettistä?

Lounaspaikkaa etsiessämme kävelemme Allingen rantaa pariin kertaan päästä päähän ja päädymme – tietysti – siihen ensimmäiseen, jonka kohdalla ensin sanoimme, että katsellaan nyt vielä muitakin.

Rannan putiikista matkaan tarttuu Bitte Kai Randin värikäs kesämekko, joka on sittemmin kerännyt yllättävän paljon suosiota Instagramissa ja blogissakin!

Lounaan jälkeen jatkamme vielä pohjoisemmaksi Sandvikin suuntaan käydäksemme Hammerenin majakalla (Bornholmin pyöreistä kirkoista ja saaren majakoista kirjoitin näihin keskittyvän jutun jo aikaisemmin). Viimeiset kilometrit majakalle olivat jo melkein haasteellisia, autolla, mutta tästä kirjoitinkin jo ”majakkayhteenvedossa”.

Allinge Bornholm Bornholm saaren ympäri Allinge BornholmAllinge Bornholm

Allinge Bornholm smörrebröd
Päivän smörrebrödit, etualalla avokadoa ja katkarapua taaempana paahtopaistia

Bornholms Kunstmuseum

Taidemuseolle kannattaa poiketa vaikkei taide erityisesti kiinnostaisikaan. Rakennuskin on nimittäin vähintäänkin hieno. Lisäksi museon parkkipaikalta vie polku rannalle Hellingdomsin kallioille. Parhaiten nämä 20 metrin korkeuteen nousevat jyrkät rantakalliot näkisi Helligdomin ja Gudhjemin välisellä laivaristeilyllä, mutta kyllä rannasta saa käsityksen myös rannan puolelta.

Tässä vaiheessa päivää jo hiukan laiskoiksi heittäytyneinä valitsimme museon kahvilan, museon puistossa sijaitsevan taiteen ja pienen kävelyn rannalle, vaikka emme ihan kallioiden juurelle asti kävelleetkään. Jyrkkiä kallioitahan olimme käyneet katsomassa lähempää jo aamulla Jons Kapellella.

Bornholm Kunsthus Bornholm saaren ympäri
Bornholm Kunsthus

Bornholm Kunsthus

Bornholm Kunsthus
Jørgen Haugen Sørensenin isokokoinen teos museon puutarhassa
Helligdom Bornholm saaren ympäri
Helligdomin kalliot

Gudhjem

Gudhjem oli ensimmäisen päivämme viimeisiä kohteita ja ehkä päivän annos kauniita satamakaupunkeja alkoi jo olla melkein täynnä – vaikka onhan Gudhjemkin kaunis, vai mitä?

Olimme myös hiukan myöhässä sikäli, että taidelasimyymälät, jotka tuntuivat niistä lukiessani aavistuksen verran kiinnostavilta olivat jo kiinni tältä päivältä – mutta toisaalta, todennäköisyys sille, että olisin ostanut niistä mitään, oli joka tapauksessa hyvin lähellä nollaa, joten eipä menetys ollut suuri.

Gudhjem BornholmGudhjem BornholmGudhjem Bornholm

Gudhjem Bornholm Bornholm saaren ympäri
Tällä laivalla olisi päässyt – jos aika olisi riittänyt – päiväretkelle (tai pidemmäksikin aikaa) Christiansölle – ainoalla saarelle Bornholmin läheisyydessä.

Gudhjemista käännyimme sisämaahan ja kävimme katsomassa päivän kirkon, eli Österlarsin kirkon ennen paluuta Rönneen. Kilometrejä kertyi jokseenkin tasan 100.

Svaneke

Toisena päivänä aloitimme Svanekestä, joka on ainakin kerran äänestetty Tanskan kauneimmaksi markkinakaupungiksi. Listalla näyttää myös olevan Ærøskøbing, josta sainkin jo vinkin lukijamme kommenteissa juttuumme Rönnestä – lisäsin sen heti listalleni seuraavaa Tanskan matkaa ajatellen! (Ainakin tässä jutussa on fantastinen kuva Ærøskøbingista.)

Svanekessa aloitimme savustamosta, joka tunnetaan nimellä Five Sisters. Tämänkin savustamon yhteydessä olisi ollut ravintolakin, mutta emme ihan vielä olleet valmiita lounaalle.

Savustamolta kuljimme satamaan päin marssimusiikin tahtiin. Myös norjalaiset nuoret olivat löytäneet tiensä tähän kauniiseen kaupunkiin. Rantakadun hotellit, Östersöen ja Siemsens Gaard, vaikuttavat viihtyisiltä ja vähän paremmalla suunnittelulla (jos olisimme alunperin tienneet vuokraavamme auton koko ajaksi), olisimme voineet sen sijaan, että asuimme neljä yötä Rönnessä viipyä vaikka täällä edes yhden yön.

Satamasta jatkoimme, soittokuntien vanavedessä, kaupungin keskustaan ja maltoimme poiketa muutamassa matkamuistomyymälässäkin. Yhdessä lasimyymälässä ihailin pientä lasilaattaa arvioiden, että paljonkin se maksaisi, kun ystävällinen myyjä tuli kertomaan, että voit osallistua työpajaan, jossa voit tehdä tällaisen! Aika (ja innostus) ei riittänyt ihan noin pitkälle, mutta se laatta oli kyllä hieno. Keskustassa näimme jossain kulmassa pannukakkuravintolan mainoksen ja siitä se idea lounaasta syntyi: suolaisia pannukakkuja!

Svaneke BornholmSvaneke Svaneke Bornholm

Svaneke
Osuimme Svanekeen sattumalta samaan aikaan kuin joukko norjalaisia soittokuntia – kaunis kaupunki siis myös soi lähes koko vierailumme ajan!

Svaneke Bornholm saaren ympäriSvaneke BornholmSvanekeSvaneke Bornholmpancakes svaneke

Svaneke Bornholm Bornholm saaren ympäri
Päivän lounaan nautimme Mam Mam Pandekagerissa

Kun lopulta maltoimme lähteä Svaneken kylästä, niin jatkoimme matkaa vielä läheiselle Svaneken majakalle. Majakkarannalta aukeaa vielä näkymä Svanekeen, joten majakan ohella saatoimme täälläkin vielä ihailla näkymää Svaneken suuntaan.

Nexö

Hasle, Allinge, Gudhjem ja Svaneke olivat kaikki olleet juuri sellaisia idyllisen kauniita rantakaupunkeja pienvenesatamineen, jotka saavat meren äärellä varttuneen ja merellä jonkin verran liikkuneen ihmisen melkein huokaisemaan ihastuksesta.
Nexö ei ole sellainen. Nexö tuntui näiden jälkeen liiankin tavalliselta kaupungilta. Rantaa hallitsivat teollisuus- ja varastorakennukset ja pienet putiikitkin olivat vaihtuneet ihan tavallisiin kauppoihin. Lykkäsimme jopa tänne hiukan suunniteltua iltapäivätaukoa eteenpäin: yksikään kahvila ei varsinaisesti kutsunut poikkeamaan juuri sinne.

Nexö Bornholm

Nexö Bornholm
No ok, löytyi Nexöstäkin vähän kalastajakylätunnelmaa
Nexö Bornholm
Nexön paljon Svanekea hiljaisempi keskusta – huomaa Svaneke-oluen mainos aurinkokatoksen reunassa :-)

Bornholmertårnet

Matkalla saaren hienoimmaksi väitettyä rantaa, Dueoddea, pysähdyimme näköalatornilla.
Bornholmertårnet on entinen armeijan käytössä ollut torni, jonka ympärille on rakennettu koko perheen kohdetta. Ehkä se sitä voisi ollakin, tanskalaiselle perheelle, isovanhemmista lapsiin, mutta suomalaiselle turistille Bornholmin ja Tanskan historia kuvattuna vain tanskan kielellä ei oikein aukea. Emme myöskään jaksaneet innostua tietokilpailukysymyksistä koskien Bornholmin historiaa toisen maailmansodan tai kylmän sodan aikaan.

Mutta näköalaahan me olimmekin tänne tulleet katsomaan, joten nousimme hissillä tornin huipulle katsomaan Bornholmia korkeuksista! Onneksi torniin pääsi hissillä – aamuinen porrastreeni Jons Kapellin portailla riitti tälle päivälle. Mutta jos porrastreeniä kaipaat, niin torniin voi myös nousta kävellen, portaita taisi olla vajaa 200. Torni on jokseenkin saman korkuinen kuin stadionin torni Helsingissä.

Tornin vieressä on myös vanha Dueodden majakka, jonne sinnekin saa voi halutessaan kiivetä – tarjolla on ainakin 100 porrasta lisää!

BornholmertårnetBornholmertårnet Bornholm saaren ympäri Bornholmertårnet

Dueodde

Näköalatornista näimme jo Dueodden rannan (ja uuden majakan) ja aloimme ymmärtää miksi Bornholm-esitteet hehkuttavat Dueodden rantaa. Majakan pikaisesti katsastettuamme lähdimme kävelemään rannalle, jonne olikin dyynien läpi rakennettua puista polkua pitkin lähes kilometrin matka suuntaansa, mutta jo matka, kuten päämääräkin, rantaviiva, oli ehdottomasti sen arvoinen. Jos pitää hiekkarannoista ja rantaelämästä, niin Dueodden on se oikea kulma Bornholmilla.

Itse tosin en malttanut taaskaan olla vertaamatta Bornholmia Gotlantiin: Toftan rannalle Visbyn lähellä ei ole näin pitkä matka!

Dueodde Bornholm Dueodde Bornholm Dueodde Bornholm Bornholm saaren ympäriDueodde Bornholm

Dueoddenissa nautimme rantalomafiiliksissä vielä jäätelöt ja lähdimme ajamaan päivän kirkon (Nyker) kautta takaisin Rönneen. Toisenkin päivän pituus ajokilometreinä oli hämmästyttävän tasan 100 km!

Tässä vielä Bornholmin kartta:

Bornholm saaren ympäri
Joku ehtikin jo kysymään mahdollisuuksia saaren tutkimiseen ilman autoa: kartassa punaiset numerot kertovat, että saaren bussilinjat kulkevat näillä teillä.

Bornholmin myllyt

Lopuksi vielä muutamalla kuvalla saaren myllyjä. Bornholmin kierroksen voisi halutessaan suunnitella myös vaikka saarella olevien 16 vanhan tuulimyllyn ympärille. Siinä missä kävimme ihan suunnitellusti joillakin saaren majakoilla ja pyöreillä kirkoilla, niin tuulimyllyistä kiinnostuimme vain niistä, jotka osuivat reittimme varrelle.

Myreagre Molle Aakirkeby Bornholm saaren ympäri
Myreagre molle Aakirkeby
Kuremollen Svaneke Bornholm saaren ympäri
Kuremollen Svaneke
Svanemollen Svaneke Bornholm saaren ympäri
Svanemollen Svaneke
Gudhjem molle Bornholm saaren ympäri
Gudhjem molle

Hollanti saattaa olla kuuluisampi tuulimyllyistään kuin Tanska ja Bornholm, mutta upeita ne täälläkin ovat!

Tags from the story
,
Join the Conversation

12 Comments

 1. says: Reissu-Jani

  Onpas tuolla(kin) nähtävää. Hyvä matkaohjelma, josta voi muokata itselleen sopivan – kun on niin tarkasti kirjoitettu. Lennot tuolle saarelle olivat aika ”kalliit” – toisen jutun mukaan, mutta omalla autolla sinne ajaminen ehkäpä sitten saman tai enemmän plus aika.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Jani! Vaikkakin jotkut bloggaamiseen liittyvät ohjeet saattaisivatkin väittää, ettei pidä kirjoittaa matkapäiväkirjaa, niin osittain nämä meidänkin jutut ovat kuitenkin matkapäiväkirjaa, myös ihan itsellemme, joten on kiva kirjoittaa melko tarkkaankin, että mitä sitä tuli tehtyä, vaikka Bornhomilla kesällä 2019 :-)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Fanny! Joskus kannattaa katsoa lähelle, etenkin kesällä. Myös Pohjoismaissa on paljon hienoja kohteita. Bornholmin ohella muutkin Itämeren saaret tuolla suunnalla, kuten vaikka Gotlanti ja Öölanti.

 2. Bornholm ei ollut tuttu ennestään, mutta kuulostaa mielenkiintoiselta ja idylliseltä kesäkohteelta! :) Perusteellisesti kirjoitit, tästä saa monta hyvää vinkkiä. Itseä kiehtoo tuollaiset kauniit satamakaupungit ja nuo hiekkarannatkin ovat näyttävän näköisiä. Paljon olisi nähtävää näillä Itämeren saarilla.

 3. Bornholm vaikuttaa tosi kivalta, hienommalta kuin oletin! Itse tykkään tällaisista informatiivisista postauksissa laadukkailla kuvilla, joissa on ripaus omaa tekemistä mukana. Tällaisista on helppo valita kohteet ja vinkit mikäli oma reissu suuntautuu Bornholmiin. Tuli itsellä hieman mieleen Gotlanti ja Öölanti, mutta Huggella varustettuna. Tämän postauksen perusteella muutaman päivän reissu Bornholmiin olisi paikallaan kierrellen saaren paikkakuntia.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Rami! Me olemme pitäneet kaikista näistä Itämeren saarista niin autolla kuin veneellä liikkuessamme. Kyllä kesäelämä Ruotsissakin on ihan riittävän rentoa :-)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Iina! Ehkä yksityiskohtia yhteen blogijuttuun kertyi vähän liikaakin, mutta ovatpahan sitten kaikki helposti löydettävissä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sari! Maailmassahan paikkoja riittää ja nykyisin kun monikin soisi mielellään, että matkakohteessa ei olisi niin kovin paljoa muita turisteja samaan aikaan, niin kannattaa tosiaan ennakkoluulottomasti tarkastella vaihtoehtoja. Maabongauksen aluelistat ovat yksi hyvä idealähde!

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *