Euroopan aakkoset

capitals feature

Yksi tavoitteemme on ollut käydä kaikissa Euroopan maissa. Sen saavutimme syksyllä 2014 Moldovassa. Toinen tavoite oli käydä kaikilla Euroopan Traveler’s Century Clubin alueilla, joka sekin toteutui samaisena syksynä, samaisella matkalla, Transnistriassa.

Vasta myöhemmin syntyi idea kiertää myös kaikki Euroopan pääkaupungit. Sen jälkeen kertasimme maita, joissa olimme käyneet jossain muussa kaupungissa. Kävimme Varsovassa ja Moskovassa, sillä aikaisemmin olimme käyneet vain Krakovassa ja Pietarissa.

Huomenna lähdemme Podgoricaan, Sarajevoon ja Zagrebiin, sillä aikaisemmin olemme käyneet Montenegrossa vain Budvassa ja Bosniassa vain Mostarissa päiväretkillä Dubrovnikista. Ja Kroatiassa vain Dubrovnikissa.

Näin olemme niitä kiertäneet, Euroopan pääkaupunkeja:

A on Amsterdam, Andorra La Vella ja Ateena

Amsterdamissa kävimme viimeksi viime keväänä – vasta nyt tutustuimme kaupunkiin pyörän selässä. Andorrasta jäi mieleen pyhäinpäivän viikonloppuna pieneen kaupunkiin suhteettoman isot kaupat – ja ruuhkat rajalla. Ateena oli ensimmäinen yhteinen kaupunkilomakohteemme, elokuussa, ilman ilmastointia – ei koskaan enää!

Ateena
Shoppailua Ateenassa elokuussa 1976

Päivitys 27.10.2019 Kävimme syyskuussa 2019 kertaamassa Ateenan.

B on Belgrad, Berliini, Bern, Bratislava, Bryssel, Budapest, Bukarest

Belgradista jäi mieleen Sava-joen kesämökit. Berliinin olemme nähneet niin jaettuna kuin yhtenä kaupunkina. Bernissä kävin jo 17-vuotiaana, kun isän työmatka kävi Sveitsiin ja pääsin hiihtolomaviikolla mukaan. Isä istui kokouksissa ja minä tutustuin Sveitsiin. Bratislavaan teimme junalla päiväretken Budapestissä. Budapestiin Pirkko tutustui ensin työmatkalla, mutta palasimme sinne myöhemmin yhdessä. Brysselkin on yksi niitä kaupunkeja, jonne matka on vienyt monesti. Bukarestiin päätyessämme olimme jo maabongareita ja pitihän sitä Romaniakin nähdä.

Päivitys 27.10.2019 Kävimme syyskuussa 2019 kertaamassa Bernin.

C on Chisinau

Chisinaun kaduille levittäytyivät kirpputorit ja lähiseudun viinikellarit jäivät mieleen.

D on Dublin

Dublinissa kävimme ensimmäisen kerran veljentyttäreni Tiian kanssa. Sen jälkeen olemme palanneet sinne jo kahdesti.

Dublin
Liffey-joki Dublinissa elokuussa 2018

H on Helsinki

Helsinkiin muutimme yhdessä keväällä 1975. Syksystä 1976 alkaen olemme olleet espoolaisia – mitä nyt välillä pari vuotta tukholmalaisia.

K on Kiova ja Kööpenhamina

Kiovassa kirkot ja luostarit eivät loppuneet kesken. Kööpenhaminan olen monesti maininnut lempikaupungikseni minulta sellaista tivattaessa.

L on Lissabon, Ljubljana, Lontoo ja Luxemburg

Lissabonin koin ensimmäisen kerran isäni kanssa jo 70-luvun alussa, mutta kerta ei jäänyt ainoaksi. Lontoossa olen käynyt kaikista Euroopan kaupungeista useimmiten, niin työ- kuin lomamatkoilla. Luxemburgissa kävin kerran työhaastattelussakin, mutta lopulta hylkäsimme kuitenkin Eurooppa-vaihtoehdon.

Lontoo
Southbank Lontoossa keväällä 2009

M on Madrid, Minsk, Monaco ja Moskova

Madridin korkkasimme Lassen työmatkalla, mutta palasimme sinne myöhemmin turisteinakin. Taisi muuten olla melkein ainoa työmatka, jossa olin avecina – useimmilla yhdessä tekemillämme työmatkoilla avecin osa on langennut Lasselle. Minskiin matkustimme silloin uusien Maailmanmatkaaja -ystäviemme kanssa. Monacoon teimme päiväretken osallistuessamme konferenssiin Cannesissa. Moskovasta olemme nähneet vaan iloisen, kesäisen, jalkapalloversion – mutta ehkä sitä mielikuvaa ei kannatakaan lähteä muuttamaan.

N on Nikosia

Nikosiaan päädyimme hakiessamme TCC-pistettä Pohjois-Kyprokselta. Jaettu kaupunki osoittautui oikein mielenkiintoiseksi.

O on Oslo

Oslossa kävimme ensimmäisen kerran autolla, poiketen matkalla Karlstadissa Lassen Ruotsissa jo tuolloin asuvan veljen perheen luona. Sittemmin olemme palanneet kaupunkiin monta kertaa.

Oslo
Kuppikakku Oslossa keväällä 2012

P on Pariisi, Podgorica, Praha ja Pristina

Pariisi on yksi niitä harvoja Euroopan kaupunkeja, joissa olen käynyt yksin, myös turistina, 17-kesäisenä. Podgorican näemme vasta loppuviikosta. Prahan olemme nähneet kahdesti, molemmat kerrat talvella, helmikuussa. Pristinaan teimme päiväretken Makedonian Skopjesta. YK:n ajoneuvot rajalla jäivät mieleen.

R on Reykjavik, Riika ja Rooma

Reykjavikiin päädyimme ensimmäisen kerran keskelle lumimyrskyä, lokakuussa. Pearl-ravintolassa oli tarjolla myös lunnia. Jos pitäisi valita Riika tai Vilna, niin valitsisimme Vilnan. Kävimme kaupungeissa samalla matkalla emmekä ihastuneet ensimmäiseen, Riikaan, mutta toiseen, Vilnaan.

Päivitys 27.10.2019: Kävimme toukokuussa 2019 kertaamassa Riikan.

S on San Marino, Sarajevo, Skopje ja Sofia

San Marinossa selitimme poliisille, joka oli sitä mieltä, ettei kaupungin keskustaan saa ajaa, että pakko meidän on sinne mennä, kun GPS:mme niin käskee – mutta oikeasti, hotellimme oli korkealla kaupungin sydämessä ja onneksi sen autokatoksessa pienen pieni parkkipaikkakin. Sarajevon näemme kohta. Skopjen keskusta on kyllä mahtipontinen, mutta omalla tavallaan myös kaunis. Sofiassa koimme sinne bussilla Skopjesta tultuamme ensimmäisten tuntien aikana pari huijausyritystä – ei ole innostanut palaamaan Bulgariaan.

Skopje
Suosikkiravintolamme ja suosikkilautasemme Skopjessa Makedoniassa

T on Tallinna, Tirana ja Tukholma

Tallinna on tullut tutuksi myös purjeveneellä vaikka innokkaita Tallinnan kävijöitä emme olekaan – hyvä jos kerran vuosikymmenessä olemme sinne päätyneet. Tiranassa kävimme pitkällä päiväretkellä Ohridista, mutta ehtihän sitä päivässäkin nähdä yhtä jos toistakin. Tukholma on ainoa ulkomainen kaupunki, jossa olemme oikeasti asuneet.

V on Vaduz, Valletta, Varsova, Vatikaani ja Vilna

Vaduzissa vietimme yhden vapun. Ravintoloissa oli  meneillään parsaviikot. Valletta oli mukava kohde lokakuussa, vaikka eniten Maltalta jäikin mieleen Marsaxlokkin venesatama – tai ehkä vieläkin enemmän bussimatka sinne kapeita katuja pitkin. Vatikaanissa Pirkko kävi jo 70-luvulla, Lasse vasta 30 vuotta myöhemmin. Vilnaan ihastuimme jo ensimmäisellä kerralla ja toisen kerran palasimme kevääseen Vilnaan Lassen veljenpojan häihin. Kevättä, sukupäivällisiä ja häät – jos kaupunki on kiva, niin näillä eväillä siihen kyllä jo rakastuu!

W on Wien

Ensitapaamisemme Wienin kanssa oli jouluinen, mutta sittemmin koimme myös keväisen Wienin. Pidimme molemmista.

Wien
Hundertwasserhausin kävimme keväällä 2016 – joskus parhaat kuvat otetaan matkamuistokaupassa!

Z on Zagreb

Zagreb on viimeinen Euroopan pääkaupunkimme – ja mikäs onkaan sen sopivampi lopetus tälle sarjalle, niin tekstissä kuin oikeasti, vierailuna kaupungissa.

Balkan IV

Neljännen Balkanin kierroksemme reitti on seuraava:

 • lento Helsinki – Zagreb – Sarajevo
 • Sarajevosta vuokra-autolla yhdeksi yöksi Podgoricaan
 • paluu Sarajevoon, jossa pari päivää
 • lento Zagrebiin, jossa neljä päivää,
 • joista yhden käytämme retkeen Plitviceen, ja
 • paluu Zagrebista suoralla lennolla Helsinkiin.

Jos kokemuksemme kaupungista tai toisestakin kiinnostaa, niin kokeilepa Haku-toimintoa. Eiköhän blogistamme löydy jotain jokaisen pääkaupungin nimellä.

Tags from the story
,
Join the Conversation

24 Comments

 1. Siinä monta eurooppalaista kaupunkia. Itsellä pääkaupungeista uupuu vajaa puolet. No mihin tässä on kiire. Muuten ilmastoitu huone on myös meidän musta juttu. Se tuli sen jälkeen kun pynkkasimme Pariisissa 30 asteen helteessä keskellä kaupunkia.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sari! Joskus oli vaan haastavaa Suomen lämpötiloissa hotelleja varatessa muistaa minkälaista 30 astetta öiseen aikaan on. Viime kesän jälkeen taitaa kyllä hetken pysyä mielessä kun kotimaassakin oli niin pitkään hellettä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Jaakko! Kyllähän näiden koluamiseen on, minun osaltani, suunnilleen viisi vuosikymmentä mennytkin :-)

 2. Huomaan vältelleeni pääkaupunkeja. Esimerkiksi Amsterdamissa, Berliinissä, Oslossa ja Varsovassa olen käynyt vain kaupungin rajalla ja mennyt sitten muuanne. Kuitenkin on ihan legitiimisti Helsinki, Tallinna, Riika, Vilna, Kööpenhamina, Tukholma, Lontoo, Dublin, Bukarest, Pariisi, San Marino. Minulla on vähän samat suosikit kuin Pirkolla, Kööpenhamina ja Vilna.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Stacy! Lähikohteet on helppo tuntea omakseen. Tosin keskitalvella pohjoiset kaupungit, pääkaupunkeja tai ei, eivät oikein ole edukseen.

 3. says: Joonas

  Vau! Aika kiitettävä määrä koettuja pääkaupunkeja. Hauska idea ylipäätään, aloin jo harkita, josko Ugandasta joskus palattuani alkaisin toteuttaa samaa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Eihän tällaista projektia ihan vuodessa tai kahdessakaan jotenkin normaalisti matkailemalla tee, joten hyvähän se on ajoissa aloittaa :-)

 4. Monissa maissa tosiaan ne turistille kiinnostavimmat kaupungit eivät ole maan pääkaupunkeja. Tällaisten listojen kohdalla tulee helposti edettyä käyty, ei käyty, käyty, käyty, vaikka käymisellä tai käymättömyydellä ei mitään merkitystä olisikaan. Euroopan maissa olen ollut kaikissa, mutta näköjään pääkaupunkeja on näkemättä neljä, mahdollisesti viisi. Toisaalta jos olen ollut Varsovassa, siitä on aikaa niin paljon, etten matkasta mitään muista.

  1. says: Pirkko

   Turistejakin on niin monenlaisia :-) Meillä monen matkan idea on syntynyt jonkun listan perusteella – olemme lähteneet maahan tai kaupunkiin, josta emme ole etukäteen paljoa tienneet, mutta harvoin jos koskaan olemme pettyneet. Tälläkin kierroksella esimerkiksi Sarajevo yllätti monella tapaa, mutta ilman tätä tavoitetta voi olla, ettei se olisi missään vaiheessa päätynyt kohteeksemme. Mutta tuokin on kyllä totta, että kohteita pitäisi myös kerrata, sillä kyllähän ne muistot haalistuvat – Bernistä muistan enää hyvin vähän, mutta onneksi sen verran, että voin varmuudella sanoa käyneeni siellä :-)

 5. says: Ne Tammelat

  Upea määrä kaupunkeja ja hienoja muistoja! Saisin varmaan maantiedon kokeista kiitettäviä, kun sen verran paljon on maiden ja kaupunkien tuntemus parantunut tämän harrastuksen myötä. Joukossa oli monia tuttuja kaupunkeja, mutta vielä on hurjasti nähtävää.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentista! Eipähän vaan ole enää maantiedon kokeita, joissa päteä, mutta kieltämättä maassa tai kaupungissa vierailu tekee merkittävästi pysyvämmän muistijäljen kuin siitä lukeminen.

 6. Paljon on käyty, liian paljon käymättä. Mä olen kyllä vähän samaa sorttia, että saattaisin tehdä tällaisen listan ja alkaa systemaattisesti käymään sitä läpi. Olen täysin samaa mieltä siitä, että tällainen ns. pakottaa paikkoihin joihin ei muuten tulisi mentyä, ja se on varmasti omalla tavallaan hyväkin homma. Harvoin sitä täysin pettyy kuitenkaan!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Outi! Me olemme monella tapaa ja monella alueella hakeneet sitä, että käymme kaikkialla ja niin rakennamme kokonaista kuvaa maanosasta. Tämä on osa siitä – poimimalla vaan rusinoita pullasta kuva ei muodostu kokonaiseksi :-)

 7. Ihan kiitettävästi oeltte pääkaupunkeja kiertäneet! Täytyy myöntää että kaksi kaupunkia listalta jouduin ihan googlaamaan kun ei heti soinut kellot minkä maan pääkaupungista puhutaankaan.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Emilia! Podgorica oli varmaan toinen niistä, sillä se taitaa olla tuntemattomin :-) Chisinauta veikkaisin toiseksi.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Veerapirita! Ja välillä maabongaukseen voi kehittää sivuraiteita, kuten vaikka pääkaupunkibongaus :-)

 8. Olihan huima listaus! Näitä on kiva lukea, mutta tietty pieni reissukateus iskee välillä :D
  Ja näitä lukiessa huomaa pohtivansa itsekkin missä on käynyt, ja meinasin jo väittää että monessa pääkaupungissa en ole käynyt.. mutta hetken lisää tuumittuani huomasin että olen käynyt melkeen kaikkien Itä-Euroopan puolen maiden pääkaupungeissa :)
  Mutta eiköhän tässä vielä kerkeä ;)
  Viimeisimmistäsi ainoastaan Podgorica ei ole tuttu, sitä on hieman haukuttu harmaaksi ja tylsäksi?!
  Sarajevo oli kiehtova, mutta siitä huolimatta en sinne ihan heti palaisi.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mimmu! Podgorican ovat kyllä monet mitättömäksi tuominneet, enkä ehkä minäkään vaan sinne lähtisi vartavasten, vaikkei siinä kyllä mitään varsinaista vikaakaan ollut.

 9. Kiva postaus! Muutama noista vielä puuttuu, huomattavimpana varmaan Varsova, vaikka aika monessa on tullut käytyäkin. Mitä muuten piditte Sarajevosta ja Zagrebista? Podgorica on meilläkin käymättä, lentokenttää lukuunottamatta, vaikka Montenegrossa muuten on tullut reissattua useasti.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Ismo! Toki viimeiset meilläkin olivat sellaisia, että matkat niihin piti varta vasten tehdä. Sarajevosta pidimme ihan erityisesti, mutta ei Zagrebissakaan mitään vikaa ollut. Kivampi se oli kuin ylituristinen Dubrovnik.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.