100 vuotta sitten Armeniassa

Kansanmurhan muistomerkki Jerevan Armenia

Vain viikko sitten palasin ajatuksissani Kambodzaan tiedotusvälineinen muistuttaessa, että punakhmerien toteuttama kansanmurha siellä alkoi 40 vuotta sitten.
Eilen tuli kuluneeksi 100 vuotta Armenian kansanmurhan alkamisesta Ottomaanien valtakunnassa. Arviolta 1,5 miljoona kristittyä kuoli teloituksissa, massamurhissa ja nälänhätään.

Kansanmurhan jäljiltä armenialaiset hajaantuivat ympäri maailmaa: arviolta 9 miljoonasta armenialaisesta alle kolmasosa elää nykyisessä Armeniassa. Isoja armenialaisyhteisöjä on mm. Yhdysvalloissa, Ranskassa, Libanonissa, Iranissa ja Venäjällä. Ja pienempiä myös Suomessa: viime keväänä meitäkin Jerevanissa isännöinnyt suomalais-armenialainen pariskunta on nyttemmin asettunut Suomeen.

Kuvat ovat Armenian kansanmurhan muistomerkiltä Jerevanista.

Kansanmurhan muistomerkki Jerevan
Kansanmurhan muistomerkki Jerevan
Kansanmurhan muistomerkki Jerevan
Kansanmurhan muistomerkki Jerevan

Suomi ei muuten ole tunnustanut tätä maailman vanhinta kansanmurhaa pitäen kauppayhteyksiä Turkin kanssa tärkeämpinä kuin ”vanhaa historiaa”. Kansanmurhan muistomerkiltä löytyy kuitenkin Tarja Halosenkin muistopuumetsikköön istuttama puu.

Kansanmurhan muistomerkki Jerevan Armenia Tarja Halonen

Me kävimme Armeniassa keväällä 2014 osana Etelä-Kaukaasian kiertomatkaamme, josta voit halutessasi lukea lisää täältä. Jos omat kesälomasuunnitelmasi ovat vielä auki, niin miten olisi, Armenia?

Tags from the story
,
Join the Conversation

4 Comments

  1. Armenia ja naapurivaltiot ovat itselläni Top5 -listalla, mihin pitäisi matkustaa seuraavaksi. Todella ajankohtainen postaus, mikä tapahtuma ei ole itselle muualla tullut vastaan. Yleisesti ottaen ei siis Suomen mittapuun mukaan merkittävä tapahtuma, vaikka puhutaan 1,5 miljoonasta ihmisestä…
    – Kohteena maailma / Rami

  2. says: Pirkko

    Kiitos Rami kommentista!
    Olen ajoittain muutaman tällaisen vakavammankin jutun ottanut mukaan, vaikka tiedänkin, että historia on matkablogeissa luultavasti vähemmän kiinnostavaa kuin vaikka hotelliarviot :-)
    Mutta tosiaan, mene Armeniaan, on ehdottomasti näkemisen arvoinen!

  3. Itse jätän pääsääntöisesti kaikki hotelliarviot blogeista lukematta eli itseä kyllä nämä historiaan liittyvät blogijutut kiinnostavat huomattavasti enemmän. Toki saatan jonkun hotelliarvion joskus lukea, jos kohde on sellainen mihin olen menossa lähiaikoina ja majoitusta ei ole varattuna. Mutta paikoista mihin en ole lähiaikoina matkalla niin joku historiaan liittyvä postaus saattaa olla sitä vastoin erittäin mielenkiintoinen :-)

    Sehän hyvä puoli matkablogeissa on, että niitä on niin erilaisia, että kaikille varmasti löytyy sopivia seurattavia.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *