Merimatka tuntemattomaan ja muita matkakirjoja

Horta

Hyvä ystäväni on julkaissut kirjan! Olen ylpeä, innoissani (ja kateellinen).
Olen tuntenut Ilonan syksystä 1981 alkaen, jolloin palasimme Ruotsista Suomeen ja Ilona teki loistavan päätöksen palkata minut Lääketehdas Orionin tutkimus- ja tuotekehitysyksikön system manageriksi. Työkuvioissa tiemme erkanivat jo 1986 kun vaihdoin työpaikkaa, mutta ystävinä olemme pitäneet yhteyttä kaikki nämä vuodet.

1993 Ilonakin jätti lääketehtaan taakseen ja lähti kiertämään miehensä kanssa maailmaa: purjeveneellä. Merenkulkijan matka maailman ympäri kesti 7 vuotta. Seurasimme tietysti heidän matkaansa noiden vuosien aikana: kirjoittelimme ihan perinteisiä kirjeitä ja lisäksi Ilona kirjoitti matkastaan ajoittain (kerran vuodessa!) Orionin sisäiseen lehteen.  Myöhemmin olemme myös nähneet satoja kuvia tältä matkalta, mutta vasta kirjan myötä pääsen mukaan merimatkan arkeen, sillä kirja, Merimatka tuntemattomaan, on Ilonan hiukan stilisoitu päiväkirja noilta 7 vuodelta.

Merenkulkija Azorit

Pienen pieneltä osalta mekin olemme päässeet osallistumaan kirjan tekemiseen: kirjan lukuisista valokuvista ympäri maailmaa yksi on meidän ottamamme!

Maailmanympärimatkalla olevat purjeveneet tapaavat dokumentoida käyneensä Hortan saarella Azoreilla, minkä Merenkulkijakin teki toukokuussa 2000.
Me kävimme Azoreilla heinäkuussa 2010 ja purjehdusta itsekin harrastaneina ja Hortan maineen tuntien lensimme sinne päiväksi Sao Miguelin saarelta ja kävimme kuvaamassa myös Merenkulkijan 10 vuotta aikaisemmin tekemän maalauksen ja tämä kuvamme pääsi mukaan Ilonan kirjaan.

Merimatka tuntemattomaan 1

Merimatka tuntemattomaan 2b

Ilonan kirjaa ei ole yleisesti saatavilla, siitä on tehty vain suppea painos lähipiirille.
Jos joku on kirjasta ihan erityisen kiinnostunut, niin voin neuvotella oman kappaleeni lainaamisesta.

Mutta muita viimeksi kuluneen vuoden aikana julkaistuja maailmanmatkaajien kirjoja on toki runsaasti tarjolla, vain muutaman tässä mainitakseni:

Nämä molemmat kirjat kattavat kokemuksia kaikista maailman maista, sillä Rauli ja Ismo kuuluvat siihen alle kymmenen suomalaisen joukkoon, jotka ovat jo kolunneet ihan koko maailman.

Maailmanmatkaajat -klubin kautta tunnemme myös Veikko Huhtalan, joka on kiertänyt maailmaa paljon tarkemmin kuin maatasolla, onhan Veikko Most Traveled People -listan maailman kärkijoukoissa. Veikolta ilmestyi viime syksynä kirja Maailmanmatkaaja.

Ja loppuun tunnustus: yhtään näistä kirjoista en ole vielä kannesta kanteen lukenut, mutta kaikkia olen selannut ja ne meille hankkinut, eli lukujonossa ovat!

Ja tuohon alun kateellinen -sanaan palatakseni: kateuteni kumpuaa tietysti siitä, että itsellänikin on ollut ajatuksia kirjoittaa elämästäni ja matkoistamme, mutta runsaan puolen vuoden sapattivapaalla sain siitä kasaan vain ensimmäiset viisi lukua.
Mutta ehkä minäkin, vielä joskus …

 

 

Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä:

Tags from the story
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.