Matkabloggaajat ja verotus

Bloggaajan verotus

Päädyin syyskuussa Taloustaito –lehden bloggaajien verotusta käsittelevään juttuun esimerkiksi matkabloggaajasta.

Itse jutussa ei kuitenkaan käsitelty bloggaajan verotusta juuri muuten kuin tuotteiden osalta. Matkabloggaajille tarjotaan kuitenkin myös erilaisia matkailualan palveluita vastineeksi jutuista blogissa, kuvista Instagramissa tai tviiteistä ja halusin selvittää näihin liittyvää verotusta muutaman esimerkin avulla.

Petri_Manninen
Petri Manninen

Avukseni tarjoutui Petri Manninen Verohallinnon henkilöverotuksen ohjaus- ja kehittämisyksiköstä.

Esimerkkitapauksia

VisitDenmark kutsuu joukon matkabloggaajia muutamaksi päiväksi tutustumaan Tanskaan ja maksaa matkat, majoitukset ja retkiohjelman ja toivoo vastineeksi juttuja blogiin ja kuvia Instagramiin, mutta ei maksa niistä rahakorvausta.
Mitä ilmoitan verotuksessa, jos mitään?

 • Jos kyseessä on tiivisohjelmainen ns. pressimatka, jossa osallistujalla ei ole mahdollisuutta vaikuttaa ohjelmaan, eikä vapaa-aikaa jää, matkapaketti ei ole verotettava etuus, edellyttäen, että osallistuja kirjoittaa matkasta. Jos taas tutustuminen Tanskaan tapahtuu omaan tahtiin omatoimisesti, jolloin isoa osaa matkasta voidaan pitää lomana, on kyseessä pääosin verotettava etuus. Arvio matkan työ- ja lomaosuudesta tehdään tapauskohtaisesti.

Olen muutenkin menossa Thaimaahan, mutta matkabloggaajana otan yhteyttä paikalliseen turistijärjestöön, jotka sitten tarjoavat minulle retkiohjelmaa kohteessa, sisältäen myös osittain majoituksen matkallani. Vastineeksi tarjoan blogijuttuja. Ilmoitanko verotuksessa arvioimani retki- ja majoituspalvelujen arvon tulona? Voinko vähentää lennon kustannukset tulonhankintamenona?

 • Majoitus- ja retkipalvelut (ellei kyse ole ohjatusta pressimatkasta) muodostavat verotettavan etuuden. Lentojen kustannuksista voi mahdollisesti vähentää jonkun osuuden, joka riippuu, tapauskohtaisesti, siitä, miten kauan kohteessa kaiken kaikkiaan ollaan.

Kotimainen hotelliketju tarjoaa huoneen ilmaiseksi vastineeksi jutusta blogissa?
Onko huoneen hinta verotettavaa tuloa?

 • Yöpyminen (1 yö) on tässä tapauksessa vähäinen etu ja hotelliarviointia ei voi kirjoittaa kokeilematta sitä, joten ilmaista hotellihuonetta ei voi pitää verotettavana etuutena, edellyttäen, että siitä kirjoitetaan juttu.

Käyn oopperassa/teatterissa/näyttelyssä pressilipulla ja kirjoitan siitä?
Onko lipun hinta verotettavaa tuloa?

 • Kuten edellä, edellyttäen, että juttu kirjoitetaan, ei ole.

Hyvä tietää

Onko matkabloggaajan ja freelancer –toimittajan osallistumisessa lehdistömatkalle eroa? Jos matkan arvo on verotettava etuus, niin onko se sitä myös toimittajalle?

 • Matkabloggaajaa ja freelancer–toimittajia koskevat samat säännöt. Sen sijaan lehdistömatka vs. omilla ehdoilla kohteeseen tutustuminen erottavat matkatyypit verotettavan etuuden syntymisen osalta: Jos ohjelma on vapaa, kyseessä on verotettava etuus. Jos ohjelma ei jätä vapaa-aikaa, verotettavaa etuutta ei synny. (Vihje, jos osallistuu pressimatkan tyyppiselle matkalle, niin kannattaa pyytää matkanjärjestäjältä matkan ohjelma aikatauluineen kirjallisena.)

Jos osallistun muutamaan, arvoltaan vähäiseen, tällaiseen aktiviteettiin vuoden aikana, varsinaisen työni ohella, onko olemassa jotain alarajaa, jonka alittavia ilmaiseksi saatuja palveluita ei tarvitse ilmoittaa?

 • Alarajaa ei ole, kaikki tulot (ja etuudet) kuuluvat verotuksen piiriin.

Jos tällaiset palvelut ovat verotettavaa tuloa sivutoimisesta työstä (harrastuksesta), niin voiko siihen liittyviä menoja (tietokone, kamera) vähentää tulonhankkimismenona?

 • Tulonhankintaan liittyvältä osalta kustannukset saa vähentää. Julkaisutoimintaa pitää kuitenkin olla merkittävästi, jotta näiden muidenkin kotona käytettävien laitteiden siihen liittyvä osuus voidaan vähentää, sillä yksityiskäytön osalta kustannuksia ei saa vähentää. Kustannuksien vähentämisestä mahdollisesti syntyvää harrastustoiminnan tappiota ei saa vähentää muista palkkatuloista, mutta sen voi siirtää vuodelta seuraavalle normaalien tappion käsittelyyn liittyvien aikarajojen mukaisesti.

Kun kaikissa näissä kohdissa mukana on ehto siitä, että kohteesta tuotetaan materiaalia, niin bloggaajan kannalta on hyvä merkitä tällaiset jutut ”Yhteistyössä” paitsi eettisistä syistä myös pystyäkseen tarvittaessa osoittamaan, että juttu liittyy työsuorituksena saatuun etuuteen.

Verotettavien etuuksien ja niiden käyvän arvon ilmoittaminen verotuksessa on jokaisen omalla vastuulla – miten se nyt menikään: kunnian ja omantunnon kautta.
Viimeistään siinä vaiheessa kun blogisi alkaa olla tunnettu ja suosittu, on hyvä varmistaa, että kaikki menee oikein myös verotuksen osalta.

Myös verottajan sivulta löytyy perusasiat bloggaajan verotuksesta.

Käy tykkäämässä Meriharakan Facebook-sivusta, niin saat uudet päivitykset suoraan uutisvirtaasi. Seuraa kuviamme ja kommenttejamme myös Instagramissa (@Meriharakka) ja Twitterissä (@Meriharakka1)!

 

Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä:

Join the Conversation

63 Comments

 1. says: Jael

  Tässä olikin hyvää tietoa,kiitos.Vaikka ei ilmaista matkaa tähän asti ole tarjottu,muita kuin Suomessa maakuntamatkoja.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Jael! Sittenhän tieto osui hyvään saumaan jos tarjouksia ei ole vielä tullut, niin tiedät sitten jo etukäteen miten asiaan kannattaa suhtautua.

 2. Varmasti on juuri kuten kirjoitit: viimeistään siinä vaiheessa, kun blogi alkaa olla tunnettu ja suosittu, on hyvä varmistaa, että kaikki menee oikein myös verotuksen osalta. Eri asia taitaa sitten olla, onko verottajallakaan vielä vakiintuneita tapoja toimia näissä blogiasioissa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Jenni! Yksi keskivertomatkabloggaajaa (tai suosittuakin sellaista) luultavasti aika paljon suositumpi lifestyle -bloggaaja totesi tästä asiasta kirjanpitäjänsä kehottaneen pitämään asiat järjestyksessä pitkin matkaa: jälkikäteen on sitten aika ikävä alkaa listailemaan jokaista saatua etuutta jos verottajan hampaisiin joutuu.
   Esimerkiksi tilanteessa, jossa verottaja haluaisi tulkita matkan verotettavaksi etuudeksi, niin on hyvä olla tallessa kutsu ja ohjelma, jotta voi osoittaa matkan olleen tiukasti aikataulutettu työmatka, jos se sellainen oli.

 3. Mielenkiintoista asiaa! Tämä käsittääkseni on sellainen aihe, mikä ei kaikille bloggaajille ole selvää, joten tästä on varmasti monelle apua. Minun ei ole vielä tarvinnut tällaisia asioita miettiä, mutta en kyllä tiedä miten nämä sitten ulkosuomalaisella menisikään…

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi Terhi! Ulkosuomalaista en osaa neuvoa, mutta noin yleisestihän on tietysti hyvä tietää asioista vähän jo ennen kuin tietoa tarvitsee.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Meri! Toivottavasti sain juttuun tuon perusperiaatteet suht selkeästi esille, että jos kohteessa liikkuu omalla aikataululla oman porukan kanssa, niin silloin yleensä ollaan verotettavan etuuden puolella, jos taas ohjatusti ja ryhmässä, niin ollaan todennäköisesti pressimatkaksi tulkittavalla matkalla.

 4. says: Heidi

  Hyvä tietopaketti! Kiitos Pirkko tästä. Minulle ei tosiaan ollut selvää nämä asiat ennestään, ei kyllä vielä ole ollut tarvettakaan … :).

  1. says: Pirkko

   Kiitos Heidi! Kuten tuossa juuri Terhille vastasin, niin parempi kai niin, että tietää aiheesta vähän jo ennen kuin tietoa tarvitseekaan.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Lotta! Tuo yksittäinen hotelliyö kotimaassa taitaakin olla se yleisin matkabloggaajan ”etu”.

 5. says: Henna/suurin onni

  Hyödyllinen tietopaketti! Pitääpä pistää kirjanmerkkeihin, jos joskus jotain yhteistyöpostauksia tulee raapusteltua. Toistaiseksi ei ole vielä tullut eteen :)

 6. says: Titta / ikilomalla

  Kiitos hyödyllisestä postauksesta! Itse olen tähän saakka tulkinnut, että kaikki ”ilmaiset” matkat ja edut pitäisi ilmoittaa verottajalle. Hyvä jos näin ei ole. Tuo vapaa-aika vs. Tiukka ohjelma oli hyvä esimerkki!

 7. says: Pirkko

  Kiitos Titta! Varmaan ihan käypä tuo Sinun tulkintasi – ja ehkäpä luontevastikin tuolla ajattelulla täydeltä työltä tuntuva pressimatka olisi saanut Sinutkin ihan oikein ajattelemaan, että tämä ei kyllä ole ”etuus” :-)

 8. says: Laura / My Passport Pages

  Hyvä ja kattava postaus josta varmasti on monelle hyötyä! Tosin, näin aloittelevana matkabloggaajana nuo kaikki koukerot tuntuu kylläkin kovin kaukaisilta tällä hetkellä.

 9. Kiitos tärkeästä tietopaketista, tämä oli mielenkiintoista! Olen juuri aloittanut bloggaamisen, joten mahdolliset yhteistyökuviot on vasta kaukana tulevaisuudessa. Yrittäjänä minulla on onneksi kirjanpitäjä valmiiksi apuna, jos blogin suhteen tulee veroasiaa vastaan.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mika! Hyvähän tällaisista asioista on (kait) tietää jo etukäteen :-)

 10. Kiitos Pirkko hyvästä postauksesta, tästä on hyötyä monelle bloggaajalle!

  Verotus näyttäisi noudattavan melkolailla samaa linjaa kuin yritysten edustus- tai koulutustilaisuuksiin osallistuminen. Näiden ohjelmaa laadittaessa saa olla tarkkana päivän sisällön ja siihen käytettävien tuntimäärien suhteen, jotta ei tule tulkinnanvaraisuuksia verotuksessa.

  Tiedän tapauksia, joissa useamman tunnin lounastauko keskellä päivää on muuttanut ulkomailla tapahtuvan koulutustilaisuuden verotettavaksi etuudeksi, koska pitkällä lounaalla oli ollut mahdollisuus vapaa-aikaan.
  Oikein laadittu ohjelma pressimatkalla(kin) on verotuksen kannalta todella tarpeellinen!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mia! Hyvä vertailu tuohon edustus- ja koulutustilaisuuksiin. Itselläni on kokemusta koulutustilaisuuksista mukavassa paikassa ulkomailla: aamulla piti herätä aikaisin luennolla, muuten ei olisi ollut työmatka. Ja mukana olleen puolison kuluista piti maksaa myöhemmin verot, kun asia tuli vastaan (yrityksen) verotarkastuksessa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Miika & Gia! Ei taida olla, vielä ainakaan, sellaista matkabloggaajan käsikirjaa? Pitäisiköhän jonkun meistä kasata sellainen, aloittelevan matkabloggaajan opas :-)

  2. says: Merja

   Vasta-alkajille opaskirja olisi loistava apu, sillä itselleni on tarjottu mahdollisuutta alkaa matkabloggaajaksi yhteen maahan,eikä juuri ole tietoa verotus-, kulukorvaus- tai muistakaan bloggaukseen liittyvistä asioista. Toimeksi vain!

 11. Ohjelma pressimatkalta on tosiaan hyvä pitää tallessa, että ei tule sitten narinaa siitä.

  Jokainen, joka pressireissulla on käynyt, tietää kyllä, että ei sitä lomaan voi oikein verrata. Siksi joskus ärsyttää, kun tulee kommentteja, että pitäisi olla kiitollinen kaikesta mitä jollain pressireissulla eteen kannetaan ja järjestetään. Ihmiset eivät oikein tajua, että se on monelle ihan arkista työtä.

  Nämä ovatkin sitten mielenkiintoisia juttuja, jos kyselee ilmaisia öitä itse hotelleista. Itse kysyn nykyisin mielummin pressihintaa, jolloin kysessä on alennus, ei ilmainen oleskelu. En niinkään minkään verotuksen takia, vaan siksi, että silloin ei ole mitään pakkoa kirjoittaa, ainoastaan mainita. Paikalla järjestettyjä retkiä en ole koskaan innostunut kyselemään, koska ne sitovat omaa ohjelmaa liiaksi.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Anna! Päivätyöni puolesta jonkin verran matkailleena tiedän, että työmatkat ovat oikeasti TYÖTÄ – ja niin varmaan tiukan aikataulun pressimatkatkin.
   Tuosta ilmaisuuden aiheuttamasta työmäärästä ja omalle ajankäytölle asettamista rajoituksista olen myös samaa mieltä kanssasi – jos vapaa-aikaa on niukalti, sen haluaa käyttää itse ideoimallaan tavalla.
   Joskus tietysti omat toiveet ja yrityksen tarjonta voivat kohdata mukavasti ja silloinhan kyse on molempia hyödyttävästä yhteistyöstä parhaimmillaan.

 12. Kiitos Pirkko, kun selvitit näitä asioita! Hyödyllistä tietoa :)
  Jäin vielä pohtimaan tuota, että miksi esim. 1 hotelliyö on vähäinen etu ja pakollinen jutun kirjoittamiseksi, eikä siten verotettavaa tuloa, kun taas toisaalta: ”Majoitus- ja retkipalvelut (ellei kyse ole ohjatusta pressimatkasta) muodostavat verotettavan etuuden. ”. Mitä jos esim. nuo retkipalvelutkin ovat vähäinen etu, arvoltaan vaikka 40€ eli hotelliyötä vähemmän, ja pakollisia jutun kirjoittamiseksi? Mihin minun tulisi vetää raja? Oliko siitä tarkemmin puhetta?

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mirje! Ei ollut tuosta tarkemmin puhetta, mutta voisin tietysti vielä heittää haasteen Petrille, joka muutenkin suhtautui tähän juttuun tosi avuliaasti.

 13. Pirkko, kiitos tästä jutusta. Ja todella kiva, että sait asiantuntijan vastaamaan tähän – tämä juttu on aina vähän villi länsi ja hyvä että asiantuntija selvitti asiaa tämän artikkelin verran. :) Nämä jutut eivät aina ulkosuomalaisiin päde, mutta hyvä on näistä olla tietoinen ehdottomasti. Kun kerran suomeksi bloggaa kuitenkin. Ja ehdottomasti aina pressireissuilla talteen ohjelma, niin ei tule myöhemmin ongelmaa :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Lena! Jäi sen verran häiritsemään se, ettei Taloustaito oikein ottanut ”meidän puolen” kysymyksiin kantaa, että piti kysyä ne itse :-)

 14. Tämä on hyvä postaus, kaikille meille bloggareille! Olen tätä pariin kertaan jo lueskellut, ensimmäisen kerran tuli asia vastaan Taloustaitolehdessä. Itse asiassa jossain sanomalehdestä luin tästä myöskin vähän aika sitten, mutta ei aavistustakaan enää mistä (olisiko ollut Aamulehti).

  Nämä asiat on hyvä pitää mielessä. Varmasti tulee tähän postaukseen palattua myös myohemminkin.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Rami! Onhan se hyvä tietää periaatteet näiden asioiden osalta.

 15. Helpoimmalla pääsee, kun pitää kirjaa tuloista ja menoista, eihän tässä loppujen lopuksi mitään niin kummallista ole. Itselläni on toiminimi blogin toiminnan ympärillä, ja se on yllättäen helpottanut tätä kaikkea tosi paljon, vaikka aluksi tuntui työläältä ajatukselta.

  1. says: Pirkko

   Kiitos sarrrri! Tuohan se perusperiaate on, tulot ja menot kirjoihin – kunhan sitten muistaa, että tuloa voi olla myös ilmaiseksi saatu.

 16. Kiitos Jenni! Tästä saa osittain kiittää myös Taloustaito -lehteä, joka avasi (suuntaani) keskustelua aiheesta – ja lehtikirjoituksen lyhytkurssia, jollaiselle taas tänäkin syksynä olen osallistunut, ja joka ehdotti jonkun pienen jutun tekemistä haastatteluun perustuen.

 17. Paluuviite: Blogimatka - Tätä et tiennyt - TÄMÄ MATKA
 18. Aloittelijan kysymys: miten sitten käytännössä nämä merkataan? Ihan normaaliin henkilöverotukseenko? Koska alkuvaiheessa ei vielä kannata toiminimeä perustaa. Esim. jos tuo Tanskan matka on ”loma” niin miten nuo majoitukset, lennot yms. merkataan?

  Miten hotelliyöt ulkomailla? Toimivatko samalla tavalla? Eli periaatteessa, jos vaihtaa joka yö majapaikkaa niin voisi asua ilmaiseksi? Ei kukaan varmaan olisi niin tekemässä (aikamoista tuskaa ja säätöä), mutta onko käytännössä verottajan kannalta ok, jos kaikista hotelleista kirjoittaisi? Kiitos kaikesta avusta!

 19. says: Pirkko

  Normaaliin henkilöverotukseen, kyllä.
  Tulon määränä saadun etuuden arvo.

  Hotelliöistä ulkomailla haastattelemani asiantuntijan kanssa keskustellessa oli sitä mieltä, että ne ovat aina verotettavaa tuloa, ellei sitten kyse ole tiivisohjelmaisesta pressimatkasta.
  Kotimaan kierroksen voisi kait tehdä hotellista hotelliin, jos niistä kaikista kirjoittaisi, eli hotellihuoneet olisi saanut blogikirjoitusta vastaan.

  Kannattanee olla rehellinen, sillä ihan äskettäin oli uutisissa juttu, jossa ruotsalainen bloggaaja sai isot mätkyt, kun sikäläinen verottaja oli lukenut rinnan blogia ja veroilmoitusta ja lisännyt verotettavaksi kaikki yhteistyöjutut, joita ei veroilmoituksesta löytynyt.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *