Maailman suurimmat kaupungit

Kaupungit feature

Bangladeshiin ja Filippiineille suuntautuneella matkallamme tulimme vierailleeksi parissa maailman asukasluvultaan suurimmissa kaupungeissa. Erityisesti Dhakan käsittämättömältä kuullostava asukasluku, yli 20 miljoonaa, innosti selvittämään miten suuria kaupunkeja maailmassa tätä nykyä onkaan.

World Population Review -sivusto tarjoaa tällaista listaa. Muitakin listoja löytyy helposti, mutta niilläkin on suunnilleen samat kaupungit suunnilleen samassa järjestyksessä, vähän riippuen siitä, että minkä vuoden luvuista on kyse.

  1. Tokio, 37 miljoonaa asukasta
  2. Delhi, 29 miljoonaa
  3. Shanghai, 26 miljoonaa
  4. Sao Paulo, 21,8 miljoonaa
  5. Mexico City, 21,6 miljoonaa
  6. Kairo, 20,5 miljoonaa
  7. Dhaka, 20,3 miljoonaa
  8. Mumbai, 20,2 miljoonaa
  9. Peking, 20 miljoonaa
  10. Osaka, 19,2 miljoonaa
  11. Chongqing, 16,9 miljoonaa
  12. Karachi, 16,8 miljoonaa
  13. Istanbul, 15,6 miljoonaa
  14. Kinshasa, 15,6 miljoonaa
  15. Lagos, 15,4 miljoonaa
  16. Buenos Aires, 15,4 miljoonaa
  17. Kolkata, 15,1 miljoonaa
  18. Manila, 14,4 miljoonaa
  19. Tianjin, 14 miljoonaa
  20. Guangzhou, 14 miljoonaa

Lihavoiduilla kirjaimilla listatuissa kaupungeissa olemme käyneet (päivitetty 15.4.2024 Tokion osalta).

Ensimmäinen länsieurooppalainen kaupunki on sijalla 35. oleva Lontoo 9,5 miljoonalla asukkaalla.
New York on sijalla 41, 8,9 miljoonalla asukkaalla. Pohjoismaiden pääkaupungit, Reykjavikia lukuunottamatta, ovat nekin kaikki listalla miljoonakaupunkeja, väkiluvuillaan 1 miljoonasta (Oslo) 1,7 miljoonaan (Tukholma).
Kaikkien kaupunkien osalta kaupungiksi käsitetään metropolialue, ei yksittäinen kunta.

Tällä hetkellä puolet näistä kaupungeista on Kiinassa, Intiassa tai Japanissa.
Tulevaisuudessa listan kärjessä tullee olemaan Afrikan kaupunkeja kuten Lagos, Kinshasa, Dar Es Salaam, Khartum ja Niamey, Intian Mumbai, Delhi ja Kolkata, Dhaka Bangladeshissa ja Kabul Afganistanissa. Tokion ja Osakan väkilukujen sen sijaan uskotaan laskevan tulevaisuudessa.

Maailman suurimmat kaupungit
Tämä kuva on toisesta lähteestä (https://www.visualcapitalist.com/animated-map-worlds-populous-cities-2100/) ja ennustaa suurimpia kaupunkeja lähivuosina, mutta pääosin tässä on samoja kaupunkeja kuin tuossa listassakin

Vuosien mittaan olemme poikenneet Delhissä, Mexico Cityssä, Pekingissä, Osakassa, Istanbulissa, Buenos Airesissa ja nyt myös Dhakassa ja Manilassa. Kaaoottisimmilta ovat tuntuneet Delhi ja Dhaka. Tokio ja Kairo ovat vielä ”listallamme”.

Miljoonakaupungit ovat matkakohteina haastavia etenkin liikenteen osalta, etenkin jos julkinen liikenne puuttuu, mutta toki elämää niissä on myös mielenkiintoista seurata. Seuraavassa yhdellä kuvalla per kaupunki käymämme maailman suurimmat kaupungit.

Tokio

Tokio
Maaliskuun puolivälissä 2024 kirsikkapuut vasta aloittelivat kukintaansa, mutta osa puutarhoista olivat silti jo värikkäitä

Muistoja Tokiosta

Delhi

delhi

Delhin kaupat olivat miehiä varten – ja palvelu miehille vertaansa vailla :-)

Delhi ja Agra

Mexico City

mexico city Maailman suurimmat kaupungit

Asteekkien kalenterikivi Mexico Cityn Antropologisessa museossa syksyllä 2013

Mexico City, Meksiko 2013

Kairo

Tammikuussa 2024 teimme vihdoinkin ainakin jossain määrin klassisen Egyptin kierroksen: Kairo, risteily Niilillä ja Luxor.

kairo hotelli
Näkymä Egyptiläisen museon edustalta hotelliimme Kairossa (Steigenberger)

Pari päivää Kairossa

Dhaka

Polkypyöräriksa Dhaka

Polkupyöräriksojen kohdalla jään aina pohtimaan, että tavallaan on epäreilua, että minua pienempi ihminen joutuu polkemaan puolestani – näin vaikka hänelle siitä maksankin ja hän varmasti mielellään ottaa työn ja rahan vastaan

Dhaka – yksi maailman suurimmista kaupungeista

Peking

Beijing 2018 Maailman suurimmat kaupungit

Minä ja pari kiinalaista kesällä 2018

Pari päivää Pekingissä

Osaka

Osaka 2013

Osakasta otimme vain vähän kuvia, sillä käytimme ison osan ajastamme kaupungissa Hiroshiman retkeen – tältä se kuitenkin näytti hotellin aamiaisella

Hiroshima

Istanbul

Istanbul Maailman suurimmat kaupungit

Istanbulissa, Sultanahmetin pysäkillä tammikuussa 2010, taisi olla ihan ”kotipysäkkimme”

Matkakertomus kahdelta mantereelta

Buenos Aires

Cafe Tortoni Buenos Aires Maailman suurimmat kaupungit

Cafe Tortoni on toiminut Buenos Airesissa vuodesta 1858 alkaen

Argentiina – viiniä ja tangoa

Manila

Manila

Lechón -porsas valmistumassa Manilassa – isoja porsasgrillejä oli saman kadun varrella monen monta

Manila – nähtävyyksiä ja mukavaa elämää

Sao Paulossa emme ole käyneet, emmekä näiltä näkymin menossa, mutta kopioin (luvalla) aikoinaan tähän juttuun kohtaan Brasilia nyt jo edesmenneen Maailmanmatkaaja-ystävämme kuvauksen helikopterilennosta kaupungissa – aika upeaa tekstiä Sepolta!

Maailman suurimmat kaupungit eivät matkakohteina ole niitä helpompia, mutta ainakin nämä, joissa mekin olemme käyneet, ovat kyllä suosittuja turistikohteitakin, ehkä Dhakaa ja Manilaa lukuunottamatta. Missä todellisissa suurkaupungeissa Sinä olet vieraillut?

Join the Conversation

22 Comments

  1. says: Reissu-Jani

    En pidä isoista kaupungeista, mutta olen listan kaupungeista käynyt jopa viidessä: Tokio, Delhi, Kolkata, Mumbai ja Istanbul. Intian kaupungit olivat yhtä kaaosta vaikka asuinkin työmatkoilla 5* tähden hotelleissa eristettynä muusta kaupungista, niin vartioitujen alueiden ulkopuolella oli todellisuus. Työmatkat olivat pitkiä vaikka käytössä oli omat autonkuljettajat ja viikonloppuisin pääsi kaupungeissa kiertämään. Varsinkin Mumbaissa, missä slummit alkoivat hotellien porttien edestä. Kolkatassa olen ”joutunut” käymään jopa kahdesti, ja jälkimmäinen kolmen viikon työmatka oli jo hieman liikaa. Tokio on taas järkyttävän iso kooltaan, mutta pidin kaupungin lukuisista erilaisista osista ja muutenkin Tokio on tuntunut erittäin turvalliselta paikalta liikkua keskellä yötäkin. Tokioon voisin näistä kaupungeista palata, ja Istanbulissa olen käynyt myös useamman kerran sekä lomalla että stop-overia viettämässä.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Jani! Tuon Tokion puute meidän on kyllä vielä joskus korjattava – vaikka lentoaika sinne nyt onkin pitkä, mutta kaupan päälle saa kuulemma hyvällä tuurilla diplomin Pohjoisnavan ylittämisestä :-)
      Delhissä mekin asuimme Gurgaonissa jossain ”seitsemän tähden” hotellissa ja etenkin Intiassa se mielestäni oli tarpeen, sillä satunnainen turistikin tarvitsee siellä välillä irtioton kaupungin normaalista menosta. Istanbulissa olemme käyneet vaan kerran ja nykymeno Turkissa ei oikein houkuttele toistamiseen. Istanbulin lentokentällä joutunee kuitenkin jatkossakin joskus poikkeamaan, Dohan nykyisestä valta-asemasta huolimatta.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Kati! Toki pienemmät paikat ovat kohteina helpompia, mutta maabongarina on usein luontevaa ainakin aloittaa pääkaupungista, jonne on helpointa lentää.

  2. Meillä käytyjä tuolla listalla olevista on vain kuusi, ja näistäkin yhdesssä, Manilassa vain kääntymässä. Iso osa käymättömistä on sellaisia, että kiinnostuskaan ei niitä kohtaan ole järin suurta, mutta Delhi ja varsinkin Peking kiinnostaisi kovasti, ja molemmissa olisi tullut jo käytyä ilman pandemiaa. Buenos Airesin, Mexico Cityn, Osakan ja Tokion olen kokenut kaikki erittäin miellyttävinä kaupunnkeina, vaikka yleensä en ehkä suurista kaupungeista pidäkään.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Mikko! Delhissä kävimme osana Intian kiertomatkaa, eli omatoimisesti sitä emme kierrelleet. Pekingissä, Buenos Airesissa ja Mexico Cityssä – ja ihan vähän Osakassakin – liikuimme omatoimisestikin, eli kyllä niissäkin kaupunkien suuruudesta huolimatta selviää vaikka toki pienet, usein pittoreskit, kaupungit ovat turistille miellyttävämpiä.

  3. says: Daniel

    Mahtava tuo Delhin-kuva, Lassehan menisi melkein intialaisesta maharadžasta! Seitsemässä listan kaupungeista olen känyt, käymättömistä oikeastaan vain São Paulo kiinnostaisi. Mutta minulla on paha tapa alkaa googlailla kaiken maailman epämääräisiä paikkoja ja sitten todeta, että siellähän on vaikka mitä nähtävää ja kohta olen jo etsimässä lentolippuja. Niin että ehkä nyt yritän hillitä itseni.

    Tokiosta sanoisin, että ei se nyt mitenkään ehdottoman välttämätön ole. Japani itsessään on kyllä mielenkiintoisempikin kuin mitä kuvittelinkaan, mutta jos Japanissa on jo käynyt, niin tuskin Tokio tarjoaa mitään kovin mullistavaa.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Daniel! Kiertelimme ja katselimme tuolla ostoskeskuksessa ja tuon myymälän kaverit sitten halusivat välttämättä, että Lasse kokeilee muutamaa asua vaikka heti alusta alkaen oli selvää, että kauppoja ei synny. Meillä alkaa nyt tilanne palautua koronan jäljiltä siihen, että vähän pitää jo taas rajata matkavarauksia, jos vaikka yrittäisi pitää siitä kiinni, että vain kolme varausta kerrallaan ja uusi vasta kun joku niistä matkoista on tehty. Nyt ollaan jo vähän rajoilla, kun kahdet lentoliput on käyttämättä, kahdesta matkasta neuvotellaan siten, että hyvällä tuurilla keskustelut päättyvät matkavarauksiin ja kolmaskin vielä houkuttaisi …

    2. says: Daniel

      No mutta, kun koronan aikaan olitte pitkään alle tavoitteen eli ei ollut kolmea varattuna, niin eikö nyt pidä ottaa vähän takaisin eli tilapäisesti voisi mennä kolmen yli? Täytyyhän sääntöjä vähän taivuttaa tarpeen mukaan!

      Mä olen parhaillaan Las Palmasissa ja varattuna on tämän jälkeen vielä viisi matkaa, ja kuudetta, Saudi-Arabiaa, kovasti tässä pyörittelen. Sinne saisi viisumin nyt ihan helposti ja aiempi ”ei siellä mitään ole” -kantani on päivittynyt, vähän tämänkin blogin ansiosta. Haluaisin nähdä Jeddan vanhankaupungin.

    3. says: Pirkko

      Kiitos Daniel! Harkitaan … toisaalta kovin monta matkaa tuntuu vähän siltä, että vuosi on sitten jo liiankin tarkkaan ruudutettu, mutta toisaalta monelle kaavailemallemme matkalle ei oikein voi lähteä tuosta vaan huomenna tai edes ensi viikolla.

  4. says: Stacy

    Chennaissa (26.), Pariisissa (28.), Limassa (30.) ja Lontoossa (35.).
    Näistä Lima on melkoisen jännittävä, koska suuri osa kaupunkia on jyrkän rantatöyrään päällä. Sen lisäksi siellä on pyramideja. Kaupungissa sataa tosi harvoin. Lima nouseekin minulla ehdottomaksi suosikiksi.
    En ole kuitenkaan samaa mieltä listan kanssa. En voi millään tajuta, että Los Angeles on listalla niin pieni. Listalla on myös outo kaupunki nimeltään ”West Yorkshire”.
    Kiinnostava lista kuitenkin paikoista, mitä kannattaa enemmän tai vähemmän välttää. Ai niin, Chennaissa on apostoli Tuomaan hauta. Sopii epäillä.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Stacy! Näissä tilastoissa taitaa ongelmaksi vähän muodostua kuntajaot. Esimerkiksi äskettäin käymistämme kaupungeista Metro Manilan alue on 16 yhteenkasvaneen kaupungin kokonaisuus ja tällaisia esimerkkejä on suurkaupunkien osalta varmaan paljon. Ehkä Los Angelesin osalta sitten kuntarajat on jotenkin tilastoissa huomioitu eri tavalla. Lima ei tosiaan ollut hassumpi, mieleeni on jäänyt erityisesti suutelupatsas, jonka äärellä matkakumppanimme painostivat Lassenkin julkiseen suutelusessioon :-)

  5. Mielenkiintoinen lista. Tuosta liikenteesä kun mainitsit niin Kairon liikenne on kyllä sellainen, että en ole koskaan nähnyt moista. Hirveä ruuhka monikaistaisella tiellä ja siellä seassa oli sekä kamelit että aasit. Olipahan siinä suomalaisella ihmettelemistä. Tokiossa taas kaikki tuntuu toimivan kuin nakuutettu. Ihan kummaa miten kaupungit voivatkin olla niin erilaisia.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Paula! Delhin liikenteessä aasien tilalla ovat (tai ainakin runsaat 10 vuotta sitten olivat) norsut! Manilakin oli ihan toimiva Dhakaan verrattuna.

  6. Näin pienestä maasta ponnistavana nuo maailman suurimpien kaupunkien väkiluvut on kyllä jotenkin ihan tolkuttomia. Noista kaikista suurimmista olemme käyneet Mexico Cityssä kahteen otteeseen, Manilassa, Kolkatassa, Delhissä ja Istanbulissa, ja Toni lisäksi Pekingissä työmatkan merkeissä. Emme oikein kumpikaan ole varsinaisia suurkaupunkifaneja, mutta kyllä niidenkin rytmiin solahtaa mukaan, kunhan on ensijärkytyksestä toipunut, ja toisaalta ainahan sitä loppujen lopuksi asuu vain jossain tietyssä osassa jättikaupunkia, eikä koko metropolin kokoa varsinaisesti hahmota kovin hyvin.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Anne! Tuo on niin totta, että tarpeeksi isossa kaupungissa matkailija tai luultavasti ihan erityisesti siellä asuva kokee vain tietyn kaupunginosan. Esimerkiksi Manilassa ”kotimme” oli Makatissa ja turistiretken teimme Manilaan, joka on vaan yksi osa Metro Manilan isoa kaupunkialuetta.

  7. Listat näjöjään eläneet sen verran, ettei Mexico City ole enää läntisen pallonpuoliskon suurin kaupunki. Se on samalla ainoa, jossa näistä listatuista kohteista olen käynyt (peräti 10 tai 11 kertaa). Itse olen enemmänkin luontomatkailija, mutta toisaalta pidän myös suurkaupungeista, jos ne on suunniteltu siten, että myös autottoman on helppo liikkua paikasta toiseen.

    1. says: Pirkko

      Kiitos kommentistasi! Kun tähän aiheeseen vähän paneuduin, niin tulin ainakin kevyesti siihen tulokseen, että ”vanhat” suurkaupungit eivät enää juuri kasva, mutta uudemmat kasvavat niiden ohi – näin ilmeisesti myös Sao Paulon osalta. Toimiva (ja riittävän turvallinen) joukkoliikenne on kyllä turistille kiva – juuri Kööpenhaminasta palanneena muistelen vieläkin lämmöllä sitä miten joka paikkaan pääsi niin halutessaan vain muutaman sadan metrin kävelyllä ja muutaman minuutin vuorovälillä.

  8. Mielenkiintoinen lista! Olen itse käynyt noista vain Delhissä ja oli kyllä todella mieleenjäävä kokemus, mm. tuon liikenteen osalta.
    Muutoin olen ehkä keskittynyt enemmän luontomatkailuun viime vuosina lukuun ottamatta pienempiä kaupunkeja. Afrikan kaupungeista tulee mieleen Nairobi, jossa kävin 3 vuotta sitten.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Emilia! Delhi ei tosiaan jätä matkailijaa kylmäksi, monellakaan tavalla. Nairobissa muistelen kävelleemme ihan normaaliin tapaankin joillakin alueilla ainakin. Toki isossa kaupungissa piti liikkua myös autolla.

  9. Tykkään näistä sinun ”infopostauksista”, joista oppii uutta. Tosi mielenkiintoinen blogipostaus Pirkko. Noista maailman suurimmista kaupungeista olen käynyt vain Manilassa. Kyseinen kaupunki on jäänyt mieleen, sillä se oli todella ruuhkaisa ja ehkä eniten itseäni ahdisti siellä kirjaimellisesti todella iholle käyvä kerjääminen.

    1. says: Pirkko

      Kiitos kommentistasi! Manilan osalta – kuten kaikkien suurkaupunkien – alueella on paljonkin väliä. Me asuimme Makatissa, joka on tosi kivaa aluetta ja mm. expatien suosiossa ja teimme päiväretken vanhan Manilan keskustaan, vähän toki muuallakin kierrellen, muttemme nähneet oikein missään kurjuutta eikä kerjäläisiä. Tosin jälkimmäiseen voi vaikuttaa se, että kuljimme filippiiniläisen paikallisoppaan kanssa, yleensä he osaavat ”hoitaa” muut iholle yrittävät hyvin.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *