Kenian turvallisuustilanne

Nairobi

Tammikuussa 2014 osallistuimme Matkamessuille ensimmäistä kertaa messubloggaajina ja sen ”velvoittamina” keskustelimme paljon monellakin ständillä tarkemmin meitä tuolloin mahdollisesti kiinnostavista kohteista ja Simba Toursin kanssa jatkoimme keskusteluja vielä mailitse keväällä 2014 Uganda + Kenia -matkasta. Pienenä yksityiskohtana mainittakoon, että matkahahmotelmassamme oli tuolloin mukana myös vierailu Lamun saarella, Juha Vakkurin vahvasta suosituksesta.

Tuolloin tiedossamme oli jo Westgaten ostoskeskukseen syyskuussa 2013 tehty terroristi-isku, jossa kuoli 67 ihmistä, mutta emme antaneet sen häiritä. Mutta kun kesäkuussa 2014 terroristi-iskut Keniassa jatkuivat ja vielä Lamun saaren välittömässä läheisyydessä, hylkäsimme lopulta suunnitelman Afrikasta ja matkustimme kesällä 2014 Normandiaan ja Huippuvuorille.

Westgate Nairobi Kenia

Kenia oli kuitenkin suunnitelmissamme, ei vaan yhtenä uutena maana, vaan Karen Blixenin museon ja Masai Maran takia, olimmehan Serengetissä käydessämme käyneet jo lähes Masai Marassa ja samaan ekosysteemiin kuuluvan Kenian puoleisen osankin kokeminen kiinnosti. Kesällä löysimme sitten 2015 Aventuran Ruanda, Uganda, Kenia -yhdistelmän, joka vaikutti hyvältä kokonaisuudelta ja osui vielä juuri niille viikoille, jolloin Pirkkokin saattoi olla pari viikkoa lomalla, joten varasimme sen, kaikesta huolimatta.

Joulukuussa 2015 Keniassa emme tunteneet oloamme turvattomaksi missään vaiheessa.
Luonnonpuistoissa ihmisiä on sen verran harvakseen, että on vaikea kuvitella, että terroristi-iskut niihin ”kannattaisivat”.

Nairobissa kävimme (paitsi siellä Karen Blixenin museossa, josta vähän myöhemmin enemmän), myös Westgaten ostoskeskuksessa, kun satuimme olemaan lähistöllä ja pienen tauon tarpeessa.

Westgate Nairobi Kenia Westgate Nairobi Kenia Westgate Nairobi Kenia

Dormans Westgate Nairobi KeniaOstoskeskus oli ihan tavallinen länsimainen ostoskeskus, jonka ala-aulassa nautimme kahvilassa suolaisia ja makeita vohveleita, kahvia ja tuoremehua. Ihmisiä oli liikkeellä aika vähän – voihan olla, että ihmiset edelleen välttävät Westgatea. Toisaalta terroristi-iskut ovat vähentäneet Keniaan suuntautuvaa turismia, Nairobissa meitä kuljettaneen oppaan mukaan 45%, mikä on tietysti vaikuttanut paljon maan talouteen.
Emme Westgatessakaan suoranaisesti pelänneet, joskin syksyn 2103 tapahtumat olivat toki mielessämme, viimeistään sisäänkäynnin tiukkojen turvatoimien muistuttamana.

Illalla hotellilla luimme lehtiartikkelia, joka kuvaa ostoskeskuksen tapahtumia tuolloin yksityiskohtaisesti ja luemme miten samaisessa Dormansin kahvilassa ihmiset ovat yrittäneet hakea suojaa heittäytymällä matalan kaiteen viereen lattialla. Aika hurjaa, tavallaan, ajatella, että samassa paikassa me söimme ne vohvelimme.

Nairobi katumarkkinat

Päivän päätteksi pyydämme kuljettajamme jättämään meidät toiselle ostoskeskukselle, Yayaan, joka oli sen verran lähellä hotelliamme, että halusimme kävellä sieltä hotellille. Kuljettajamme tuntui olevan huolissaan siitä, että jaksammeko todella kävellä tuon 2 kilometriä iltapäivän helteessä, mutta kun vakuutimme jaksavamme (ja löytävämme) hän puolestaan vakuutti, että meillä ei ole mitään hätää, kukaan ei tee meille mitään.

kenialainen jouluenkeliSeuraavana päivänä lentokentälle mennessämme oli vielä kerran pakko ajatella turvallisuusasioita. Jomo Kenyattan lentokenttä on toistaiseksi ainoa kenttä, jolta olemme lentäneet, jossa matkustajat joutuvat nousemaan autoista ensimmäisen kerran jo muutaman kilometrin ennen lentokentän rakennuksia ja kulkemaan ensimmäisen kerran metallinpaljastimien läpi. Mutta hyvähän se on, että turvallisuuteen nyt panostetaan.

Kuljettajamme vaikuttaa tyytyväiseltä, kun toivottelemme toisillemme hyvää joulua, onhan jouluaatto. Hänen paras joululahjansa taitaa olla, että turistit ovat palanneet Keniaan: ”Mombasa is packed!”

Tags from the story
,
Join the Conversation

16 Comments

 1. Hienoa, että Keniassa otetaan turvallisuusasiat vakavasti – vaikka tietenkin on lievästi sanottuna ikävää, että noita juttuja edes tarvitsee miettiä. Turvallisuusasiat mietityttävät aina välillä niin matkaillessa kuin täällä Suomessakin. Olin itse aikanaan Myyrmannissa töissä ja olin juuri päässyt työvuorosta kotiin, kun Myyrmannin pommi räjähti. En siis onneksi ollut paikalla, mutta tapahtunut on vieläkin mielessä usein, jos satun asioimaan kyseisessä kauppakeskuksessa. Ulkomailla nuo terroriteot ovat olleet mielessä esimerkiksi Lontoon ja New Yorkin metroilla ajellessa. Egyptiin en ole matkustanut lomalle sen takia, että siellä turvallisuustilanne on ollut viime vuosina niin heikko. En halua ottaa tarpeettomia riskejä.

 2. says: Pirkko

  Kiitos Jenni!
  Niinkin paljon turismista elävälle maalle kuin Kenia iso pudotus turistien määrässä on vakava paikka, joten yrittävät kyllä varmasti parhaansa turvallisuuden eteen.

 3. says: Kiia

  Eräs ystäväni oli lääkisharjoittelussa Keniassa viime keväänä ja kertoi Nairobin tilanteesta samaa. Tosin heidän autoonsa oltiin pyritty slummialueella sisään, mutta onhan tuo eri asia kuin suoranainen terrorismi ja pommit, jolloin kuolonuhreja tulee väistämättä. Noita terroritekoja on ollut niin paljon viime aikoina ja faktahan on, että missä vain voi sattua mitä vain. Euroopassakin on viimeisten vuosien aikana sattunut vaikka mitä ja kaikista suurin riski taitaa olla missä vain massatapahtumissa ja julkisilla paikoilla, missä ihmiset liikkuvat.

  1. Kiitos Kiia! Liikuimme lyhyttä kävelyä lukuunottamatta auton ja kuljettajan kanssa Nairobissa, joten emme törmänneet mihinkään vakavasti ikävään. Mutta totta, missä tahansa taitaa nykyisin voida tapahtua mitä tahansa.

 4. Kyllä vaan harmittaa se, että näitä turvallisuusasioita todellakin täytyy pohtia vakavasti, kun tekee reissusuunnitelmia. Juuri ollaan lähdössä viisumireissulle Thaimaasta Malesiaan ja ainakin Kuala Lumpurin osalta ovat viranomaiset varoitelleet Isisin uhkauksista liittyen turistikohteisiin.
  Kävin muuten Keniassa noin 30 vuotta sitten ja kerran meidät yritettiin ryöstää isomman ryhmän toimesta. Silloin pääsimme juoksemalla karkuun, onneksi. Lisäksi meitä varoiteltiin joka paikassa varkaista ja mahdollisesta hengen lähdöstä, jos vaikka liikkui Mombasan kaduilla korut kaulassa. Muuten kyllä oli mielenkiintoinen maa ja hyvä jos turvallisuusasiat otetaan vakavasti.

  1. Kiitos Heidi! Taitaa Mombasa nykyisinkin olla melkein vaarallisempi kuin Nairobi, näin siis vain huhupuheiden perusteella, emme käyneet tällä reissulla Mombasassa.

 5. Kenia kiinnostaa paljon safarien ja rantojen osalta. Mutta ei voi mitään, turvallisuustilanne huolestuttaa. Siitäkin huolimatta, että täällä Melbournessa on varmaan ihan yhtä iso riski terrori-iskulle. Ei pitäisi liikaa antaa noiden iskujen vaikuttaa suunnitelmiin.

 6. says: Laura / My Passport Pages

  Harvassa taitaa nykyään olla ne mielenkiintoiset kohteet joissa turvallisuusasioita ei tarvitsisi etukäteen pohtia, valitettavasti. Varovainen on hyvä olla ja tiedostaa riskit, mutta erinäisistä iskuista huolimatta en halua matkustamista vähentää tai antaa pelolle liikaa tilaa. Ja kotihan todistetusti on se vaarallisin kohde kaikista ;) Varmasti ollut erikoinen tunne käydä tuolla tapahtumapaikalla, kaikki ne tapahtumat osaa varmasti kuvitella mielessään niin paljon paremmin (vai pahemmin?) sen jälkeen.

  1. Kiitos Laura! Emme varsinaisesti olleet tuonne suunnitelleet menevämme, mutta kun osui sopivasti reitille, niin kiinnosti nähdä paikka ja tosiaan, ihan tavallinen, tai tavallista hienompi, ostoskeskus se oli ja hyvin, jos Nairobissa olisin iskun aikaan ollut, olisin voinut siellä olla, minäkin.

 7. says: salaine

  Jollain tavoin sitä on niin sinisilmäinen ja uskoo hyvään mutta vastassa onkin paha maailma ja se on otettava vakavasti. Onneksi ymmärtävät turistin arvon ja tekevät kaikkensa tuvallisuuden vuoksi, kuten teillä on tehty.

 8. Työn puolesta seuraan Itä-Afrikan tilannetta ja tapahtumia päivittäin ja kyllä se vihaksi pistäää noiden turvalllisuutta hätyyttelevien ryhmittymien olemassaolo on. Turistit sen seurauksena kyllä usein karkoitetaan, mikä usein ei maan laajemman taloudellisen tilanteen suhteen ole kovinkaan kestävä veto. Tunisiassa asuessa seurasin, minkälainen kuolinisku Arabikevät sitä seuranneine juonenkäänteineen (islamistipuolueiden paluu ja heidän kannattajiensa toiminta) monelle alan toimijalle oli. Ei se turismi vieläkään ole siellä täysin toipunut, mikä m aassa, joka suurelta osin siihen nojautuu, on kauheaa. Hyvä kuitenkin, että Kenian safarit ovat turvassa!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Erja! Tuo Tunisia olisi meilläkin vielä käymättä, mutta juuri nyt emme ole oikein siitä innostuneet, kuten totesit, turistit noilla jutuilla karkoitetaan. Ehkei siellä nyt olisi lyhyelle vierailulle vaarallista, mutta niin kauan kuin on muitakin vaihtoehtoja, niin käymme niissä ensin.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *