Bloggaaja ja bongari Matkamessuilla

Matkamessut 2016

Sunnuntai ja rauhallinen lumisade. Hiljainen ja valkoinen kontrasti Messukeskuksen hälinälle ja värikkyydelle.

Kolmas kertamme Matkamessujen virallisena bloggaajana painottuikin aikaisempaa enemmän blogiin ja tapaamisiin muiden bloggaajien kanssa – kiitos Miljan, Tiian ja Sadun, jotka alle viikossa yhteistyössä ParisRion kanssa polkaisivat ideasta toteutukseen Blogipaviljongin.

Blogipaviljonki

Lauantai-iltapäivän vietimmekin sitten Blogipaviljongilla jutellen ihmisten kanssa niin matkustamisesta kuin bloggaamisesta ja yllätyimme ehkä hiukan siitä, että miten moni olikin erityisesti kiinnostunut blogin perustamiseen ja blogin kirjoittamiseen liittyvistä asioista. Ehkä meitä ensi Matkamessuihin mennessä onkin taas lisää, matkabloggaajia.

Bloggaajille suunnattua tai bloggaajien tuottamaa ohjelmaa messuilla olikin runsaasti.

Torstaina, ammattilaispäivänä, kuuntelimme paneelikeskustelua Matkailun trendit ja tulevaisuus, jossa monet matkailualan edustajat Mondon Kati Kelolan vetämänä keskustelivat mm. näistä teemoista:

 • Virtuaalinen matkailu valtaa alaa
 • Miten milleniaanit (1980-2000 syntyneet) matkustavat
 • Ilmastonmuutos, matkailijoiden vaatimukset palveluiden tuottajille
 • Miten seniorit matkustavat, lisääntynyt kolmen sukupolven matkustaminen yhdessä
 • Aasialaisten suuntaaminen maailmalle

Keskeisenä viestinä kaikkien teemojen osalta voisi väittää olleen, että ihmiset etsivät itse kohteensa, tietoa siitä  ja nekin, jotka eivät tee kaikkea omatoimisesti, haluavat itse vaikuttaa kokonaisuuteen.

Nordic Bloggers Experience -ohjelman puitteissa kuuntelimme Erik van Erpin esityksen SEO strategies increasing your success ja vaikka kaikki suomalaiset matkablogit, me tietysti mukaanlukien, ovat kertaluokkaa pienempiä kuin Erikin esityksessä vilahdelleet, niin aina sieltä joitakin asioita nousi esiin, joita ehkä kannattaa miettiä vaikkemme tätä kaupallisesti teekään:

 • 93 % ihmisten netin käytöstä alkaa hakukoneella
 • Sivun hyvällä ja loogisella rakenteellä (kategoriat, tägit) on iso merkitys sisällön löytymisessä
 • Omiakin juttuja kannattaa linkata toisiinsa aina kun se sisällön puolesta on relevanttia
 • Ihmiset eivät kauaa odota sivun latautumista, ole nopea, erityiesti isot kuvakoot hidastavat sivun latautumista
 • seuraa liikennettä sivullasi säännöllisesti: huomaat niin tilanteet, jossa jokin juttu kiinnnostaa lukijoita erityisesti kuin tilanteet, jossa sivusi eivät toimi lainkaan!
  Tässä kohtaa Erik oli, ihan asiallisesti, erityisesit huolissaan paljon matkailevien matkabloggaajien puolesta, matkalla ei ehkä tilastoja tule seurattua, mutta jos sivut ovat pitempään alhaalla, niin hakukoneet luokittelevat ne epäluotettaviksi ja luottamuksen palauttaminen tässä virtuaalimaailmassa kestää kauan, ihan kuten oikeassakin maailmassa.

Osa Erikin jutuista suuntautui meitä isommille saiteille, joissa kannattaa esimerkiki vertailla eri kirjoittajien juttujen menestymistä ja miettiä mitä menestyneimpiä juttuja kirjoittavat tekevät toisin kuin vähemmän menestyneet, ja kaupallista yhteistyötä tekeville saiteille, joissa seurataan klikkausten muuttumista ostotapahtumiksi.

Paria kohtaa jäimme kuitenkin miettimään, kuten Erikin paheksumista näille meidänkin käyttämille linkeille, jossa päivämäärä on osa linkkiä, ehkä meidän, joskus, pitäisi muuttaa linkitystyyppiä ja Erikin kommenttia siitä, että kuvat samalle alustalle, ei esimerkiksi Flickristä. Jälkimmäisen olemme, sattumalta, tehneet oikein, sillä juttujemme kuvat ovat samalla palvelimella kuin jutut ja vain erilliset kuvakertomukset Picasassa (Flickriä vastaava palvelu).

Abigail KingTorstain päätteksi kuuntelimme vielä esityksen The persuation power of social media, jossa kansainväliset vaikuttajat Abigail King (UK), Kei Shibata (Japani) ja Mariette du Toit-Helmbold (Etelä-Afrikka) kertoivat esimerkkejä sosiaalisen median vaikutuksista ja käytöstä eri tilanteissa. Muutamia poimintoja heiltä:

 • Ihmiset käyttävät jo enemmän aikaa sosiaalisessa mediassa kuin television äärellä
 • Abigailin esimerkki sosiaalisen median voimasta innostaa ihmisiä lähtemään matkalle käyttäen esimerkkinä ISISin rekrytointia oli kieltämättä voimakas!
 • Kein esityksestä mieleeni jäi lähinnä, että sosiaalisen median kenttä on ihan erilainen eri maissa, eli jos haluat tavoittaa japanilaiset, niin joudut etsimään eri kanavat kuin esimerkiksi Euroopassa
 • Mariette harrasti mietelauseita kuten ”Time is the new money” ja kertoi mm. miten olivat bloggaajien avulla saaneet ihmisiä myös yöpymään niin Stellenboschin viinialueilla kuin Sowetossa, mikä tietysti tarjoaa enemmän matkailutuloja näille alueille kuin päiväretket.

Esitysten jälkeen paneelikeskustelusta mieleeni jäi erityisesti Abigailin kommentti siihen, että ei pidä yliarvioida lukijoiden tykkäyksiä ja kommentteja: vanhemmat ikäryhmät eivät useinkaan reagoi netissä, mutta lukevat kyllä ja erityisesti matkailusta puhuttaessa, ostavat kyllä.

Traveldudes -saitin perustaja Melvin Boecher räväytti esityksessä Understanding the Valuea and Working with Social Media & Travel Bloggers aloittamalla väitteellä, että printtimedia on kuollut ja jatkamalla, että myöskään perinteiset mainokset netissä eivät toimi ihmisten alkaessa enevässä määrin käyttämään Adblockereita: sisältö on tärkeintä, viesti on saatava sisältöön, ei mainokseen. Muistutus siitä, että matkabloggaajat kertovat samasta ”tuotteesta” pitkään: ennen matkaa, matkan aikana ja sen jälkeen oli tietysti tosi, myös sellaisen matkabloggaajan osalta, joka ei tee sitä kaupallisesti.

Travel bloggers deliver

Lauantai oli jo yleisöpäivä ja sen myötä esityksetkin, jota torstaista merkittävästi lisääntyneen hulinan keskellä onnistuimme kuuntelemaan sisällöltään kevyempiä.

Riikka Krenn kertoi otsikolla Suomalaisten matkablogien yleisöprofiile – kenelle bloggaaja kirjoittaa? jo suhteellisen tunnettuja asioita kuten esimerkiksi, että niin bloggaajat kuin lukijat ovat valtaosin nuoria ja että eniten blogeista haetaan (tähän aikaan vuodesta) juttuja suomalaisten suosikkikohteista kuten vaikka Dubai, Thaimaa, Vietnam, Malesia Bali ja Kuuba.

Janicke Hansen professional Travel Bloggers Associationista muistutti otsikolla How to be a professional travel blogger, and how to work with one, että blogimatkoilla ollaa töissä eikä lomalla (ei nyt ihan yllättävää). Suomalaisen bloggaajan kannataa myös tutustua verotukseen yhteistöiden osalta (toimittajan huomautus).

Kaukokaipuu matkamessuilla

Esiintyjänä aivan erityisen sympaattinen Kaukokaipuu -matkablogia kirjoittava Nella kertoi otsikolla Kurkistus kameralaukkuun kuvausharrastuksensa kehittymisestä, käyttämästään kameravarustuksesta ja näytti kuviaan. Informatiivinen hyvän mielen esitys!
Harmaasuodatin täytyy hankkia ja muistaa Nellan vinkki, että jos matkalla jossain vaiheessa jättää kameransa minne tahansa, niin ainakin muistikortti kannattaa kuljettaa mukana. Rahalla (ja vakuutuksella) saa uuden kameran, mutta kuvat ovat ainutlaatuisia! Ja iPhonelle pitänee investoida Afterlight -ohjelmaan!

Kaukokaipuu matkamessuilla

Adalmina's Secret matkamessuillaAdalmina’s Secretin Anna-Katrin jutustelu otsikolla Risteillen Karibian kahdeksalla saarella ei kertonut enää muutamalla risteilyllä olleelle mitään uutta, mutta ei toki pidä väheksyä sen mahdollisesti vasta ensimmäistä risteilyään miettivälle antamaa kuvaa elämästä laivalla ja saariretkien vaihtoehdoista. Nuori nainenkin (ehkä milleniaali?) oli lopulta todennut, että jos lyhyessä ajassa saarilla haluaa tehdä muuta kuin löytää kivan hiekkarannan, niin laivayhtiön retket ovat nekin ihan varteenotettava vaihtoehto, ainakin jos on liikkeellä yksin, kuten hän, tai kaksinkin (kuten me).

Lauantai-iltapäivän vietimmekin sitten Blogipavinjongissa sen verran tiiviisti, että toisesta bloggaajien tapahtumasta Travel Bloggers Give Back -kirpputorista, jolla kerättiin rahaa Nepaliin, emme ehtineet näkemään kuin alkuhässäkän, mutta hyvin tuntui kauppa ainakin käynnistyvän ja myöhemmin illalla kuulimme, että ensimmäisen päivän tuotto Nepalin kastittomille oli jo lähes 1400 euroa.  Ehkä ne meidänkin lahjoittamat muutamat kirjat ovat jo löytäneet uudet omistajansa!

Travel Bloggers Give Back lauantaina matkamessuilla

Maabongareina emme messuilta kokeneet juuri mitään löytäneemme – tosin messujen puolustukseksi voi tietysti todeta, että aikamme kierrellä ständejä oli aika rajallinen. Kanadasta olisimme halunneet keskustella, mutta Kanada ei ollut messuilla mukana. Aventuran kanssa melkein jo laitoimme pakettiin Nepalin ja Bhutanin matkan syksylle, mutta sitä ennen on vuorossa Suomen kesä ja suunta Turku, Naantali, Ahvenanmaa.

Ja toki, maabongareina, tapasimme paljon muitakin maailmanmatkaajia messuilla, mutta valitettavasti tällä kertaa aktiviteetin blogin tiimoilta veivät turhankin nopeasti aina muualla.

Serlachiuksen ständillä meille jo museon kanssa aikaisemmin tekemämme yhteisyön tiimoilta tuttu Sanna innosti meitä tulemaan taas, olemaan yötä, ja tulemaan vielä Anselm Kieferin nähdäksemme ja aika houkuttelevalta tuo kuullostikin, pitänee kaivaa kalenteri esille!

Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä:

Tags from the story
Join the Conversation

56 Comments

 1. Kiitos tästä kattavasta tiivistelmästä, tällaista olin toivonutkin jostain pääseväni lukemaan! Tosi mielenkiintoista kun ei itse päässyt paikalle! Ehkä ensi vuonna..

  1. Kiitos Anna! Eipä kestä, kuten Blogipaviljongissa muutama kävijäkin totesi omalta osaltaan, niin osa blogin funktiota on myös muistiinpanojen kirjoittaminen itselleen, mutta samalla ne menevät muillekin tässä.

 2. says: Louise

  Thanks for the interesting talk with us yesterday and for this post. You certainly have a great blog. Will be following.

 3. says: Saana

  Kiitos tästä koosteesta, Pirkko. Jouduin itse missaamaan niin monta mielenkiintoista puheenvuoroa, että odottelen innolla näitä ”parhaat palat” -paketteja muiltakin bloggaajilta. Oli kyllä tiivis messureissu, mutta kokonaisuudessaan aivan mahtava!

 4. says: Stacy

  Olen moneen otteeseen mollannut maabongausta, mutta lopulta uteliaisuus voitti minut ja tänä vuonna päätin lähteä maabongaamaan ja hankkimaan itselleni 21. maan. En olisi ollut siitäkään tietoinen ilman matkablogeja. Toisaalta, minun maabongaukseeni tietysti aina liittyy muutakin, pitää saada geokätkö ja mielellään tavata uusia lintulajeja. Mielessä on etelänpuukiipijä, tulipäähippiäinen ja punapäänarsku. Kopissa käymällä tai Saudi-Arabian tullissa kääntyminen ei siis ihan riitä. Se onkin ihan hyvä kompromissi, koska maassa käyminen pelkän maan vuoksi ei minulle riitä.

 5. says: Indivue

  Hei! Tapasin Erikin lauantaina Matkamessuilla Blogipaviljongissa ja hän vinkkasi tästä teidän mainiosta blogistanne. Mukava lukea, mistä torstaina puhuttiin – Kerrassaan mainio tiivistelmä!

 6. says: sarsa

  Olipas mielenkiintoinen lukea asiapitoinen tiivistelmä messuista. Jotenkin omat kokemukseni messuista (minkä alan tahansa) on aina päämärätöntä haahuilua pisteeltä toiselle. Ikinä en ole osannut keskittyä mihinkään infopläjäyksiin. Ehkä seuraavalla kerralla.

  1. Kiitos sarsa! Vuodet opettavat … nyttemmin teemme aina, melkein liiankin tiukan, suunnitelman, ja jätämme haahuilun väliin. Vaikka toki siinä voi tehdä löytöjä!

 7. Kiva kuulla, että ehdit katsomaan esitystäni – näinkin sinut tuttuna kasvona siellä yleisön joukossa. :) Esitys oli tosiaan tarkoitettu erityisesti ensikertaa risteilyä miettiville, joten niinkin kokeneille matkaajille kuin teille ei jutuissa varmaankaan mitään uutta ja ihmeellistä ollut. Harmi, etten ennättänyt tulla blogipaviljonkiin juttusille – mutta ehkäpä seuraavassa kk-kokouksessa ehditään viimein vaihtaa matkakuulumisia. Innolla olen nimittäin lukenut Afrikan matkajuttujanne.

  1. Kiitos Anna-Katri! Meillä on tosiaan muutama risteily takana, mutta varmaan vähintään muutama myös edessä. Kivasti, ja luultavasti ihan asiallisesti ja rehellisesti, annoit vinkkejä myös saarille, että joskus itse, joskus valmiilla retkellä. Yllättävän hyvin ne isot laivat toimivat, myös noilla retkillä. Hyvin rasvattuja koneistoja :-)

  2. says: Pirkko

   Itse asiassa oikeastaan vaan työmatkoja: Pohjoismaat, Belgia, Luxemburg, Saksa, Ranska, Italia … näissä nyt ainakin. Eteläisen Ranskan reissut olivat sikäli vielä jännittävämpiä, että kohteeseen päästäkseen oli pakko ottaa Nizzan kentältä auto ja siis selvitä myös autoiluista ihan itse :-)

 8. says: Kiia

  Tämä oli mielenkiintoinen kooste messujen blogipuolen annista. Ehdimme itse tekemään tänään vain pikapyrähdyksen, mutta hyvältä näytti. Erityisesti mahtavia kirjalöytöjä tein Afrikan ja Koreoiden osalta..vaikka ei nyt reissua olekaan tiedossa niin haaveilu kannattaa aina ;)

 9. says: Laura

  Tämä oli hyvä kooste, kiitos! Vahvisti sitä ajatusta, että ensi kerralla pitäisi kyllä perjantaina raivata töiltä aikaa kuunnella luentoja – ja muutenkin oma läsnäolo pitäisi miettiä ajatuksella etukäteen.

  1. Kiitos Laura! Messuohjelmaan kannattaa kyllä hiukan paneutua etukäteen ja etsiä jopa paikkoja valmiiksi, muuten sinne kyllä eksyy, niin ajatuksissaan kuin ihan fyysisestikin.

 10. Hyvä tiivis yhteenveto! Oli erityisen mukava lukea niistä, mihin en itse kerinnyt osallistumaan. Toisaalta hyvää oli myös yhteenvedot niistä, mitä itsekin olin kuuntelemassa. Meni postauksesi osastolle kirjanmerkit selaimessa.

 11. Mielenkiintoista luettavaa, kun jäi itseltä messut väliin. Tietää nyt hieman paremmin, että mikä siellä on meininki :) Jos suunnitelmat menevät niin kuin pitääkin, jäävät seuraavatkin messut väliin… Harmi sinänsä, sillä kivahan tuolla olisi päivä tai pari viettää! :)

  1. Kiitos Terhi! Me olemme vähän joka vuosi viime vuosina miettineet, että ollako vai eikö olla, eli mennäkö messuille vai ei, mutta sitten jos olemme maisemissa olleet (ja töiden takia tammikuussa aina olen :-( ) niin olemme tuonne päätyneet. Ja aina niiltä jotain on tarttunut.

 12. says: Rouva Sana

  Olipa mainio kooste Pirkko, kiitos <3!

  Jutussasi oli niin paljon tarinaa, että siitä voisi nostaa esiin montakin näkökulmaa, Nyt silmäni tarttui tuohon mainitsemaasi tykkääjien ja peukuttajien määrään. Se oli nimittäin hyvä – ja tärkeä – huomio.

  Minusta ylipäätänsä tuijotetaan ihan liikaa näitä blogien ulkoisia lukuja. Niillä on ehdottomasti merkityksensä, toki: on tietysti eri asia, onko sinulla 10 vai 100 lukijaa. Mutta kyllä kaikista tärkeintä on heidän sitoutuneisuutensa (jota myös pystytään mittaamaan).

  Jos 100 lukijan blogissa seuraajat vain viivähtävät blogin sivuilla, sulkevat sivun ja siirtyvät seuraavaan blogiin, mutta 10 lukijan blogissa jutut luetaan huolella alusta loppuun (ja tartutaan blogissa tarjoittuihin vinkkeihin), kumpi on arvokkaampaa?

  Ehkä sittenkin ne 10 blogiin sitoutunutta lukijaa. Vähempi voi joskus todellakin olla siis enempi.

  Harmi, kun tiemme kulkivat messuilla niin eri aikaan. Nähdään joskus taas toiste <3!

  1. Kiitos Rouva! Tuo ”ihana, jees!” on tosiaan, ja ilmeisen tutkitustikin, nuoremmille sukupolville tyypillinen ilmiö. Vanhemmat hakevat lähinnä tietoa ja tilanteessa, jossa aikovat tilata ja ostaa, eli kontakteja on ehkä vähemmän, mutta ne ovat arvokkaampia.

 13. says: Nora

  Mahtava postaus! En itse päässyt paikalle, joten tämä koonti antoi kyllä paljon. Hyviä vinkkejä blogin kehittämiseen. En ole tiennyt, että matkamessuilla on noin paljon bloggaajia ja ohjelmaa bloggaamisteemalla. Ensi vuonna täytyy kyllä päästä paikalle!

 14. Suunnittelin tänä vuonna messuilla käymistä, mutta en sitten lähtenyt sisätiloihin, kun juuri olin niin monta päivää ollut pakkaspaossa sisätiloissa vauvan kanssa, ja juuri viikonlopulle tuli vihdoin täydelliset ulkokelit. Ehkä ensi vuonna :)

 15. says: Tanja

  Ollaan oltu monta kertaa samassa paikassa samaan aikaan messuilla, muttei onnistuttu törmäämään.. Blogiasi olen seurannut jo pidemmän aikaa ja jatkossakin taidan löytää täältä itseni :D

  Perässä tullaan, maabongauksen suhteen… Tavoitteena olis ens elokuuhun mennessä 40, muutama puuttuu vielä ;)

  1. Kiitos Tanja! Joskus sitten! Ja mukavaa, jos olet innostunut tutkimaan uusia paikkoja osittain ehkä senkin innoittamana, että kirjoitamme paljon maabongauksesta. Tärkeintähän on kiinnostus uuteen, eivät ne pisteet.

 16. says: salaine

  Olisi ollut mielenkiintoista ollut päästä blogikirjoitus kurssille. No joku toinen kerta. Olimme viime vuonna messuilla ja tapahtuma ei saanut syttymään. sinä olit kyllä löytänyt hyviä tärppejä.

 17. says: Assi

  Kiitos tästä tiivistelmästä! Paikoitellen tekstiä olisi voinut selkeyttää esim. lyhyemmillä virkkeillä ja esim. pilkutusta tarkistaa, mutta kyllä noistakin lopulta selkoa sai. Itsellänikin pahana tapana virkkeiden venyttely.

  Mutta siis tosiaan, kiva saada summausta messuista kun en itse paikalle päässyt! 2017 aion siellä kuitenkin olla. :)

  1. Kiitos Assi! Kieltämättä tekstiä olisi voinut hioa, mutta oli olevinaan kiire :-) Mutta kiitos palautteesta, yritän taas pitää asian paremmin mielessä.

 18. says: Heli

  Hyvä ja informatiivinen katsaus messuista, kiitos paljon! (Jos pienen vinkin/ toiveen täältä ruudun toiselta puolen vois esittää, niin väliotsikot ois helpottaneet lukemista näin pitkässä jutussa. )

  1. Kiitos Heli, erityisesti palautteesta. Tunnistan kyllä, että se on paikallaan, kirjoitin pitkän tekstin liian nopeasti yhteen pötköön, mutta olkoon nyt tällaisena täällä, kun se tällaisena tuli julkaistua.

 19. says: Titta / ikilomalla

  Ihan loistava kooste! Tuli ihan tunne, että olisin itsekin ollut paikalla! Todella mielenkiintoisia aiheita seminaareissa ja puheissa! Koska tiivistit kaiken todella hyvin, enää minua ei harmita niin paljoa, että en päässyt tällä kertaa mukaan! Kiitos!
  Titta / IKILOMALLA

 20. Kiitos tosi kattavasta postauksesta. En itse ehtinyt torstaina paikalle, joten oli kyllä mielenkiintoista kuulla näistä luennoista keskeisimmät pointit. Jospa ensi vuonna saisin raivattua tilaa kalenteriin ja ehtisin mukaan ammattilaispäivåän.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Heidi! Me panostimme noihin luentoihin, kun värikkäät esitykset eivät oikein tuntuneet mitään kuitenkaan antavan oikeasti ja esitteitä saa toki pyytämällä muutenkin.

 21. Kiva kooste, ja hyvin mukana myös niitä juttuja joihin ei itse ehtinyt osallistumaan. Matkamessuista sai tosiaankin kivasti kaikenlaista hyödyllistä irti ammattilaispäivinä, mutta yleisöpäivänä fiilis oli lähinnä kamala. Hirveä tungos ja hälinä! Ensi vuonna sitten toivottavasti voi jo pitää blogipaviljonkia tukikohtana.

  1. says: Pirkko

   Kiitos sarrrri! Blogipaviljongilla on kyllä ihan kiva hengailla …

 22. says: Henna/suurin onni

  Kiitos hyvästä jutusta Pirkko! Sain tästä jotenkin enemmän irti kuin muista messukoosteista, ehkäpä noista bloggaamiseen liittyvistä vinkeistä johtuen. Mikähän siinä on taustalla, ettei saisi olla päivämäärää url:ssä? Meinasin tämän joku aika sitten vaihtaa pois, mutta sen myötä olisivat kaikki blogin Facebookiin postaamani linkit lakanneet toimimasta. Ehkä tähänkin on joku kiertoreitti, jonka keksin, kun sisäinen nörttini kasvaa suuremmaksi tai joku fiksumpi vinkkaa.

  Minäkin aina vuodesta toiseen pohdin, kannattaako sinne messuille edes lähteä, kun ei sieltä jotenkin niin hirveästi kuitenkaan tartu mukaan, välttämättä edes ajatuksen tasolla. Nyt päätimme käväistä sunnuntaina iltapäivällä ja harmillisesti silloin Blogipaviljongilla oli hiljaista. No sainpa ainakin suklaata. Monet ständit olivat jo varhain iltapäivällä sulkeneet, ja harvoilla riitti enää intoa jutustella uusien kävijöiden kanssa. Onneksi kuitenkin joillain ja ehkäpä siitä syystä tällä kertaa jäi sellainen olo, että kannatti kuitenkin käydä, vaikka meininki yleisesti ottaen oli jo aika väsähtänyttä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Henna! Mekin olemme edelleen vähän sekaisin noiden erilaisten ohjeiden kanssa, sillä helposti löytyy yksi ohje, että tee näin ja toinen että tee toisin! Lauantai-iltapäivällä oli vielä aika vilkasta, mutta hiljeni se silloinkin iltaa kohden.

 23. Kiitos hienosta koosteesta! Pistän sen jakoon omiinkin kanaviini. :)

  Mukavaa, että tulit kuuntelemaan! Toivottavasti sinä olet joku kerta messuilla puhumassa maabongauksesta – kuuntelisin sitä puhetta mieluusti!

 24. says: Pirkko

  Kiitos Nella! Taitaa kuitenkin maabongaus pysyä sen verran pienenä niche-alueena, ettei siitä ihan joka vuosi kannata messuillakaan puhua :-)

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.