Algeria on Afrikan suurin maa

Algeria Sudan

Vanhentuneen matkaoppaan innostamana tulimme opiskelleeksi maailman suurimpia (pinta-alaltaan) valtioita. Algeriaa esittelevä matkaopas kun väitti maan olevan Afrikan toiseksi suurin valtio ja jäimme pohtimaan, että mikä sitten olisi suurin.
Mutta Algeriahan se on! Nykyisin toiseksi suurin on Sudan, joka tuon oppaan kirjoittamisen jälkeen on jakaantunut kahdeksi valtioksi.

Algerian reissumme jälkeen olemme käyneet kaikissa maailman 10 suurimmassa valtiossa ja tuon lista bongaaminen taitaa jäädäkin tuohon, sillä seuraavina listalla ovat Kongon demokraattinen tasavalta ja Saudi-Arabia, joista Kongo ei riittävästi kiinnosta hiukan haastavana maana ja jälkimmäiseen emme pääse.

Maailman suurimmat valtiot

Maailman kymmenen suurinta valtiota väkiluvultaan olemmekin kattaneet heikommin, sillä heti sijalta neljä löytyy Indonesia, josta toistaiseksi olemme nähneet vain Jakartan lentokentän. Mutta emmeköhän mekin vielä joskus Balille päädy.
Pakistanista, Nigeriasta ja Bangladeshista en olisi niinkään varma. Sijalla 12 olevan Filippiinit voisi harkita liittävänsä johonkin Aasiaan suuntautuvaan matkaan.

Maailman väkirikkaimmat valtiot

Maailman kymmenen rikkainta valtiota onkin jo tullut tsekattua. Ja yhdentenätoista on tälläkin listalla Saudi-Arabia …

Excel-hirmuna (?) vertailin myös näiden kolmen listan sisältöjä toisiinsa ja sain tehtyä seuraavat päätelmät:
Maailman rikkaimmat valtiot

 • Rikkaimpien listalle mahtuu muilta listoilta vain Yhdysvallat.
 • Monen väkirikkaista maista ovat, melko luonnollista, myös niitä suurimpia, pinta-alaltaan. Poikkeuksina Pakistan, Nigeria, Bangladesh ja Japani – kaikki tunnetusti tiheään asuttuja.
 • Isoista maista myös rikkaita ovat vain Yhdysvallat ja Australia.

Juu, kaikkea kivaa nippelitietoa sitä Excelin vlookupilla voi sopivasta datasta etsiä :-)

Ihan uusia matkahaaveita tämä harjoitus ei tuottanut: Bali ja Saudi-Arabia ovat olivat jo listalla ja Filippiinitkin on ollut sinne viime aikoina tunkemassa. Ajoituksesta tosin ei minkään näiden osalta ole vielä tietoa.

Tags from the story
Join the Conversation

14 Comments

 1. says: Stacy

  Maantiede on mielenkiintoista. Noista kaikkein eniten jäivät mieleen se, että piskuinen Bangladesh omaa Venäjän väestömäärän ja että San Marino kuuluu rikkaimpien joukkoon. Härmä keikkuu siinä 25. sijan paikkeilla. USA, Venäjä, San Marino ja Norja ovat käytyjen joukossa noilta listoilta. Ihmettelen, mikä San Marinon tekee rikkaaksi.

  1. Kiitos Stacy! Yksi maailmanmatkaajatuttavani kävi äskettäin Bangladeshissa ja kyllä siellä kuulemma aika ruuhkaista on. San Marinosta tulee mieleen, että kaipa se toimii jonkinlaisena veroparatiisina ainakin italialaisille.

 2. Mä tykkään kaikista tilastoista! Törmättiin töissä taannoin yhteen Lontoosta kertoneeseen lastenkirjan uusintapainokseen, ja siinä (muistaakseni 50-luvun ajanhenkeen sopien) kerrottiin Lontoon olevan maailman suurin kaupunki. Sen jälkeen piti tietenkin tarkistaa, miten asian laita olikaan nykypäivänä. Tällä hetkellä kutkuttaisi eniten tällaisiin tilastoihin nojaten kierrellä vaikka top 5 tai 10 Euroopan pienintä valtiota. Niitä on jo muutama plakkarissa ja ne on kovin sympaattisia :)

  1. Kiitos Noora! Tuo on hyvä huomio tuosta miten kauan sitten maailman suurimpien kaupunkien listalla oli eurooppalaisiakin kaupunkeja. Nyt listan kärki taitaa olla täynnä kiinalaisia kaupunkeja, joista useimmat eurooppalaiset eivät ole koskaan kuulleetkaan. Niin se maailma muuttuu.

 3. Hihi. Tilasto- ja maantiedefriikkinä tällaiset jutut uppoaa muhun kuin veitsi voihin. Mulle on aikanaan ollut suurinta hupia maailmassa opetella ulkoa karttoja, vuoria, meria, kaupunkeja ja lippuja. Algeria kiinnostaisi maantieteen lisäksi myös matkakohteena, sitä voisikin ryhtyä kotona markkinoimaan….

  1. says: Pirkko

   Kiitos sarrrri! Samoilla linjoilla, erilaisia tällaisia listoja voisi askarrella ja tutkia illasta toiseen :-)

 4. Herra Longfield voi antaa hyviä vinkkejä jos joskus suuntaatte Pakistaniin. Tosin ei se hän kyllä varmaan suosittele maahan matkustamista, sen verran outoja reissuja ovat sinne suuntautuneet työmatkat olleet.

  1. says: Pirkko

   Kiitos! Ja kiitos lupauksesta Pakistan-vinkeistä. Emme kuitenkaan ole ensimmäiseksi suuntaamassa noin vaikeaan ja epävakaiseen maahan niin kauan aikanaan kun helpompia ja mukavamman tuntuisia maita riittää. Vaikka eihän sitä koskaan tiedä …

 5. Olen mielenkiinnolla seuraillut teidän reissua Algeriassa. En ole käynyt, enkä tiedä kovin montaa joka olisi käynyt teidän lisäksi. Oikeastaan voin tunnustaa, että en tiedä koko maasta kovasti mitään. Se on kuitenkin paikka, joka kiinnostaisi jostain syystä kovasti.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Anna! Muutamia Maailmanmatkaajia tiedämme täällä(kin) käyneen ennen meitä, eli ei tämä nyt niin ainutlaaatuista ole. Juttuja Algeriasta lisää sitten lähiviikkoina.

 6. Tosi hauska postaus. Pitkäperjantain hupina arvuuttelin mieheltä suurimpia valtioita (niissä hän oli aika hyvä) ja rikkaimpia (siinä arvaukset ei menneetkään ihan niin nappiin). Entä mitkä mahtaisivat olla maailman 10 pienintä valtiota kooltaan ja väkiluvultaan?

  1. says: Pirkko

   Kiitos Heidi! Tuo rikkaimpien lista on tosiaan ”oudompi” ja jos öljyn hinta jatkaa laskuaan, niin saattaa vaihtuakin jo lähivuosina joltain osin. Pienimmätkin löytyvät tietysti Wikipediasta, mutta en niihin nyt tällä kertaa paneutunut.

 7. says: Sir Bizler

  Mä olen ollut aina lista ja maantietofriikki. Just tälläiset asiat kiinnostaa ihmisiä yllättävän harvoin. Jostain syystä, en kuitenkaan matkusta listojen mukaan tai oikeastaan matkustan, mutta ne ovat listoja hotelleista ;)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sir! Minulle listat tuovat aina mieleen jonkun maan, jota ehkä muutenkin olen joskus kevyesti suunnitelmiimme yrittänyt tunkea. Hotellit valitsemme usein vaan sijainnin ja hinnan perusteella (kuitenkin niin, että tähtiä on riittävästi).

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *