Viikko Lofooteilla – mitä se maksoi?

Svolvaer map

Vielä yksi yhteenvetojuttu Lofooteille suuntautuneesta matkastamme ja sen jälkeen lupaan keskittyä olennaiseen, rantoihin, vuoriin, pieniin kyliin. Mutta tiedän, että osa teistä on kiinnostunut myös matkamme kustannuksista, ja viimeisetkin luottokorttiostokset ovat jo ilmestyneet korttiemme tiliotteille, joten tässä tämä.

Kuten aina, kustannukset ovat kahdelta hengeltä eivätkä sisällä aterioita, paitsi aamiaiset silloin kun ne sisältyvät hotellihuoneen hintaan. Ruokakustannuksista mainitsin jo edellisessä yhteenvetojutussa, että ne olivat meiltä n. 70 euroa per päivä.

Liikkuminen

Matkalla Moskenesiin
Lauttamatka Bodöstä Moskenesiin
Lennot, Norwegian (Oslon ktta) ja SAS (Arlandan ktta)
(sisältää lisämaksun matkalaukuista 114.97 euroa SASille)
733,56
Lentokenttäpaikoitus 69,00
Auton (Ford Focus autom.) vuokra ja polttoaine 865,47
Taksi Bodössä yöllä kentältä hotellille 15,97
Lauttamatkat Bodö – Moskenes ja Moskenes – Bodö (auto ja 2 henkeä) 216,74
Liikkuminen yhteensä 1 900,74

Majoitukset

Henningsvaer Bryggehotel
Henningsvaer Bryggehotel (valkoinen rakennus)
Scandic Svolvaer
Scandic Svolvaer (punainen rakennus pylväiden päällä)
– Bodö Radisson Blu 1+1 yö 186,50
– Hagstua, 2 yötä 271,44
– Henningsvaer, 2 yötä 360,88
– Scandic Svolvaer, 2 yötä 439,64
– Sörvägen Inn, 1 yö 90,48
Majoitukset yhteensä 1 348,94

Majoitusten löytämisen vaikeudesta ”vain” 2 kuukautta ennen matkaa kirjoitinkin jo aikaisemmissa jutuissa – saarilla ON keskikesällä täyttä- ja se näkyy tietysti myös hinnoissa. Jos vertaa per yö hintaa Bodön Radisson Blussa ja Scandic Svolvaerissa niin jälkimmäinen oli yli 2 kertaa kalliimpi eikä hotellien tasoissa ollut juuri eroa, tai jos oli, niin Radisson Bluen hyväksi (ainoa hotelli, jossa oli pieni jääkaappikin).

Henningsvaer Bruggehotel oli minusta hintansa arvoinen.

Jos missä tahansa olisi ollut tilaa, niin Å:ssa olisimme ehkä majoittuneet Smaken av Lofoten -hotelliin ja Hagstuan mökin sijaan Kraemmervika Havniin Ballstadissa, jossa kävimme nyt vaan syömässä.

Retket, taidenäyttelyt ja muut pääsymaksut

Kaviar Factory Henningsvaer
Kaviar Factory Henningsvaer
Aarre Sundin pienessä museossa
Aarre Sundin pienessä museossa
Retket, museot ja muut pääsymaksut (2 hengeltä)
Midnight Sun -veneretki Henningsvaerissa 183,91
– Lofoten Akvariet Kabelvågissa 22,35
– Kaviar Factory Henningsvaerissa 21,29
– LofotensHus Henningsvaerissa 17,56
– Nusfjord 10,65
– Sund (vain 1 hengeltä) 9,58
Retket yhteensä 265,34

Henningsvaerissa oli kivasti tarjolla niin nykytaidetta (Kaviar Hus) kuin vanhaa norjalaista taidetta (LofotensHus). Kummassakin kannatta käydä – ja LofotensHusin lyhyt elokuva elämästä Lofooteilla on hyvä!

Pienet kalastajakylät kuten Nusfjord ja Sund perivät pääsymaksua joka kattoi koko alueen, eli niissä ei voi käydä edes kahvilla maksamatta tuota sisäänpääsymaksua. Sundkin kohdalla Lasse valitsi (ilmaisen) kävelyn aallonmurtajalla kyläsepän työnäytöksen ja museon sijaan.

Kabelvågissa lähellä Svolvaeria on isompi kokonaisuus Skrei, jossa samalla alueella on kiva pieni akvaario (ei delfiinejä, mutta norjalaisia ruokakaloja kuten turskia, lohia ja kampeloita ja söpöjä merisiilejä), museo ja taidegalleria. Näihin voi ostaa yhteislipun tai käydä vaan yhdessä, kuten me päädyimme tekemään.

Useimmat valmismatkat Lofooteille taitavat  käydä myös Viikinkimuseossa, mutta me päätimme, että vierailu Rosalan Viikinkikeskuksessa joskus vuosia sitten riittää meille viikingeistä.

Muut kulut

Sörvägen Inn
Sörvägen Inn
Omatoimiaamiainen Hagstuan mökissä
Omatoimiaamiainen Hagstuan mökissä
Valuuttakulut vs. keskikurssi
(Change Groupin mahtavat kulut tästä 37.76 alun 1500 NOKille)
65,20
Matkamuistoja, postikortteja ja muutama pieni tuliainen 51,95
Kaikki yhteensä (2 hengeltä) (9 vrk)  – 1 816,09 per hlö
3 632,17

Vaihdoimme hiukan käteistä Helsinki-Vantaan kentällä, jossa nykyisin tarjolla on vain Change Groupin pisteitä. Ei kannata, kulut olivat ihan poskettomat, mutta tulipa nyt sitten opittua kantapään kautta tämäkin. Yleensä myös valuutanvaihdossa olemme painottaneet helppoutta viimeisen euron säästämisen sijaan, mutta tuossa kulut olivat jo niin kovat, että ei kiitos toista kertaa. Loput valuutat nostimme pankkiautomaatista Bodössä. Ja tosiaan, tietäen sen, että luottokorttiostokset veloitetaan melko lähellä keskikurssia, niin tapaan arvostaa käteisostokset samaisella keskikurssilla ja laskea eron valuuttakuluksi, joten myös pankkiautomaatista nostetulle käteiselle kertyi hiukan kuluja.

Kontikin järjestämä Taloustaito -lehden 5 vrk:n lukijamatka maksoi kesäkuussa 1 495 euroa per henki 2 hengen huoneessa.  Tuosta 5 päivästäkin toki osa meni matkaan saarille ja saarilta, siinä missä mekin olimme mennen tullen yötä Bodössä.

Tags from the story
,
Join the Conversation

32 Comments

 1. says: Anna / 270 degrees

  Kiitos, tämä antoi hyvin osviittaa! Kallista, mutta varmasti reissun arvoista :)

 2. says: IKILOMALLA

  Erittäin mielenkiintoinen ja kattava kooste reissunne kuluista. Kiitos, että avaatte kustannukset perusteellisesti, näistä on varmasti paljon apua vastaavanlaista reissua suunnitteleville. ?

  Tuo valuuttakulu kuulostaa kyllä hurjan isolta. Harvoin tulee ajateltua ja laskettua, että kuinka paljon ”turhaa” rahaa saattaa valuutanvaihdossa menettää. Tämä avasi silmät. Kiitos vinkistä.

  Titta

  1. Kiitos Ikilomalla! Kun omasta mielenkiinnostamme näitä tapaamme seurata, niin niiden julkaiseminen on sitten jo aika pieni vaiva. Lennot ja majoitukset ovat helppoja seurattavia, noita pienempiä sinne tänne maksettavia pääsymaksuja pitää joskus vähän erikseen muistella.

 3. says: Heli

  Nämä teidän reissujen kustannusyhteenvedot ilahduttavat kovasti! Auttavat laittamaan omia reissuhaaveita realistisempiin raameihin. Kiva että näitä näkee myös muilta kuin kengännauha-budjetilla reissaavilta!

  1. Kiitos Heli! Meidänkin mielestämme on hyvä, että kerrotaan erilaisista vaihtoehdoista. Toki Norjassakin voi varmaan liikkua aika edullisesti kun valitsee kulkuneuvoksi pyörän ja asunnoksi teltan ja ottaa vielä omat eväät mukaan :-) – mutta kaikkihan eivät halua (tai voi) tehdä niin.

 4. Me koettiin tuo sama valuuttahuijaus (minusta se menee jo huijaamisen puolelle) viime kesänä Kroatian valuuttaan vaihtaessamme: 600 eurolla sai paikallista valuuttaa ko. vaihtopisteellä vaivaisen 484€ arvosta.

  Tykkäsin tästä tavasta esitellä kulut, toivottavasti sallit lainata tätä, kun teen oman vastaavan.

  1. Kiitos Hannele! Mukavaa jos pidit kustannusjutustamme. Suunnilleen samaan tyyliin olen näitä tehnyt jo muutaman vuoden ja tuskinpa taulukkoa osana blogipostausta voi ”patentoida”, eli siitä vaan tekemään omia. Jos haluat jakaa seuraajillesi enemmänkin näitä, niin linkillä https://meriharakka.net/category/kustannukset/ löytyvät kaikki meidän tällaiset yhteenvetomme.

 5. Kuten kommenteista näkee, tällaiset postaukset kiinnostavat. Taidanpa ehkä itsekin tehdä meidän omasta Norjan reissusta vastaavan ja linkata tämän siihen, niin saapahan ihmiset käsitystä hieman eri Norjan alueiden hintatasosta. Mutta sen voin sanoa kyllä tässä suoraan, että hyvin vastaavat omat omakohtaiset kokemukset Norjan hintatasosta. Majoitukset on kesän sesonkiaikana kalliita ja samoin ravintoloissa syöminen alkoholista puhumattakaan. Omaa budjettia tietysti auttoi se, että vaeltamisessa ei tule muita kuluja kuin auton parkkimaksut. Mutta palataanpa tähän postauksen muodossa :-)

  P.S. Toi SAS:n laukun hinta on kohtuuttoman korkea. Itsellähän SAS hukkasi kaikki kolme rinkkaa, joita sitten toimitetiin hotelliin perästä päin. Vastaavasti paluumatkalla lennätettiin lopulta meidät Turkuun ja taksi sieltä kustansi SASia reilut 300e Tampereelle. Eli pakko kai noita kuluja on jollakin tavalla saatava takaisinpäin :-D

  1. Kiitos Rami! Kuten joku tuossa taisi todeta, niin Norjaan sopinee hyvin tuo muinainen mainoslause ”ihanan kallista”.
   Mukavaa, että osaltamme pääsimme osallistumaan teidän matkanne kuluihin eikä SAS sitten joutunut jättämään teitä tai tavaroitanne matkalle :-)

 6. Ei tähän voi oikein muuta sanoa, kuin että ihanan kallista! :D

  ”Vaihdoimme hiukan käteistä Helsinki-Vantaan kentällä, jossa nykyisin tarjolla on vain Change Groupin pisteitä. Ei kannata, kulut olivat ihan poskettomat, mutta tulipa nyt sitten opittua kantapään kautta tämäkin.”

  Vaihdoin nyt Puolaan lähtiessä kentällä 50 euroa Puolan valuuttaan ja voi hyvänen aika, että oli paska kurssi. Palvelumaksu ei mielestäni ollut kovin paha, mutta ”menetin” vaihdossa yli 10 euroa vrt. jos olisin vain odottanut perille pääsyä ja mennyt nostamaan automaatille. Zlotyt nyt eivät muutenkaan kai ole mitään vahvinta mahdollista valuuttaa, mutta pikkasen kyllä ärsytti tajutessani, että nyt tuli muuten takkiin ja pahasti!

  1. Kiitos Anne! Tuosta Change Groupista vielä, niin en tapaa ajatella erikseen kuluja ja kurssia valuuttojen osalta. Yritän vaan laskea, että keskikurssilla (XE-sovelluksella) olisin saanut näin paljon ja nyt sain näin paljon ja loput ovat sitten kuluja. Mutta niin tai näin, niin tuo Change Group on kyllä todella huonoin vaihtoehto mitä koskaan olen tullut käyttäneeksi.

 7. Itse olen aika höveli yleensä noissa valuutanvaihdoissa, enkä oikeen jaksa ottaa selvää kursseista ja palvelumaksuista. Täytynee skarpata jatkossa, sillä muuten kyllä jaksankin sitten venyttää penniä viimeiseen asti.

  Melko hintavaa tuo majoittuminen kyllä, mutta on hyvä tietää, että on todella järkevää olla ajoissa majoitusten kanssa jos Lofooteille suuntaa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Outi! Lyhyen sesongin paikoissa majoituksen suhteen on hyvä olla ajoissa. Lofoottien lisäksi sama tilanne oli kun muutama kesä sitten kävimme Nantucketissa ja Martha’s Vineyardilla, kesäsaaria molemmat.
   Ja Huippuvuoret on myös esimerkki paikasta, josta majoitusta ei välttämättä kesäaikaan löydy mille päivälle tahansa ainakaan valittavaksi asti, ellei ole ajoissa liikkeellä.

 8. Mä en ole koskaan vaihtanut valuuttaa lentokentällä ja ei näemmä kannatakkaan. Norja on kyllä kallis maa. Lofootit kyllä kiinnostelee tosi paljon ja varmasti tuonne suuntaan joku päivä. Lompakkoon näköjään saa varata tuohta enemmän ja majoitusten varaamisessa olla ajoissa :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Jenna! Juu ei näemmä kannata. Keskikesää Lofooteilla kannattanee katsella viimeistään tuossa maalis-huhtikuussa, veikkaisin. Me katsoimme toukokuun lopulla ja täyttä oli.

 9. Onpa todella hyvin ja selkeästi jäsennelty budjettipostaus. Ja kiva, että olet laskenut kaikki vielä lopussa yhteen ja vielä senkin, mitä matka maksoi per henkilö. Joskus tällaisia postauksia lukiessa tulee turhautuminen, kun mitään yhteissummaa ei lopusta löydy, enkä koskaan jaksa alkaa summia laskemaan yhteen itse.

  Oli juuri niin hintava, kuin mitä olin ajatellutkin. Silti Lofootit kiinnostaisivat kyllä kovasti!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Teija! Siitähän se excelistä kohtuutyöllä siirtyy summineen kaikkineen blogiin :-)

 10. Liityn kuoroon ja kehun, että hyvä postaus. :) Itsekin kirjoittelen aina näistä kuluista. Niistä moni kuitenkin kyselee kasvotusten, mistä voi päätellä raha-asioiden kiinnostavan. Ja ilman muuta omia matkasuunnitelmia tehdessä helpottaa kummasti, jos blogeista löytyy osviittaa hintatasosta. Tästä postauksesta käy hyvin ilmi, että Lofooteille ei näemmä kannata yrittää tyhjätaskuna (eikä olla varausten kanssa liikkeellä viime hetkellä).

 11. Kiitos Jenni! Sekin kiva (?) puoli kulujen avaamisessa on, että tulee samalla sivulauseessa kerrottua, että matka on tehty omalla rahalla, jota siis tässä tapauksessa meni aika paljon …

 12. Kiitos tästä avaamisesta. Vähän kuten odotinkin, majoitus ja muut ”pakollistet” kulut ovat aika hintavia täällä pohjolassa. Valuutat vaihdan itse aina pankissa tai nostan sen maan automaatista. Kerran olen vaihtanut kentällä ja harmittaa vieläkin se kurssi. Siitä vuosia jo oppineena, en vaihda ikinä enää kentällä :) Pärjäiskö siellä kokonaan pelkästään kortilla?

 13. says: Pirkko

  Kiitos Sanna! Kaipa siellä melko pitkälle ainakin olisi pelkällä kortillakin tullut toimeen, mutta ihan pieniä kahvila- ja kauppalaskuja maksamme mieluiten kuitenkin vielä käteisellä.

 14. says: Lotta | Watia.fi

  Tuttuja maisemia. Aika tyyris reissu kun vertaa omaan matkaan, joka tehtiin asuntoautolla. Leirintäalueet eivät hinnoiltaan paljoa Suomen hinnoista eronneet. Toki eri asia asua hotelleissa. Osa hotelleista tosin hyvän hintaisia nekin!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Lotta! Asuntoautokin, jos sellaisen vuokraa, maksaa tietysti jotain ja asumismukavuus taitaa silti jäädä vähän hotellien alle. Tosin sitten aikataulun täydellinen vapaus olisi sellaisella liikkuessa plussaa.

 15. says: Tanja

  Norja on kallis maa, ollut aina ja aina tulee olemaan mutta eipähän siellä kovin useasti tule kuitenkaan käytyä ja taisi joka euron arvoinen kuitenkin teidän matka olla :)

  Ja mä oon yhä sitä mieltä, että jokainen raha mitä matkustamiseen kuluu on sen arvoista, samanlaisia muistoja ja kokemuksia ei voi saada vain kotona olemalla.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Tanja! Kallis, mutta myös kaunis. Viimeisen, sanotaanko nyt 10 vuoden mittaan, olemme tainneet siellä käydä 3 lomalla ja voisin hyvin kuvitella, että pari kertaa mahtuisi seuraavaankin 10 vuoteen. Onhan se kuitenkin ihan tuossa naapurissa.

 16. Ei tämä ehkä ihan mun matkabudjetin kohde ole… ;) Mutta nämä on tosiaan hyviä postauksia ja taidan itsekin jatkossa merkkailla kuluja tarkemminkin ylös. Tosin mun mielestä ruokakulut kuuluu edelleen näihin laskelmiin mukaan! :D Kotona ei mene 70 euroa päivässä ruokaan.

 17. says: Pirkko

  Kiitos Meri! Toki tuosta varmaan yhtä sun toista voisi tinkiäkin, asumalla hostelleissa ja ostamalla ruokaa kaupasta. Ruokakuluista, totta, emme mekään ihan 70 euroa päivässä kotona kuluta, mutta ehkä n. 40 euroa kuitenkin.

 18. says: Pauliina Järvelä

  Kiitos paljon. Tuo lauttamatka oli aika kohtuuhintainen muuhun verrattuna. Pitää tutustua, onko kalliimpaa mennä vain yhteen suuntaan ja paljonko lisähenkilöt maksavat. Lautta lienee hyvä varata etukäteen.
  Tusen takk!
  Pauliina Järvelä

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *