Säätiedotuksia Lofooteilta

Henningsvaer feature

Varauduimme niin henkisesti kuin varustein sateiseen viikkoon Lofooteilla. Luimme esimerkiksi tällaisen lauseen aiheesta ennen matkaamme: ”A week straight of a misty gray sky is not an uncommon occurrence, oftentimes leaving me frustrated that my camera just sits in my backpack.”

Suomeen luvattiin helteitä, mikä ei meitä harmittanut, sillä emme niistä juuri välitä. Mutta sen verran kiinnostuimme aiheesta sää, että päätimme kuvittaa Instagram-tilimme joka päivä yhdellä sääkuvalla. Tällainen oli heinäkuun viimeinen viikko kesällä 2016 Lofooteilla: ei satanut viikkoa putkeen. Itse asiassa satoi vain kahtena aamuna ja silloinkin kirkastui viimeistään puoleen päivään mennessä. Varsinaisia sadevaatteita käytimmekin vaan meriretkellä ja silloin vaan siksi, että olivat lämpimimmät vaatteemme.

Lofoottien matkamme alkoi lennoilla Helsinki – Oslo – Bodö. Olimme perillä myöhään illalla, joten majoituimme yhdeksi yöksi paikalliseen Radisson Blu -hotelliin (mennen tullen). Vuokra-autonkin noudimme vasta seuraavana aamuna, sillä emme halunneet yöllä paneutua outoon autoon ja kaupunkiin.

Bodö sää Hagstua sää

Seuraavana iltapäivänä matkustimme lautalla Lofoottien eteläkärkeen, Moskenesiin. Olisimme mielellämme majoittuneet vaikka ihan eteläkärkeen, Å:n kylään, mutta olimme liian myöhään liikkeellä, huoneita ei ollut ja telttaa emme harkinneetkaan, joten päädyimme Leknesin lähelle Hagstuaan mökkimajoitukseen kahdeksi ensimmäiseksi yöksi. Kahdeksi, sillä ajattelimme, että loma on enemmän lomaa kun ”koti” ei vaihdu joka yö, mutta Hagstua Leknesin lähellä osoittautui olevan sen verran keskellä ei mitään, etten toista kertaa siellä yhtä yötä enempää viettäisi. Toki teimme ihan kivoja retkiä Hagstua tukikohtanamme, mutta niistä erikseen vähän myöhemmin.

Henningsvaer sää

Hagstuasta jatkoimme Henningsvaerin kylään, jota sanoisin kyllä Lofoottien kauneimmaksi, vaikka jotkut saattavat myös Reineä sellaiseksi väittää. Tänne onnistuimme lopulta saamaan kahden yön majoituksen sinnikkäästi yrittämällä. Booking.comista sain ensin yhden yön ja kun sitten hotellilta suoraan tiedustelin, että olisiko heillä yhtään huonetta vielä toiseksi yöksi, niin sellainen sitten lopulta löytyi. Jouduimme kyllä vaihtamaan huonetta, sillä ensimmäinen varaamamme oli vähän isompi ja kalliimpi kuin toiseksi yöksi löytynyt, mutta pienempi paha se huoneen vaihto oli kuin kylän vaihto. Henningsvaerissa tekemästämme meriretkestä ehdinkin jo kirjoittaa oman juttunsa, mutta muuten ajattelin kehua Henningsvaeri vähän monisanaisemmin myöhemmin.

Henningsvaer sää Henningsvaer sää Svolvaer sää

Henningsvaerista jatkoimme Svolvaeriin, saarten pääkaupunkiin. Rajallisista tarjolla olevista majoitusvaihtoehdoista päädyimme tylsästi Scandic-hotelliin, josta siitäkin kahden peräkkäisen yön saaminen vaati sinnikästä varaustilanteen tsekkaamista.  Vähän tylsäksi hotelli tosiaan osoittautui Henningsvaerin persoonallisen Bryggehotellin jälkeen, kuten Svolvaerkin. Pääkaupunki tuntui pikkukylien jälkeen jo liian tavalliselta.

Mutta suuntasimmekin sitten sieltäkin päiväretkelle vielä pohjoisemmaksi ja löysimme monta hienoa paikkaa, joista lisää myöhemmin.

Svolvaer Scandic sijaitsee muuten pienellä Lamholmenin saarella (jonne toki on ajo- ja kävely-yhteys) ja samaisella saarella alkoi Lamholmen Festival -musiikkitapahtuma perjantaina (majoituimme saarelle keskiviikosta perjantaihin) ja festivaalin valmistelu vei kaikki saaren parkkipaikat jo torstaina, mutta onneksi itse kaupungin puolella oli suhteellisen väljää eivätkä laukkumme ja reppumme olleet kovin painavia.

Svolvaer sää Bodö sääSörvågen sää

Svolvaerista lähdimme, lomalaisiksi, aikaisin aamulla, sillä edessä oli paluumatka saaren eteläkärkeen rantojen pieniä kyliä kierrellen. Paluumatka, sillä palasimme lautalla Moskenesista Bodöhön ja edelleen sieltä lentäen tällä kertaa Arlandan kautta Suomeen. Yövyimme viimeisen yön Sörvågenin pienessä kylässä Moskenesin ja Ån välissä.

Sörvågen Inn oli ainut vapaa majoitus viimeiseksi yöksi ennen paluuta Bodöhön ja vaikka käytössämme olikin oma huone ja kylpyhuone, niin paikka oli muuten enemmän hostelli kuin hotelli. Yhteiskeittiössä olisi voinut tehdä aamupalaakin, mutta tyydyimme kuivamuonaan ja kahviin/teehen.

Hotellivalinnoistamme vielä sen verran, että olimme niitä toukokuussa tehdessämme jo auttamattomasti myöhässä ja nämä mökit/hotellit/majatalot valikoituivat pitkälti saatavuuden mukaan.
Jos uudelleen menisimme Lofooteilla ja olisimme varausten kanssa ajoissa (ja etenkin jos meitä olisi useampi kuin kaksi), niin yrittäisin varata Rorbuja, eli norjalaisten perinteisiä kalastajamajoja jäljitteleviä mökkejä, jotka usein ovat ihan rannalla. Nyt niitä ei vaan ollut missään enää vapaana, ei ainakaan sellaisia, joissa olisi ollut omat pesutilat.

Summittainen reittimme kartalla näyttää tältä – kiertelimme siis tosiaan vain Lofooteilla, emme muualla Pohjois-Norjassa. Omalla autolla -vaihtoehdon, myös autojunalla Pasilasta pohjoiseen ja ajaen siitä eteenpäin, hylkäsimme melko pian, sillä juna näytti maksavan lähes saman kuin lennot ja lomapäiviä olisi kulunut laiskasti ajaen useampia ennen Lofooteille saapumista (ja tietysti sama toisin päin).
Mutta tämä on siis vaan yksi vaihtoehto reitiksi, meidän kriteereillä riittävän hyvä, joillakin muilla kriteereillä ehkä ihan huono! Absoluuttisesti parasta reittiä tuskin onkaan.

Lofootit kartta

Paluulentomme oli SASilla, joka tarjosikin ”mukavan” yllätyksen. En ollut lentoja varatessani huomannut, että toisin kuin Norwegianilla, SAS Light -vaihtoehto ei sisältänyt matkalaukkuja ja siinä vaiheessa kun sen huomasimme (alle 22 tuntia lennon lähtöön) niiden hinta olikin jo pompahtanut n. 60 euroon per laukku. Muistaakseni paluulento Tukholman kautta oli lentoja varatessani saman hintainen kuin muut vaihtoehdot, mutta aikataulultaan meille sopivin. Laukkumaksujen kanssa se oli nyt jo varmasti muita vaihtoehtoja kalliimpi – tosin laukut olisi voinut maksaa vähän aikaisemmin, silloin hinta olisi ollut vain 22 euroa laukku.

Mutta olihan Arlandassa ihan kiva poiketa shoppailemassa pitkästä aikaa!

Sääkuvat on tehty iPhonen Instaweather Pro -sovelluksella, josta voisi vielä mainita, että kuva on otettava oikeana päivänä, sitä ei voi valita olemassaolevien kauniin aurinkoisten kuvien joukosta!

instagram-travel-thursday-FIN-150x150
Tämä blogikirjoitus on osa Instagram Travel Thursday –tempausta, jonka järjestäjinä toimivat matkablogit
Muru Mou
, RIMMA+LAURA ja Travellover
.

Save

Save

Tags from the story
,
Join the Conversation

26 Comments

 1. Teillä ainakin oli onnistunut lomasää -ainakin noin Pohjois-Norjan mittapuulla. Saa nähdä millaista on puolentoista viikon päästä, kun oma reissumme starttaa. Moottoripyörillä Suomen läpi Nuorgamiin ja sieltä Norjaan. Ehkä Lofooteille, ehkä vain seikkailemme pohjoisemmassa Jäämeren reunamilla, kaikki vielä avoimena. Vähän jännittää tuon majoituksen suhteen, mitään ei ole Norjan puolelle varattuna…Mielenkiinnolla luen näitä Norja-juttujasi, hyviä vinkkejä saanut jo nyt :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Pauliina! Sään suhteen uskomme tosiaan ollemme onnekkaita. Majoituksesta en osaa arvailla, että olisiko sitten jo elokuussa helpompaa – toivotaan niin.

 2. Onpa ollut tiukassa majoituksen saaminen. Pitäisi olla niin älyttömän aikaisesti liikenteessä, että ei siihen välttämättä sellainen kykene, joka reissaaa koko ajan. Tietty jos on ainut reissu kesässä, niin sitten ehtii majapaikkoja etsimän ajoissa.

  ”Vuokra-autonkin noudimme vasta seuraavana aamuna, sillä emme halunneet yöllä paneutua outoon autoon ja kaupunkiin.” Älykästä. Mikään ei ole ikävämpää, kuin lähteä vieraalla autolla yön pimeyteen.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Anna! Aikaisin liikenteessä tai sitten ehkä vähän eri aikaan.
   Vuokra-auton suhteen olemme usein menetelleet siten, että otetaan ekaksi yöksi lentokenttähotelli ja mennään sinne taksilla ja palataan kentälle seuraavana päivänä hakemaan autoa. Bodökin oli mukavan pieni kaupunki siten, että saatoimme aamulla kävellä autoa hakemaan.

 3. Upeat säät teille sattuneet! Ja Lofooteista lueskelenkin ilolla juttua jatkossakin. Tosi harmillinen tuo laukkujen lisämaksu. Tai mikäs siinä jos käytäntö olisi sama kaikilla yhtiöillä, mutta aikarajat ja hinnat on hyvinkin erilaisia. Finnairilla saa maksaa vielä Checkingin avauduttuakin netissä (kentällä kalliimpaa) ja Lufthansa ainakin joskus mainosti, että lippujen hintaero ruumalaukulla tai ilman on aina sama. Varsinaista säätämistä on itse matkan tekemisestä tullut nykyisin :D

  1. says: Pirkko

   Kiitos Milla! Meillä osittain tuo laukkukuvio jäi huomiotta siksi, että aika harvoin lyhyemmillä reissuilla niitä nykyisin mukana roudaamme niin emme olleet oikein ajan tasalla nykykäytännöistä. Nyt on kurssit käyty – aina pitää tsekata, ja ajoissa! :-)

  1. says: Pirkko

   Kiitos sarrrri! Lasse on tehnyt noita aika kauan jo ja jakanut omassa Instassaan tai omilla Facebook -sivuillaan ja nyt tosiaan otettiin oikein pieni projekti sen tiimoilta, että tehdään moinen joka päivältä Lofooteilla. Eivät osoittautuneet ihan suosituimmiksi IG-kuviksemme noilla viikoilla (aika paha kilpailla Lofoottien maisemien kanssa!), mutta kiva kokoelma itsellemme nyt ainakin niistä muodostui.

 4. Kiva idea nämä sääkuvat. Ja hauska juttu tuo, että tällä sovelluksella ei pääse huijaamaan niin, että käyttäisi kuvana jotain vanhaa kuvaa :)
  Minun on usein vaikea suunnitella reissuja ja etenkin majoituksia kovin paljoa etukäteen, sillä olen aika viimetingan ihminen ja muutenkin haluan pitää suunnitelmat auki aina mahdollisimman pitkään. Joten hankalaksi menisi Lofoottien kanssa, ja varmasti päätyisin lopulta pakon edessä nukkumaan teltassa tai autossa :D

  1. says: Pirkko

   Kiitos Terhi! Melkein meillekin oli niin käymässä – ja oli pakko tsekata vähän rinnan, että onko mitään majoituksia saatavilla ja lentohintoja, ei uskaltanut varata lentoja ennen kuin oli vähän käsitystä siitä, että jonnekin ainakin pääsee yöksi ko. viikon aikana.

 5. says: Veera

  Vaikuttaa tosiaan aika hyviltä Pohjois-Norja-ilmoiksi! Lapsena/nuorena on tullut kierrettyä suurin osa Norjasta läpi ja oltiin liikkeellä asuntovaunulla. Ei varailtu silloin mitään etukäteen, mutta vältyttiin onneksi tuollaiselta säädöltä eli saatiin oikeastaan aina sen verran öitä halutussa paikassa kuin oli suunniteltukin.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Veera! Asuntoautoja ja -vaunuja tuolla edelleen on paljon, mutta emme halunneet sellaista vuokrata. Tottumattomana isolla autolla on kuitenkin vähän stressaavaa liikkua ja asuminen on kuitenkin leirielämää.

 6. says: Kaisa

  Hauska sovellus ja idea siinä mielessä, että sää on kuitenkin matkoilla yksi eniten vaikuttavista jutuista. Ja silti mulla ainakin tuntuu muistikuvat säästä ja lämpötiloista jotenkin kummasti ajan kanssa muuttuvan niin että tietoihin olisi joskus kiva vaikka palata :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Kaisa! Niinhän se on, sää kiinnostaa lomalla, ja etenkin sellaisissa paikoissa joissa ei ole tasaiseen aurinkoista ja +30 astetta :-)

 7. says: säppä

  Kivat säät sattui teille :) Ei liian kuuma eikä kuitenkaan kylmäkään. Helteellä minä en ainakaan jaksa tehdä juuri mitään, joten reissun päällä on ehdottomasti kivointa kun asteita on noin parikymmentä tai sen alle.

  1. says: Pirkko

   Kiitos! Pohjoinen on hyvä suunta kesällä – eteläisessä Euroopassa on kuuma ja kaukomaille taas voi lähteä talvella loskakelejä pakoon.

 8. says: Henna /suurin onni

  On kyllä tosiaan ollut onnistunut lomasää teillä! Melkeinpä kaikki matkablogeissa olevat kuvat Lofooteilta ovat niin kovin harmaita ja kelikin tainnut olla melko kolea. Minulla on myös tapahtunut tuollainen ikävä matkalaukkuyllätys matkustaessa Finnairilla Eurooppaan. Hinta ei ollut ihan noin röyhkeä, mutta sain päälle vielä niin ikävää palvelua, että Finnairin pisteet laskivat todella paljon (entisestään).

  1. Kiitos Henna! Tuo ”röyhkeys” muuttui siis pahemmaksi siksi, että huomasimme asian vasta kovin myöhään. Mutta pidän kyllä hintaa lähes kohtuuttomana siitä huolimatta, että olisimme voineet huomata sen aikasemmin. Aikamoinen sakko huomaamattomuudesta.

 9. Sää teitä on onneksi suosinut – jos majoitusvaihtoehtojen kanssa onkin ollut vähän haastavampaa…. enpä kyllä itsekään kovin montaa kuukautta etukäteen reissuja ole koskaan suunnitellut – tokkopa sellaiseen järjestelmälisyyteen kykenisinkään… :-/

  1. Kiitos Erja! Kovin järjestelmällisessä ympäristössä elävälle, töissä tarkat aikataulut, lomien sijoittuminen tasan tietyille viikoille, myös matkojenkin etukäteissuunnittelu on yleensä meillä hallussa. Lofooteille olisi vaan pitänyt olla vielä normaaliakin aikaisemmin liikkeellä.

 10. Oi teillä on kyllä sää suosinut, kun nuin paljon lämpimiä ja aurinkoisia päiväkin mahtunut mukaan :) Toista oli meidän viime kesäisellä viikon matkalla samoihin maisemiin, kun vettä työnsi all day every day :D Auts nuo laukut…

 11. says: Pirkko

  Kiitos Rimma! Juu, tiedämme olleemme erityisen onnekkaita, sillä tosiaan monissa Lofooteista kertovissa jutuissa mainittiin yhtenä elementtinä sade …

 12. Kiva tosiaan, että kohdallenne osui hyviä säitä – omatkin kokemukseni kesäkuulta ovat justiinsa samanlaiset, vaikka aika paljon huonomminkin olisi kai voinut käydä! Henningsvaer jäi itseltäni näkemättä, mutta jälkikäteen tajusin, että siellä olisi tosiaankin kannattanut käydä. No, aina pitää jättää jotain seuraavaan kertaan :) Hauska idea nuo teidän sääpäivitykset!

 13. Kiitos Arja! Lofootit on kyllä noiden vuonojen, rantojen ja kylien suhteen sen verran monipuolinen paikka, että siitä ”riittää” helposti useampaankin reissuun – jos niin haluaa.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.