Saudi-Arabiaan?

Saudi Arabia

Maailma muuttuu. Saudi-Arabiakin ottaa vastaan turisteja, myös naisia, myös yksinäisiä naisia, ihan vaan turisteina!

Huomasimme muutama ilta sitten Twitterissä jutun, jossa kerrottiin Mountain Travel Sobekin järjestämästä Saudi Arabia Explorer -matkasta.

Pienellä etsimisellä löytyi tämä Mountain Travel Sobek -matkanjärjestäjä, mutta ei suoraan tätä matkaa. Lisätietoja kysymällä sähköpostiini saapui kuitenkin nopeasti vastaus ja matkaesite.

”We would be thrilled to have you join us in this rare opportunity to explore Saudi Arabia.”

Saudi Arabia

Matka toteutetaan 1-9 joulukuuta tänä vuonna ja hintaan 11 695 USD + 270 USD viisumista pääsee mukaan. Tätä kirjoitettaessa paikkoja oli jäljellä vielä 5 ja uskoivat että matka myydään loppuun. Hinta ei sisällä lentoja Riadiin/Riadista. Päätös pitäisi tehdä 15. syyskuuta mennessä.

10 650 euroa + liittymälennot on paljon. Samaa hintaluokkaa kuin muutaman vuoden takainen 5 viikon mittainen maailmanympärimatkamme ja lähes samaa tasoa kuin matkat Antarktikselle. Mutta silti, jos ajankohta olisi minulle mahdollinen, niin voisin oikeasti, vakavasti, harkita lähteväni mukaan. Kokemuksen ainutlaatuisuuden takia. Voihan olla, että tämä indikoi Saudi-Arabian avautumista yleisemminkin turismille, mutta ainakin vielä tällä hetkellä uskoisin näkeväni täällä paljon sellaista, mitä en ole vielä missään nähnyt tai kokenut.

Kysyin vielä ensimmäisen viestin jälkeen erikseen, että voivatko matkalle osallistua myös muut kuin Yhdysvaltojen kansalaiset ja voiko matkalle osallistua naisena. Ja kuulemma ainoa rajoite on, että Israelin leimaa ei saa olla passissa.

Matkan esitettä ei tosiaan ainakaan vielä tätä kirjoitettaessa ollut toimiston sivulla, mutta sain sen pdf-muodossa.

Maaliskuussa toteutetusta vastaavasta matkasta voi lukea myös Richard Bangsin artikkelin Huffington Postin sivuilla.

Saudi Arabia

Naisnäkökulmasta sain vielä maininnan pukeutumiskoodista: matka vietetään abayassa ja huivi päässä. Ei kannattane kokeilla rajoja tältä osin turistinakaan.

Tälle matkalle emme siis ole, vielä, lähdössä, mutta jos tämä on jo toinen toteutus tälle matkalle, niin ehkä tulee vielä kolmaskin … ja ehkä …

 

Tags from the story
Join the Conversation

34 Comments

  1. says: Pirkko

   Kiitos Anne! Työkeikasta ei taitaisi selvitä ihan muutamassa viikossa – ja ehkä pitäisi olla terveydenhoitoalan koulutus? Kiitos blogivinkistä – vaikkakin Soilen blogi onkin ollut Bloglovin-listallani jo pitempäänkin :-)

 1. Olisi varmasti todella mielenkiintoinen matka! Hintavahan se toki on, mutta kyllähän tuollaisesta matkasta voisi maksaakkin, Saudi-Arabiaan kun ei taideta ihan noin vaan mennä. Onhan se hienoa jos Saudi-Arabia alkaa hiljalleen avautua enemmän ja enemmän :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Tanja! Maabongareiden kannaltahan Saudi on tosiaan ollut lähes mahdoton – ja naisille ihan mahdoton. Saa nähdä miten tämä avautuminen jatkuu – jos jatkuu. Aika pienestä alusta tässä taitaa vielä olla kyse.

 2. Matka on eittämättä tosi mielenkiintoinen, mutta hinta on ihan järkyttävän korkea. Huh. Itse jättäisin Saudit ennemmin välistä kuin koskaan maksaisin tuollaista hintaa. Ehkä maa joskus avautuu enemmän matkailijoillekin.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Jenna! Selvittelin tätä vielä lisää maanantaina ja ilmeisesti maa saattaisi tosiaan keväällä 2017 avautua enemmänkin, näitä ryhmiä voitaneen pitää eräänlaisina pilotteina. Hintakin saattaa pudota siinä vaiheessa …

 3. Mulla on Saudi-Arabiasta ristiriitaiset fiilikset – toki tavallaan haluaisin nähdä millaista elämä siellä on, mutta sitten taas… Niin paljon kaikenlaista kamalaa vääryyttä, että sellaista on vaikea hyväksyä. Mutta sepä se on se ikuinen dilemma, eihän mikään maailman kolkka ole ongelmaton, ja jos ryhtyy boikotoimaan, niin pian ei voi lähteä mihinkään. Hmph. No joo, noilla hinnoilla ei tarvitse kyllä toistaiseksi edes miettiä että lähtisikö vai jättäisikö lähtemättä. :-)

  1. says: Pirkko

   Kiitos sarrrri! Näitä joutuu joskus miettimään. Olen toistaiseksi noudattanut logiikkaa, että kerran voi käydä katsomassa, jos kiinnostaa (esimerkiksi Pohjois-Korea ei kiinnosta riittävästi), mutta sen jälkeen ei tarvitse mennä toiste, jos maassa on jotain ”vikaa”. Tällä hetkellä esimerkiksi Intia, Venäjä ja Turkki ovat maita, joiden tilalle valitsemme mielellämme jonkun muun kohteen, sillä muitakin kohteita maailmassa riittää!

 4. Muistan istuneeni jossain EIlatin rannalla yömyöhään ja tuijotelleeni Saudi Arabian valoja. Oli absurdia ajatella, että se on niinkin lähellä, mutta että sinne ei koskaan pääsisi.

  Olisihan se mielenkiintoinen kohde viivata listalta yli, mutta niin moni asia maassa saa vereni kiehumaan siinä määrin, että todennäköisyys että päätyisin vankilaan ja/tai ruoskittavaksi on turhankin suuri.

  Saa nähdä, voiko maahan mennä vielä joku päivä ihan omatoimisestikin…on kyllä tuo nyt tarjottu reissu sen verran hinnoissaan, että huh huh.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Erja! Maassa maan tavalla, eli tuolla (tai muutamassa muussakaan kohteessa) kannattanee paikan päällä pitää suu siististi supussa :-) Omatoimimatkailua saanee vielä odottaa, mutta ryhmille maa saattaa avautua jo ensi keväänä ja tuota hiukan edullisemminkin – kuulin juuri tänään.

 5. Aika mielenkiintoinen reissu varmasti, olisi hienoa käydä sielläkin ja nähdä millaista elämä siellä oikeasti on. Niin kuin muut tuossa sanoivat jo, että ristiriitaisin tuntein. Mutta melkoinen hinta 9:stä päivästä huh huh!

  Yksin matkustavasta naisesta tulee minulle vain yksi asia mieleen: Meikäläinen jumissa Israelin ja Jordanian rajalla, tehokuulustelussa takahuoneessa kun 60 muuta reissulaista odottaa linja-autossa. No olihan sekin kokemus ja eräänlainen show suorastaan. Oppaan mukaan syy oli juurikin se, että olin yksin matkustava nainen. Eli Saudi-Arabiaan sitten aviomiehen kera, kiitos.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Paula! Tämä on siis rikkaille amerikkalaisille suunnattu hinta :-) Olen jo hiukan viritellyt keskusteluja yhden suomalaisen matkatoimiston kanssa ja saatamme saada kasaan puolet tätä halvemman reissun jo ensi keväälle. Ja juu, me tapaamme matkustaa parina, joten aviomies lähtisi mukaan, jos tuonne lähdemme.

 6. Tämä oli uutta infoa mulle, luulin ettei sinne yksin naisena mennä. Hienoa, että maailma muuttuu! Menisin ilman muuta, jos ei olisi noin kallis. Ihan noin paljoa en ole valmis reissusta Saudeihin maksamaan…

  1. says: Pirkko

   Kiitos Laura! No eipä sinne ole päässyt yksinäisenä miehenäkään, paitsi pienellä huijauksella/lahjonnalla businessviisumilla, vaikka sitten melko fiktiivisellä busineksellä. Mutta jos turistiviisumit nyt ovat vähitellen, ehkä, vapautumassa, niin sitten niillä voivat kuulemma myös naiset päästä maahan.

 7. Jopas jotakin, kun Saudeihin tehdään ryhmämatkoja. Hinta kyllä sitä luokkaa, että täytyy olla tosi kiinnostunut, jotta matkalle lähtee. Minä jään odottelemaan edullisempia vaihtoehtoja :) Maa kyllä kiinnostaisi.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Merja! Kuten taisin jossain kohtaa tätä ketjua jo todeta, niin suomalainen toteutus muodostuu luultavasti puolta halvemmaksi. Katsotaan …

 8. Aikoinaan duunissa järkkäilin messujuttuja Saudeihin, ja ensimmäinen rivi messuohjeissa oli, että naisilta pääsy kielletty. Jouduin myös poistamaan sähköpostin allekirjoituksesta rouva-etuliitteen, kun asioiden sujuminen tuntui olevan kiinni siitä. Sillä hetkellä mä ymmärsin, miten joku voi olla ärhäkkä feministi. Mä en voisi matkustaa tuonne, kun mun tekisi mieli koko ajan jotenkin järisyttää sitä vallitsevaa tilaa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Hannele! Voisin kyllä käydä kerran uteliaisuuttani katsomassa – kuten olen käynyt useimmissa muissakin Lähi-idän maissa. Tuon maan rajoilla olemme jo käyneet niin Bahrainissa kuin Qatarissa.

 9. Hinta kuulostaa kyllä hurjalta. Ymmärrän kyllä maabongareita tai sellaisia, jotka haluavat jotkut tietyt kohteet tuolta varta vasten nähdä – he ehkä ovatkin valmiita hinnan maksamaan.

  Mulla on yllättävänkin moni kaveri&tuttu käynyt tuolla, työn puolesta tosin. Yksi perhe asui aikoinaan pari vuotta tuolla eli muuten ovat olleet kyllä miehiä, jotka siellä on ollut.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Rami! Aika monella kaikkia maailman maita tavoitelleilla tämä onkin ollut yksi viimeisiä maita. Työvaihtoehto ei enää oikein tässä iässä taida onnistua, etenkään kun ei ole lääkäri tai sairaanhoitaja :-)

 10. Minulla olisi ollut mahdollisuus matkustaa työn puolesta tuonne pari vuotta sitten ihan yksinmatkustavana naisena. Arvaa vaan, että harmittaa, kun jostain syystä en päässytkään reissuun.. Toisaalta, eihän siinä paljoa hotellin ja toimiston seinien lisäksi olisi nähnyt, mutta olisi ollut kokemus kuitenkin. Ostin itselleni abayan ihan vaan sitä varten, että josko joku päivä..

  1. says: Pirkko

   Kiitos! Hienoa, että Sinulla on jo abayakin valmiina. Pitäisiköhän heittäytyä niin optimistiseksi ja hankkia moinen itselleenkin :-)

 11. says: Kaisa

  En tiennytkään että turistiviisumit on niin tiukassa Saudeihin. Jotenkin ei koskaan ole Saudit tullut vastaan matkakohteena – eikä siis ihme :D

  1. says: Pirkko

   Kiitos Kaisa! Juu, taitaa tämä olla vaikeimpia, ellei vaikein maa maailmassa. Angola ja vaikka Päiväntasaajan Guinea lienevät myös haastavia. Ja sitten tietysti sotaa käyvät maat ovat asia erikseen.

 12. Ihanan erilainen matkakohde! En oo kovin monen vielä kuulleen käyneen tuolla ihan vain loman puutteissa! Hinta kyllä aikamoinen, mutta ois itsekkin kiva käydä kokeemassa hieman erilasta! :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Noora! Erilainen tosiaan ja paikka, jossa ei kovin moni ole vielä käynyt.

 13. says: Annika

  Mielenkiintoista…! Odottelen innolla lisätietoja mikäli tuo kommenteissa mainitsemasi suomalaisen matkanjärjestäjän reissu lähitulevaisuudessa onnistuu ja täytyykin alkaa pitää silmiä auki jos ensi vuoden puolella näyttäisi turistiviisumien mahdollisuus avautuvan. Tämä maa on mahdottomuudessankin ollut bucket-listallani, vaikkakin sillä ”joskus sitten hamassa tulevaisuudessa” osiossa :D

  1. says: Pirkko

   Kiitos Annika! Katsotaan, miten asia etenee. Jos en tule blogissa asiasta maininneeksi, niin kysy vaikka vähän myöhemmin missä mennään.

 14. Naisten oikeuksien näkökulmasta ei voi kuin hurrata Saudi-Arabian pikkuhiljaiselle avautumiselle. Uskon, että tuo tulee menemään käsi kädessä ihmisoikeustilanteen parantumisen kanssa, koska mitä avoimempi yhteiskunta, niin sitä vaikeampi diktatuureilla on toimia.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Jenni! Saa sitten nähdä, lähivuosina, miten tämä kuvio etenee, jos etenee.

 15. Itse jään kanssa odottelemaan paaaaljon edullisempia hintoja ennen kuin tuonne lähden. Mutta hyvä, että pikkuhiljaa avaavat maata enemmän turisteille! Muistelen, että joskus kommentoit, ettet halua enää Intiaan kun siellä on naisten asema niin huono…. Ei taida olla täälläkään asian laita kauheasti kehuttavampi. ;)

 16. says: Pirkko

  Kiitos Anna! Intiaan nähden erona osaltani on, että Intiassa olen jo käynyt, Saudeissa en. Kerran käyn katsomassa maan nähdäkseni sitä vähän itse, mutta seuraavaa matkaa harkitsen sitten tilanteen mukaan. Toisaalta ainakaan sellaisia juttuja naisten raiskauksista kuin Intiasta ei sentään ole Saudeista tainnut kuulua.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *