Talvipako Portugaliin

Albufeira fea

Ei, emme ole muuttamassa pysyvästi ulkomaille, emme edes talvikaudeksi, mutta ilmiönä suomalaisyhteisöt maailmalla ovat kiinnostavia.

Syksyllä 2012 vietimme yhden marraskuisen viikon Fuengirolassa, jossa ystäväpariskunnallamme oli silloin vielä asuntokin: sen verran moni suomalainen viettää ja on viettänyt lyhyempiä tai pitempiä aikoja Espanjan Aurinkorannikolla, että halusimme mekin nähdä Fuengirolan, Marbellan ja vähän Malagaakin.

Sittemmin kiinnostuimme jossain määrin Suomessa käytävästä keskustelusta koskien suomalaisten muuttoa Portugaliin silloin vallinneen verovapauden innoittamana (nyttemmin Portugalin kanssa on jo tehty uusi verosopimus, joka tosin ei ihan vielä ole astunut voimaan).

Albufeira
Albufeira (kuva, kuten jutun otsikkokuvakin, Flickristä, Sean MacEntee)

Portugalin Aurinkorannikko, Algarve, ei ole meille vielä tuttu, mutta tammikuussa korjaamme asian.

Alunperin ideamme oli kerrankin viettää lomaa ulkomailla asuen, eli viipyä samassa osoitteessa edes pari viikkoa siinä missä viime vuosina peräkkäisten hotelliöiden määrä samassa hotellissa ei matkoillamme ole 4 yötä ylittänyt moneen vuoteen.
Mutta mihin sitä koira karvoistaan pääsee, vai miten tämän nyt sanoisi …

Päädyimme seuraavaan:

 • viikko Albufeirassa, Portugalissa
 • vajaa viikko autolomaa tukikohtana Espanjan Cadiz, retkikohteena myös Ceuta
 • toinen viikko Tavirassa, Portugalissa
Cadiz
Cadiz (kuva Flickristä, Daniel GB)

Talvikuukausina Algarveen ei noin vaan lennetä, sillä lähinnä aurinkolomia tarjoavat matkatoimistot lennättävät suorilla lennoilla Suomesta Faron kentällä vasta huhtikuusta alkaen. Yllättävän työlään hakemisen jälkeen löysimme Kiwi-lentohaulla kohtuumittaiset ja -hintaiset lennot Norwegianin, Aer Linguksen ja Monarchin lentoja yhdistämällä: Lennämme Algarveen Dublinkin kautta ja palaamme sieltä Gatwickin kautta.
Tästä voi ehkä päätellä, että ei se suomalais- tai edes ruotsalaisyhteisö Portugalissa kovin suuri voi olla, mutta englantilaisia saattaa löytyä.
Lentämällä Malagaan tai Lissaboniin ja jatkamalla sieltä autolla/bussilla tai junalla olisi toki myös päässyt perille, mutta pidimme välilaskullista lentoa sittenkin helpompana vaihtoehtona.

Majoituksen osalta harkitsimme ensin vähän muitakin vaihtoehtoja kuin Booking.com, mutta päädyimme kuitenkin lopulta tuttuun ja turvalliseen.
Sikäläisen asuntomyyjän sivubusineksenä tekemä asuntojen vuokraus jäi lopulta käyttämättä siksi, että vaikka asunnot kuvissa näyttivät hyviltä, niin niistä ei saanut kokemustietoa eikä oikein kunnolla edes sijaintia Albufeirassa.
Yritykseni löytää kivaa asuntoa AirBnB:n kautta taas jäi kun huomasin, että ne ovat kaikki vähän keskustan ulkopuolella ja tarkoituksemme oli selvitä ilman autoa ensimmäisestä ja viimeisestä viikosta.

Pohdimme myös majoitusta ajatuksena, että talvinen Algarve ei ehkä ole erityisen vilkas paikka ja ainakin osa ravintoloista on kiinni, ja päädyimme niin Albufeirassa kuin Tavirassa mahdollisimman lähelle vanhan kaupungin keskustaa.
Albufeiran Marinan aluekin houkutteli, mutta arvelimme sen sitten mahdollisesti olevan kylmä, tuulinen ja autio tammikuussa – ja voimmehan me siellä käydä, vaikkemme siellä asuisikaan!

Tänään säätiedotus Albufeiraan tarjoaa lähimmäksi viikoksi aurinkoista ja 14-17 astetta lämmintä. Tämä riittäisi meille mainiosti, emme kaipaa hellettä, vaan sitä, että olisi aurinkoista ja etteivät kadut olisi jäisen liukkaita.

Valitsemamme tammikuun kodit ovat näiltä näkymin nämä – tosin vain ensimmäinen on varattu siten, ettei sitä enää kulutta voi peruuttaa.

Apartment Old Town, Albufeira

Apartment Old Town Apartment Old Town

Apartamentos Maier, Cadiz (Espanja)

Apartementos Maier Apartementos Maier

Casa do Alto, Tavira

Casa do Alto Tavira Casa do Alto Tavira

(Kaikki kuvat  asunnoista Booking.comista)

Sen verran erilainen loma tästä on tulossa, että nämä kaikki ovat huoneistoja, eli voimme/joudumme itse väsäämään aamiaiset ja muut ateriat tai etsimään sopivan kahvilan/ravintolan.

Ceuta
Ceuta (kuva Flickristä, Mario Sánchez Bueno)

Lentojen ja majoitusten lisäksi olemme varanneet auton (ja tarkistaneet, että sillä voi Portugalista käydä Espanjan puolella), mutta siihen tarkat suunnitelmat sitten loppuvatkin.

Jos Sinulla on vinkkejä Algarveen, Jereziin, Cadiziin tai Ceutan retkeen liittyen, niin kerro!

Tags from the story
Join the Conversation

12 Comments

 1. Ensinnäkin onnittelut siitä valinnasta, että valitsitte Albufeiran Marinan sijasta vanhan kaupungin! Marina on nähty (puolessa) tunnissa, mutta sitä vastoin itse Albufeiran vanhakaupunki on kiva. Suosittelisin tekemään retken ainakin Faroon & Ria Formosa ja Lagosiin. Tuolla seudulla nimen omaan ne rannat on upeita kivimuodostumineen ja esimerkiksi Lagosissa Praia Dona Ana on näkemisen arvoinen. Tietysti sitten Vilamouran satama, Sagres & maailmanloppu on näkemisen arvoisia paikkoja.

  Albufeiran ruokapaikoista on ehdoton ykkönen Vila Joya, taitaa olla vieläkin pari Michelin tähteä. Siellä voisi käydä syömässä erittäin laadukkaan lounaan (varaus ajoissa etukäteen), jollei raski illallista syödä. Lounaallekin tulee kyllä hintaa ihan riittävästi, mutta oli loistava! Myös Evaristo ja Sardinha on erinomaisia, joista varsinkin jälkimmäinen on upealla rannalla. Huom, nämä kaikki ravintolat on hieman Albufeiran ulkopuolella.

  Cadizista on paljon kirjoittanut Andalucian Auringon Erja eli sieltä löytyy sinne kyllä hyvät vinkit! Samoin Jereziin ja taisi olla Ceutastakin juttua.

  P.S. Innostuin oikein itsekin taas tuosta Portugalista eli täytyypä tehdä siitä juttu :-)

  1. says: Pirkko

   Iso kiitos Rami näistä hyvistä vinkeistä! Tuota lounas illallisen sijaan Michelin-ravintolassa kokeilimme viimeksi Palmassa ja olimme valintaamme tyytyväisiä.
   Ja toki ajatuksenamme on ollut hiukan katsoa muitakin kyliä kuin Albufeiraa, mutta rennolla otteella kuitenkin, eli ei ole ”pakko” nähdä kaikkea :-)

 2. Oi kuinka ihania suunnitelmia. Mullakin tekis mieli kiertelemään Portugalin eteläosia, mutta taitaa nyt kuitenkin ensivuonna väistyä tämä haave ja jäädä vielä tulevaisuuteen.

  Cadiz on mulle ainoa tuttu näistä ja voin sanoa, että se on ihana! Sinne toivonkin palaavani ensi kevään aikana ihan vain nauttimaan siitä kaupungin ilmapiiristä ja pitkistä rannoista. Täältä löytyy myös muutama juttu Cadizista. :)

  http://www.rantapallo.fi/kaksu/?s=cadiz&submit=Haku

  1. says: Pirkko

   Kiitos Katja! Cadiz tammikuussa voi toki olla erilainen kuin kesällä, mutta olimme siitä jossain vaiheessa kiinnostuneet ja kun se nyt on kohtuu lähellä, niin käymme sen katsomassa. Tammikuun etuna voi olla tietysti vähemmän turisteja ja enemmän autioita rantabulevardeja :-)

 3. Voi vitsit tuo teidän suunnitelma kuulostaa kivalta! Meillä on maaliskuussa ajatus mennä vähintään viikoksi Algarveen, pojat viettää hyppylomaa ja mä saan reissailla ?Jään innolla odottelemaan teidän talvipakoa!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sari! Meidän suunnitelmat eivät vielä ole maaliskuussa asti, mutta aloitetaan nyt vuosi tällä :-)

 4. Oi, Tavira! Meidän on pitänyt väsätä sitä blogipostausta, mutta on tässä nyt vähän pidellyt muita kiireitä… Mutta jos me ei ehditä julkaista sitä ennen teidän lähtöä, niin pistetään teille ainakin parit ravintolavinkit matkaan (eli kaivetaan ne jostain)!

  Me ihastuttiin Portugaliin toissa kesän reissulla ihan täysillä ja voitais oikein hyvin harkita sitä talvenviettokohteeksi, jos se vain työ- ym. kuvioiden osalta olisi mahdollista. Mutta ehkä niiden suomalaisyhteisöjen sijaan meidän valinta olisi kuitenkin Lissabon.

 5. Se taitaa aika monilla reissaajilla olla niin, että yhdessä paikassa ei kauaa pysytä kun halutaan nähdä mahdollisimman paljon lyhyessä ajassa. Neljä yötä on yleensä ollut meilläkin se maksimi muutamaa poikkeusta lukuunottamatta. Mutta onhan se paljon rentouttavampaa olla samassa paikassa kauemmin. Ja Portugali kiinnostaisi meitäkin!

 6. says: Pirkko

  Kiitos Anna! Mukava kuulla, että on muitakin tällaisia, joita noin ensi kuulemalta ainakin viikkokin samoilla sijoilla tuntuu vähän oudolta ajatukselta. Mutta nyt testataan!

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *