Risteily Intian valtamerellä – mitä kaikki maksoi?

Costa neoRomantica

Intian valtameren risteilyltämme pari juttua Mauritiukselta ja pari juttua laivalta on vielä viimeistelemättä ja julkaisematta, mutta otetaan tähän väliin kustannusyhteenveto.

Siinä missä omatoimisella kiertomatkalla kustannusten seuranta käy pienestä työstä, risteily on myös tässä mielessä helppoa lomailua.

Ainakin jos ostaa risteilyn suomalaiselta agentilta (Loistoristeilyt) lentoineen, satamakuljetuksineen kaikkineen, kuten me teimme tälläkin kertaa, sillä mahdollisuutta ylimääräisiin lomapäiviin ennen tai jälkeen risteilyä ei ollut ja tiukalla aikataululla halusimme jättää vastuun lentojen ja risteilyn yhteensovittamisesta varustamolle.

Costa neoRomantica

Etukäteen maksamamme risteilypaketin lisäksi muut kustannukset kertyivät sitten laivalla ja ne maksettiin kerralla risteilyn päättyessä. Kohteissakaan emme tällä kertaa juuri rahaa kuluttaneet, mitä nyt muutaman taksimatkan, jääkaappimagneetin ja juotavan verran.
Paikallista valuuttaa emme vaihtaneet paitsi Seychelleillä hiukan ja epäilen, että olisimme me sielläkin pärjänneet pelkillä euroilla ja dollareilla (eikä niiden Seychellien hintatasolla tarvitse olla edes erityisen pieniä seteleitä!).

Näin rahaa kului:

Risteilykustannukset

Risteilyhinnasta onnistuimme neuvottelemaan Loistoristeilyiltä pienen alennuksen lupauksella kirjoittaa siitä. Alennus oli kuitenkin suhteellisen pieni, joten  varsinaisesta blogiyhteistyöstä tai sponsoroidusta matkasta ei ollut kyse.

Premium-luokan hyttiin päädyimme ajatuksella, että haluamme valita illallisajankohdan ja hytin sijainnin, mutta tällä kertaa laivalla olikin käytössä Open seating, eli kahta erillistä illalliskattausta ei ollut. Hyttiluokkaan kuului myös aamiainen hyttiin palvelumaksutta niin halutessamme ja aikaisina retkipäivinä useimmiten käytimme sitä.

Open seatingCosta neoRomantica

Retket varasimme netistä etukäteen sillä halusimme varmistaa, että mahdumme mukaan muutamalle meille tärkeimmälle retkelle (saarihyppelyt Seychelleillä ja Nosy Bessä) ja kun sitten pääsimme hommassa alkuun, niin varasimme muutkin retket etukäteen.

Retkien hinnoittelu oli netissä niitä varatessa selkeää, mutta myöhemmin sekavaa: nettivarauksissa oli yhdet hinnat (listahinnat), saamissamme lipuissa hiukan toiset hinnat (jotenkin hiukan alennetut) ja laskullamme kolmannet hinnat (nekin jotenkin alennettuja, mutta eri tavalla). Muutaman kerran yritin ”täsmäyttää” eri tapoja laskea retkien hintoja, mutta luovutin lopulta, kun totesin, että laskumme loppusumma oli niiden osalta vaihtoehdoista pienin. Alennusten syytä voin vaan arvailla: itse olen joskus viitsinyt naputella tarvittavat tiedot Costan järjestelmiin ja päätynyt kanta-asiakkaaksi ja jos kaikki retket olisivat olleet minulle halvempia, niin kyseessä olisi ollut selvästi kanta-asiakasalennus, mutta osassa retkissä oli alennuksia molemmilla ja osassa vain Lassella, mikä taas voisi viitata johonkin seniorialennukseen.

Nosy Komba

Netin käytöstä ja hinnoittelusta laivalla kirjoitinkin jo aikaisemmin. Noin puolet tuosta laskusta johtui hiukan vääristä valinnoista.

Laivan valokuvaajan ottamia kuvia emme ensin olleet ajatelleet tietenkään ostaa, olihan meillä matkassa pari kameraa ja pari puhelinta, mutta kun monet niistä sitten kuitenkin olivat mielestämme onnistuneita kuvia meistä molemmista, emmekä yleensä viitsi pyytää muita ihmisiä ottamaan meistä kuvia, puhumattakaan itselaukaisijoiden virittelystä, niin perustelimme niiden ostoa sillä, että saamme muutaman yhteiskuvankin matkalta.
Lisäksi kun parilla retkellä päädyimme juttelemaan yhden valokuvaajan kanssa, niin loppumatkasta alkoi jo tuntua siltä, että pitäähän sitä kaverin businesstä tukea.
Ihailtavan taitavaa markkinointia siis!

Costa Tamatave Costa Nosybe

Varsinaiset palvelurahat kuuluivat Loistoristeilijöiden pakettiin, siksi tuo matkamuisto- ja lisätipit summa on noin pieni.

Laskelma on kuten meillä lähes aina kahdelta hengeltä ja kahdelta viikolta – ja risteilyn ollessa kyseessä se tällä kertaa sisältää tietysti pakettiin kuuluvat ruuat laivalla.
Yhtenä meripäivänä söimme lounaan lisämaksullisessä neoRomantica -ravintolassa ja kyseinen lisämaksu oli 19 euroa hengeltä: tuolla summalla (ja pöytävarauksella) sai rauhallisemman ympäristön, nopeamman ja henkilökohtaisemman palvelun ja parempaa ruokaa. Jos olisimme foodieita olisimme voineet harkita ostavamme paketin, jolla olisi saanut syödä kaikki matkan ateriat tuossa ravintolassa, mutta kun emme ole.

Kokonaisuudesta retkien osuus oli aika suuri, yli 700 euroa per nuppi, mutta erityisesti Madagaskarilla luontoon päästäkseen retket olivat mielestämme ainoa järkevä vaihtoehto. Seychellien saarihyppelylle tuli hintaa, mutta jos kerran elämässään käy Seychelleillä, niin se oli ehdottomasti hintansa arvoinen. Antsirananan sademetsäretki ei ehkä ihan sitä ollut, kolmanneksi arvokkaimpana retkenämme.

Seychellit

Join the Conversation

20 Comments

 1. says: Sari

  Hui melkoinen hinta….mutta mikäpä ei maksaisi. Millä lensitte Mauritiukselle? Tjäreborg kun myi matkaa majoituksella Mauritiuksella hintaan 2 400 €/hlö?
  Tosin hinta taitaa riippua ajankohdastakin.

 2. says: Pirkko

  Kiitos kommentistasi Sari!
  Lensimme Finnair + Air Mauritius -yhdistelmällä menomatkalla Pariisin ja paluumatkalla Lontoon kautta. Lentoaikataulut olivat hyvät, eli kohtuullisilla vaihtoajoilla ja pitkät osuudet yötä vasten.

  Pelkkä risteily, siis lennot, kuljetukset laivalle/laivalta, majoitus laivalla, ateriat ja juomat ja palvelumaksut, maksoi siis 3 488 €/hlö. Ja sillä hinnalla näki paitsi Mauritiuksen, myös Seychellit, Reunionin ja Madagaskarin, toki vain hiukan jokaisesta.

 3. says: Susanna

  Mielenkiintoinen risteily!
  minulle eniten kertyi hintaa (tosin ei kovin paljoa) Välimeren risteilyllä: kuljetus Mykonoksella bussilla satamasta keskustaan kun ei juuri muutakaan vaihtoehtoa löytynyt kuin laivan kuljetus oli jotain 15e. Tippimaksut oli jotakin 7e/päivä. Koruja tarttui mukaan Messinasta, jossa kauppiaalla oli ranne täynnä koruja ja mieleinen väri löytyi niin maksoi 5e ja pari muuta korua. Kreikassa en mennyt syömään kun olin syönyt jo niin paljon laivan buffetissa, mutta hunajajäätelöä piti maistaa se maksoi 2e. Ateenasta ostin 5e opaskirjan jossa oli useita eri Kreikan kohteita, jotka inspiroi ja yksi koru tarttui taas mukaan. Ateenassa menin omatoimiselle kierrosbussiajelulle joka maksoi 15e, kun taas laivan oma retki olisi maksanut 60e! aika suuri ero. Olin kyllä silloin suunnitellut että ostaisin enemmänkin kuten Mallorcan veneretken, mutta en tiennyt että laiva tuli Palman satamaan vasta yöksi joten se jäi. Napolista kävin Caprilla omatoimiretkellä se maksoi 40e.

  Väittäisin että Välimeren risteilyllä pärjäävät niin suuri kuin pienibudjettiset ja mitään yllätyslaskuja ei minulle tullut. Etukäteen olin kuvitellut että risteily tulisi superkalliiksi, mutta ei tullut.

 4. says: Pirkko

  Kiitos Susanna! Yhdellä Välimeren risteilyllä mekin olemme olleet ja mahdollisuudet omatoimiseen kiertelyyn kaupunkikohteissa tuolla ovat kyllä kieltämättä paremmat eikä kustannuksia niistä välttämättä kerry juurikaan.

 5. Ite oon joskus myös mietiskellyt näitä risteilyjä, mutta haluisin olla varmasti aina pidempään kuin mitä laivalla matkailu antaisi periksi.. Joten saa nähdä lähdenkö ikinä tällä tavalla matkaamaan, mutta erittäin mielenkiintoista kuulla hintoja! :)

  1. Kiitos Sandra! Aurinkolomaa näillä Intian valtameren saarilla ei kyllä risteilyllä oikein saa kasaan – ellei sitten aurinkolomaksi lasketa laivan uima-altaan reunalla oleilua.

 6. Todella mielenkiintoista lukea hinnoista! Mä ihan mietin, että pitääkö tehdä poikkeus ja kerätä ensi talven Karibian-risteilystä hinnat. Yleensä en ole halunnut tietää, mitä mikäkin maksaa… :D

  Olisi huippua käydä samanlaisella risteilyllä! Meidän lompakot ei taida ihan noihin hintoihin venyä, joten me jouduttais taas räätälöimään oma pienemmän budjetin paketti. Ne vaatii paljon töitä mutta usein lompsa kiittää. Mutta joo, joskus voisi ihan hyvin maksaa jostain enemmän ja vaihtaa ne aamuöiset netin pläräämiset vaikka nukkumiseen!

  1. Kiitos Kati! Jos jollain reissulla haluat kustannustietoja koota, niin risteily lienee yksi helpommista aloittaa, kun monet kustannukset kertyvät laivan laskulle.
   Me tosiaan nyttemmin olemme monesti vaihtaneet omaa aikaamme (ja työtämme) valmiisiin palveluihin – hyvänä puolena siinä sekin, että osaltamme työllistämme matkailualan toimijoita.

 7. Tein aikoinaan satunnaisesti matkanjohtajan hommia Costan laivoilla. Mun mielestä Costan retket oli todella kalliita laatuunsa nähden. Tietysti he ostavat sen palvelun paikalliselta toimijalta, mutta silti toivoisi, että olisi jotain laadun kontrollia, eikä myytäisi surkeita ”koko päivä bussissa pelkkää piinaa” -paketteja. Te olitte ilmeisesti tyytyväisiä retkiinne.
  Mäkin ostin välillä kuvia laivalta, kapteenin illassa ottivat välillä sellaisia otoksia musta, että piti todella katsoa ihmetellen, olenko mä tämä kuvan tyylikäs leidi! :-)
  Välillä ikävöin laivan tunnelmaa, olihan se niin erilaista kuin normiarki!

  1. Kiitos Anna! Joihinkin retkiin olimme tyytyväisempiä kuin joihinkin, mutta kyllähän noissa realiteetit tulevat vastaan, eli jos haluaa päivässä nähdä mahdollisimman paljon kohteesta, niin kyllä se sitten jo työstä käy, mutta jos sen on jo etukäteen tiennyt ja ymmärtänyt, niin sen ehkä hyväksyy helpommin.

 8. Aika kallis reissu, mutta toki kun ottaa huomioon mitä kaikkea siihen kuului ja mitä kohteita näitte, sen ymmärtää. Joku vastaava risteily houkuttelisi, mutta perhe ei ole kiinnostunut, joten pitäisi löytää matkakaveri, kun yksin risteilyllä voi olla tylsää.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Merja! Meidänkin suhde risteilyihin on hiukan kaksijakoinen, mikä onkin sitten tuottanut tämän harvahkon risteilyrytmin, eli parissa vuodessa yleensä unohdamme risteilyn huonot puolet ja varaamme taas uuden, mutta useampaa risteilyä vuodessa tuskin koskaan tulemme tekemään vaikka paljon matkustammekin.

 9. Mielenkiintoista lukea. Erityisesti yllätyin siitä, paljonko retket maksavat. Ei tosiaan mitään halpaa lystiä, mutta tietysti liikutaan sellaisella alueella, minne ei kovin helppo ole päästä edullisesti muutenkaan.

  Mielenkiintoinen oli myös tuo välilause alennuksesta vs. yhteistyöstä. Veikkaanpa, että alennus oli isompi euroissa kuin monen bloggarin pienet yhteistyöt hotelliöiden ja Suomesta liikennöivien laivayhtiöiden kanssa. Kunhan totesin :-)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Rami! Aika arvokkaitahan nuo retket ovat ja etenkin vähänkin 2 henkeä isommalla porukalla oman taksin ottaminen taitaa näilläkin saarilla, jossa hinnat ovat eurooppalaisella tasolla, tulla halvemmaksi.

   Tuosta alennuksesta, se siis koski vaan risteilypakettia, ei esimerkiksi retkiä ja siksi mielestäni olisi hassua todeta oikeastaan yhdenkään kohdejutun kohdalla, että tämä on toteutettu yhteistyössä Loistoristeilyjen kanssa. Mutta tosiaan, sikäli olet oikeassa, että enemmän se euroissa oli kuin muutama hotelliyö kotimaassa, vaikkakin prosentteina yksinumeroinen luku.

 10. Aikamoinen hintalappu reissulle, mutta kyllähän ehditte paljon nähdä ja kokeakin, joten ei ihme. Joskus olisi kiva lähteä jonnekkin ”oikealle” risteilijälle eikä vain Itämeren purnukoille, mutta taitaa kyllä budjetissa tulla vastaan.. No okei, on meillä yksi Miamista starttaava heviristeily ollut mietinnässä 5-vuotishääpäivää varten, johon joutuu sitten vähän säästämäänkin. :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Anne! Risteilyjäkin on niin monen hintaisia. Alueilla, joilla tarjontaa on paljon kuten esimerkiksi Välimerellä ja Karibialla, tarjolla on myös etenkin äkkilähtöinä hyvinkin edullisia vaihtoehtoja. Tällä alueella Intian valtamerellä vaihtoehtoja ei juuri ole, ei risteilyissä eikä kai paljon lentoyhtiöissäkään, joten hinnat nousevat helposti korkeiksi. Meille tämä oli kuitenkin sopivampi vaihtoehto kuin kiertää nämä neljä saarta lentäen ja asua kullakin saarella hotellissa, sekään kun ei täällä päin maailmaa ole kovin edullista.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *