Camera obscura – kaksi kertaa!

Cadizissa (kuten yleensä) kävimme läpi Tripadvisorin käsitystä kaupungin nähtävyyksistä. Ensimmäinen olisi ollut Playa Victoria, pitkä hiekkaranta, mutta näin tammikuussa päätimme skipata sen.

Seuraavana tarjolla olisi ollut arkeologisia kaivauksia esittelevä museo, joita kaupungissa oli useammassa kohdassa, mutta yritettyämme yhteen, katedraalin lähellä, ja kuultuamme, että se on ollut kiinni jo jonkin aikaa vesiongelmien takia, niin skippasimme nämäkin. Cadizia tosin mm. majapaikkamme isäntä väitti hetimmiten saavuttuamme Euroopan vanhimmaksi kaupungiksi, joten historia on paikallisille ilmeisen tärkeä juttu. Ihan vanhin se ei ehkä kuitenkaan ole, ainakaan kevyt nettitutkimus ei tuota isäntämme ylpeänä esittää faktaa tukenut, mutta näinhän usein on, että turisteille kerrotaan hiukan sopivasti muunneltua faktaa. (Telegraphin viime vuonna julkaisemalla listalla Cadiz on sijalla 13.)

Kolmantena oli Torre Tavira, josta olin lukenut jo Historia de Viajes -blogista, niin tornin tarjoamista näköaloista kuin camera obscurasta.
Yllättävää ehkä, mutta camera obscura oli meille uusi tuttavuus, vaikka näitä kymmeniä ympäri maailmaa onkin.

Torre Tavira Cadiz
Torre Tavira Cadizissa taiteilijan näkemyksenä, torni on kapealla kujalla, joten siitä on vaikea saada kuvaa

Camera obscura, hämärä huone, on oikeastaan nykyaikaisten kameroiden edeltäjä, jossa huoneen tai laatikon sivuun tehdyn reiän kautta takaseinälle heijastuu kuva kohteesta. Torre Tavirassa reikä on tornin katossa ja reikä ja muutama linssi on tornin katolla ja kuva heijastetaan ehkä pari metriä halkaisijaltaan olevalle ”lautaselle”, jonka ympärillä katselijat voivat esitystä, siis kuvaa seurata.

camera obscura
Camera obscuran toimintaperiaate (kuva Tavirasta, Portugalista)

Esityksen aluksi huone pimennetään ja sen jälkeen aukko huoneen katossa avataan ja kuva ilmestyy ”lautaselle”.

Kuva on live-esitys ympäröivästä kaupungista ja siirtämällä lautasta ylös- tai alaspäin kuvan ”polttoväli” muuttuu, eli laajakulmaversiosta voidaan zoomata tarkemmin johonkin rakennukseen ja taas takaisin. Kaduilla, aukioilla ja silloilla voi nähdä ihmisten liikkuvan kaupungissa ja siellä täällä lintujen lentävän, kuva on siis todellakin elävä.

Esitystä ohjaava opas siirtelee kuvaa kohteesta toiseen esitellen kaupungin nähtävyyksiä, eli vierailu camera obscurassa on kiva tapa saada ensikäsitys kaupungista.

Itse camera obscuran esitystä ei saanut kuvata ei Cadizissa eikä Tavirassa, joten siitä ei ole yhtään kuvaa – Tavirassa poislähtiessämme onnistuin kuitenkin nappaamaan kuvan ”lautasesta”.

Camera obscura "lautanen" (Taviran Camera Obscura)
Camera obscura ”lautanen” (Taviran Camera Obscura, Portugalissa)

Cadizissa Torre Tavirassa pääsee myös ylös tornin huipulle, josta voi ihailla kaupunkia eri suuntiin ennen tai jälkeen esityksen (esitykset ovat tiettyinä aikoina, kuitenkin melko usein). Alla muutama yläilmoista otettu kuva Cadizin vanhasta kaupungista.

Torre Tavira Cadiz Torre Tavira Cadiz Torre Tavira Cadiz

Cadizissa ihmettelimme hetken, että miksi tornin nimi on Torre Tavira, sillä tiesimme olevamme menossa Taviraan, Portugalissa. Torni on kuulemma nimetty Don Antonio Taviran mukaan, joka ensimmäisenä valvoi tornia ja sieltä teleskoopillaan Amerikasta tulevia laivoja. Tornejahan Cadizissa riittää, sillä kaupungilla oli aikoinaan monopoli Amerikan kauppaan ja sen myötä intressi valvoa kaikkia laivoja.

Torre Tavirassa oli myös esitelty muualla maailmassa olevia camera obscuroja  ja yllättäen löysimme kuvien joukosta myös camera obscuran Tavirassa!

Tavirassa nousimmekin sitten vanhaan vesitorniin heti ensimmäisenä arkipäivänä (camera obscura on talvikaudella auki vain arkisin) ja saimmekin hienon kaupunkiesittelyn tällä kertaa ihan yksityisesityksenä.

Camera Obscura Tavira Camera Obscura Tavira

Tosin toisella kertaa viikon sisällä camera obscura ei enää säväyttänyt ihan samalla tavalla kuin ensimmäisellä kerralla, ei edes oppaan niin Cadizissa kuin Tavirassa käyttämä temppu saada pienellä taitetulla paperinpalalla kuvassa kadulla kävelevät ihmiset nousemaan paperinpalan muodostamalle sillalle tai nousemaan ilmaan paperinpalalla. Tai no joo, huvitti se hiukan, kun Taviran isolla sillalla kulkevat ajoneuvot nousivatkin yllättäen ”mäkeä” ylös ja sitten taas alas! Alla muutama kuva Tavirasta vesitornin lähellä olevan vanhan linnoituksen muureilta – Tavirassa vesitorni ei toiminut samalla tavalla näköalatornina kuin Cadizissa.

Tavira, Portugal Tavira, Portugal

Jos et ole koskaan käynyt camera obscurassa ja matkasi suuntautuu Espanjaan, Portugaliin, Kaliforniaan, Kuubaan tai vaikka Etelä-Afrikkaan, niin monesta näiden alueiden kaupungeista moinen löytyy, niin käypä ainakin yksi esitys katsomassa: en usko, että petyt! Yhteistä kaikille camera obscuroille taitaa olla, että sijaitsevat paikkakunnilla, joissa on melko yleisesti aurinkoista, sateisen harmaassa marraskuun säässä kameralla ei paljoa näe.

Join the Conversation

6 Comments

  1. Hei! Kiva että tekin löysitte tonne ja tykkäsitte ja vielä kahdessa eri kaupungissa :) Tuo oli kyllä kokemisen arvonen ja Cadizissa toki tuo Taviran torni on vielä näköalapaikkana mainio. Olikos tähän aikaan vuodesta ruuhkaa sinne sisälle? :)

  2. says: Pirkko

    Kiitos Katja! Tammikuussa torniin ei ollut ruuhkaa, mutta oli meitä esityksessä sentään vajaa kymmenen samaan aikaan paikalla, ihan sopivasti siis :-)

  3. Tuo Fernando Ricardon näyttely oli varmasti mielenkiintoinen. Ja kun täällä tätä sohjoa ja harmautta katselee, niin eittämättä alkaa ikävöidä vihreyttä ja valoa. Kunpa kevät tulisi pian! Minne suuntaatte seuraavaksi?

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *