Katson autiota hiekkarantaa …

Tavira Island Ilha de Tavira

Matkamme Portugalissa alkoi Yellowfish -yhtiön kyydillä Faron lentokentältä Albufeiraan. Kuljettajana toiminut reipas nuori mies kyseli tietysti melkein tunnin matkan aikana tulevista suunnitelmistamme ja kun kerroimme Portugalin osalta aikovamme viettää viikon Albufeirassa ja toisen Tavirassa, niin hän ensin totesi Taviran olevan tylsä paikka Albufeiraan verrattuna. Kun sitten ymmärsi, että olemme joka tapauksessa sinne menossa, niin lievensi vähän ja kehotti sitten ainakin käymään Tavira Islandilla. (Albufeiran osalta samainen kuljettaja varoitti menemästä Stripille ainakaan ilta-aikaan.)

Juttelin myös Taviraan liittyen muutaman lauseen Cocoa etsimässä -blogin Arnan ja Arton kanssa, joiden tiesin Tavirassa käyneen, ja heidänkin ensimmäisiä lauseitaan oli: ”Tavira Island on ihana rantapaikka, mutta sinne ei varmaan tähän aikaan vuodesta ole menemistä”.

Joten, Tavira Islandille siis!

Tavira Island Ilha de Tavira

Ensimmäisenä Taviran päivänämme, lauantaina, kävelimme Rio Gilao -joen rantaa ja näimme kojun, jossa kerrottiin niin Tavira Islandille kuin Ria Formosan alueelle muualle menevistä lautoista, ja että talvikaudella lautat lähtevät vaan Quatro Aguasista, ei kaupungin keskustasta.

Sunnuntai tuntui taas sopivalta luontoretkipäivältä ja lähdimmekin sitten aamupäivällä etsimään taksia, joka veisi meidät Quatro Aguasin lauttasatamaan. Matkaa sinne ei ollut kuin muutama kilometri, mutta ajattelimme, että taksi tietäisi laiturin tarkan sijainnin ja myös, että kulkeeko lauttoja tänään, joten maksoimme mielellämme tästä palvelusta pyydetyt 5 euroa.

Lauttoja näytti menevän noin tunnin välein ja pääsimme matkaan klo 12 lautalla (ja 3 euron menopaluuhinnalla, kahdelta). Iloksemme pieneen lauttaan kertyi tusinan verran matkustajaa: saarelle selvästikin voi mennä myös talvella.

Tavira Island Ilha de Tavira Tavira Island Ilha de Tavira

Tavira Island Ilha de Tavira
Quatro Aguas -ravintola lauttalaiturin lähellä

Lyhyen lauttamatkan jälkeen olimme perillä ja pääsimme tutustumaan saareen. Sen koilliskulma, jonne lautta tuli, oli metsäistä aluetta ja matkalla meren puoleiselle rannoille näimme myös muutamia pieniä taloja. Joku niistä näytti olevan vuokrattavanakin, todelliselle auringonpalvojalle, joka haluaa asuakin näillä mahtavilla hiekkarannoilla.
Tavira Island Ilha de TaviraTavira Island Ilha de Tavira
Tavira Island Ilha de TaviraTavira Island Ilha de Tavira

Meren puolella saari onkin sitten yhtä hiekkarantaa, silmän kantamattomiin. Ja vaikka meitä muutama samalla lautalla saarelle olikin tullut, oli meitä ehdottomasti liian vähän siihen, ettei rannalla olisi tullut mieleen Katri Helenan ”Katson autiota hiekkarantaa, ajatukseni mun kauas kantaa …”
Kesällä täällä ei autiota taida olla, mutta nyt oli. Ihan hienoa ja aurinkoista kyllä ja kilometrien pituinen ranta vain meidän rantakävelyä varten, ei hassumpaa!

Tavira Island Ilha de Tavira Tavira Island Ilha de Tavira
Tavira Island Ilha de Tavira
Tavira Island Ilha de Tavira

Pari rantaravintolaakin oli auki, talvesta huolimatta, joten saarella olisi saattanut nauttia lounaankin, mutta tyydyimme runsaan aamiaisen jälkeen kahviin ja appelsiinimehuun.

Tavira Island Ilha de Tavira
Tavira Island Ilha de Tavira

Takaisin mantereelle palasimme 14:20 lautalla ja kävelimme paluumatkan kaupunkiin, nythän tiesimme jo hyvin missä olimme ja minne olimme menossa.

IMG_3821

Lopuksi, siis, kävit sitten Tavirassa talvella tai kesällä, niin tottele Yellowfishin kuljettajaa, ja käy myös Taviran saarella!

Tags from the story
, ,
Join the Conversation

14 Comments

 1. Onpa tosi ihanan näköistä talvellakin! Tosi kiva kuulla että lauttaliikenne ei lakkaa kesäksi. Kesällä lauttoihin oli kovat jonot ja aina me ei edes mahduttu siihen ensimmäiseen lauttaan vaan jouduttiin odottamaan toista. Meillä ei tosin ollut mikään kiire lomalla, varsinkin kun oltiin menossa saarella viettämään ihan rantapäivää. Ja toista. Ja kolmatta… Autottomuus rajasi tekemiset Tavirassa vähän vähiin, joten vietettiin hyvällä omallatunnolla rantsulomaa :).

 2. says: Pirkko

  Kiitos Arna! Talvella ei Tavirassa tosiaan ruuhkia ole, mutta eipä tietysti ole uikkarirantakelejäkään. Meitä tuo autottomuus ei niin haitannut, kun ennen Taviraan tuloa olimme juuri tehneet roadtripin Cadiziin ja lisäksi lainasimme pyörät yhdeksi päiväksi – niilläkin pääsi kivasti Taviran lähikyliin.

 3. says: sari

  Onpa kivan näköistä. Portugali alkaa lähestyä listallani. Olen tässä tullut johtopäätökseen, että jos haluat matkalla nähdä muutakin kuin uimarannan, lähde matkalle viileämpään aikaan. Eihän kukaan jaksa helteellä lähteä katselemaan nähtävyyksiä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sari! Näinhän se on, yli 30 asteen (tai jopa yli 40 astetta Tavirankin rannoilla) vie kyllä suurimman innon kirkkojen kiertämisestä. Tai toisaalta, voihan niissä olla kesällä viileääkin :-)

 4. Kivan oloinen paikka, eikä kuvien perusteella mikään ihme jos kesällä on suosittu rantakohde. Itse kyllä monellakin tasolla tykkään rantakohteista myös talvellakin. Etenkin tuollaisina ihanina aurinkoisina päivinä rannalla kävely saa useimmiten kuitenkin sellaisen rennon lomafiiliksen aikaan, viileästä ilmasta huolimatta!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Laura! Me olimmekin nyt tuolla ihan ”kotonamme”, ei-rantaihmisinä kesänä emme olisi paikkaa omaksemme mieltäneetkään.

 5. says: Rosita

  Noita autio hiekkaranta-hetkiä elimme mekin vastikään Casablancassa. Portugali ei ole kovin kaukana ilmeisesti, Kun oli samat kelit :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Kati! Portugali on kyllä edullista seutua, niin ruuan kuin nähtävyyksien osalta.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Katja! Simpukoita olikin kaikilla Portugalin rannoilla PALJON.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mia! Jännää miten tuollainen pieni small talk -tyyppinen jutustelu jää kuitenkin hyvin mieleen, vaikka silloin matkan alussa päivän matkustamisen jälkeen matkalla asunnolle olimmekin jo melko väsyneitä.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *